Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό στα Windows και σε κάθε λειτουργικό σύστημα. Όμως, οι περισσότεροι χρήστες αγνοούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικοί λογαριασμοί χρηστών, από την εμφάνιση μέχρι και την ασφάλεια του λειτουργικού. Δείτε πώς γίνεται η δημιουργία νέου λογαριασμού χρήστη σε όλες τις εκδόσεις των Windows.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί οι λογαριασμοί χρηστών είναι σημαντικοί σε κάθε υπολογιστή

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι απαραίτητα εργαλεία σε περίπτωση που περισσότεροι από ένας χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο υπολογιστή.

Ένας λογαριασμός χρήστη μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε προσωπικά τα Windows στα μέτρα μας, ανεξάρτητα από τους άλλους χρήστες του υπολογιστή.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε τα γραφεία σε μία επιχείρηση. Μπορεί το κάθε γραφείο σαν έπιπλο να είναι ίδιο, όμως ο κάθε εργαζόμενος έχει διαφορετικά χαρτιά στα συρτάρια και διαφορετικά διακοσμητικά πάνω στο γραφείο, φυτά, φωτογραφίες, κλπ.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Αντίστοιχα, οι λογαριασμοί χρηστών στα Windows μας επιτρέπουν να έχουμε τη δική μας επιφάνεια εργασίας, τα δικά μας αρχεία, τις δικές μας ρυθμίσεις στα προγράμματα. Πρακτικά, είναι σαν ο κάθε χρήστης να έχει έναν ξεχωριστό, δικό του υπολογιστή.

Βέβαια, τη σήμερον ημέρα είναι σχετικά σπάνιο να μοιράζονται πολλοί χρήστες έναν υπολογιστή. Το πιο συνηθισμένο είναι κάθε χρήστης να έχει τον προσωπικό του υπολογιστή ή laptop.

Ακόμα και σε αυτό το σενάριο, όμως, οι λογαριασμοί χρηστών εξακολουθούν να παραμένουν απαραίτητοι, όσον αφορά την ασφάλεια του λειτουργικού συστήματος.

Το πρόβλημα με τον λογαριασμό διαχειριστή

Σε κάθε λειτουργικό σύστημα, ο διαχειριστής είναι ο λογαριασμός χρήστη που έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στο λειτουργικό σύστημα.

Μπορεί να αλλάξει ζωτικές ρυθμίσεις του λειτουργικού, να εγκαταστήσει εφαρμογές, να διαγράψει προστατευμένα αρχεία του συστήματος, και βεβαίως να δημιουργήσει ή να διαγράψει λογαριασμούς χρηστών.

Ο διαχειριστής είναι ο υπεύθυνος για την ασφάλεια όλου του συστήματος, και είναι εκείνος που έχει τον τελικό λόγο σε κάθε ρύθμιση και διεργασία.

Τα Windows ήταν και δυστυχώς είναι ακόμη το μόνο λειτουργικό σύστημα στο οποίο ο αρχικός λογαριασμός χρήστη έχει από προεπιλογή πλήρη δικαιώματα διαχειριστή. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Πρακτικά ακόμα και ο πλέον αρχάριος χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα, που να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο το σύστημα.

Η μόνη παρέμβαση των Windows είναι πως θα του ζητήσουν να πατήσει ένα “Ναι”. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών θα πατήσει το “Ναι” χωρίς καν να διαβάσει το μήνυμα.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πόσο επικίνδυνος είναι ο λογαριασμός διαχειριστή στα Windows, και πως συνεισφέρει στη διάδοση κακόβουλου λογισμικού, δείτε τον οδηγό μας:

Διαχειριστής στα Windows: Γιατί είναι Επικίνδυνος

Γνωρίζετε πως το να μπαίνουμε στα Windows με δικαιώματα διαχειριστή είναι ένα τεράστιο κενό ασφαλείας? Πως είναι ένας από τους λόγους που τα Windows έχουν τόσους…

Η σωστή πρακτική για τους λογαριασμούς χρηστών

Για την ασφάλεια του υπολογιστή, ο λογαριασμός διαχειριστή πρέπει να χρησιμοποιείται εξαιρετικά σπάνια. Αν πολλαπλοί χρήστες χρησιμοποιούν τον υπολογιστή, θα πρέπει όλοι να έχουν λογαριασμούς με δικαιώματα απλού χρήστη, χωρίς εξαίρεση.

Ακόμα όμως και αν είμαστε ο μόνος χρήστης στον υπολογιστή, είναι πολύ πιο ασφαλές να δημιουργήσουμε έναν δεύτερο λογαριασμό χρήστη, και να χρησιμοποιούμε κυρίως από εκεί τον υπολογιστή.

Τι Σημασία Έχουν οι Λογαριασμοί Χρηστών στα Windows 7, 8, και 10

Βέβαια, το ότι θα είμαστε απλός χρήστης – “Τυπικός χρήστης” με βάση την ορολογία των Windows – δεν σημαίνει πως δεν θα έχουμε κανέναν έλεγχο στο σύστημα.

Κατ' αρχάς, οι ρυθμίσεις που δεν επηρεάζουν σοβαρά το σύστημα, όπως ρυθμίσεις που αφορούν την εμφάνιση, δεν χρειάζονται δικαιώματα διαχειριστή. Επίσης, τα περισσότερα προγράμματα επίσης τρέχουν χωρίς δικαιώματα διαχειριστή.

Όσο για τις σοβαρότερες εργασίες, όπως πχ η εγκατάσταση προγραμμάτων ή οδηγών συσκευών, τα Windows απλά θα μας ζητήσουν να εισάγουμε τον κωδικό διαχειριστή. Δεν χρειάζεται καν να βγούμε από το λογαριασμό μας.

 

Στα λειτουργικά συστήματα που παίρνουν την ασφάλεια στα σοβαρά, όπως το Linux, αυτή είναι η προεπιλεγμένη συμπεριφορά.

Ακόμα και που ο λογαριασμός μας έχει δικαιώματα διαχειριστή, θα μας ζητηθεί ο κωδικός μας για οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το σύστημα.

 

Δυστυχώς, μετά από τόσες δεκαετίες Windows που ο χρήστης είχε πάντοτε τον πλήρη έλεγχο για να καταστρέψει τον υπολογιστή, η Microsoft δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά.

Αν λοιπόν θέλουμε ο υπολογιστής μας να είναι όσο πιο ασφαλή γίνεται, θα πρέπει μόνοι μας να αναλάβουμε τη δημιουργία λογαριασμού χρήστη με τυπικά δικαιώματα, και να αφήσουμε το διαχειριστή μόνο για όταν είναι απολύτως απαραίτητος.

Λογαριασμοί χρηστών σε όλες τις εκδόσεις των Windows

Οι λογαριασμοί χρηστών είναι εύκολο να δημιουργηθούν σε κάθε σύγχρονη έκδοση των Windows, από τα Windows 7 έως και τα Windows 10.

Όμως, ανάμεσα στις διαφορετικές εκδόσεις υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές γύρω από τη δημιουργία λογαριασμού χρήστη.

Δείτε πως μπορούν να προστεθούν ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί χρήστη σε κάθε έκδοση των Windows, αναλυτικά.

 

Windows 7

Για να δημιουργήσουμε έναν νέο λογαριασμό χρήστη στα Windows 7, πατάμε στο κουμπί “Έναρξη”. Στην αναζήτηση πληκτρολογούμε “Λογαριασμοί Χρηστών” και επιλέγουμε το πρώτο αποτέλεσμα.

Θα μας ανοίξει το παράθυρο διαχείρισης του λογαριασμού μας. Κάνοντας κλικ στην επιλογή “Διαχείριση άλλου λογαριασμού”, μπορούμε να επιλέξουμε και να διαχειριστούμε τον λογαριασμό κάποιου άλλου χρήστη.

Εκτός από την επιλογή να διαχειριστούμε τον λογαριασμό άλλου χρήστη, από εδώ δημιουργούμε και νέους λογαριασμούς στα Windows. Κάνουμε κλικ λοιπόν στην επιλογή “Δημιουργία ενός νέου λογαριασμού”.

Στο παράθυρο δημιουργίας λογαριασμού, δίνουμε ένα όνομα της αρεσκείας μας, επιλέγουμε “Τυπικός Χρήστης”, και πατάμε στο κουμπί “Δημιουργία λογαριασμού”.

Ενώ υποστηρίζονται ελληνικοί χαρακτήρες στο όνομα του λογαριασμού, ορισμένα λίγα προγράμματα μπορεί να έχουν πρόβλημα με αυτό. Καλό είναι λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά λατινικούς χαρακτήρες, χωρίς σημεία στίξης.

Έχουμε επιστρέψει στο παράθυρο διαχείρισης λογαριασμών. Επιλέγουμε τον λογαριασμό που μόλις δημιουργήσαμε κάνοντας κλικ σε αυτόν.

Όπως θα δούμε στο παράθυρο αλλαγής ενός λογαριασμού, έχουμε πολλές επιλογές. Εμάς μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στον λογαριασμό μας, οπότε πατάμε στην επιλογή “Δημιουργία κωδικού πρόσβασης”.

Στο παράθυρο δημιουργίας κωδικού, δημιουργούμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης. Γράφουμε δεύτερη φορά τον κωδικό που δημιουργήσαμε και πληκτρολογούμε μία υπόδειξη που θα μας τον θυμίζει.

Προφανώς η υπενθύμιση δεν θα πρέπει να περιέχει τον ίδιο τον κωδικό. Ούτε να είναι κάτι που να βοηθήσει κάποιον τρίτο να μαντέψει τον κωδικό μας.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία κάνοντας κλικ στο κουμπί “Δημιουργία κωδικού πρόσβασης”.

Μόλις δημιουργήσαμε έναν ασφαλή λογαριασμό στα Windows 7, χωρίς δικαιώματα διαχειριστή. Κλείνουμε όλα τα παράθυρα, κάνουμε αποσύνδεση από τον διαχειριστή, και συνδέουμε τον νέο μας λογαριασμό.

Ως τυπικός χρήστης στα Windows 7, κάθε φορά που θα επιχειρούμε μία σημαντική αλλαγή, όπως την εγκατάσταση ενός προγράμματος, θα βλέπουμε ένα παράθυρο που θα μας ζητά τον κωδικό του διαχειριστή του συστήματος.

Windows 8

Οι λογαριασμοί χρηστών στα Windows 8 δεν διαφέρουν και πολύ από τα Windows 7. Έχει ωστόσο μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο, τη χρήση λογαριασμού Microsoft.

Αυτή η δυνατότητα, αν και είναι προαιρετική, είναι αρκετά σημαντική, εφόσον βοηθά στην αποθήκευση διαφόρων δεδομένων, καθώς και στον γονικό έλεγχο με τον οποίο θα ασχοληθούμε σε μελλοντικό μας οδηγό.

Οποιαδήποτε έκδοση των Windows 8 κι αν έχουμε, πατάμε το κουμπί των Windows στο πληκτρολόγιό μας για να ανοίξει η οθόνη έναρξης των Windows 8.

Κάνουμε κλικ στον μεγεθυντικό φακό και πληκτρολογούμε “Λογαριασμοί Χρηστών”. Πατάμε στην επιλογή “Προσθήκη, διαγραφή και διαχείριση άλλων λογαριασμών…”.

Αυτό είναι το παράθυρο διαχείρισης λογαριασμών χρηστών στα Windows 8. Για να προσθέσουμε έναν νέο λογαριασμό χρήστη, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη λογαριασμού”.

Στα Windows 8 από προεπιλογή η δημιουργία λογαριασμού χρήστη γίνεται με τη χρήση ενός λογαριασμού Microsoft.

Παρακάτω θα δούμε πώς δημιουργούνται οι λογαριασμοί χρηστών στα Windows 8 με ή χωρίς τη χρήση του λογαριασμού Microsoft.

Με χρήση λογαριασμού Microsoft

Η χρήση λογαριασμού Microsoft μας γλιτώνει από το βήμα της δημιουργίας κωδικού για τον λογαριασμό που θα δημιουργήσουμε, εφόσον η σύνδεση θα γίνεται με τη χρήση του κωδικού του λογαριασμού μας Microsoft.

Στο παράθυρο της δημιουργίας λογαριασμού, πληκτρολογούμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του λογαριασμού μας Microsoft και πατάμε στο κουμπί “Επόμενο”.

Στην επόμενη οθόνη μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε αν πρόκειται για λογαριασμό παιδιού ή όχι. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός που δημιουργούμε θα ανήκει στο παιδί μας, τότε επιλέγουμε το πλαίσιο.

Πατάμε “Τέλος” και ο νέος λογαριασμός χρήστη είναι έτοιμος.

Αν θέλουμε να ελέγξουμε τον τύπο του λογαριασμού, απλώς πατάμε επάνω και κάνουμε κλικ στο “Επεξεργασία”.

Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, ελέγχουμε αν στο “Τύπος λογαριασμού” είναι επιλεγμένο το “Τυπικός χρήστης”. Εφόσον όλα είναι καλά, πατάμε στο “ΟΚ”.

Κλείνουμε όλα τα παράθυρα, πραγματοποιούμε αποσύνδεση από τον λογαριασμό του διαχειριστή, και συνδεόμαστε στον λογαριασμό του τυπικού χρήστη που μόλις δημιουργήσαμε.

Χωρίς χρήση λογαριασμού Microsoft

Για να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό χρήστη χωρίς τη χρήση ενός λογαριασμού Microsoft, επιλέγουμε τον σύνδεσμο “Είσοδος χωρίς λογαριασμό Microsoft (δεν προτείνεται)”.

Στην επόμενη οθόνη τα Windows μας ενημερώνουν για τα οφέλη που θα έχουμε με τη χρήση ενός λογαριασμού Microsoft. Εμείς πατάμε απλώς στο “Τοπικός λογαριασμός”.

Στην επόμενη οθόνη πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη που επιθυμούμε.

Στα Windows 8 μας ζητά άμεσα να ασφαλίσουμε τον νέο λογαριασμό με κάποιον κωδικό.

Πληκτρολογούμε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης, τον οποίο επαναλαμβάνουμε στο επόμενο πεδίο. Γράφουμε μία υπόδειξη που θα μας θυμίσει ποιος είναι ο κωδικός μας και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Όπως και πριν, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε αν ο λογαριασμός ανήκει σε κάποιο παιδί τσεκάροντας το σχετικό πλαίσιο. Έπειτα πατάμε στο “Τέλος”.

Ο νέος λογαριασμός έχει δημιουργηθεί, μπορούμε να κλείσουμε όλα τα παράθυρα και να αποσυνδεθούμε από τον λογαριασμό του διαχειριστή.

Ως τυπικός χρήστης των Windows 8, θα αντιμετωπίζουμε ένα προειδοποιητικό παράθυρο αν προσπαθήσουμε να κάνουμε σοβαρές αλλαγές στο σύστημα.

Στο παράθυρο αυτό, τα Windows θα μας ζητούν τον κωδικό διαχειριστή για να διατηρήσουν το σύστημα ασφαλές.

Windows 10

Στα Windows 10 οι λογαριασμοί χρηστών ακολουθούν τη λογική των Windows 8. Έχουμε πάλι την επιλογή για δημιουργία λογαριασμού χρήστη με ή χωρίς τη χρήση λογαριασμού Microsoft.

Η Microsoft στα Windows 10 έκανε τα πράγματα λίγο πιο περίπλοκα. Φαίνεται να μας αναγκάζει να κάνουμε χρήση λογαριασμού Microsoft.

Το βασικό προνόμιο που έχουμε με τη χρήση ενός τέτοιου λογαριασμού, είναι ότι οι διάφοροι τύποι δεδομένων και οι ρυθμίσεις συγχρονίζονται μεταξύ των συστημάτων Windows που χρησιμοποιούμε.

Παρ’ όλα αυτά, κατά την εγκατάσταση έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν τοπικό λογαριασμό χρήστη. Λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στον αναλυτικό μας οδηγό.

Εγκατάσταση Windows 10 Σε Νέο Υπολογιστή
Εγκατάσταση Windows 10 Σε Νέο Υπολογιστή

Αν συμβουλευτήκαμε τον οδηγό αγοράς υπολογιστή, αγοράσαμε κομμάτι-κομμάτι όλα τα υποσυστήματα, και τα συναρμολογήσαμε μόνοι μας, τότε μένει να κάνουμε ένα τελευταίο βήμα για να…

Τα Windows 10 έχουν δύο κατηγορίες χρηστών, την “Η οικογένειά σας” και τα “Άλλα άτομα”. Ο τρόπος δημιουργίας λογαριασμών χρήστη στις δύο κατηγορίες είναι παρόμοιος. Διαφέρει όμως σε κάποια σημεία, τα οποία και θα δούμε αναλυτικά .

Η διαδικασία μέχρι το σημείο επιλογής της κατηγορίας του λογαριασμού είναι η ίδια, είτε πρόκειται για λογαριασμό μέλους της οικογένειάς μας, είτε ενός άλλου ατόμου.

Οι λογαριασμοί χρηστών στα Windows 10 βρίσκονται στις “Ρυθμίσεις” του μενού “Έναρξη”.

Στο παράθυρο των ρυθμίσεων πατάμε τον σύνδεσμο “Λογαριασμοί”. Πλέον είμαστε στο παράθυρο διαχείρισης των λογαριασμών χρήστη των Windows 10.

Εδώ βλέπουμε τις πληροφορίες του λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος τη δεδομένη στιγμή. Επίσης μπορούμε να δούμε μία σειρά από επιλογές και ρυθμίσεις που μας βοηθούν να πετύχουμε αρκετά πράγματα.

Για τη δημιουργία ενός νέου λογαριασμού και την προσθήκη χρήστη, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Οικογένεια και άλλα άτομα”. Αυτό μας ανοίγει τη σελίδα προσθήκης χρηστών στα Windows 10.

Λογαριασμοί χρηστών για μέλη της οικογένειας

Η προσθήκη μέλους οικογένειας είναι η πρώτη κατηγορία που βλέπουμε μπαίνοντας στη σελίδα προσθήκης χρηστών. Επίσης αποτελεί και την καλύτερη επιλογή, είτε θέλουμε να κάνουμε χρήση του γονικού ελέγχου στο μέλλον, είτε όχι.

Καλό θα είναι να διατηρήσουμε τον λογαριασμό διαχειριστή στην ίδια οικογένεια με τον λογαριασμό τυπικού χρήστη που θα δημιουργήσουμε για εμάς.

Κάνουμε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη μέλους οικογένειας” για να μας ανοίξει το παράθυρο προσθήκης χρήστη στην οικογένειά μας.

Εδώ έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θα είναι παιδί ή ενήλικας και να δώσουμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του λογαριασμού Microsoft του χρήστη.

Μας δίνεται, όπως μπορούμε να δούμε, και η δυνατότητα να επιλέξουμε ότι το άτομο που θέλουμε να προσθέσουμε δεν διαθέτει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αν πατήσουμε σε αυτόν τον σύνδεσμο, μας ανοίγει ένα παράθυρο δημιουργίας λογαριασμού Microsoft.

Για εμάς επιλέγουμε “Προσθήκη ενηλίκου”, πληκτρολογούμε τον λογαριασμό μας, και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Στο επόμενο παράθυρο τα Windows ζητούν επιβεβαίωση για την προσθήκη του νέου χρήστη, οπότε πατάμε το κουμπί “Επιβεβαίωση”.

Στα Windows 10, οι χρήστες που αποτελούν μέλη της οικογένειάς μας πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν λογαριασμό Microsoft. Επίσης, κατά την προσθήκη τους ως μέλη της οικογένειας, λαμβάνουν μία πρόσκληση μέσω email.

Για να γίνουν μέλη της οικογένειας, πρέπει να αποδεχτούν την πρόσκληση. Όλα αυτά έχουν λόγο που συμβαίνουν, καθώς ο γονικός έλεγχος ρυθμίζεται αποκλειστικά μέσω του λογαριασμού μας Microsoft στο web.

Στο τελευταίο παράθυρο βλέπουμε διάφορες πληροφορίες. Πατάμε “Κλείσιμο” και ο λογαριασμός έχει δημιουργηθεί.

Πλέον έχουμε προστεθεί ως τυπικός χρήστης και, όπως μπορούμε να δούμε, μας επιτρέπεται η είσοδος και η χρήση του υπολογιστή. Κάτω από τον λογαριασμό μας αναγράφεται ότι είμαστε ενήλικας και βλέπουμε την ένδειξη “Εκκρεμεί”.

Μέχρι να αποδεχθούμε την πρόσκληση που μας έχει αποσταλεί, η αναφορά αυτή θα εμφανίζεται εκεί.

Κλείνουμε όλα τα παράθυρα. Κάνουμε κλικ στην “Έναρξη” και έπειτα στο εικονίδιο χρήστη. Από εκεί επιλέγουμε “Έξοδος” για να αποσυνδεθούμε

Στην οθόνη σύνδεσης πλέον βλέπουμε δύο λογαριασμούς. Κάνουμε κλικ στον δικό μας και πληκτρολογούμε τον κωδικό μας, ο οποίος είναι ο κωδικός του λογαριασμού μας Microsoft.

Πραγματοποιούμε σύνδεση και δίνουμε λίγο χρόνο στα Windows να προετοιμάσουν τον λογαριασμό μας.

Μόλις συνδεθούμε, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις λογαριασμών. Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι στις πληροφορίες του λογαριασμού μας ζητά επαλήθευση. Κάνουμε λοιπόν κλικ στον σύνδεσμο “Επαλήθευση”.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να κάνουμε την επαλήθευση του λογαριασμού μας. Συμπληρώνουμε το απαραίτητο πεδίο και πατάμε το “Επόμενο”.

Πληκτρολογούμε των κωδικό που μας έχει σταλεί και πατάμε “Επόμενο”. Ο λογαριασμός μας πλέον έχει επαληθευτεί.

Κλείνουμε το παράθυρο, ανοίγουμε τη σελίδα του Outlook, και πραγματοποιούμε είσοδο στον λογαριασμό μας. Στα εισερχόμενά μας υπάρχει η πρόσκληση που στάλθηκε.

Ανοίγουμε το μήνυμα και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Αποδοχή πρόσκλησης”. Πλέον έχουμε μεταφερθεί στη σελίδα του λογαριασμού μας Microsoft. Εδώ βλέπουμε την πρόσκληση και όσα θα ισχύουν αν την αποδεχθούμε. Πατάμε “Είσοδος και συμμετοχή”.

Μεταφερόμαστε αυτόματα στη σελίδα που βλέπουμε τα μέλη της οικογένειάς μας. Όπως μπορούμε να δούμε, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο ενήλικες, εμείς και ο λογαριασμός του διαχειριστή.

Κλείνουμε όλα τα παράθυρα και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας με περισσότερη ασφάλεια.

Με παρόμοιο τρόπο μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη περισσότερους ενηλίκους στην οικογένεια. Αν πρόκειται για παιδιά, τότε απλώς αλλάζουμε τη σχετική επιλογή σε “Προσθήκη παιδιού”.

Προσθήκη άλλου ατόμου με χρήση λογαριασμού Microsoft

Για να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό χρήστη εκτός οικογένειας, με χρήση λογαριασμού Microsoft, πηγαίνουμε στο παράθυρο διαχείρισης λογαριασμών χρήστη και κάνουμε κλικ στην επιλογή “Οικογένεια και άλλα άτομα”.

Στην κατηγορία “Άλλα άτομα”, πατάμε την επιλογή “Προσθήκη άλλου ατόμου σε αυτόν τον υπολογιστή”.

Πληκτρολογούμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του λογαριασμού Microsoft ή τον αριθμό τηλεφώνου τον οποίο έχουμε δώσει κατά την εγγραφή μας, και πατάμε “Επόμενο”.

Εμφανίζεται ένα τελικό παράθυρο που μας ενημερώνει ότι θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στο Internet την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε στον λογαριασμό χρήστη. Πατάμε “Τέλος” και είμαστε έτοιμοι, ο λογαριασμός έχει δημιουργηθεί.

Εφόσον αποσυνδεθούμε ή κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, μπορούμε να επιλέξουμε τον νέο μας λογαριασμό και να συνδεθούμε. Κωδικός σύνδεσης είναι και ο κωδικός που διαθέτουμε στον λογαριασμό μας Microsoft.

Την πρώτη φορά που θα συνδεθούμε, τα Windows θα μας ρωτήσουν αν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κωδικό PIN. Είναι ένα βήμα το οποίο μπορούμε να παραλείψουμε.

Επίσης θα μας ενημερώσουν για τον διαμοιρασμό των αρχείων μας μέσω του OneDrive. Αν δεν θέλουμε να αποθηκεύονται και να συγχρονίζονται μεταξύ των συσκευών Windows που χρησιμοποιούμε, κάνουμε κλικ στον σύνδεσμο “Αποθήκευση νέων αρχείων μόνο σε αυτόν τον υπολογιστή από προεπιλογή”.

Μόλις συνδεθούμε, θα πρέπει να επαληθεύσουμε τον λογαριασμό μας. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις λογαριασμών και από εκεί επιλέγουμε τον σύνδεσμο “Επαλήθευση” στο παράθυρο πληροφοριών του λογαριασμού.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, επιλέγουμε τη μέθοδο επαλήθευσης που επιθυμούμε, συμπληρώνουμε το απαραίτητο πεδίο, και πατάμε το “Επόμενο”.

Συμπληρώνουμε τον κωδικό που μας έχει σταλεί και κάνουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Ο λογαριασμός μας έχει επαληθευτεί και είναι έτοιμος για χρήση.

Προσθήκη άλλου ατόμου χωρίς χρήση λογαριασμού Microsoft

Οι λογαριασμοί χρηστών στα Windows 10 χωρίς τη χρήση ενός λογαριασμού Microsoft, δημιουργούνται αναγκαστικά από την κατηγορία “Άλλα άτομα”.

Πηγαίνουμε λοιπόν στις ρυθμίσεις διαχείρισης χρηστών και στην ενότητα “Οικογένεια και άλλα άτομα”. Στην κατηγορία “Άλλα άτομα”, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη άλλου ατόμου σε αυτόν τον υπολογιστή”.

Στο παράθυρο δημιουργίας λογαριασμού χρήστη που θα μας ανοίξει, πατάμε στον σύνδεσμο “Δεν έχω τις πληροφορίες εισόδου αυτού του ατόμου”.

Στο επόμενο παράθυρο κάνουμε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη χρήστη χωρίς λογαριασμό Microsoft”.

Το επόμενο βήμα μοιάζει με τη διαδικασία δημιουργίας ενός απλού λογαριασμού χρήστη. Πληκτρολογούμε το όνομα χρήστη που θέλουμε, δημιουργούμε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβαση, τον επιβεβαιώνουμε, και πληκτρολογούμε μία υπόδειξη.

Αφού πατήσουμε στο κουμπί “Επόμενο”, μπορούμε πλέον να δούμε ότι έχει προστεθεί ο λογαριασμός και έχει τη σήμανση “Τοπικός λογαριασμός”.

Με μία απλή έξοδο από τον τωρινό λογαριασμό χρήστη, μπορούμε να επιλέξουμε και να συνδεθούμε στον νέο λογαριασμό.

Δημιουργία κωδικού PIN

Σε περίπτωση που τα ίδια τα Windows δεν μας έχουν παροτρύνει να δημιουργήσουμε έναν κωδικό PIN, μπορούμε να δημιουργήσουμε και μόνοι μας έναν.

Ουσιαστικά, με το PIN μπορούμε να συνδεθούμε ταχύτερα στο λογαριασμό μας, χωρίς να εισάγουμε ολόκληρο τον κωδικό. Το PIN είναι ασφαλές γιατί ισχύει αποκλειστικά για τον λογαριασμό στον συγκεκριμένο υπολογιστή.

 

Για να δημιουργήσουμε έναν κωδικό PIN, πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις λογαριασμών και από το μενού δεξιά βρίσκουμε το “Επιλογές εισόδου”.

Οι επιλογές ασφαλείας είναι πολλές. Κυμαίνονται από τη χρήση του κωδικού πρόσβασης έως τη χρήση κωδικού εικόνας, ακόμη και βιομετρικών στοιχείων, όπως το δαχτυλικό μας αποτύπωμα.

Φυσικά, για επιλογές όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, θα πρέπει να διαθέτουμε και το αντίστοιχο hardware. Κάποια laptop έχουν ενσωματωμένο αισθητήρα, αλλά για σταθερό υπολογιστή θα πρέπει να αγοράσουμε ξεχωριστά.

Εμείς θα ασχοληθούμε με τον κωδικό PIN, που είναι και ο πιο κοινός τρόπος. Πατάμε στο κουμπί “Προσθήκη” στο πεδίο του PIN.

Θα μας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης, τον οποίο πληκτρολογούμε και πατάμε το “ΟΚ”.

Στο επόμενο παράθυρο πληκτρολογούμε τον κωδικό PIN που θέλουμε και στα δύο πεδία και κάνουμε κλικ στο “ΟΚ”.

Πλέον μπορούμε να πραγματοποιούμε σύνδεση στον λογαριασμό μας και με τη χρήση του τετραψήφιου PIN που δημιουργήσαμε.

Μετατροπή λογαριασμού σε τοπικό λογαριασμό χρήστη

Η προεπιλογή κατά την εγκατάσταση των Windows 10 είναι η δημιουργία λογαριασμού χρήστη με χρήση λογαριασμού Microsoft. Βέβαια μας δίνεται η δυνατότητα αν θέλουμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα.

Τι γίνεται όμως αν οι λογαριασμοί χρηστών που δημιουργήσαμε με χρήση λογαριασμού Microsoft, θέλουμε να μετατραπούν σε απλούς τοπικούς λογαριασμούς; Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κάθε λογαριασμός μπορεί να μετατραπεί σε τοπικό, ή και το αντίστροφο.

Για να μετατρέψουμε έναν λογαριασμό χρήστη ο οποίος είναι συνδεδεμένος με λογαριασμό Microsoft σε τοπικό λογαριασμό, πηγαίνουμε για άλλη μια φορά στις ρυθμίσεις λογαριασμών. Στις πληροφορίες του λογαριασμού μας, κάνουμε κλικ στην επιλογή “Είσοδος με τοπικό λογαριασμό”.

Θα μας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης, τον οποίο πληκτρολογούμε και πατάμε “Επόμενο”.

Συμπληρώνουμε το όνομα χρήστη που επιθυμούμε, έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, μια υπόδειξη, και προχωράμε πατώντας “Επόμενο”.

Στο επόμενο παράθυρο ενημερωνόμαστε ότι ο λογαριασμός έχει μετατραπεί σε τοπικό. Να σημειώσουμε ότι οι πληροφορίες του λογαριασμού Microsoft θα διατηρηθούν. Πατάμε στο “Έξοδος και τέλος”, όπου τα Windows θα προετοιμάσουν τον λογαριασμό.

Μόλις ολοκληρώσουν τη διαδικασία, θα πραγματοποιήσουν αποσύνδεση, έτσι ώστε να συνδεθούμε στον τοπικό μας λογαριασμό.

Μετατροπή λογαριασμού σε λογαριασμό χρήστη με σύνδεση Microsoft

Αντίστοιχα οι τοπικοί λογαριασμοί χρηστών μπορούν να μετατραπούν πολύ εύκολα σε λογαριασμούς Microsoft.

Όπως πάντα, για να επεξεργαστούμε τον λογαριασμό μας πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις λογαριασμών. Από τη στιγμή που ο λογαριασμός είναι τοπικός, υπάρχει η επιλογή “Είσοδος με λογαριασμό Microsoft”, όπου και κάνουμε κλικ.

Στο παράθυρο που θα ανοίξει πληκτρολογούμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του λογαριασμού μας, τον κωδικό πρόσβασης, και πατάμε “Είσοδος”.

Θα μας ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασης του τοπικού λογαριασμού. Τον πληκτρολογούμε και κάμουμε κλικ στο “Επόμενο”.

Στο παράθυρο που μας εμφανίζεται, πατάμε το “Επόμενο”. Αν δεν έχουμε δημιουργήσει από πριν έναν κωδικό PIN, μπορούμε να δημιουργήσουμε τώρα έναν, πληκτρολογώντας τον στα δύο πεδία και κάνοντας κλικ στο “ΟΚ”.

Θα χρειαστεί να κάνουμε επαλήθευση του λογαριασμού μας και όλα είναι έτοιμα. Πλέον ο λογαριασμός μετατράπηκε από τοπικός σε έναν λογαριασμό χρήστη Microsoft.

Σας ενδιαφέρουν οι λογαριασμοί χρηστών στα Windows;

Σας βοήθησε το άρθρο μας με τη δημιουργία λογαριασμών; Αλλάξατε τον τύπο κάποιου λογαριασμού; Μήπως ξέρετε κάτι ακόμη που μπορεί να ξεχάσαμε να το αναφέρουμε; Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps