Home » Software » Παιχνίδια » Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Review: Μια Γερή Δόση Νοσταλγίας

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy Review: Μια Γερή Δόση Νοσταλγίας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η επαναδημιουργία παλαιών παιχνιδιών, ταινιών, τραγουδιών, και όχι μόνο, έχει γίνει μόδα. Λες και τους τελείωσαν οι ιδέες, και άρχισαν να φέρνουν τα πάντα πίσω από τους νεκρούς. Όχι ότι κάτι τέτοιο είναι κακό, αρκεί να γίνεται καλά. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσουμε το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, που είναι μία remastered έκδοση των τριών πρώτων τίτλων της σειράς. Τελικά, πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η Vicarious Visions, και πόσο καλά στέκονται τα παιχνίδια στη σύγχρονη εποχή;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Crash Bandicoot

Πριν ασχοληθούμε με το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, θα πρέπει να πούμε δύο λόγια για την αυθεντική σειρά παιχνιδιών.

Παρουσίαση: Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Το Crash Bandicoot είναι μία σειρά platformer παιχνιδιών. Σχεδιάστηκε από τους Andy Gavin και Jason Rubin, όσο αυτοί εργάζονταν στη Naughty Dog για λογαριασμό της Universal Interactive Studios και της Sony Computer Entertainment.

Η σειρά κατά κύριο λόγο διανέμεται αποκλειστικά για τις κονσόλες PlayStation. Ωστόσο, στο πέρασμα των ετών έχουμε δει διάφορους τίτλους της να κυκλοφορούν για αρκετές πλατφόρμες.

Συνολικά, η σειρά έχει δεκαοκτώ παιχνίδια, πέρασε από τα χέρια πολλών προγραμματιστών, και έχει διανεμηθεί από αρκετές εταιρείες. Οι πωλήσεις της ξεπερνούν τα πενήντα εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τα παιχνίδια διαδραματίζονται κυρίως στα φανταστικά Νησιά Wumpa, που εντοπίζονται στα νότια της Αυστραλίας. Οι βασικοί τίτλοι είναι παιχνίδια platformer, ενώ τα spin-offs ανήκουν σε διαφορετικά είδη παιχνιδιών.

Ο πρωταγωνιστής είναι ένα ανθρωπόμορφο bandicoot που ονομάζεται Crash, και ζει μία ήρεμη ζωή στα Νησιά Wumpa.

Τι, δεν γνωρίζατε πως το bandicoot είναι πραγματικό ζώο? Μην ανησυχείτε. Και ο Hugh Jackman, όταν ανέλαβε το ρόλο του Wolverine, ούτε εκείνος ήξερε πως ήταν πραγματικό ζώο.

Παρ’ όλα αυτά, η ζωή του Crash διαταράσσεται συχνά από τον Doctor Neo Cortex, ο οποίος τον δημιούργησε, και τον θέλει νεκρό.

Βέβαια, εκτός από τον θάνατο του Crash, o Doctor Neo Cortex θέλει να κατακτήσει το σύμπαν. Ο Crash προσπαθεί να τον σταματήσει, και στο τέλος καταφέρνει πάντα να ανατρέψει τα σχέδια του κακού.

Τι είναι το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy είναι ένα platform παιχνίδι που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από τη Vicarious Visions, και εκδόθηκε από την Activision.

Πρόκειται για μία συλλογή remasters των τριών πρώτων τίτλων της αυθεντικής σειράς: Crash Bandicoot, Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back, και Crash Bandicoot 3: Warped.

Οι αρχικές εκδόσεις των παιχνιδιών κυκλοφόρησαν μεταξύ του 1996 και του 1998, αποκλειστικά για PlayStation κονσόλες. Δημιουργός και των τριών τίτλων ήταν η Naughty Dog, ενώ τη διανομή έκανε η Sony Computer Entertainment.

Το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy έγινε διαθέσιμο πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2017 για PlayStation 4. Έλαβε αρκετά θετικές κριτικές, κυρίως για την πιστότητα του παιχνιδιού στην αρχική τριλογία.

Πούλησε πάνω από δυόμισι εκατομμύρια αντίγραφα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, και τον Ιούνιο του 2018 κυκλοφόρησε για Switch, Xbox One, και Microsoft Windows.

Crash Bandicoot

Το Crash Bandicoot ακολουθεί τη δημιουργία του Crash από τον διαβολικό Doctor Neo Cortex.

Στο πρώτο παιχνίδι της σειράς, ο Crash προσπαθεί να πάρει πίσω την κοπέλα του, Tawna. Πρόκειται για ένα θηλυκό bandicoot που επίσης δημιούργησε ο Doctor Neo Cortex και ο βοηθός του, Doctor Nitrus Brio, και που την έχουν απαγάγει.

Ο αριθμός των συνολικών επιπέδων του Crash Bandicoot είναι τριάντα δύο, εκ των οποίων τα έξι είναι boss levels.

Επίσης, υπάρχει και το τριακοστό τρίτο επίπεδο του παιχνιδιού, που στην αυθεντική έκδοση αφαιρέθηκε, αλλά προστέθηκε στο Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Το επίπεδο αυτό ονομάζεται “Stormy Ascent”.

Το Crash Bandicoot έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές, που αφορούσαν κυρίως τα γραφικά και το μοναδικό του στιλ. Ωστόσο, δέχτηκε αρνητική κριτική για το χειρισμό του και την έλλειψη καινοτομίας.

Οι συνολικές πωλήσεις του Crash Bandicoot ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως, μετατρέποντάς το στο όγδοο παιχνίδι για PlayStation με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back

Στο Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back, ο Crash έχει απαχθεί από τον Doctor Neo Cortex, ο οποίος τον έχει κάνει να πιστεύει ότι θέλει να σώσει τον κόσμο.

Ο Crash περιπλανιέται σε κάθε γωνιά του νησιού N. Sanity, και συλλέγει Κρυστάλλους (Crystals). Οι Κρύσταλλοι θα επιτρέψουν στον Cortex να συγκεντρώσει την ενέργεια από μία επερχόμενη πλανητική ευθυγράμμιση.

Ο Doctor Neo Cortex έπεισε τον Crash ότι θέλει να αποτρέψει την καταστροφή του πλανήτη, κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Η αδερφή του Crash, η Coco, και ο πρώην βοηθός του Cortex, ο Doctor Nitrus Brio, προσπαθούν να τον προειδοποιήσουν. Παράλληλα, ο Brio παροτρύνει τον Crash να μαζεύει Πετράδια (Gems) αντί για Κρυστάλλους, εννοείται για τους δικούς του σκοπούς.

Στο Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back θα βρούμε πέντε Warp Rooms, τα οποία διαθέτουν πέντε κανονικά επίπεδα, και ένα boss level. Επίσης, υπάρχει ένα έκτο Warp Room με τρεις μυστικές εισόδους, και δύο επιπλέον επίπεδα.

Το Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back δέχθηκε θετικές κριτικές, και θεωρήθηκε καλύτερο από τον προκάτοχό του. Οι κριτικοί εκθείασαν τα γραφικά, τον χειρισμό, και τη μουσική του.

Παρ’ όλα αυτά, θεώρησαν ότι το παιχνίδι είχε έλλειψη καινοτομίας και επιπέδων ενώ σχολίασαν αρνητικά την ευκολία των boss, και την ολοκλήρωση των επιπέδων μετά από επαναλαμβανόμενες αποτυχίες.

Το παιχνίδι έγινε ένα από τα best seller για PlayStation όλων των εποχών, παίρνοντας τη θέση του προκατόχου του. Πούλησε πάνω από 800.000 αντίτυπα μόνο στην Ιαπωνία, και έγινε ο Δυτικός τίτλος με τις περισσότερες πωλήσεις στη χώρα.

Crash Bandicoot 3: Warped

Η ιστορία του Crash Bandicoot 3: Warped λαμβάνει χώρα αμέσως μετά τα γεγονότα του Cortex Strikes Back.

Ο κατεστραμμένος διαστημικός σταθμός του Doctor Neo Cortex (Cortex Vortex) έχει συντριβεί στη Γη.

Στον σταθμό βρίσκονταν ο διαβολικός δίδυμος αδερφός του Aku Aku, ο Uka Uka, ο οποίος απέδρασε.

Ο Uka Uka συντάχθηκε με τον Doctor Neo Cortex και τον Doctor Nefarious. Μαζί σχεδιάζουν να συλλέξουν τους Κρυστάλλους, που έχουν διασκορπιστεί στον χρόνο, και με την ενέργειά τους να κατακτήσουν τη Γη.

Οι βασικοί χαρακτήρες του παιχνιδιού, Crash και Coco, ταξιδεύουν στον χρόνο συλλέγοντας του Κρυστάλλους, ώστε να αποτρέψουν τους κακούς.

Τα επίπεδα του Crash Bandicoot 3: Warped χωρίζονται και πάλι σε Warp Rooms. Κάθε δωμάτιο έχει πέντε κανονικά επίπεδα, και ένα boss level. Συνολικά υπάρχουν έξι Warp Rooms, και δύο κρυφά επίπεδα.

Στο Crash Bandicoot 3: Warped, βλέπουμε για πρώτη φορά το Time Trials, ένα mode στο οποίο πρέπει να τερματίσεις το επίπεδο όσο πιο γρήγορα μπορείς.

Επιπλέον, στο Crash Bandicoot N. Sane Trilogy προστέθηκε ένα παραπάνω αποκλειστικό δωμάτιο, με το level “Future Tense”.

Θετικές κριτικές έλαβε και το Crash Bandicoot 3: Warped, κυρίως για την υψηλή ποιότητα του gameplay, των γραφικών, του ήχου, και άλλων στοιχείων.

Πούλησε πάνω από έξι εκατομμύρια αντίγραφα, και έγινε το δέκατο τρίτο παιχνίδι για PlayStation με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Επίσης, ξεπέρασε σε πωλήσεις τους δύο προηγούμενους τίτλους της σειράς στην Ιαπωνία, και έγινε το πρώτο μη Ιαπωνικό παιχνίδι που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη χώρα.

Η κεντρική οθόνη του παιχνιδιού

Η αρχική οθόνη του Crash Bandicoot N. Sane Trilogy δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πρόκειται για έναν συνδυασμό από τις πρώτες πίστες και τα λογότυπα των τριών παιχνιδιών.

Επιλέγοντας το κάθε λογότυπο, βλέπουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, όπως το να ξεκινήσουμε νέο παιχνίδι, να συνεχίσουμε το προηγούμενο save, και να μπούμε στις ρυθμίσεις.

Ρυθμίσεις

Στις ρυθμίσεις του Crash Bandicoot N. Sane Trilogy θα βρούμε επιλογές για τη ρύθμιση του Gamepad, του πληκτρολογίου, και των γραφικών.

Οι πιο πάνω επιλογές βρίσκονται κάτω από το “SYSTEM OPTIONS”. Ωστόσο, υπάρχουν και τα “GAME OPTIONS”, που τα βρίσκουμε όταν κάνουμε παύση στο παιχνίδι.

Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τα επίπεδα της μουσικής, των ηχητικών εφέ, και την ένταση της ομιλίας.

Περιβάλλον παιχνιδιού

Το περιβάλλον του παιχνιδιού δεν έχει αλλάξει καθόλου στο Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Όλη η οθόνη καλύπτεται από το επίπεδο, και αν πατήσουμε το ανάλογο κουμπί βλέπουμε διάφορες πληροφορίες στο πάνω ή κάτω μέρος της.

Συγκεκριμένα, μπορούμε να δούμε πόσα Wumpa Fruits έχουμε μαζέψει, πόσα κουτιά έχουμε σπάσει, και πόσες ζωές μας έχουν απομείνει.

Επίσης, αν παίζουμε το Time Trial κάποιου επιπέδου, στο κάτω μέρος της οθόνης βλέπουμε το χρονόμετρο.

Οθόνη παύσης

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορούμε να πατήσουμε παύση, όπως είναι λογικό.

Από την οθόνη αυτή έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις, μπορούμε να επιστρέψουμε στο επίπεδο, ή να βγούμε από αυτό.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της οθόνης παύσης είναι το δεξί της μέρος. Εδώ θα βρούμε πληροφορίες για το ποσοστό ολοκλήρωσης του παιχνιδιού, και πόσους Κρυστάλλους και Πετράδια έχουμε μαζέψει.

Επίσης, στο Crash Bandicoot 3: Warped πληροφορούμαστε για τις κινήσεις που ξέρουμε, τα Relics που έχουμε κερδίσει, και τους χρόνους που έχουμε κάνει.

Gameplay

Όπως και στο αυθεντικό παιχνίδι, έτσι και στο Crash Bandicoot N. Sane Trilogy σκοτώνουμε τους εχθρούς μας πηδώντας και στριφογυρίζοντας.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο σπάμε κουτιά, και μαζεύουμε αντικείμενα όπως Wumpa Fruits, επιπλέον ζωές, και προστατευτικές μάσκες Aku Aku.

Το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy εισήγαγε νέα στοιχεία στο gameplay. Συγκεκριμένα, προστέθηκαν ενιαία checkpoints, μενού παύσης, και συστήματα αποθήκευσης. Πλέον μπορούμε να αποθηκεύσουμε το παιχνίδι χειροκίνητα και αυτόματα.

Επιπλέον, προστέθηκαν τα Time Trials και στους δύο πρώτους τίτλους, κάτι που απουσίαζε στην αρχική τους έκδοση.

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η δυνατότητα να παίζουμε είτε ως Crash, είτε ως η αδερφή του, η Coco.

Το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy ως Remaster

Στο Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, η Vicarious Visions κατάφερε να διατηρήσει την αυθεντικότητα των τριών παιχνιδιών.

Βελτίωσε κατά πολύ τα γραφικά, τον ήχο, και τη μουσική τους. Επίσης, δούλεψε αρκετά τη φυσική του παιχνιδιού, και πρόσθεσε μερικές νέες δυνατότητες.

Ως remastered, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy είναι ιδιαίτερα καλό. Ως παιχνίδι όμως απέτυχε.

Προσοχή, δεν λέμε ότι το Crash Bandicoot απέτυχε, αλλά ότι δεν ανήκει στον 21ο αιώνα, των εντυπωσιακών τρισδιάστατων γραφικών, των ανεπτυγμένων κόσμων παιχνιδιού, με τις πολλές κάμερες, και τους ενδιαφέροντες ήχους.

Σήμερα ακόμη και τα platformer παιχνίδια χρησιμοποιούν πολλαπλές κάμερες, και οι εχθροί τους δεν είναι απλά επαναλαμβανόμενα κινούμενα γραφικά.

Επίσης, παρά τις διορθώσεις στη φυσική του παιχνιδιού, υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Το πώς μας σκοτώνουν οι εχθροί κάποιες φορές δεν βγάζει κανένα νόημα, το ίδιο και οι πτώσεις μας στο κενό.

Οι masters του Crash Bandicoot θα απολαύσουν κάθε δευτερόλεπτο νοσταλγίας παίζοντας το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy. Αντιθέτως, οι νέοι παίκτες θα απογοητευτούν, και μάλλον θα το εγκαταλείψουν άμεσα.

Δυστυχώς το Crash Bandicoot δεν ανήκει στο σήμερα, τουλάχιστον όχι με το gameplay του 1996.

Θα μπορούσε σίγουρα να ενταχθεί στη σημερινή εποχή, αλλά με τη δημιουργία ενός νέου τίτλου, που απλώς θα βασίζεται στη επιτυχημένη σειρά.

Σας προτείνουμε να του δώσετε μία ευκαιρία, είτε είστε από τους παλιούς παίκτες, είτε κάποιος που παίζει το Crash Bandicoot για πρώτη φορά. Ποτέ δεν ξέρεις αν κάτι σου αρέσει αν δεν το δοκιμάσεις.

Ποια η γνώμη σας για το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy;

Μήπως έχετε παίξει το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, ή το είδατε πρώτη φορά μέσω της παρουσίασής μας; Τι πιστεύετε, άξιζε τόσος χρόνος και χρήμα για την ανάπτυξή του; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps