Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Backup Αρχείων Στο PC: Φάκελοι Που Πάντα Τους Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας
Featured Backup Αρχείων Στο PC Φάκελοι Που Πάντα Πρέπει Να Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας 2

Backup Αρχείων Στο PC: Φάκελοι Που Πάντα Τους Κάνω Αντίγραφα Ασφαλείας

Ο σκληρός δίσκος μπορεί να αποτύχει στα καλά καθούμενα, ή ένα σοβαρό σφάλμα λογισμικού μπορεί να διαγράψει σημαντικά δεδομένα. Επομένως, το  backup αρχείων είναι ζωτικής σημασίας. Καθώς δεν χρειάζεται να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας σε όλα τα αρχεία, ούτε να μπλέξουμε με σύνθετα εργαλεία, δείτε με απλά βήματα σε ποιους φακέλους στα Windows 10/11 κάνουμε το εύκολο backup, και ποιους αγνοούμε για εξοικονόμηση χρόνου και χώρου.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αρχεία και φάκελοι που πρέπει να κάνω συχνά αντίγραφα ασφαλείας

Σίγουρα έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι πρέπει να δημιουργούμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων του υπολογιστή μας. Εάν δεν το κάνουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλες τις φωτογραφίες, τα έγγραφα, τις ρυθμίσεις, και πολλά άλλα.

Το να ξεκινήσουμε από την αρχή δεν είναι καθόλου διασκεδαστικό, αλλά μπορούμε να το αποφύγουμε έχοντας ένα εύκολο εφεδρικό σχέδιο. Παρ΄ όλα αυτά, ενδέχεται να μην γνωρίζουμε σε ποια αρχεία να κάνουμε αντίγραφα όταν ξεκινάμε τη διαδικασία.

Επιπλέον, πολλοί από εμάς ίσως δεν έχουμε ακόμη εξοικειωθεί με τα τρίτα εργαλεία που μας κάνουν πλήρες Windows backup image, καθώς η όλη διαδικασία, και κυρίως η επαναφορά της εικόνας του συστήματος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για όλους.

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…

MiniTool ShadowMaker Review: Δωρεάν Αντίγραφα Ασφαλείας
MiniTool ShadowMaker Review: Δωρεάν Αντίγραφα Ασφαλείας

Η επιλογή ενός καλού λογισμικού για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε τακτική βάση δεν είναι πάντα μία εύκολη υπόθεση. Το MiniTool ShadowMaker αποτελεί μία καλή λύση…

Έτσι, στον οδηγό θα δείξουμε τον εύκολο δρόμο με το απλό αλλά ζωτικής σημασίας backup αρχείων, εστιάζοντας στους φακέλους που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας, και στους φακέλους που δεν πρέπει.

Καλό είναι να θυμόμαστε πάντα ότι τα αρχεία που δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να χάσουμε, θα πρέπει να τα έχουμε αντιγράψει σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά εξωτερικά μέσα αποθήκευσης.

Επιφάνεια εργασίας

Πολλοί από εμάς ενδέχεται να αποθηκεύουμε αρχεία στην επιφάνεια εργασίας. Ωστόσο, είναι εύκολο να τα ξεχάσουμε εκεί και να μην κάνουμε ποτέ backup αρχείων σε αυτόν τον φάκελο.

Έτσι, απλά πρέπει να εντοπίσουμε τον φάκελο της, επικολλώντας στην αναζήτηση Windows 10 και 11 το ακόλουθο:

%userprofile%\Desktop

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκ

Backup Αρχείων Στο PC 10a

Από εκεί και μετά κάνουμε επιλογή όλων και αντιγράφουμε ή στέλνουμε όλα τα αρχεία στον νέο σχετικό φάκελο που έχουμε δημιουργήσει κάπου εξωτερικά.

Backup Αρχείων Στο PC

Καλό είναι να κάνουμε το ίδιο και για τους επόμενους φακέλους, βάζοντας τους όλους σε ένα κεντρικό φάκελο με ό,τι όνομα επιθυμούμε.

Αν θέλουμε να τους δώσουμε και κάποια έμφαση με χρώματα, δεν έχουμε παρά να αξιοποιήσουμε το μικρό βοηθητικό πρόγραμμα Folder Painter, που παρουσιάσαμε εδώ.

Έγγραφα

Ο φάκελος των εγγράφων είναι ένα μέρος όπου μπορεί να αποθηκεύουμε προσωπικά αρχεία και άλλα σχετικά δεδομένα. Επομένως, και εδώ είναι απαραίτητο το backup αρχείων.

Τοποθεσία: %userprofile%\Documents

Backup Αρχείων Στο PC 2

Βέβαια, πολλοί προγραμματιστές λογισμικού αγνοούν την προβλεπόμενη χρήση του φακέλου. Τον χρησιμοποιούν για την αποθήκευση δεδομένων που σχετίζονται με την εφαρμογή.

Ως εκ τούτου, μπορεί να θέλουμε να του ρίξουμε μια ματιά και να εξαιρέσουμε φακέλους που σχετίζονται με εφαρμογές που ενδεχομένως δεν μας ενδιαφέρουν. Όμως, σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κάνουμε backup αρχείων στον φάκελο των εγγράφων.

Λήψεις

Ως γνωστόν, ο φάκελος των λήψεων είναι το μέρος όπου αποθηκεύονται από προεπιλογή όλα τα αρχεία που κατεβάζουμε. Οι περισσότεροι browser έχουν προεπιλέξει αυτόν τον φάκελο για τις λήψεις, όπως και πολλά άλλα εργαλεία.

Τοποθεσία: %userprofile%\Downloads

Backup Αρχείων Στο PC 2μ

Φυσικά, ίσως θέλουμε πρώτα να εξαιρέσουμε ή να διαγράψουμε τεράστιες λήψεις που δεν χρειαζόμαστε πλέον. Έτσι, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, καθώς ελευθερώνουμε χώρο και στον υπολογιστή.

Μουσική / Εικόνες / Βίντεο

Τοποθεσία:

  • %userprofile%\Music
  • %userprofile%\Pictures
  • %userprofile%\Videos

Όπως και με τους φακέλους Έγγραφα και Λήψεις, τα Windows παρέχουν αυτές τις τρεις θέσεις για την αποθήκευση προσωπικών αρχείων πολυμέσων. Οτιδήποτε έχουμε εδώ είναι πιθανότατα σημαντικό. Επομένως, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε backup αρχείων.

Ορισμένες εφαρμογές πολυμέσων χρησιμοποιούν αυτούς τους φακέλους για την αποθήκευση τοπικών αρχείων.

Αυτοί οι φάκελοι δεν είναι απαραίτητοι για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Σε γενικές γραμμές, είναι στη διακριτική μας ευχέρεια να ενεργήσουμε όπως νομίζουμε για αυτούς τους φακέλους.

Παιχνίδια

Αν τα παιχνίδια μας βρίσκονται σε κάποια πλατφόρμα όπως το Steam, τότε συγχρονίζουν από προεπιλογή τα αποθηκευμένα αρχεία τους στο Internet χρησιμοποιώντας το Steam Cloud. Επομένως, δεν χρειάζονται αντίγραφα ασφαλείας.

Σε όλα τα υπόλοιπα games, πρέπει να βρούμε τα αποθηκευμένα δεδομένα τους ξεχωριστά. Παραθέτουμε διάφορες κοινές τοποθεσίες όπου τα παιχνίδια μας ενδέχεται να αποθηκεύουν δεδομένα.

  • %userprofile%\AppData\Local\ όνομα παιχνιδιού
  • %userprofile%\AppData\Roaming\ όνομα παιχνιδιού
  • %userprofile%\Documents\ όνομα παιχνιδιού
  • %userprofile%\Documents\My Games\ όνομα παιχνιδιού
  • %userprofile%\Saved Games\ όνομα παιχνιδιού
  • C:\ProgramData\ όνομα παιχνιδιού
  • C:\Program Files\ όνομα παιχνιδιού
  • C:\Program Files\Steam\steamapps\common\ όνομα παιχνιδιού
  • C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\ όνομα παιχνιδιού
  • C:\Program Files\Steam\ Όνομα χρήστη\όνομα παιχνιδιού

Αν θέλουμε να αποφύγουμε το backup αρχείων των παιχνιδιών με αυτή τη χειροκίνητη διαδικασία, μπορούμε να το κάνουμε με αυτόματο τρόπο.

Αρκεί να κατεβάσουμε ένα πολύ μικρό εργαλείο, το GameSave Manager. Έρχεται σε zip και πρέπει πρώτα να το αποσυμπιέσουμε.

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκ

Το χρήσιμο λογισμικό θα σαρώσει το σύστημά για να εντοπίσει όλα τα εγκατεστημένα παιχνίδια μας. Αρκεί να το τρέχουμε πάντα με δικαιώματα διαχειριστή.

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκλααα

Κατόπιν, πατώντας διαδοχικά στις τρεις ενδείξεις που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα, θα δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αποθηκευμένων δεδομένων σε μια τοποθεσία της επιλογής μας.

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκλαα

Αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να τα ανακτήσουμε, για την επαναφορά τους απλά πατάμε στο “Open Archive”. Το εντοπίζουμε στην ενότητα “Restoring data”, πάνω δεξιά στο κεντρικό πάνελ της εφαρμογής.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το Gamesave Manager, επισκεφτείτε τον σχετικό οδηγό μας.

Άλλα σημαντικά αρχεία

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα αναφερόμαστε στις προεπιλεγμένες τοποθεσίες των φακέλων που πρέπει να κάνουμε backup.

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκλαααaaμνyaμ

Για παράδειγμα, αν έχουμε αποθηκεύσει τις φωτογραφίες μας κάπου αλλού, ή έχουμε προσωπικά αρχεία που δεν είναι αποθηκευμένα στους παραπάνω φακέλους, θα πρέπει να τους εντοπίσουμε έτσι ώστε προσαρμόσουμε το backup αρχείων με τον ίδιο τρόπο.

Επιλεγμένο backup αρχείων

Στη συνέχεια, θα δούμε μερικούς φακέλους που μπορεί να έχουν πολύτιμα δεδομένα, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας σε όλους.

AppData

Τοποθεσία: %userprofile%\AppData\

Ο φάκελος AppData στα Windows αποθηκεύει συγκεκριμένες ρυθμίσεις χρήστη για εγκατεστημένα προγράμματα. Σε περίπτωση που δεν τον βλέπουμε, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα κρυφά στοιχεία από την Προβολή στην Εξερεύνηση αρχείων.

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκλαααaa

Μέσα σε αυτόν τον φάκελο υπάρχουν τρεις υποφάκελοι: Local, LocalLow, Roaming. Ο τελευταίος είναι και ο πιο σημαντικός για το backup αρχείων.

Ενδέχεται να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις μεμονωμένων προγραμμάτων, εάν χρειαστεί ποτέ να κάνουμε ανάκτηση από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Ωστόσο, το αν θα πρέπει να κάνουμε backup αρχείων σε όλο τον AppData, εξαρτάται από τη διάθεση μας και κυρίως από τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης.

Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε το backup αρχείων σε ολόκληρο το κατάλογο λογαριασμού χρήστη, καθώς συμπεριλαμβάνει τον φάκελο AppData, και όχι μόνο.

Τοποθεσία: C:\Users

Αυτό διασφαλίζει ότι έχουμε κάνει αντίγραφα σε όλα τα υπόλοιπα προσωπικά μας αρχεία και ρυθμίσεις. Από εκεί και μετά, μπορούμε να επικολλήσουμε αυτόν τον φάκελο σε ένα νέο σύστημα και ενδέχεται όλα να μας λειτουργήσουν καλά ως επί το πλείστον.

Φυσικά, μπορούμε να εξαιρέσουμε ορισμένους φακέλους, καθώς δεν είναι πάντα απαραίτητο να κάνουμε backup αρχείων όλων των φακέλων του AppData, γιατί όπως αναφέραμε θα είναι τεράστιος ο όγκος.

Για παράδειγμα, είναι προτιμότερο να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα αντιγράφων ασφαλείας/συγχρονισμού απευθείας μέσα από τη σχετική υπηρεσία του Chrome, παρά να αντιγράψουμε τον σχετικά μεγάλο φάκελο του browser μέσα από τον AppData.

Σε γενικές γραμμές, αν έχουμε μεγάλο εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο, καλό είναι να μην διστάσουμε να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των φακέλων με τις πιο χρησιμοποιούμενες εφαρμογές μας, που δεν μας δίνουν τη δυνατότητα  συγχρονισμού όπως οι browser.

ProgramData

Τοποθεσία: C:\ProgramData\

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκλαααaaμν

Το ProgramData είναι παρόμοιο με το AppData. Ωστόσο, αντί να αποθηκεύει αρχεία για συγκεκριμένους χρήστες, διατηρεί ρυθμίσεις και δεδομένα εφαρμογής για όλους τους χρήστες του συστήματος.

Δεδομένου ότι αυτός ο φάκελος καταλαμβάνει επίσης αρκετά gigabyte, δεν είναι καλή ιδέα να προχωρήσουμε σε ένα καθολικό backup αρχείων.

Μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά και να αντιγράψουμε τυχόν φακέλους με εφαρμογές για τις οποίες θέλουμε να διατηρήσουμε όλα τα δεδομένα, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε πως τα περιεχόμενα του AppData\Roaming είναι πιθανότατα πιο σημαντικά.

Με άλλα λόγια, βεβαιωνόμαστε ότι κάνουμε backup αρχείων μόνο σε ό,τι μας ενδιαφέρει πολύ. Για παράδειγμα, οι ρυθμίσεις μιας κρίσιμης εφαρμογής, ή η αποθήκευση παιχνιδιών για το RPG που παίζαμε 100 ώρες, κ.λ.π.

Αρχεία που δεν πρέπει να κάνω backup

Δεν υπάρχει ποτέ κανένας λόγος να κάνουμε backup αρχείων στον κατάλογο των Windows ή του φακέλου Program Files. Αφήνουμε αυτούς τους φακέλους στην ησυχία τους.

Backup Αρχείων Στο PC 2μκκλαααaaμνya

Ο κατάλογος των Windows περιέχει αρχεία συστήματος που δεν είναι φορητά μεταξύ διαφορετικού υλικού υπολογιστή, και τα προγράμματα βασίζονται σε άλλα δεδομένα για να λειτουργούν σωστά, όπως οι καταχωρίσεις μητρώου.

Επομένως, δεν έχει κανένα νόημα να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας αυτών των του φακέλων.

Εξαιρούνται μόνο οι portable εκδόσεις μιας εφαρμογής, καθώς έχουν σχεδιαστεί ως αυτόνομοι φάκελοι που μπορούμε να τους αντιγράψουμε. Δεν απαιτούν τίποτα άλλο για να λειτουργεί σωστά η εφαρμογή.

Επίσης, δεν χρειάζεται να κάνουμε backup στα υπάρχοντα προγράμματα οδήγησης.  Δεδομένου ότι το υλικό συνήθως διαφέρει από το ένα σύστημα στο άλλο, δεν θα χρειαστούμε τους ίδιους drivers. Το ίδιο και για τα αρχεία Temp που δεν έχουν καμία χρήση.

Μπορώ όλα αυτά να τα κάνω αυτόματα?

Θεωρητικά, το backup αρχείων είναι απλό. Έχουμε ένα δεύτερο ή και ένα τρίτο σκληρό δίσκο, και κρατάμε εκεί από ένα αντίγραφο των σημαντικών αρχείων και φακέλων μας. Φυσικά, οι δίσκοι μπορούν να είναι και μέσα στον υπολογιστή.

Ωστόσο, αν δεν θέλουμε να το κάνουμε χειροκίνητα, μπορεί να μας το κάνει αυτόματα και δωρεάν κάποιο εργαλείο συγχρονισμού. Απλά ορίζουμε μια φορά τους φακέλους που είδαμε και θέλουμε backup ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εμείς προτείνουμε το SyncBackFree που έχει ελληνικό μενού και είναι πανεύκολο. Μπορούμε να δούμε τις πολύ απλές και χρήσιμες λειτουργίες του στον σχετικό οδηγό μας.

Featured Συγχρονισμός Αρχείων Και Φακέλων Στα Windows
Συγχρονισμός Αρχείων και Φακέλων Στα Windows

Ο συγχρονισμός αρχείων και φακέλων είναι μια δυνατότητα που μας βοηθάει σημαντικά στο να έχουμε οργανωμένο το περιεχόμενο του υπολογιστή μας. Είτε μας ενδιαφέρει το…

Εσείς κάνετε backup αρχείων στο Windows PC?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps