Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #39: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #39: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα στο Quicksteps, μαθαίνουμε γιατί ο υπολογιστής μας εμφανίζει μπλε οθόνη και αλλάζουμε τον κωδικό πρόσβασης των Windows 10 μέσω της γραμμής εντολών. Τρέχουμε προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή μέσω της διαχείρισης εργασιών, ενεργοποιούμε την ομαλή κίνηση στον Chrome, και μετακινούμε τους σελιδοδείκτες του κάτω. Τέλος, επιλέγουμε στον Chrome φωτογραφίες με διαφορετικό τρόπο, και ενεργοποιούμε το screen pinning στο android.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Μαθαίνουμε γιατί ο υπολογιστής μας εμφανίζει μπλε οθόνη

Σε όλους μας έχει τύχει, ενώ κάνουμε τη δουλειά μας ή παίζουμε ένα παιχνίδι, ή ακόμα ενώ σερφάρουμε αμέριμνοι στο ίντερνετ, να συναντήσουμε μια μπλε οθόνη, ή αλλιώς γνωστή και ως BSOD (Blue screen of death).

Συνήθως οι μπλε οθόνες εμφανίζονται γιατί υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το hardware, όπως κάποιο πρόβλημα με τη RAM, τη μητρική, ή κάποια άλλη συσκευή. Όμως οι αιτίες μπορούν να αφορούν και το λογισμικό, όπως κάποιος μη συμβατός driver, κτλ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις μπλε οθόνες, διαβάστε τον αντίστοιχο αναλυτικό οδηγό μας.

Μπλε Οθόνη στα Windows: Διάγνωση και Αντιμετώπιση

Η μπλε οθόνη σφάλματος στα Windows εμφανίζεται όταν έχει συμβεί ένα “θανάσιμο” σφάλμα, τόσο σοβαρό ώστε το λειτουργικό να είναι αδύνατον να επανέλθει χωρίς reset του συστήματος. Στα Αγγλικά…

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν εμφανιστεί μια μπλε οθόνη, το πιθανότερο είναι να επανεμφανιστεί αν δεν διαγνώσουμε και δεν διορθώσουμε το πρόβλημα.

Για να εντοπίσουμε τι πάει λάθος μέσα από τα Windows, χωρίς τρίτες εφαρμογές, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε την “Έναρξη” πατώντας το «Windows Key»…

  • …και πληκτρολογούμε «Προβολή ιστορικού αξιοπιστίας».

  • Στο παράθυρο που θα ανοίξει, θα βρούμε ένα αναλυτικό ιστορικό γεγονότων για τις τελευταίες εβδομάδες. Σε περίπτωση που τα Windows έχουν εμφανίσει μια μπλε οθόνη ή έχουν παγώσει, θα δούμε έναν κόκκινο κύκλο με ένα “Χ”.

QuickSteps #39: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

  • Για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτή τη δυσλειτουργία, απλά πατάμε τη στήλη της ημέρας που βρίσκεται ο κύκλος με το “Χ”.

  • Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε ότι μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή «Ελέγξτε για λύσεις σε όλα τα προβλήματα…», που βρίσκεται κάτω δεξιά.

  • Ωστόσο, σπάνια μπορεί να μας φανεί χρήσιμο, καθώς τις περισσότερες φορές απλά θα μας προτείνει να ενημερώνουμε τους drivers.

Αλλαγή κωδικού πρόσβασης των Windows 10 στη γραμμή εντολών

Ενώ μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε τον κωδικό μας μέσα από το μενού των Windows 10, χρησιμοποιώντας την cmd, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα. Απλά, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά, πατάμε το «Windows Key» για να εμφανιστεί η έναρξη, και εκεί πληκτρολογούμε «cmd». Μετά κάνουμε δεξί κλικ πάνω στη γραμμή εντολών, και επιλέγουμε «Εκτέλεση ως διαχειριστής».

  • Εδώ, γράφουμε την εντολή «net user». Αυτή θα μας εμφανίσει όλους τους χρήστες που υπάρχουν σε αυτό το σύστημα. Σημειώνουμε κάπου το όνομα εκείνου που θέλουμε να αλλάξουμε κωδικό. Στο παράδειγμα, το όνομα είναι “test”.

  • Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε «net user Όνομα ΝέοςΚωδικός». Προφανώς στο “Όνομα” βάζουμε το όνομα του χρήστη, και στο “ΝέοςΚωδικός” τον καινούργιο κωδικό που επιθυμούμε.

  • Επίσης, αν το όνομα του χρήστη είναι παραπάνω από μια λέξη, θα πρέπει στην εντολή να συμπεριλαμβάνεται μέσα σε εισαγωγικά, όπως φαίνεται και στην εικόνα.

Σ’ αυτό το σημείο, πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία προφανώς δε θα δουλέψει αν έχουμε ανοίξει τη cmd χωρίς δικαιώματα διαχειριστή. Αυτό το ξεχωρίζουμε από τον τίτλο του παραθύρου, που θα πρέπει να λέει “Administrator: Γραμμή εντολών”

Αν θέλετε να μάθετε και άλλα κόλπα με τη γραμμή εντολών, τότε διαβάστε τα παρακάτω QuickSteps μας:

Μέρος 1

QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα, θα γίνουμε master της Γραμμής Εντολών, και θα πάρουμε στιγμιότυπα μεμονωμένης περιοχής στα Windows, χωρίς χρήση προγράμματος. Θα αλλάξουμε γλώσσα στον Chrome,…

Μέρος 2

QuickSteps #20: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα θα γίνουμε λίγο πιο ειδικοί στη Γραμμή Εντολών, και θα επιλέξουμε ποιοι φάκελοι θα προβάλονται στην Έναρξη των Windows 10. Στη συνέχεια,…

Μέρος 3

QuickSteps #22: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα θα συνεχίσουμε την πορεία κατάκτησης της Γραμμής Εντολών, θα μάθουμε λίγες ακόμη συντομεύσεις του Photoshop, και θα δουλέψουμε με τις στήλες στο…

Τρέχουμε προγράμματα με δικαιώματα διαχειριστή χρησιμοποιώντας Task Manager

Ακόμη και αν είμαστε ο μοναδικός χρήστης των Windows και ταυτόχρονα διαχειριστές, πολλά προγράμματα δε θα ανοίξουν αυτόματα με δικαιώματα διαχειριστή για λόγους ασφαλείας.

Σκοπός είναι να μας προστατέψουν, πχ. από το να κάνουμε κάποιες αλλαγές ή ρυθμίσεις στο σύστημα που μπορούν ενδεχομένως να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του.

Για να ανοίξουμε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα με δικαιώματα διαχειριστή, είναι γνωστό ότι πατάμε δεξί κλικ πάνω σε αυτό, και επιλέγουμε «Εκτέλεση ως διαχειριστής».

Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλο τρόπος διαμέσου της διαχείρισης εργασιών με τα παρακάτω βήματα:

  • Πατάμε τον συνδυασμό των πλήκτρων «Ctrl + Shift + Esc» για να ανοίξουμε το Task Manager…

  • …ή απλά πατάμε δεξί κλικ στην έναρξη και επιλέγουμε «Διαχείριση εργασιών».

  • Εδώ πατάμε «Περισσότερες λεπτομέρειες».

  • Αφού βρούμε το πρόγραμμα που θέλουμε να τρέξουμε με δικαιώματα διαχειριστή, επιλέγουμε «Αρχείο», και στη συνέχεια «Εκτέλεση νέας εργασίας».

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πληκτρολογούμε το όνομα του προγράμματος και επιβεβαιώνουμε ότι έχουμε επιλεγμένο το «Δημιουργήστε αυτήν την εργασία με δικαιώματα διαχειριστή».

Ενεργοποιούμε την ομαλή κίνηση στον Chrome

Όταν έχουμε ανοιγμένες πολλές καρτέλες στον Chrome, κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, μπορεί να έχουμε παρατηρήσει ότι, όταν κάνουμε κύλιση της σελίδα (scroll), μπορεί να καθυστερεί να κατέβει/ανέβει η αντίστοιχη καρτέλα.

Όμως, υπάρχει λύση, γι' αυτό το πρόβλημα, και αυτή είναι η ενεργοποίηση ενός κατάλληλου flag.

Για να μάθετε τι είναι τα flags στον Chrome, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Για να ενεργοποιήσουμε την ομαλή κίνηση στις καρτέλες, κάνουμε τα εξής:

  • Πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

  • Στην μπάρα αναζήτησης γράφουμε «#smooth-scrolling».

  • Αλλάζουμε το «Smooth Scrolling» από «Default» σε «Enable» και πατάμε το κουμπί «RELAUNCH NOW».

Μετακινούμε τους σελιδοδείκτες του Chrome κάτω στο κινητό

Για να έχουμε πρόσβαση στους σελιδοδείκτες μας στον Chrome στο κινητό, θα πρέπει να πατήσουμε το εικονίδιο με τις τρεις τελείες στα δεξιά, και στη συνέχεια να επιλέξουμε «Σελιδοδείκτες».

Αυτό δεν είναι και πολύ βολικό, καθώς σερφάρουμε σε άλλες σελίδες. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει ένα flag το οποίο μας επιτρέπει να έχουμε συνεχώς τους σελιδοδείκτες μας στο κάτω μέρος του κινητού.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτούς, απλά κάνουμε swipe up.

Για να ενεργοποιήσουμε αυτό το flag, κάνουμε τα εξής:

  • Αρχικά, πληκτρολογούμε στη μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

  • Στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε «#enable-chrome-duplex».

  • Εδώ, αλλάζουμε την επιλογή από «Default» σε «Enable», και πατάμε «RELAUNCH NOW» για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές.

Επιλέγουμε φωτογραφίες με διαφορετικό τρόπο στον Chrome

Αν επιθυμούμε να ανεβάσουμε μια φωτογραφία σε οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook, το Twitter, το Instagram κτλ. από το κινητό μέσω του chrome, θα μας εμφανιστεί ένα παράθυρο για να διαλέξουμε εικόνα.

Ωστόσο, όπως μπορούμε να δούμε, οι εικόνες είναι πολύ μικρές και δεν είμαστε σε θέση να τις ξεχωρίσουμε πολύ εύκολα.

Ευτυχώς, υπάρχει ένα κατάλληλο flag, το οποίο αλλάζει το UI (User Interface), ούτως ώστε οι εικόνες να εμφανίζονται μεγαλύτερες, και έτσι να τις επιλέγουμε πιο εύκολα.

Για να ενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο flag, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αφού ανοίξουμε τον chrome στη μπάρα διευθύνσεων, πληκτρολογούμε «chrome://flags».

  • Στο πεδίο αναζήτησης γράφουμε «#enable-new-photo-picker».

  • Τέλος, αλλάζουμε την επιλογή από «Default» σε «Enable», και πατάμε «RELAUNCH NOW» για να ενεργοποιηθούν οι αλλαγές.

Ενεργοποίηση καρφιτσώματος παραθύρων στο android

Όταν δίνουμε το κινητό μας σε κάποιον, μπορεί να ανησυχούμε μήπως πατήσει κάτι που δεν πρέπει ή μήπως δει κάτι που δε θέλουμε.

Για να το αποφύγουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καρφίτσωμα παραθύρων (Screen pin), ούτως ώστε το κινητό μας να μείνει κλειδωμένο σε μία μόνο εφαρμογή.

Για να γίνει αυτό, κάνουμε τα εξής:

  • Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και πηγαίνουμε στην «Οθόνη κλειδ. και ασφάλεια».

  • Εδώ, επιλέγουμε «Άλλες ρυθμίσεις ασφάλειας», που βρίσκεται κάτω κάτω.

  • Μεταβαίνουμε στο πεδίο «Για προχωρ.» και πατάμε «Καρφίτσωμα παραθύρων».

  • Σ’ αυτό το σημείο, ενεργοποιούμε το καρφίτσωμα παραθύρων…

  • …και σιγουρευόμαστε ότι έχουμε διαλέξει «Να ζητείται το Μοτίβο π..».

  • Τώρα, αφού το έχουμε ενεργοποιήσει, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ανοίξουμε μία εφαρμογή και να πατήσουμε την “καρφίτσα”, όπως φαίνεται και στην εικόνα.

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί, πατάμε «Έναρξη».

Τώρα πλέον, το κινητό μας έχει κλειδώσει σ’ αυτήν την εφαρμογή, και ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσει είναι πατώντας ταυτόχρονα το κουμπί της επιστροφής και το κουμπί για τις πρόσφατες εφαρμογές.

Αφού το κάνουμε αυτό, θα μας επιστρέψει στην οθόνη κλειδώματος του κινητού.

Αν εκτός από μία εφαρμογή θέλουμε να κλειδώσουμε και συγκεκριμένες φωτογραφίες, ώστε να μην τις δει ο καθένας, μια δωρεάν εφαρμογή θα μας εξυπηρετήσει σε αυτό:

Κλείδωμα φωτογραφιών στο Android με το Focus

Συμβαίνει συχνά: Δίνουμε το κινητό σε ένα φίλο, για να δει μια συγκεκριμένη φωτογραφία, κι εκείνος αρχίζει και κοιτάζει και τις υπόλοιπες, χωρίς να μας…

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps