Home » Hardware » Κατανάλωση Ρεύματος Ανά Συσκευή: Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC & Σύγκριση Παρόχων Ενέργειας
Featured Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC

Κατανάλωση Ρεύματος Ανά Συσκευή: Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC & Σύγκριση Παρόχων Ενέργειας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού είναι ένα από τα σημαντικά πάγια έξοδα σε οποιοδήποτε σπίτι και επιχείρηση. Γνωρίζοντας την κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή, το πόσο ρεύμα καίει το PC, η οθόνη, και τα συνδεδεμένα περιφερειακά, μπορούμε να δούμε τι αντίκτυπο έχει στον μηνιαίο λογαριασμό η καθημερινή χρήση που κάνουμε. Στον οδηγό θα δούμε πόσες κιλοβατώρες καίει ο υπολογιστής και τα περιφερειακά, πώς να τις μετρήσουμε από μόνοι μας, μαζί με τη σύγκριση των χρεώσεων από όλους τους προμηθευτές ενέργειας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η κατανάλωση ρεύματος του υπολογιστή

Σε σχετικά απλές ηλεκτρικές συσκευές, είναι εύκολο να υπολογίσουμε την κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή. Ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας των 2000 watt, σε μία ώρα λειτουργίας θα έχει κάψει δύο κιλοβατώρες.

Όμως, η κατανάλωση ρεύματος σε πιο πολύπλοκες συσκευές, όπως ο υπολογιστής, εξαρτάται και από τα υποσυστήματα που περιλαμβάνει, και από τις εργασίες που εκτελεί ανά πάσα στιγμή.

Για παράδειγμα, αν ο υπολογιστής μας έχει τροφοδοτικό 500 watt, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως κάθε δύο ώρες που είναι ανοιχτός θα καταναλώνει μία κιλοβατώρα. Τα 500 watt στο παράδειγμα είναι η μέγιστη ενέργεια που μπορεί να καταναλώσει το σύστημα, αν λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του.

Ο υπολογιστής καταναλώνει ρεύμα ανάλογα με τις εργασίες που κάνουμε. Αν είναι αδρανής ή κάνουμε απλές εργασίες όπως η πλοήγηση στο ίντερνετ, η επεξεργασία κειμένου, και άλλες εργασίες γραφείου, η κατανάλωσή του είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

κατανάλωση ρεύματος εργασίες γραφείου

“Εργασίες γραφείου”

Απαιτητικές εργασίες όπως το ΑΑΑ gaming ή το επαγγελματικό rendering συχνά απασχολούν το σύστημα στο 90-100% των δυνατοτήτων του. Κατά συνέπεια αυξάνουν σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος.

κατανάλωση ρεύματος gaming

Λες και χρειαζόταν η μάνα σου (ή η σύζυγός σου) περισσότερες δικαιολογίες για να σου πει να σταματήσεις να παίζεις τόσες ώρες.

Για να έχουμε μια πρώτη εικόνα, ένας μέσος επιτραπέζιος υπολογιστής καταναλώνει μεταξύ 80W και 200W, που για κάθε μία ώρα λειτουργίας μεταφράζεται σε 0,08 μέχρι 0,2 κιλοβατώρες (KWh).

Σε ένα laptop, η κατανάλωση ρεύματος είναι πιο κάτω από το ήμισυ της κατανάλωσης του επιτραπέζιου, μεταξύ 20W και 65W ή 0,02/0,065KWh.

Αυτές οι κατά προσέγγιση μετρήσεις βασίζονται σε μια εργάσιμη ημέρα οκτώ ωρών. Επιπλέον, προϋποθέτουν ότι η επεξεργασία βίντεο και τα παιχνίδια δεν αποτελούν μέρος της εργασίας.

Για να έχουμε ακόμη ένα μέτρο σύγκρισης για την κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή, ένας φούρνος καταναλώνει περίπου 1000W, μια ηλεκτρική σκούπα μεταξύ 500 και 1200W, μια LCD TV μεταξύ 125 και 200W, μια κονσόλα παιχνιδιών μεταξύ 45 και 90W, και ένα TV Box μεταξύ 30 και 40W.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβκκμ

Ο πίνακας της εκτίμησης του ενεργειακού κόστους των συσκευών, που παρατηρούμε στην παραπάνω εικόνα, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βιώσιμης Ενέργειας (CSE).

Η ΔΕΗ στη σχετική σελίδα εμφανίζει πιο αυξημένη την εκτίμηση του ενεργειακού κόστους ενός μέσου Η/Υ.

Ποια είναι η κατανάλωση ρεύματος ανά συσκευή του υπολογιστή?

Σε γενικές γραμμές, ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα.

Η μητρική, οι μνήμες, οι σκληροί δίσκοι, οι ανεμιστήρες, ο φωτισμός του κουτιού, και οι οπτικοί δίσκοι καταναλώνουν ενέργεια, αλλά όχι σε μεγάλη ποσότητα.

Η κατανάλωση περιφερειακών όπως πληκτρολόγια και ποντίκια είναι γενικά κάτω από 0,5 W, οπότε δεν αξίζει καν να τα αναφέρουμε.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμ

Παραθέτουμε συνοπτικά μια ενδεικτική κατανάλωση ρεύματος των βασικών υποσυστημάτων του υπολογιστή.

  • Επεξεργαστής: 55 έως 150W
  • Κάρτα Γραφικών: 25 έως 350W
  • Μητρική: 25 έως 100W
  • Οπτική μονάδα δίσκου: 15 έως 27W
  • Σκληρός δίσκος HDD: 0,7 έως 9W
  • Μνήμη RAM: 2 έως 5.5W
  • Ανεμιστήρες κουτιού: 0,6 έως 6W
  • Δίσκος SSD: 0,6 έως 3W

Τέλος, η οθόνη, ανάλογα το μέγεθος της και την τεχνολογία της, καταναλώνει και αυτή με τη σειρά της ρεύμα, εφόσον παραμένει συνεχώς ενεργή.

Ο παρακάτω πίνακας μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για την κατανάλωση ρεύματος του μόνιτορ.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμ

Πόσο ρεύμα καίει το PC στην πράξη

Εάν θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες δυνατές μετρήσεις για τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του υπολογιστή μας, θα πρέπει να το κάνουμε απευθείας από την πρίζα τοίχου με έναν εξωτερικό ψηφιακό μετρητή.

Είναι σαφώς η πιο αξιόπιστη μέτρηση για να δούμε με ακρίβεια πόσο ρεύμα καίει το PC και τα περιφερειακά, καθώς το περιθώριο σφάλματος είναι 0,5%.

Έτσι, εμείς κρίναμε καλό να αναφέρουμε πρώτα τα αποτελέσματα που είχαμε εμείς στην πράξη, μέσα από τις εκτεταμένες μετρήσεις αρκετών εβδομάδων που κάναμε.

Ακριβής υπολογισμός με ψηφιακό μετρητή

Η συσκευή που χρησιμοποιήσαμε ήταν ένας οικονομικός ψηφιακός μετρητής Energenie.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1αα

Ο συγκεκριμένος μετρητής είναι εύκολος στη χρήση. Απλά συνδέουμε πάνω του το πολύπριζο που έχουμε συνδεδεμένο τον υπολογιστή και τα περιφερειακά. Αμέσως θα αρχίσει να εμφανίζει σε κιλοβατώρες την κατανάλωση ρεύματος των συνδεδεμένων συσκευών.

Έτσι, εμείς μετρήσαμε την κατανάλωση ρεύματος του κεντρικού υπολογιστή Acer Predator G6 που εργαζόμαστε με τους οδηγούς του PCsteps, ο οποίος λειτουργεί αδιάλειπτα 12-14 ώρες καθημερινά. Τις υπόλοιπες ώρες βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας.

Acer Predator
Acer Predator G6: Turbo PC Με Χρώματα Του Πολέμου για Όλους

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η αγορά ενός έτοιμου PC από Κίνα είναι λάθος κίνηση που θα μας κοστίσει ακριβά. Όμως, κατά πόσο αυτό…

Η πλειονότητα των εργασιών στο PC αφορούν επεξεργασία κειμένου στο WordPress, περιήγηση στον browser και το YouTube, και δοκιμές προγραμμάτων σε εικονική μηχανή. Επιπλέον, περιστασιακό gaming στον browser και streaming στο Kodi.

Το PC διαθέτει τροφοδοτικό 730W και είναι συνδεδεμένες δύο οθόνες 32″ 1440p και 1080p αντίστοιχα. Επίσης, διαθέτει τον ξεκλείδωτο Intel Core i7 6700K 4.00GHz, την GeForce GTX 980, έναν SSD και ένα εξωτερικό HDD δίσκο, 16GB RAM, δύο ηχεία με subwoofer συνολικής ισχύος 80W, δύο UPS 1200VA, και δύο RGB ταινίες LED.

Έτσι, στις εξαντλητικές μετρήσεις αρκετών εβδομάδων, διαπιστώσαμε πως η κατανάλωση ρεύματος του υπολογιστή αυτές τις 14 ώρες, με όλα τα περιφερειακά, κυμαινόταν από 4.9kWh (350W την ώρα) έως 6kWh (428W) ημερησίως, ήτοι 150-180 κιλοβατώρες μηνιαίως.

Επιπλέον, μετρήσαμε πόσο ρεύμα καίει το PC με τροφοδοτικό 450W που διατηρούμε ως βοηθητικό, το laptop, η TV 49″ και το Soundbar, τα οποία είναι στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα ενεργά για εργασία και ψυχαγωγία.

Συνολική κατανάλωση

Η συνολική κατανάλωση για όλα τα συστήματα κυμαινόταν από 8kWh (571W) έως 9kWh (642W) ημερησίως, και δεν ξεπέρασε ποτέ τις 10kWh (714W), ήτοι τις 270-300 κιλοβατώρες μάξιμουμ μηνιαίως.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβ

Σύγκριση με την κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού

Για να έχουμε ακόμη καλύτερη εικόνα αλλά ένα μέτρο σύγκρισης, με τον ίδιο μετρητή υπολογίσαμε στον πρόσφατο καύσωνα του Αυγούστου 2021, πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει ένα κλιματιστικό Inverter 9000 BTU κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Διαπιστώσαμε πως στους 27 βαθμούς, που αποδίδουν μια πολύ ικανοποιητική ψύξη την ώρα του ύπνου και κυρίως οικονομία, σε 8,5 ώρες συνεχούς λειτουργίας κατανάλωσε 6,9 κιλοβατώρες. Αν το κλιματιστικό δεν είναι Inverter, τότε θα κάψει σίγουρα 2 – 3 κιλοβατώρες παραπάνω.

Φυσικά, αυτή η κατανάλωση μπορεί να διαφέρει λίγο, ανάλογα τα τετραγωνικά του χώρου αλλά και το ψυκτικό φορτίο που χρειάζεται ένα δωμάτιο ανάλογα τα υλικά τοιχοποιίας και την μόνωση.

Από εκεί και μετά, η τιμή κιλοβατώρας εξαρτάται πλέον από την τιμολογιακή πολιτική αλλά και τις απαράδεκτες ρυθμιζόμενες χρεώσεις του προμηθευτή ενέργειας. Θα τα δούμε όλα αυτά με παραδείγματα στη σύγκριση παρόχων.

Υπολογισμός με online εργαλείο

Εφόσον δεν θέλουμε να πληρώσουμε έναν ψηφιακό μετρητή, μπορούμε να υπολογίσουμε κατά προσέγγιση την κατανάλωση ρεύματος του υπολογιστή με το OuterVision® Power Supply Calculator.

Πρόκειται για το πιο αξιόπιστο online εργαλείο για να δούμε πόσο ρεύμα καίει το PC. Διαθέτει δύο λειτουργίες, την Basic που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε γρήγορα την κατανάλωση ρεύματος με την επιλογή των βασικών εξαρτημάτων του υπολογιστή.

Εάν είμαστε πολύ καλά εξοικειωμένοι με τις προδιαγραφές του υπολογιστή μας, η Expert επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα μέτρησης, και μας επιτρέπει να ορίσουμε πολλές παραμέτρους για να δούμε πόσο ρεύμα καίει το PC.

Από εκεί και μετά, αφού συμπληρώσουμε τα σχετικά πεδία με τις προδιαγραφές και τις παραμέτρους που θέλουμε, απλά πατάμε στο Calculate για να δούμε πόσο ρεύμα καίει το PCV κατά προσέγγιση.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβκ

Σε γενικές γραμμές, παρότι αυτή η online μέτρηση του εργαλείου θεωρείται ως η πλέον αξιόπιστη, ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με την πραγματική κατανάλωση ρεύματος του υπολογιστή.

Εν ολίγοις, είναι πολύ πιο ακριβής ο υπολογισμός με τον ψηφιακό μετρητή που αναφέραμε προηγουμένως.

Πόσο πραγματικά κοστίζει το ρεύμα που καίει το PC στους παρόχους?

Δυστυχώς, το τοπίο στους γενικούς όρους συναλλαγών και χρεώσεων στις συμβάσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι αρκετά θολό στη χώρα μας.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις – αναδρομικές αυξήσεις τετραμήνου

Υπάρχουν πολλές ανησυχίες στο κατά πόσο είναι δίκαιη, νόμιμη, και συνταγματικά κατοχυρωμένη η επιβάρυνση των καταναλωτών με τις περιβόητες “Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις” (ιδίως ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ).

Ορισμένοι προμηθευτές προβαίνουν σε επιμερισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων κατά μήνα, γεγονός που καθιστά τον λογαριασμό αδιαφανή και προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, δεδομένου ότι οι χρεώσεις αυτές εξαρτώνται από την κατανάλωση.

Επιπλέον, είναι κοινή διαπίστωση ότι η επιβάρυνση του καταναλωτή με αυτές τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις’’ υπερβαίνει το 50% της συνολικής αξίας που πληρώνει για ηλεκτρικό ρεύμα.

Παρότι οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις υποτίθεται ότι είναι κοινές για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ενδέχεται να υπερβαίνουν ακόμη και το 70% έως και το 100% της συνολικής αξίας στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Αυτό είναι κάτι που το διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι σε εναλλακτικό προμηθευτή ενέργειας που έχουμε προτιμήσει.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβκκ

Φτάσαμε στο σημείο να θεωρήσουμε ότι είναι πιθανό κάποιοι εναλλακτικοί πάροχοι να ισοσκελίζουν την ενδεχόμενη χασούρα από τη φθηνή τιμή της κιλοβατώρας, μέσω των υπέρογκων ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Όμως, από την έρευνα προκύπτει ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Σύμφωνα με επιστολή διαμαρτυρίας του ΕΚΠΟΙΖΩ, και η ΔΕΗ φαίνεται να εφαρμόζει αυτή την πολιτική των αυξημένων ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβκκμαααααα

Έτσι, αν έχουμε καταναλώσει 150 κιλοβατώρες μηνιαίως με την καθημερινή χρήση των υπολογιστών μας, και άλλες 150kWh με τις υπόλοιπες οικιακές συσκευές, να θεωρούμε ως δεδομένη στον λογαριασμό μια έξτρα χρέωση που αντιστοιχεί συνολικά σε 450kWh – 500kWh, και όχι στις πραγματικές 300kWh που καταναλώσαμε.

Το κακό είναι ότι αυτές οι υπέρογκες ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αλλά και οι υψηλές αναδρομικές αυξήσεις τετραμήνου, δεν ελέγχονται και δεν αναλύονται με σαφή και κατανοητό τρόπο από τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Ούτε από την ΔΕΗ.

Για την ακρίβεια, σε μερικούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θέλει μεγάλη προσπάθεια για να κατανοήσει τις χρεώσεις κατανάλωσης και κάποιος που ασχολείται με τα μαθηματικά.

Έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν θα βγάλουμε άκρη.

Ενημέρωση 7 Φεβρουαρίου 2022: Αξίζει τελικά να προτιμήσω εναλλακτικό προμηθευτή?

Πρέπει να αναφέρουμε ότι με την ενέργεια να συνεχίζει να ακριβαίνει δραματικά στις μέρες μας, ενδέχεται τα νέα σταθερά προγράμματα της ΔΕΗ χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής να αποτελούν τον πιο φθηνό προορισμό.

Μπορούμε να δούμε εδώ τον νέο συγκριτικό πίνακα χρεώσεων των παρόχων, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τις υπέρογκες αυξήσεις του ρεύματος αυτή την περίοδο. Επιβάλλεται πλέον, να επιλέξουμε κάποιο οικιακό πρόγραμμα χωρίς ρήτρα.

Σε κάθε περίπτωση, για τη διαδικασία αλλαγής παρόχου δεν έχουμε καμία επιβάρυνση και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή ο μετρητής μας ή το σύστημα ηλεκτροδότησης του σπιτιού.

Επιπλέον, δεν θα έχουμε καμία διακοπή της υπάρχουσας σύνδεσης. Η αλλαγή είναι καθαρά λογιστική και η ποιότητα και τάση του ρεύματος παραμένει η ίδια. Τα υπόλοιπα, όπως καταμέτρηση κ.λ.π, τα αναλαμβάνει ο ΔΕΔΔΗΕ που είναι κοινός για όλους του παρόχους.

Προγράμματα προμηθευτών ενέργειας

ΔΕΗ

Ως γνωστόν, η ΔΕΗ χρεώνει την κιλοβατώρα ανάλογα την τάξη κατανάλωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χρέωση της κιλοβατώρας σε σχέση με τους εναλλακτικούς παρόχους να είναι αρκετά ακριβότερη.

Η κλίμακα έχει ως εξής:

Αν η κατανάλωση είναι 0 έως 800 kWh ανά τετράμηνο:

  • 0,07169 €/kWh για μονοφασικό (1Φ)
  • 0,07671 €/kWh για τριφασικό (3Φ)

Αν η κατανάλωση είναι 801 έως 1600 kWh ανά τετράμηνο (1Φ-3Φ):

  • 0,08761 €/kWh για τις πρώτες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,11165 €/kWh για τις επόμενες 800 kWh ανά τετράμηνο

Αν η κατανάλωση είναι 1601 έως 2000 kWh ανά τετράμηνο (1Φ-3Φ): :

  • 0,08761 €/kWh για τις πρώτες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,11165 €/kWh για τις επόμενες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,13705 €/kWh για τις υπόλοιπες kWh ανά τετράμηνο 

Αν η κατανάλωση είναι 2001 έως 3000 kWh ανά τετράμηνο (1Φ-3Φ)::

  • 0,08925 €/kWh για τις πρώτες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,11373 €/kWh για τις επόμενες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,13959 €/kWh για τις επόμενες 400 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,18674 €/kWh για τις υπόλοιπες kWh ανά τετράμηνο

Αν η κατανάλωση είναι 3001 kWh και άνω ανά τετράμηνο (1Φ-3Φ)::

  • 0,08981€/kWh για τις πρώτες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,11443 €/kWh για τις επόμενες 800 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,14045 €/kWh για τις επόμενες 400 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,18790 €/kWh για τις επόμενες 1000 kWh ανά τετράμηνο
  • 0,18971 €/kWh για τις υπόλοιπες kWh ανά τετράμηνο

ΔΕΗ myHome

Βέβαια, η ΔΕΗ προσπαθεί πλέον να ανταγωνιστεί τους εναλλακτικούς προμηθευτές, προσφέροντας πλέον και το πακέτο ΔΕΗ myHome Online.

Ενημέρωση 7 Φεβρουαρίου 2022: Η χρέωση της κιλοβατώρας έχει αυξηθεί πλέον στα 0,17000 €/kWh. Όμως, πρόκειται για σταθερό τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων,

Ως εκ τούτου, δεν ισχύει η αρχική εκτίμηση των €0,10500 €/kWh του Αυγούστου 2021 που παραθέτουμε στο τέλος. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, λόγω του ότι το ρεύμα έχει ακριβύνει δραματικά, ίσως τελικά συμφέρει να προτιμήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα χωρίς ρήτρα.

Είναι χωρίς κλίμακες, και με ελάχιστη διάρκεια σύμβασης τους 12 μήνες.

Φυσικό αέριο

Ο συγκεκριμένος προμηθευτής ενέργειας προσφέρει το πρόγραμμα “ΡΕΥΜΑ ΟΙΚΙΑΚΟ ΜΑΧΙ 50” με ελάχιστη διάρκεια σύμβασης τους 24 μήνες, όπου η χρέωση της κιλοβατώρας (€/kWh) ανέρχεται στα €0,05450.

Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι να πληρώνουμε το ρεύμα εμπρόθεσμα. Αρκεί δηλαδή μια πάγια εντολή.

Δεν αναφέρουν στα ψιλά γράμματα ότι διατηρούν το δικαίωμα εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να το ρωτήσουμε.

Πάντως, υπάρχουν έξτρα προνόμια, συν του ότι οι νέοι πελάτες δικαιούνται δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για τον 13ο μήνα κατανάλωσης.

Ο πάροχος αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων.

ΗΡΩΝ

Το πιο ανταγωνιστικό πακέτο του ΗΡΩΝ για το σπίτι είναι το “UP 4 ALL” χωρίς καμία χρονική δέσμευση και κλίμακα.

Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό το πρόγραμμα ανέρχεται στα 0,0594 €/kWh, με πάγιο που αυξάνεται ελαφρά ανάλογα την κατανάλωση. Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι να πληρώνουμε το ρεύμα εμπρόθεσμα. Αρκεί δηλαδή μια πάγια εντολή.

Επιπλέον, προσφέρει έξτρα προνόμια, όπως 20€ δώρο για κάθε χρόνο παραμονής στο πρόγραμμα, κ.α. Βέβαια, πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος πάροχος μας εμφάνισε υπερβολικές ρυθμιζόμενες χρεώσεις, αλλά και υψηλές αναδρομικές αυξήσεις τετραμήνου.

Ο πάροχος αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων, αλλά και στον online λογαριασμό.

WATT+VOLT

Η WATT+VOLT φαίνεται να διαθέτει το υποτιθέμενα πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο παροχής ενέργειας. Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του παρόχου, η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 0,043 €/kWh χωρίς κλίμακα κατανάλωσης και αλλαγή μετρητή.

Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι να πληρώνουμε το ρεύμα εμπρόθεσμα. Αρκεί δηλαδή μια πάγια εντολή.

Κατανάλωση-Ρεύματος-Πόσο-Ρεύμα-Καίει-Το-PC-1ααμμβκκμαααα

Επίσης, για τους οικιακούς χρήστες ισχύει ειδική συνδρομή προνομιακής τιμής 59,9€/χρόνο η οποία εξοφλείται σε δύο δόσεις. Με άλλα λόγια, υπάρχει πάγια έξτρα χρέωση που ανέρχεται στα πέντε ευρώ μηνιαίως.

Δεν αναφέρουν στα ψιλά γράμματα αν υπάρχει ελάχιστος χρόνος παραμονής, και αν διατηρούν το δικαίωμα εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να τα ρωτήσουμε.

Ο πάροχος αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων.

Volton

Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Volton ανέρχεται στα 0,0550 €/kWh χωρίς χρονική δέσμευση και κλίμακα. Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι να πληρώνουμε το ρεύμα εμπρόθεσμα. Αρκεί δηλαδή μια πάγια εντολή.

Επιπλέον, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του παρόχου, προσφέρει δωρεάν ρεύμα για δύο μήνες. Δεν διευκρινίζει αν αυτό ισχύει για κάθε χρόνο παραμονής ή είναι μια και έξω.

Ο πάροχος δεν αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στην σελίδα του.

ZeniΘ

Το πιο ανταγωνιστικό πακέτο της ZeniΘ για το σπίτι είναι το πρόγραμμα “POWER HOME STAR” με ελάχιστη διάρκεια σύμβασης τους 24 μήνες.

Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό το πρόγραμμα ανέρχεται στα 0,05413 €/kWh. Επιπλέον, δεν απαιτείται η εγκατάσταση νυχτερινού μετρητή.

Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι να πληρώνουμε το ρεύμα εμπρόθεσμα. Αρκεί δηλαδή μια πάγια εντολή.

Ο πάροχος διατηρεί το δικαίωμα εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων.

Protergia

H Protergia, παρότι χρεώνει την κιλοβατώρα ανάλογα την κλάση κατανάλωσης, το κάνει με πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Η ελάχιστη διάρκεια σύμβασης ανέρχεται στους 24 μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόγραμμα MVP Οικιακό ανέρχεται στα 0,05514 €/kWh αν η κατανάλωση είναι έως 2000 kWh και 0,05637 €/kWh αν η κατανάλωση είναι πάνω από 2000 kWh. Προφανώς εννοούν την κατανάλωση ρεύματος στο τετράμηνο.

Βασική προϋπόθεση για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι να πληρώνουμε το ρεύμα εμπρόθεσμα. Αρκεί δηλαδή μια πάγια εντολή.

Ο πάροχος διατηρεί το δικαίωμα εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο εναλλακτικός πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο μόνος που αναλύει με σχετικά πιο κατανοητό τρόπο τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων.

Nrg

Το πιο ανταγωνιστικό πακέτο της NRG για το σπίτι είναι το πρόγραμμα “Smart nrg” με ελάχιστη διάρκεια σύμβασης τους 24 μήνες. Η κατανάλωση ρεύματος κοστίζει 0,0619 €/kWh.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβκκμααααα

Ο πάροχος διατηρεί το δικαίωμα εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τους πελάτες της.

Ο πάροχος αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων.

Elpedison

Το πιο ανταγωνιστικό πακέτο της Elpedison για το σπίτι είναι το πρόγραμμα “ELPEDISON FREE” με ελάχιστη διάρκεια σύμβασης τους 24 μήνες.

Η χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό το πρόγραμμα ανέρχεται στα 0,058 €/kWh. Επιπλέον, προσφέρει δωρεάν τα πάγια των δύο πρώτων μηνών.

Υπάρχει πιθανότητα αναπροσαρμογής χρεώσεων, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα ψιλά γράμματα των όρων της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Ο πάροχος αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων.

Volterra

Ο συγκεκριμένος προμηθευτής ενέργειας προσφέρει το πρόγραμμα “360 ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑ” με ελάχιστη διάρκεια σύμβασης τους 24 μήνες, όπου η χρέωση της κιλοβατώρας (€/kWh) ανέρχεται στα €0,0550 με μηνιαίο πάγιο €4,9.

Για να επιτύχουμε αυτή την ανταγωνιστική τιμή είναι, ακόμη και αν ξεχάσουμε να πληρώσουμε εμπρόθεσμα τον μηνιαίο λογαριασμό, πρέπει να καταβάλλουμε κάθε μήνα το έξτρα ποσό των δύο ευρώ.

Δεν αναφέρουν στα ψιλά γράμματα ότι διατηρούν το δικαίωμα εφαρμογής ρήτρας αναπροσαρμογής χρεώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να το ρωτήσουμε.

Ο πάροχος αναλύει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στα ψιλά γράμματα των όρων, αλλά και στον online λογαριασμό.

Σύνοψη και τι πρέπει να προσέξω

Όπως είναι φυσικό, η κατανάλωση του ρεύματος στον χώρο μας δεν εξαρτάται μόνο από τη χρήση του υπολογιστή και των περιφερειακών. Σημαντικό ρόλο στον λογαριασμό παίζει και η χρήση των υπόλοιπων συσκευών της οικίας μας.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό η μετάβαση μας σε κάποιο εναλλακτικό προμηθευτή ενέργειας να μας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα ετησίως.

Μάλιστα, αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων το καταναλωτικό μας προφίλ, γνωρίζουμε δηλαδή πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουν οι συσκευές μας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ακρίβεια αν ο πάροχος μας επιβαρύνει με υπέρογκες ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Κατανάλωση Ρεύματος Πόσο Ρεύμα Καίει Το PC 1ααμμβκκμααααααα

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που πρέπει να προσέξουμε είναι τα ψιλά γράμματα που επιχειρήσαμε στον οδηγό να τα αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Έτσι, πριν υπογράψουμε τη σύμβαση, πρέπει οπωσδήποτε να τους ζητήσουμε να μας διευκρινίσουν αν υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (εφόσον υπάρχει ελάχιστη διάρκεια), και ποιο είναι το πέναλτι σε περίπτωση υπαναχώρησης μας.

Συνήθως, είναι μόνο η εξόφληση του εκκαθαριστικού που θα εκδοθεί καθώς επίσης και του μικρού ποσού των πάγιων που εκκρεμούν.

Επιπλέον, πρέπει να τους ρωτήσουμε αν υπάρχουν κρυφές κλίμακες κατανάλωσης, και ποιο θα είναι κατά προσέγγιση το ποσό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, εφόσον γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο ρεύμα καίει το PC μηνιαίως και όλες οι υπόλοιπες συσκευές της οικίας μας.

Εσείς γνωρίζετε πόσο ρεύμα καίει το PC?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μοιραστείτε και άλλους τρόπους για να δούμε πόσο ρεύμα καίει το PC, ή να προτείνετε κάποιον άλλον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με ανταγωνιστικές χρεώσεις που μας διέφυγε, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps