Home » Software » Παιχνίδια » Τα Καλύτερα Είδη Παιχνιδιών, Όπως Εσείς Τα Ψηφίσατε
Τα Καλύτερα Είδη Παιχνιδιών, Όπως Εσείς Τα Ψηφίσατε

Τα Καλύτερα Είδη Παιχνιδιών, Όπως Εσείς Τα Ψηφίσατε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είτε παίζουμε περιστασιακά, είτε το gaming είναι καθημερινή μας ενασχόληση, όλοι οι gamers έχουμε κάποιο αγαπημένο είδος παιχνιδιού, που προτιμούμε πέρα και πάνω απ' όλα. Εξάλλου, σε αντίθεση με τα βιβλία, τις ταινίες, και τη μουσική, διαφορετικά είδη παιχνιδιών έχουν εντελώς διαφορετικό χειρισμό και παρέχουν διαφορετική εμπειρία. Δείτε τα καλύτερα είδη παιχνιδιών, καθώς και ορισμένους από τους σημαντικότερους τίτλους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα καλύτερα είδη παιχνιδιών σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ ή τα προσωπικά μας γούστα, αλλά με βάση τη δική σας ψήφο.

Εσείς επιλέξατε ποια είναι τα αγαπημένα σας είδη παιχνιδιών, κι εμείς σας τα παρουσιάζουμε κατά σειρά προτίμησης.

Οι Αναγνώστες Ψηφίζουν: Η Καλύτερη Μάρκα Κινητού

Στην ενότητα του PCsteps “Οι αναγνώστες ψηφίζουν”, κάθε Κυριακή θα έχετε την ευκαιρία να δηλώσετε τις επιλογές της προτίμησής σας σε κάθε τομέα της τεχνολογίας:…

Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάποια από αυτά τα παιχνίδια πριν τα αγοράσετε, δείτε τον οδηγό μας:

Όλα τα Παιχνίδια Δωρεάν στα Windows, Για Δοκιμή Πριν την Αγορά

Πολλοί από εμάς, πριν αγοράσουμε ένα PC game, θα θέλαμε να δούμε από πρώτο χέρι αν μας αρέσει ή όχι. Ενώ θα βρούμε περιορισμένα δωρεάν…

Shooter και FPS

Τα Shooter παιχνίδια βγήκαν πρώτα στην ψηφοφορία, με ποσοστό 11.01%, κάτι που περιμέναμε να συμβεί. Το συγκεκριμένο είδος κάνει ρεκόρ πωλήσεων αρκετά χρόνια τώρα, και τίποτα δεν φαίνεται να ανακόπτει την πορεία του.

Τα shooter παιχνίδια αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία από είδη παιχνιδιών, της οποίας πιο γνωστό είδος είναι τα FPS. Σε αυτά θα δοκιμάσουμε την ταχύτητα, την ικανότητα στόχευσης, και τον χρόνο απόκρισης.

Το κύριο στοιχείο των shooter παιχνιδιών είναι τα όπλα, με δεύτερο να έρχεται ο εξοπλισμός θωράκισης. Συνήθως ως στόχο έχουμε την καταστολή του αντιπάλου, χωρίς να πεθάνουμε οι ίδιοι.

Παράλληλα, τα First-person shooter έχουνε κερδίσει την πρώτη θέση στα shooter παιχνίδια, κάτι απόλυτα λογικό. Οι παίκτες αγαπούν να παίζουν με κάμερες πρώτου προσώπου, καθώς τους κάνει να αισθάνονται ότι βρίσκονται μέσα στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Adventure

Αν το σήμερα ήταν το 2000, τότε τα adventure παιχνίδια θα ήταν στην κορυφή της λίστας. Ήρθαν όμως τα shooter, και τα κατέβασαν από το βάθρο του νικητή στα είδη παιχνιδιών.

Στα παιχνίδια adventure, ο παίχτης έχει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, εν μέσω μιας διαδραστικής ιστορίας. Θα χρειαστεί να λύσει παζλ, γρίφους, να κάνει διάφορες επιλογές, και αρκετά ακόμη.

Τα adventure παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή στην Ασιατική αγορά. Οι περισσότεροι τίτλοι είναι από ανεξάρτητους δημιουργούς, και συνήθως καταφέρνουν να κυκλοφορήσουν με τη βοήθεια του κοινού, μέσω crowdfundings.

Τα πρώτα παιχνίδια του είδους δημιουργήθηκαν το 1970, και αποτελούνταν από απλό κείμενο. Σήμερα ξεχωρίζουν συγκεκριμένα είδη παιχνιδιών adventure, τα visual novels, τα escape the room, και τα puzzle.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Action RPG

Με ποσοστό 10.66%, τα action role-playing games, ή action RPG, βρέθηκαν στην τρίτη θέση αυτής της λίστας.

Όπως είναι προφανές, τα action RPG αποτελούν υποκατηγορία των role-playing παιχνιδιών, ή RPG. Σε αυτά τα είδη παιχνιδιών ελέγχουμε έναν χαρακτήρα, και ολοκληρώνουμε αποστολές ακολουθώντας την ιστορία του παιχνιδιού.

Το διαδεδομένο είδος action RPG είναι τα hack & slash, των οποίων κύριο στοιχείο είναι οι μάχες. Συνήθως το πλήθος των μαχών σε τέτοια παιχνίδια είναι μεγάλο, αλλά οι περισσότερες έχουν μικρή διάρκεια.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Sports

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι διαπραγματεύονται τα sports παιχνίδια. Το περιεχόμενό τους αφορά ένα συγκεκριμένο άθλημα, και αποτελούν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά είδη παιχνιδιών.

Στα sports παιχνίδια θα βρούμε μεταφορές πραγματικών αθλημάτων στον ψηφιακό κόσμο. Επίσης, θα συναντήσουμε φανταστικά αθλήματα που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν.

Σε κάποια από αυτά είμαστε μέλη της ομάδας, ενώ σε κάποια άλλα την διαχειριζόμαστε ολόκληρη, με στόχο πάντα την κορυφή.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα παιχνίδια συμπεριλαμβάνουν στο περιεχόμενό τους τα πραγματικά ονόματα των ομάδων, των αθλητών, και των εταιρειών/χορηγών.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Real-time strategy

Τα real-time strategy είναι υποκατηγορία των strategy games, στα όποια πρέπει να πάρουμε στρατηγικές αποφάσεις. Εμείς καταστρώνουμε σχέδια, και απώτερος σκοπός είναι να κερδίσουμε έναντι της στρατηγικής του αντιπάλου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των παιχνιδιών είναι η στρατηγική και οι τακτικές μάχης. Βέβαια, αρκετά περιέχουν στοιχεία οικονομικής διαχείρισης, εξερεύνησης, και ολοκλήρωσης ερευνών.

Η κύρια διαφορά των real-time strategy με τα turn-based strategy είναι η διαδικασία του παιχνιδιού. Στα πρώτα περιμένουμε συνήθως να ολοκληρωθούν δραστηριότητες με το πέρας του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, πολλά μπορούν να συμβούν όσο περιμένουμε τη διεκπεραίωση μιας διαδικασίας, όπως για παράδειγμα να δεχθούμε μία επίθεση.

Στα δεύτερα όμως, κάνουμε όλες τις κινήσεις μας, και έπειτα περιμένουμε τον αντίπαλο να κάνει τις δικές του. Το πιο γνωστό turn-based strategy παιχνίδι είναι το σκάκι.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Simulation

Τα simulation παιχνίδια είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα είδη παιχνιδιών. Διαθέτουν αρκετές υποκατηγορίες και καλύπτουν κυριολεκτικά κάθε τομέα του πραγματικού κόσμου, ενώ αρκετοί τα θεωρούν ιδιαίτερα εκπαιδευτικά.

Ο σκοπός των παιχνιδιών αυτού του είδους είναι να προσομοιώσουν δραστηριότητες από τον πραγματικό κόσμο. Ο παίχτης συνήθως δεν έχει κάποιο κύριο στόχο. Αντιθέτως, μπορεί να παίξει ελεύθερα, και να δημιουργήσει τους δικούς του στόχους.

Στα simulation games όμως έχουμε βασικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα να φροντίσουμε για την επιβίωση και ανάπτυξη μίας πόλης.

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες simulation παιχνιδιών, αλλά οι βασικές είναι η προσομοίωση κατασκευών, διαχείρισης, της ίδια της ζωής, και προφανώς τα sports παιχνίδια που είδαμε νωρίτερα.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Racing

Επόμενα στη λίστα μας είναι τα racing παιχνίδια, μια ακόμη υποκατηγορία των simulation και sports παιχνιδιών. Αρκετοί δεν σκέπτονται ότι ένα racing παιχνίδι αποτελεί παιχνίδι προσομοίωσης, ενώ μπορεί ταυτόχρονα να είναι sport game.

Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ως racing παιχνίδι οποιοδήποτε έχει αυτοκίνητα, και τρέχεις με αυτά σε πίστες. Παρ’ όλα αυτά, θα βρούμε παιχνίδια αγώνων με αεροσκάφη, πλοία, διαστημόπλοια, και άλλα.

Τα racing παιχνίδια χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες, τα simulation και τα arcade. Στα πρώτα θα βρούμε πραγματικά οχήματα, ίσως με δυνατότητα μηχανικών τροποποιήσεων, και αγώνες σε πραγματικό περιβάλλον.

Αντιθέτως, τα arcade racing games επικεντρώνονται στη διασκέδαση, και δεν τα απασχολεί η αληθοφάνεια. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα kart racing παιχνίδια που συνήθως έχουν απλούς μηχανισμούς, ασυνήθιστες πίτσες, και χαρακτήρες καρτούν.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

MMO / MMORPG

Στα massively multiplayer online ή MMO παιχνίδια υπάρχουν εκατοντάδες ή χιλιάδες παίχτες στον ίδιο σέρβερ. Όλοι τους παίζουν σε έναν ανοιχτό κόσμο, και μπορούν να συνεργαστούν ή να ανταγωνιστούν ο ένας με τον άλλον.

Τα MMORPG αποτελούν μίξη δύο ειδών παιχνιδιού, τα MMO και τα RPG. Έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των MMO, ενώ παράλληλα ελέγχουμε έναν χαρακτήρα σε έναν φανταστικό κόσμο, όπως στα RPG παιχνίδια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ένα MMORPG θα μας θυμίσει το άλλο, τουλάχιστον ως προς τον τρόπο παιχνιδιού. Παρ’ όλα αυτά, η βασική διαφορά τους είναι η ιστορία την οποία πρέπει να ακολουθήσει ο παίκτης.

Στα MMORPG θα βρούμε παιχνίδια με αρκετή δράση, όπως το TERA, που όμως στερούνται φαντασίας όσον αφορά το βάθος της ιστορίας τους.

Παράλληλα, θα συναντήσουμε το World of Warcraft, που θα μας χαρίσει ατελείωτες ώρες ψυχαγωγίας, με απερίγραπτο βάθος στην ιστορία του.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Survival / Horror

Ένα ιδιαίτερο είδος παιχνιδιού είναι τα survival. Συνήθως βρισκόμαστε σε έναν επικίνδυνο ανοιχτό κόσμο, με ελάχιστο εξοπλισμό. Πρέπει να σκοτώσουμε διάφορους εχθρούς, να συλλέξουμε προμήθειες, και κυρίως να επιβιώσουμε.

Τα horror παιχνίδια από την άλλη έχουν κύριο σκοπό να μας τρομάξουν. Συνήθως ακολουθούμε μια ιστορία, ενώ άλλες φορές πρέπει απλά να μείνουμε ζωντανοί για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε.

Οι περισσότεροι δημιουργοί τέτοιων παιχνιδιών τα κάνουν τρομακτικά, σε σκοτεινό περιβάλλον, και θέτουν ως στόχο την επιβίωση. Καθώς λοιπόν αυτά τα δύο είδη παιχνιδιών συνδυάζονται τόσο συχνά, για πολλούς ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Στα survival/horror παιχνίδια μπορεί να παίζουμε ενάντια στο περιβάλλον ή ενάντια σε παίκτες. Ως survival χαρακτηρίζονται και όλα τα battle royale, όπως το Fortnite, το PUBG, και το Realm Royale.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορία είναι:

Stealth

Τελευταίο είδος παιχνιδιού στη λίστα μας είναι τα stealth παιχνίδια. Ένας είδος που αρκετοί αγνοούν την πραγματική του φύση, και πολλοί τα θεωρούν λανθασμένα shooter, action, ή fighting.

Σε αυτά τα παιχνίδια πρέπει να μένουμε “κρυμμένοι”, και να αποφεύγουμε ή να εξοντώνουμε τους εχθρούς μας χωρίς να γίνουμε αντιληπτοί.

Για να καταφέρουμε τα παραπάνω, πρέπει να μην προκαλούμε θορύβους, και να αποφεύγουμε τις μάχες. Αν πρέπει να σκοτώσουμε κάποιον, πρέπει να το κάνουμε κρυφά, συνήθως πισώπλατα με κάποιο μαχαίρι ή τα χέρια μας.

Όλα τους διαθέτουν ενδιαφέροντες μηχανισμούς, απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση, και μας κάνουν να νιώθουμε σαν άλλοι πράκτορες 007.

Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν σε αυτή την κατηγορίας είναι:

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα είδη παιχνιδιών;

Αυτά ήταν τα καλύτερα είδη παιχνιδιών όπως εσείς τα επιλέξατε. Εμείς σας τα παρουσιάσαμε, μαζί με τις προτάσεις μας για τα πιο αντιπροσωπευτικά παιχνίδια του κάθε είδους.

Μετά την παρουσίασή μας, μήπως σας κέντρισε το ενδιαφέρον κάποιο άλλο είδος παιχνιδιού; Ποιά από τα παραπάνω είδη έχετε δοκιμάσει; Έχετε εμπειρίες με κάποιο από τα παιχνίδια που αναφέραμε συγκεκριμένα; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps