/> Github και Microsoft, το Facebook χάνει έδαφος, Intel vs. AMD | PCsteps.gr
Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » Github και Microsoft, το Facebook χάνει έδαφος, Intel vs. AMD

Github και Microsoft, το Facebook χάνει έδαφος, Intel vs. AMD

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε μια κίνηση που προκάλεσε τις αντιδράσεις της open source κοινότητας, η Microsoft αγόρασε τη δημοφιλή πλατφόρμα GitHub. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τα σχέδιά της για υποστήριξη της Alexa και Google Assistant από το Xbox One. To Facebook χάνει έδαφος στους εφήβους και δεν είναι πλέον το πιο δημοφιλές social media. Η AMD μάχεται με την Intel για τους περισσότερους πύρινες στους νέους επεξεργαστές τους.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

GitHub by Microsoft

Στις αρχές της εβδομάδας, η Microsoft ανακοίνωσε την αγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας GitHub. Η αγορά του κόστισε στη Microsoft 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της εταιρείας.

Το GitHub είναι από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για όσους γράφουν κώδικα και ασχολούνται με τον προγραμματισμό. Οι χρήστες του φτάνουν τα 28 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί χρήστες του GitHub βέβαια, δυσαρεστήθηκαν από τη συγκεκριμένη είδηση. Οι αντιδράσεις οφείλονται στην αρνητική στάση που έδειξε η Microsoft στο παρελθόν απέναντι σε λογισμικά ανοιχτού κώδικα.

Το 2000, ο τότε CEO της Microsoft, Steve Ballmer, είχε χαρακτηρίσει τα Linux “Καρκίνο που κολλάει πάνω σε ό,τι ακουμπάει”, και όπως είναι λογικό, οι fans του open source δεν ξέχασαν τις συγκεκριμένες δηλώσεις.

Βέβαια, ο τωρινός CEO της, Satya Nadella, δεν φαίνεται να έχει την ίδια άποψη με τον Ballmer. Ο Nadella έχει επανειλημμένα μιλήσει για τη στήριξή του προς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Σε δημοσίευσή του στη σελίδα της Microsoft, ζήτησε από τους developers να κρίνουν την εταιρία από τις ενέργειες του πρόσφατου παρελθόντος και από αυτά που θα γίνουν στο μέλλον.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι δηλώσεις του Ballmer που προκαλούν ανησυχία στην open source κοινότητα. Παρόμοιες αγορές της Microsoft δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο παρελθόν.

Από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, το Skype, το οποίο έχει σχεδόν “πεθάνει” από τότε που αγοράστηκε από την αμερικάνικη εταιρία. Θα έχει και το GitHub την ίδια κατάληξη;

“Alexa, άνοιξε το Fortnite”

Σύντομα θα μπορούμε να συνδέσουμε την Alexa και το Google Assistant στο Xbox One.

Μέχρι τώρα, η Microsoft υποστήριζε μόνο τον δικό της ψηφιακό βοηθό, την Cortana. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε την υποστήριξη των βοηθών του Amazon και της Google.

Οι χρήστες του Xbox One θα μπορούν να ελέγχουν την κονσόλα τους με φωνητικές εντολές, χρησιμοποιώντας όποιον ψηφιακό βοηθό επιθυμούν. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Με το Kinect να μην έχει την αναμενόμενη απήχηση, η εταιρία έψαχνε εδώ και καιρό έναν καινούριο τρόπο για να ενσωματώσει τις φωνητικές εντολές στο Xbox One. Ίσως η Alexa να της δώσει τη λύση.

Οι έφηβοι εγκαταλείπουν το Facebook

Φαίνεται ότι ο κολοσσός των social media χάνει όλο και περισσότερο έδαφος στις μικρότερες ηλικίες.

Πρόσφατη έρευνα του PEW Research Center έδειξε ότι μόλις το 51% των εφήβων ηλικίας 13 με 17 χρονών χρησιμοποιεί το Facebook. Αντίθετα, το 85% των εφήβων χρησιμοποιεί το Youtube, το 72% το Instagram, και το 69% το Snapchat.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί σημαντική μείωση για το Facebook, που μόλις πριν τρία χρόνια ήταν μακράν η δημοφιλέστερη πλατφόρμα social media στους εφήβους. Πλέον, φαίνεται να απειλείται ξεκάθαρα, τουλάχιστον στις μικρότερες ηλικίες.

Άλλωστε, ο μέσος χρήστης του Facebook είναι 35 χρονών, και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο Mark Zuckerberg. Για αυτό και η νέα υπηρεσία dating που σχεδιάζει φημολογείται ότι θα απευθύνεται στους άνω των 30.

AMD vs Intel

Η μάχη των επεξεργαστών της επόμενης γενιάς άρχισε για τα καλά, με την Intel και την AMD να συναγωνίζονται για το ποιος έχει… περισσότερους πυρήνες.

Αρχικά, η Intel με ένα tweet της μας έδωσε μια μικρή γεύση από τους νέους επεξεργαστές που σχεδιάζει. O καινούριος Xeon CPU, σύμφωνα με την Intel, θα διαθέτει 28 πυρήνες, και συγχρονίζει στα 5 GHz. Θα φτάσει τα ράφια των καταστημάτων μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Βέβαια, ο συγκεκριμένος επεξεργαστής δεν φαίνεται να απευθύνεται στον μέσο χρήστη. Οι περισσότεροι Xeon CPU υψηλών επιδόσεων της Intel είναι σχεδιασμένοι για servers και υπερυπολογιστές, κυρίως λόγω του υψηλού τους κόστους.

https://twitter.com/i/status/1004426495136272390

Και ενώ η Intel είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των fans της τεχνολογίας, ήρθε η AMD να της κλέψει τη δόξα. Μερικές ώρες αργότερα, και αυτή μέσω του Twitter, μας ενημέρωσε για τα σχέδιά της για έναν Ryzen CPU με 32 πυρήνες.

Μάλιστα, ο επεξεργαστής της AMD όχι μόνο έχει περισσότερους πυρήνες από την Intel, αλλά θα κυκλοφορήσει και μερικούς μήνες νωρίτερα. Ο Ryzen Threadripper δεύτερης γενιάς θα είναι διαθέσιμος στο τέλος του καλοκαιριού.

Σε αντίθεση με την Intel, η AMD προορίζει τους Ryzen Threadripper και για οικιακή χρήση, με την τιμή στους επεξεργαστές της προηγούμενης γενιάς να κυμαίνεται στα 800 ευρώ.

Λεπτομέρειες για την τιμή δεν μάθαμε από καμία από τις δύο εταιρίες, και μένει να περιμένουμε περισσότερες ανακοινώσεις.

Norman, ο ψυχοπαθής αλγόριθμος

Πόσο απέχουν από την πραγματικότητα τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, με “σατανικές” μηχανές που θέλουν να καταστρέψουν την ανθρωπότητα; Ίσως λιγότερο από ότι φανταζόμασταν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι κάποιος να εκπαιδεύσει τις μηχανές. Αυτό απέδειξαν επιστήμονες του MIT που κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αλγόριθμο… ψυχοπαθή.

O Norman είναι το δημιούργημα μιας επιστημονικής ομάδας του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. Είναι ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος σχεδιάστηκε για να αναγνωρίζει εικόνες. Το όνομά του προέρχεται από τον γνωστό κινηματογραφικό ψυχοπαθή Norman Bates, του “Ψυχώ”.

Η διαφορά είναι ότι στην εκπαίδευσή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο εικόνες με βίαιο περιεχόμενο από διάφορα subreddits. Αφού τον εκπαίδευσαν, του έδειξαν εικόνες από το γνωστό ψυχολογικό τεστ Rorschach.

Το συγκεκριμένο τεστ χρησιμοποιείται από ψυχολόγους για να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ασθενών τους. Αποτελείται από δέκα αφηρημένες εικόνες τις οποίες ο ασθενής παρατηρεί, και λέει στον γιατρό τι ακριβώς βλέπει.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Εκεί που ένας κοινός αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης έβλεπε ένα βάζο, ο Norman έβλεπε έναν άνθρωπο να πεθαίνει. Αντί για έναν άνθρωπο να κρατάει μια ομπρέλα, ο Norman έβλεπε κάποιον να δολοφονείται μπροστά στη γυναίκα του.

Οι επιστήμονες με αυτό το εγχείρημα θέλησαν να δείξουν ότι όταν ένας αλγόριθμος είναι προκατειλημμένος, δεν φταίει ο κώδικας, αλλά τα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύτηκε

Τα αποτελέσματα βέβαια ήταν ιδιαίτερα τρομακτικά, και ελπίζουμε ο Norman να μην καταλήξει στον σκληρό δίσκο κάποιου ρομπότ.

Drones Φύλακες

Όσο περισσότερο εμβαθύνουν οι developers στην τεχνητή νοημοσύνη, τόσο περισσότερες χρήσεις της ανακαλύπτουν. Οι περισσότερες βέβαια έχουν να κάνουν με τη διασκέδασή μας, ή με το να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Επιστήμονες από την Αγγλία και την Ινδία όμως είχαν μια διαφορετική ιδέα. Η δημοσίευσή τους με τίτλο “Το μάτι από ψηλά” μας παρουσιάζει ένα σύστημα που επιτρέπει σε drones να αναγνωρίζουν βίαιες συμπεριφορές, σαν ένας άλλος “μεγάλος αδελφός”.

Χρησιμοποιώντας ένα drone των 200 ευρώ και μία κάμερα, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν “έξυπνο” ιπτάμενο φύλακα. Το drone που χρησιμοποίησαν είναι το Parrot AR quadcopter.

Η κάμερα καταγράφει ανθρώπους και στέλνει το βίντεο σε κάποιον υπολογιστή, ο οποίος χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να το αναλύσει σε πραγματικό χρόνο. Αφού το αναλύσει, αποφασίζει αν στο βίντεο φαίνεται κάποια βίαιη συμπεριφορά.

Github by Microsoft, Οι Έφηβοι Εγκαταλείπουν το Facebook, O Ψυχοπαθής Αλγόριθμος Norman

Ο αλγόριθμος είχε ποσοστό επιτυχίας 94%, το οποίο όμως έπεσε στο 79% όταν στο πλάνο υπήρχαν πάνω από δέκα άνθρωποι. Φυσικά, απέχει πολύ ακόμα από το να είναι έτοιμο για πραγματική χρήση.

Ακόμα και έτσι όμως, το συγκεκριμένο εγχείρημα εγείρει διάφορα ηθικά ζητήματα. Ελπίζουμε η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης να μην δημιουργήσει μια τεχνολογική δυστοπία και οι χρήσεις της να περιοριστούν στο να κάνει την ζωή μας πιο εύκολη.

Σας άρεσε το Weeklysteps της εβδομάδας;

Αυτά ήταν τα νέα γι' αυτή την εβδομάδα.

Εσείς χρησιμοποιείτε ακόμη το Facebook; Τι γνώμη έχετε για τις αμφιταλαντευόμενες στάσεις της Microsoft; Αφού μάθατε για τον Norman και τα Drones-φύλακες, θεωρείτε πως η τεχνολογία μπορεί να πάρει και κάποια άσχημη τροπή, ή πως η πρόοδός της είναι πάντα ευπρόσδεκτη;

Μοιραστείτε ελεύθερα τις σκέψεις σας μαζί μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Tablet Με Android, Windows, iOS, €56-€1.199 Σεπτέμβριος 2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#229 - Ιδιωτικό Δίκτυο Και Διάρκεια Μπαταρίας Windows 11, Βελτίωση Απόδοσης Παιχνιδιών Με Τον Edge
QuickSteps
GamingSteps#20220624 - Το Πρώτο PlayStation 5 Slim, Overwatch 2 Και Loot Box, Το Raft Εκτός Early Access
GamingSteps