Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Χρονολόγιο Windows 10: Γρήγορη Πρόσβαση Σε Αρχεία Και Εφαρμογές

Χρονολόγιο Windows 10: Γρήγορη Πρόσβαση Σε Αρχεία Και Εφαρμογές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Με την έκδοση April 2018 των Windows 10, η Microsoft μας παρέδωσε επιτέλους το πολυαναμενόμενο Χρονολόγιο. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για ένα απλό εργαλείο που κρύβει αρκετές δυνατότητες. Στον παρόντα οδηγό θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το Χρονολόγιο, τον τρόπο χρήσης του, και όλες τις επιλογές που μας προσφέρει. Τελικά άξιζε την αναμονή; Κατάφερε η Microsoft να δημιουργήσει κάτι καλό;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Χρονολόγιο των Windows 10

Το Χρονολόγιο υπήρχε στα πλάνα της Microsoft ήδη από το τελευταίο Fall Creators Update. Τελικά το λανσάρισμά του αναβλήθηκε για το April 2018 Update.

Χρονολόγιο Windows 10: Γρήγορη Πρόσβαση Σε Αρχεία Και Εφαρμογές

Ουσιαστικά το Χρονολόγιο εξελίσσει την Προβολή εργασιών, προσθέτοντας ένα ιστορικό των εργασιών που έχουμε εκτελέσει στο PC μας στο παρελθόν.

Σε αυτή τη λίστα θα βρούμε εφαρμογές που έχουμε ανοίξει πρόσφατα, μεμονωμένες ιστοσελίδες που επισκεφθήκαμε με τον Microsoft Edge, άρθρα που διαβάσαμε στην εφαρμογή Ειδήσεις, ή έγγραφα που επεξεργαστήκαμε με το Microsoft Word.

Σκοπός του Χρονολογίου είναι να διευκολύνει τη συνέχιση μιας δραστηριότητάς μας από το σημείο που την αφήσαμε. Μάλιστα, υπάρχει δυνατότητα συγχρονισμού μεταξύ διαφορετικών συσκευών.

Πώς χρησιμοποιούμε το Χρονολόγιο

Η χρήση του Χρονολογίου είναι απλή, και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις. Ας δούμε όμως λεπτομερώς πώς να εκμεταλλευτούμε κάθε πτυχή του.

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση

Το Χρονολόγιο είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν θέλουμε να το χρησιμοποιούμε, μπορούμε εύκολα να το απενεργοποιήσουμε.

Αρχικά πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις”, και μεταφερόμαστε στην κατηγορία “Προστασία προσωπικών δεδομένων”.

Μεταξύ των ρυθμίσεων αριστερά υπάρχει το “Ιστορικό δραστηριότητας”, και δεξιά θα εμφανιστούν οι ρυθμίσεις του Χρονολογίου.

Αν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε το Χρονολόγιο, απλώς καταργούμε την επιλογή στο πλαίσιο “Να επιτρέπεται στα Windows να συλλέγουν τις δραστηριότητές μου από αυτόν τον υπολογιστή”.

Σε περίπτωση που αλλάξουμε γνώμη, μπορούμε να επιστρέψουμε εδώ, και να ενεργοποιήσουμε το ίδιο πλαίσιο.

Από αυτή την οθόνη μπορούμε προαιρετικά να συγχρονίσουμε και το ιστορικό δραστηριότητας με το cloud της Microsoft για να έχουμε τις πληροφορίες διαθέσιμες και σε άλλο δικό μας υπολογιστή.

Προβολή του Χρονολογίου

Στο Χρονολόγιο αποκτούμε πρόσβαση από το κουμπί “Προβολή εργασιών”, κάτω αριστερά στη γραμμή εργασιών, δίπλα από το πλαίσιο της αναζήτησης.

Επίσης, το Χρονολόγιο μπορούμε να το ανοίξουμε με τον συνδυασμό “Windows+Tab”.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η απενεργοποίηση του Χρονολογίου δεν συνεπάγεται την απόκρυψη του κουμπιού της Προβολής εργασιών.

Για να απενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο κουμπί, κάνουμε δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών, και πατάμε την επιλογή “Εμφάνιση κουμπιού προβολής εργασιών”.

Άμεσα το κουμπί εξαφανίζεται, ενώ αν θελήσουμε να το επαναφέρουμε κάνουμε πάλι δεξί κλικ στη γραμμή εργασιών, και επιλέγουμε την “Εμφάνιση κουμπιού προβολής εργασιών”.

Διαχείριση του Χρονολογίου

Στο Χρονολόγιο βλέπουμε όλη μας τη δραστηριότητα, για αρκετές ημέρες, και το περιβάλλον του είναι καλά οργανωμένο.

Αρχικά, πάνω αριστερά υπάρχει το κουμπί προσθήκης εικονικής επιφάνειας εργασίας. Την εικονική επιφάνεια εργασίας των Windows την έχουμε καλύψει σε παλαιότερο οδηγό, και ο τρόπος που τη χειριζόμαστε δεν έχει αλλάξει.

Πώς να Χρησιμοποιήσω την Εικονική Επιφάνεια Εργασίας στα Windows

Η εικονική επιφάνεια εργασίας είναι ένα χαρακτηριστικό που απουσίαζε από τα Windows. Καθώς τα προγράμματα τρίτων έδιναν και έπαιρναν, η τελευταία έκδοση των Windows έρχεται…

Κάτω από αυτή, βλέπουμε τα προγράμματα και αρχεία που είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή.

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε τη δραστηριότητα των προηγούμενων ημερών, χωρισμένη ανά ημέρα.

Το μέγιστο πλήθος δραστηριοτήτων που προβάλλονται είναι δέκα. Αν υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από δέκα πρόσφατα έγγραφα, εμφανίζεται ο σύνδεσμος “Εμφάνιση και των Χ δραστηριοτήτων”.

Μόλις πατήσουμε τον σύνδεσμο, εμφανίζονται όλες οι δραστηριότητές, και μάλιστα ομαδοποιημένες με βάση την ώρα.

Ένας ακόμη τρόπος να πλοηγηθούμε μεταξύ των δραστηριοτήτων είναι η μπάρα κύλισης στα δεξιά.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πατήσουμε στην ημερομηνία που μας ενδιαφέρει, και θα μεταφερθούμε άμεσα στις δραστηριότητές εκείνης της ημέρας.

Επίσης, η Microsoft έχει προσθέσει δυνατότητα αναζήτησης, πάνω δεξιά. Κάνοντας κλικ στο μεγεθυντικό φακό ανοίγει το σχετικό πλαίσιο.

Πληκτρολογούμε αυτό που ψάχνουμε, και το Χρονολόγιο προβάλει άμεσα τα αποτελέσματά.

Τελευταία δυνατότητα του Χρονολογίου είναι η διαγραφή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, και το κλείσιμο στοιχείων.

Για να κλείσουμε κάποιο ανοιχτό αρχείο ή πρόγραμμα, περνάμε το ποντίκι μας πάνω από την προεπισκόπησή του, και κάνουμε κλικ στο “Χ” πάνω δεξιά.

Αντίστοιχα, αν θέλουμε να διαγράψουμε μία δραστηριότητα, κάνουμε δεξί κλικ σε αυτή, και διαλέγουμε την “Κατάργηση”.

Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να διαγράψουμε τις δραστηριότητες μίας ολόκληρης ημέρας. Κάνουμε δεξί κλικ σε μία από αυτές, και επιλέγουμε την “Απαλοιφή όλων από Χ”.

Συγχρονισμός μεταξύ πολλών συσκευών

Αναφέραμε ήδη ότι το Χρονολόγιο προσφέρει δυνατότητα συγχρονισμού των δραστηριοτήτων μας μεταξύ διαφόρων συσκευών. Αρχική προϋπόθεσή είναι να έχουμε συνδεδεμένο τον ίδιο λογαριασμό Microsoft σε όλες τις συσκευές.

Έπειτα, πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον συγχρονισμό, και αυτό το κάνουμε με δύο τρόπους.

Ανοίγουμε το Χρονολόγιο και πηγαίνουμε στο τέλος του. Εκεί θα βρούμε το “Δείτε περισσότερες ημέρες στη λωρίδα χρόνου”, όπου και κάνουμε κλικ στο κουμπί “Ενεργοποίηση”.

Επίσης, μπορούμε να μεταβούμε στις “Ρυθμίσεις→Προστασία προσωπικών δεδομένων→Ιστορικό δραστηριότητας”.

Από τις επιλογές δεξιά, αρκεί να ενεργοποιήσουμε το πλαίσιο “Να επιτρέπεται στα Windows να συγχρονίζουν τις δραστηριότητές μου από αυτόν τον υπολογιστή στο cloud”.

Ο συγχρονισμός μας προσφέρει το πλεονέκτημα της προβολής των δραστηριοτήτων των τελευταίων 30 ημερών, ενώ θα εμφανίζονται και σε κάθε συσκευή που συνδέουμε τον λογαριασμό μας.

Επιλογή λογαριασμών για συγχρονισμό

Αν χρησιμοποιούμε πάνω από έναν λογαριασμούς Microsoft στον ίδιο υπολογιστή, μπορούμε να επιλέξουμε ποιες δραστηριότητες θα συγχρονίζουν.

Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, πλοηγούμαστε στις “Ρυθμίσεις→Προστασία προσωπικών δεδομένων→Ιστορικό δραστηριότητας”, εντοπίζουμε την “Εμφάνιση δραστηριοτήτων από λογαριασμούς”.

Εκεί ενεργοποιούμε τον διακόπτη του κάθε λογαριασμού που θέλουμε να συγχρονίζει.

Απαλοιφή ιστορικού δραστηριότητας

Είδαμε λίγο πριν πώς διαγράφουμε τη δραστηριότητα μίας ημέρας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να διαγράψουμε τη δραστηριότητα πολλών ημερών μαζί από το Χρονολόγιο.

Πηγαίνουμε στις “Ρυθμίσεις→Προστασία προσωπικών δεδομένων→Ιστορικό δραστηριότητας”, και προς το τέλος βρίσκουμε την “Απαλοιφή ιστορικού δραστηριότητας”.

Για να διαγράψουμε ολόκληρο το ιστορικό κάνουμε κλικ στην “Απαλοιφή”.

Διαφορετικά, μπορούμε να πατήσουμε στον σύνδεσμο “Διαχείριση των δεδομένων μου δραστηριότητας του λογαριασμού Microsoft”, όπου και θα μεταφερθούμε στη σελίδα του λογαριασμού μας Microsoft, και συγκεκριμένα στο “Ιστορικό δραστηριότητας”.

Εδώ βλέπουμε αναλυτικά τη δραστηριότητά μας, και μπορούμε να διαγράψουμε ό,τι θέλουμε πατώντας το κουμπί “Διαγραφή”.

Για να διαγράψουμε πολλαπλές δραστηριότητες, επιλέγουμε κάποια κατηγορία από τα αριστερά, και κάνουμε κλικ στην “Απαλοιφή δραστηριότητας”.

Πλεονεκτήματα, και μειονεκτήματα

Το Χρονολόγιο των Windows 10 αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο. Παρ’ όλα αυτά, έχει τα υπέρ και τα κατά του.

Πλεονεκτήματα

  • Αρκετά βελτιωμένο σε σχέση με την παλιά Προβολή εργασιών
  • Ιδιαίτερα εύχρηστο
  • Καθαρό περιβάλλον χρήστη
  • Χρήσιμο σε όσους διαχειρίζονται μεγάλο όγκο αρχείων σε καθημερινή βάση
  • Η χρήση του συγχρονισμού, σε συνδυασμό με το OneDrive, επιτρέπει την συνέχιση μίας εργασίας σε άλλη συσκευή
  • Η δυνατότητα της αναζήτησης είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του Χρονολογίου

Μειονεκτήματα

  • Προς το παρόν υποστηρίζει μόνο εφαρμογές της Microsoft, όσον αφορά την αναλυτική παρουσίαση – πχ ξεχωριστά τις ιστοσελίδες που έχουμε επισκεφτεί. Με άλλους browser, απλά θα δούμε τον browser σαν εφαρμογή, αλλά όχι τις σελίδες του.
    Βέβαια, η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα API που επιτρέπει στους προγραμματιστές να φτιάξουν τις δικές τους κάρτες για το χρονολόγιο.
    Κάποιοι έχουν κάνει ήδη την αρχή, όπως η VideoLAN με το VLC. Ωστόσο, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να υπάρχει αρκετή ποικιλία καρτών στο Χρονολόγιο.
  • Ίσως να υπάρχουν θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων μας. Από τη μία, ο συγχρονισμός της δραστηριότητάς μας στο cloud, και έπειτα η χρήση ενός υπολογιστή από πολλούς χρήστες μπορεί να αποκαλύψει δραστηριότητα που πιθανώς δεν θέλαμε.

Το Χρονολόγιο των Windows 10 είναι πολλά υποσχόμενο

Η πρώτη εντύπωση που μας δημιούργησε το Χρονολόγιο ήταν πως πρόκειται για μία διαφορετική παρουσίαση των πρόσφατα ανοιγμένων στοιχείων.

Τελικά μας απέδειξε ότι είναι πολλά παραπάνω, και όπως όλα δείχνουν, με τον καιρό θα γίνει ακόμη καλύτερο.

Εσείς τι πιστεύετε για το Χρονολόγιο των Windows 10; Άξιζε η αναμονή; Το χρησιμοποιείτε ήδη, ή σκέπτεστε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητές του μετά την ανάγνωση του οδηγού μας; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps