Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #37: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #37: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα μαθαίνουμε να κάνουμε τους φακέλους “αόρατους” και βρίσκουμε τον κωδικό πρόσβασης για το router μας, Στη συνέχεια, μ' ένα πρόγραμμα ενεργοποιούμε την αυτόματη παύση μουσικής καθώς παίζει ένα YouTube video, μετράμε την ταχύτητα του δικτύου μας, και εμφανίζουμε τα USB στην επιφάνεια εργασίας. Τέλος, θέτουμε σε λειτουργία την αυτόματη ανανέωση των καρτελών στον Chrome, και μεταβαίνουμε στην υπάρχουσα καρτέλα στον δημοφιλή browser.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πως να κάνουμε τους φακέλους “αόρατους”

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο που παρουσιάζουμε παρακάτω, θα μπορέσουμε να κάνουμε οποιονδήποτε φάκελο επιθυμούμε “αόρατο”.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι κάνεις άλλος εκτός από εμάς θα έχει πρόσβαση σε αυτόν, αλλά ότι μόνο εμείς θα γνωρίζουμε την ύπαρξή του, αλλά και το πού βρίσκεται.

QuickSteps #37: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί όχι μόνο στα Windows 10, αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις, όπως είναι τα Windows 7/8/8.1.

Για να κάνουμε τον φάκελό μας αόρατο, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Δημιουργούμε έναν φάκελο και πατάμε «F2»…

  • …ή δεξί κλικ και «Μετονομασία».

  • Στη συνέχεια, κρατάμε πατημένο το κουμπί «ALT», καθώς πληκτρολογούμε τους αριθμούς «0160».

  • Αφού πατήσουμε «Enter», ο φάκελος πλέον δε θα έχει όνομα.

  • Έπειτα κάνουμε δεξί κλικ πάνω στον φάκελο και επιλέγουμε «Ιδιότητες».

  • Τώρα κατευθυνόμαστε στην καρτέλα «Προσαρμογή» και πατάμε «Αλλαγή εικονιδίου…».

  • Εκεί ψάχνουμε για ένα “κενό” εικονίδιο, το επιλέγουμε, και πατάμε «ΟΚ».

Τώρα πλέον ο φάκελος δεν θα φαίνεται στην επιφάνεια εργασίας. Παρ' όλα αυτά,  ο καθένας μπορεί να τον βρει είτε τυχαία, είτε απλά πατώντας «CTL» + «Α», γι' αυτό και δεν είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να κρύψουμε έναν φάκελο.

Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να αποκρύψετε έναν φάκελο, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, τότε διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Κλείδωμα Φακέλου με Κωδικό και Απόκρυψη Φακέλων

Αν έχουμε ένα φάκελο με “ευαίσθητα” δεδομένα, δύο απλές μέθοδοι για να τον κρατήσουμε μακριά από αδιάκριτα μάτια είναι είτε να τον κλειδώσουμε, είτε να τον…

Βρίσκουμε τον κωδικό πρόσβασης για το router μας

Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του router μας, καθώς και για το ίδιο το Wi-Fi, να αλλάξουμε το προεπιλεγμένο όνομα και κωδικό που έχει όταν το αγοράσουμε.

Τους λόγους για τους οποίους πρέπει να νοιαζόμαστε για την ασφάλεια του router μπορείτε να τους βρείτε αναλυτικά στον παρακάτω οδηγό μας.

Πώς να Αυξήσω την Ασφάλεια στο Router μου: Όλες οι Μέθοδοι

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν τη σημασία που έχει για τον υπολογιστή μας η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο. Δεν σημαίνει, όμως, ότι οι κίνδυνοι σταματούν…

Για να βρούμε το προεπιλεγμένο όνομα, καθώς και τον κωδικό, μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα με το όνομα routerpasswords, η οποία είναι μία μεγάλη online βάση δεδομένων που περιλαμβάνει όλους τους προεπιλεγμένους κωδικούς για τα routers της αγοράς.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε αφού μπούμε στην ιστοσελίδα, είναι να βρούμε το μοντέλο του router που διαθέτουμε, και να πατήσουμε «Find Password».

Για περισσότερες μεθόδους για να βρούμε, να θυμηθούμε, ή να αλλάξουμε τον κωδικό στο router μας, δείτε τον οδηγό μας:

Κωδικός Router Πώς Να Βρω Το Password
Ποιος είναι ο Κωδικός στο Router: Πώς να Βρω το Password

Το διαχειριστικό περιβάλλον του router είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο στα χέρια μας. Μας επιτρέπει να δούμε την ταχύτητά μας στο Internet, να ανοίξουμε ports, μέχρι…

Αυτόματη παύση μουσικής καθώς παίζει ένα YouTube video

Κάθε φορά που ακούμε μουσική από κάποιο πρόγραμμα (πχ. VLC) και θέλουμε να δούμε ένα βίντεο, πχ. στο Youtube,  θα πρέπει να γυρίσουμε στο VLC, να πατήσουμε «Παύση», και στη συνέχεια να πάμε να δούμε το βίντεο.

Αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ απλό και γρήγορο, όμως καταντά κουραστικό, αν για παράδειγμα έχουμε συνέχεια ένα playlist στο background και πρέπει να κάνουμε αυτήν τη δουλειά κάθε φορά που θέλουμε να δούμε ένα βίντεο και στη συνέχεια να επιστρέψουμε στη μουσική που ακούγαμε.

Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δωρεάν πρόγραμμα με το όνομα Mute.fm, που μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ.

Αφού κατεβάσουμε το Mute.fm, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αρχικά δηλώνουμε την κύρια πηγή αναπαραγωγής ήχου, όπως είναι το VLC, το Spotify, κτλ. Για να το κάνουμε αυτό, πατάμε «Change…»…

  • …διαλέγουμε το αντίστοιχο πρόγραμμα, και στη συνέχεια επιλέγουμε «Set As Background».

Τώρα πλέον, κάθε φορά που κάποιος άλλος ήχος (στο παράδειγμά μας εκτός του VLC) παράγεται στον υπολογιστή μας, τότε το Mute.fm θα σταματά το VLC και θα δίνει προτεραιότητα στο εκάστοτε YouTube video που έχουμε ανοίξει.

Το αρνητικό είναι ότι το πρόγραμμα από προεπιλογή σταματάει τη μουσική όχι μόνο κάθε φορά που ανοίγουμε άλλο πρόγραμμα που παράγει ήχο, αλλά και όταν έρχονται ειδοποιήσεις, emails, ή όταν ακουστεί ήχος μηνύματος από το Discord.

Για να το αλλάξουμε αυτό, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πατήσουμε «Change» στο αρχικό παράθυρο του Mute.fm.

Στη συνέχεια, βρίσκουμε την εφαρμογή που μας εμφανίζει ειδοποιήσεις, όπως για παράδειγμα το Slack, και πατάμε το κουμπί «Edit».

Εδώ επιλέγουμε «Ignore for automuting», και τέλος πατάμε «ΟΚ».

Μετράμε την ταχύτητα του δικτύου μας με το LAN Speed Test Lite

Στο QuickSteps #33 είχαμε δείξει πώς μπορούμε πολύ εύκολα με ένα πρόγραμμα να μετρήσουμε το σήμα του WiFi στον υπολογιστή μας.

QuickSteps #33: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτή την εβδομάδα κάνουμε προσθήκη αδρανοποίησης στο μενού έναρξης των Windows 10 και αλλάζουμε τα γράμματα του σκληρού μας δίσκου. Στη συνέχεια, μετράμε την ισχύ…

Όσον αφορά την ταχύτητα και τις επιδόσεις του τοπικού μας δικτύου, έχουμε τη δυνατότητα να την μετρήσουμε με ένα δωρεάν και portable πρόγραμμα που λέγεται LAN Speed Test Lite.

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι portable εφαρμογές, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό μας.

Με το LAN Speed Test Lite μπορούμε να βρούμε την πραγματική ταχύτητα του δικτύου μας, είτε ενσύρματα (Ethernet), είτε ασύρματα (Wi-Fi) κατά τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ δύο υπολογιστών.

Αφού κατεβάσουμε το πρόγραμμα από εδώ, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Αφού ανοίξουμε το πρόγραμμα, στο πεδίο «LTS Server IP» πληκτρολογούμε τη διεύθυνση IP ενός υπολογιστή στο δίκτυό μας.

  • Τώρα επιλέγουμε το μέγεθος του αρχείου που θα μεταφερθεί από τον έναν υπολογιστή στον άλλο για να ληφθούν τα δεδομένα της μέτρησης, και πατάμε «Start Test».

  • Μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά του αρχείου, τα αποτελέσματα φαίνονται παρακάτω.

  • Επίσης, μπορούμε να επιλέγουμε το «Log Window» αν θέλουμε να κρατήσουμε ένα ιστορικό με τις μετρήσεις μας από το πρόγραμμα.

Σε αυτό το σημείο, να επισημάνουμε ότι το LAN Speed Test Lite δημιουργεί αυτόματα ένα αρχείο τύπου “.dat”, δηλαδή ένα αρχείο χωρίς χρήσιμα δεδομένα με βάση το μέγεθος που είχαμε διαλέξει πιο πάνω, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία της μέτρησης. Αυτό το αρχείο θα διαγραφεί αυτόματα μόλις η μέτρηση ολοκληρωθεί.

Οι παραπάνω μετρήσεις θα βοηθήσουν να διαγνώσουμε πιθανά προβλήματα στο τοπικό δίκτυο, από παρεμβολές στο WiFi μέχρι κάποιο ελαττωματικό καλώδιο.

Εμφάνιση των USB στην επιφάνεια εργασίας των Windows 10

Το USB Extension, το οποίο είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που διατίθεται για όλες τις εκδόσεις των Windows από XP μέχρι και 10, εμφανίζει μία συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας κάθε φορά που ένα USB ή CD/DVD συνδέεται στον υπολογιστή μας.

Με αυτόν τον τρόπο έχουμε πολύ πιο εύκολη αλλά και γρήγορη πρόσβαση στο USB από το να ανοίγουμε συνέχεια τον File Explorer (εξερεύνηση αρχείων), και από εκεί να μεταβαίνουμε στον επιθυμητό χώρο.

Το πρόγραμμα θα διαγράψει αυτόματα τη συντόμευση που δημιουργήθηκε μόλις αφαιρέσουμε το USB.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το κατεβάσουμε από εδώ, και τίποτα παραπάνω. Τώρα, κάθε φορά που θα εισάγουμε ένα USB στο PC μας, θα δημιουργείται μια συντόμευση, όπως αυτή που φαίνεται στην εικόνα.

Αυτόματη ανανέωση των καρτελών στον Chrome

Σε όλους μας έχει τύχει, ενώ σερφάρουμε στο internet, ξαφνικά για κάποιον λόγο να “πέσει” η σύνδεσή μας. Αν αυτό γίνει ενώ έχουμε δεκάδες καρτέλες ανοιχτές στον chrome, τότε θα πρέπει, όταν ξαναποκτήσουμε internet, να κάνουμε refresh σε όλες, μία μία.

Για να μην μπαίνουμε σε αυτόν τον κόπο, υπάρχει ένα κατάλληλο flag στον Chrome, το οποίο μπορεί να μας λύσει τα χέρια κάνοντας ένα αυτόματο refresh σε όλες τις καρτέλες.

Για να μάθετε τι είναι τα flags στον Chrome, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Featured Chrome Flags Οι Καλύτερες Νέες Κρυφές Δυνατότητες Του Chrome
Chrome Flags: Οι Καλύτερες Κρυφές Λειτουργίες Του Chrome

Είναι γεγονός ότι ο Chrome είναι γρήγορος και αξιόπιστος browser. Ορισμένοι από εμάς, όμως, ίσως θέλουμε να του προσθέσουμε και άλλες χρήσιμες δυνατότητες. Στον οδηγό…

Για να ενεργοποιήσουμε την αυτόματη ανανέωση των καρτελών, κάνουμε τα εξής:

  • Πληκτρολογούμε στην μπάρα διευθύνσεων «chrome://flags».

  • Στην μπάρα αναζήτησης γράφουμε «#enable-offline-auto-reload».

  • Αλλάζουμε το «Offline Auto-Reload Mode» από «Default» σε «Enable» και πατάμε το κουμπί «RELAUNCH NOW».

Μεταβαίνουμε στην υπάρχουσα καρτέλα με τον Chrome στο Android

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο το να ανοίγουμε πάρα πολλές καρτέλες στον Chrome, με αποτέλεσμα μετά από κάποιο σημείο να μη θυμόμαστε τι έχουμε ανοίξει, και να καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας την ίδια ιστοσελίδα πάνω από μια φορά.

Ευτυχώς υπάρχει μια πολύ εύκολη και γρήγορη λύση, κάνοντας τα εξής:

  • Ανοίγουμε τον Chrome στο κινητό και πληκτρολογούμε την εξής διεύθυνση «chrome://flags».

  • Μετά, πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις κουκκίδες, που βρίσκεται στην πάνω δεξιά γωνία, και επιλέγουμε «Εύρεση στη σελίδα».

  • Στη μπάρα που θα εμφανιστεί, γράφουμε «switch-to-existing-tab».

  • Εκεί αλλάζουμε τη ρύθμιση από «Default» σε «Match by Hostname».

Τώρα πλέον κάθε φορά που ανοίγουμε μια ιστοσελίδα που υπάρχει ήδη, θα μας πηγαίνει εκεί αυτόματα.

Σας άρεσαν τα QuickSteps τις εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps