Home » Technology Explained » Καλύτερη Ποιότητα Εικόνας στο PC Με Ρυθμίσεις Της Κάρτας Γραφικών

Καλύτερη Ποιότητα Εικόνας στο PC Με Ρυθμίσεις Της Κάρτας Γραφικών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αν έχετε ξεχωριστή κάρτα γραφικών στον υπολογιστή σας, και για τη σύνδεση με την οθόνη χρησιμοποιείτε HDMI, τότε πιθανώς το χρωματικό αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των προσδοκιών σας. Μην ανησυχείτε όμως, δεν φταίει ούτε η οθόνη, ούτε η κάρτα. Με μερικές απλές ρυθμίσεις, μπορούμε να πετύχουμε τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας για την οθόνη μας, ανεξάρτητα από τι τύπο σύνδεσης χρησιμοποιούμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

HDMI VS DisplayPort VS DVI

Πολύ πιθανόν να έχουμε ακούσει ότι η ποιότητα εικόνας μέσω HDMI, DisplayPort, και DVI, είναι η ίδια. Και οι τρεις τρόποι σύνδεσης είναι ψηφιακοί, οπότε θεωρητικά θα έπρεπε όντως η εικόνα να είναι ίδια, όποια μέθοδο κι αν χρησιμοποιήσουμε.

Εννοείται ότι κανένας σώφρον άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί VGA εν έτει 2018, εκτός φυσικά αν δεν υποστηρίζει κάτι άλλο η οθόνη του λόγω παλαιότητας.

Ποιότητα εικόνας

Όπως ίσως γνωρίζετε, το HDMI χρησιμοποιείται κατά κόρον, όχι μόνο στους υπολογιστές, αλλά και σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, κονσόλες, και διάφορα συστήματα ψυχαγωγίας.

Ως εκ τούτου, έχει σχεδιαστεί με την προοπτική να μπορεί να υποστηρίξει όλες τις παραπάνω συσκευές. Αντίθετα, το DisplayPort και το παλαιότερο DVI απευθύνονται αποκλειστικά για χρήση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το HDMI είναι κατώτερο, ή ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Ίσα-ίσα, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, η ποιότητα εικόνας θα είναι όπως ακριβώς θα ήταν και στην περίπτωση των άλλων δύο συνδέσεων.

Γιατί όμως χρειάζεται να κάνουμε επιπλέον ρυθμίσεις, και δεν μπορούμε απλώς να συνδέσουμε το HDMI στον υπολογιστή μας; Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά το πρόβλημα για κάρτες Nvidia και AMD αντίστοιχα, καθώς και τις πολύ απλές λύσεις για τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας.

Καλύτερη ποιότητα εικόνας σε κάρτες γραφικών Nvidia

Το πρόβλημα με τις κάρτες της Nvidia εντοπίζεται στο πώς η GPU χειρίζεται το σήμα του HDMI.

Όποτε συνδέουμε μέσω HDMI μια οθόνη με ανάλυση που συνηθίζεται σε τηλεοράσεις (πχ. 1920×1080), η κάρτα γραφικών τείνει να αντιμετωπίζει την οθόνη ως HDTV, και να την κατηγοριοποιεί ανάλογα.

Για να ελέγξουμε πώς αντιμετωπίζει η κάρτα μας την οθόνη, ανοίγουμε το πάνελ της Nvidia από τη γραμμή ειδοποιήσεων, και μεταφερόμαστε στην κατηγορία “Οθόνη > Αλλαγή ανάλυσης”.

Η κατηγορία θα φαίνεται στο πλαίσιο επιλογής ανάλυσης, ακριβώς πριν από τις διαθέσιμες αναλύσεις. Στο παράδειγμά μας, η οθόνη κατατάσσεται στην κατηγορία “Ultra HD, HD, SD”, με ανάλυση 1080p. Η κατηγορία αυτή αφορά αποκλειστικά τις τηλεοράσεις.

Παρότι μιλάμε για HDMI, να επισημάνουμε ότι ενδέχεται κάτι τέτοιο να εμφανιστεί και με DisplayPort. Γι' αυτό καλό είναι να κάνουμε έναν έλεγχο, άσχετα με τον τύπο θύρας που χρησιμοποιούμε.

Από την άλλη, αν η οθόνη μας εμφανίζεται στην κατηγορία “PC”, όπως στην εικόνα παρακάτω, τότε σημαίνει πως η ποιότητα εικόνας μας θα είναι όπως πρέπει.

Όπως και να ‘χει, το πρόβλημα δεν είναι απλώς μία λάθος κατηγοριοποίηση. Το μπέρδεμα γίνεται με το χρωματικό σήμα που στέλνει η κάρτα στην οθόνη λόγω αυτής της κατηγοριοποίησης, νομίζοντας πως πρόκειται για τηλεόραση.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιεί όλο το εύρος του RGB (Full Range RGB 0-255), χρησιμοποιεί περιορισμένο εύρος (Limited Range RGB 16-235).

Τι είναι το RGB: Πώς Τρία Χρώματα Γίνονται 16,7 Εκατομμύρια

Οι σύγχρονες οθόνες υπολογιστών μπορούν να εμφανίσουν 16,7 εκατομμύρια χρώματα, περισσότερα απ' όσα μπορεί να αναγνωρίσει το ανθρώπινο μάτι. Και όμως, όλα αυτά τα χρώματα…

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην βλέπουμε στην οθόνη μας όλα τα χρώματα, και άρα να μην έχουμε τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το μαύρο φαίνεται ως σκούρο γκρι, η αντίθεση είναι χάλια, και γενικά τα πάντα θα φαίνονται αρκετά “ξεβαμμένα”.

Πώς λύνω το πρόβλημα

Για να επαναφέρουμε τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας στην οθόνη μας, αρκεί να μπούμε στο πάνελ ρυθμίσεων της Nvidia και να πάμε στην καρτέλα “Οθόνη > Αλλαγή ανάλυσης”, όπου ήμασταν και προηγουμένως.

Από εκεί, κάνουμε κλικ στο πλαίσιο Output dynamic range, και επιλέγουμε Full αντί για Limited.

Έπειτα, πατάμε “Εφαρμογή” για να επιβεβαιώσουμε την αλλαγή.

Αν δεν δούμε άμεσα αλλαγή, μπορούμε να κλείσουμε και να ανοίξουμε ξανά την οθόνη μας. Αν και πάλι τα χρώματά μας είναι ξεβαμμένα, πηγαίνουμε στην ενότητα για τις ρυθμίσεις οθόνης παρακάτω.

Καλύτερη ποιότητα εικόνας με κάρτες της AMD

Στις AMD κάρτες, η σύνδεση μέσω DisplayPort θεωρητικά θα πρέπει να εφαρμόζει πάντα το σωστό προφίλ. Ωστόσο, στο HDMI και εδώ κάποιες φορές χρησιμοποιείται το λάθος προφίλ, αλλά αυτή τη φορά το YCbCr 4:4:4, όπως το αναφέρει η AMD.

Σε αντίθεση με το περιορισμένο RGB προφίλ στις κάρτες της NVidia, το YCbCr 4:4:4 δεν παράγει τόσο ξεβαμμένα χρώματα, και το πιθανότερο είναι να μην το προσέξουμε καν.

Ωστόσο, στο συγκεκριμένο προφίλ ενδέχεται το κείμενο να εμφανίζεται θολό σε κάποια χρώματα, και σίγουρα δεν είναι το ιδανικό για τις οθόνες υπολογιστών.

Η λύση στο πρόβλημα

Για να αλλάξουμε άμεσα το χρωματικό προφίλ, όπως κάναμε και στην περίπτωση της Nvidia, ανοίγουμε τις Ρυθμίσεις Radeon της κάρτας μας.

Πηγαίνουμε στην καρτέλα “Οθόνη”, και από το πλαίσιο “Μορφή pixel”, επιλέγουμε το πρώτο “RGB 4:4:4”. Αν αφήσουμε πάνω τον κέρσορα, θα δούμε να αναφέρεται ως “Full RGB”.

Αν η ρύθμιση ήταν ήδη επιλεγμένη, αλλά εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, μεταβείτε στην ενότητα ρυθμίσεων της οθόνης παρακάτω.

Ρυθμίσεις από το μενού της οθόνης

Αν παρά την εφαρμογή του σωστού χρωματικού προφίλ, η οθόνη μας εξακολουθεί να μοιάζει ξεβαμμένη, τότε πιθανόν να υπάρχει κάποια αντίστοιχη ρύθμιση και στο μενού της.

Θα πρέπει, λοιπόν, να ελέγξουμε στο μενού της οθόνης μας για κάποια επιπλέον επιλογή, που συνήθως αναγράφεται ως “HDMI Levels”, “Black Level”, ή κάτι παρόμοιο, ανάλογα με την οθόνη.

Βεβαιωνόμαστε ότι η ρύθμιση είναι στο μέγιστο, το οποίο ενδεχομένως να αναγράφεται ως “High”, “Full”, “RGB 0-255”, ή και “Normal”. Με μερικές δοκιμές, μπορούμε άμεσα να δούμε αν η ρύθμιση θα επηρεάσει την οθόνη μας προς το καλύτερο, ή όχι.

Βελτιώσατε την ποιότητα εικόνας της οθόνης σας;

Σας έχει τύχει ποτέ αντίστοιχο πρόβλημα σε κάποια σύγχρονη οθόνη; Μήπως δοκιμάσατε τις ρυθμίσεις που προτείνουμε;

Αν σας φάνηκε χρήσιμος ο οδηγός, ή αν έχετε απορίες και δυσκολευτήκατε κάπου, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps