Home » Internet » Πώς Το Όνομα Χώρου TV Έσωσε Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Πώς Το Όνομα Χώρου TV Έσωσε Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στον αχανή χώρο του internet, κάθε ιστοσελίδα διαθέτει μια κατάληξη, γνωστή και ως Top Level Domain, TLD για συντομία. Οι πιο δημοφιλείς αφορούν τα .com, .net, .org, και για την Ελλάδα το .gr. Ωστόσο, για τους φαν του θεάματος, τηλεοπτικού και όχι μόνο, διατίθεται μια πληθώρα από domain names που καταλήγουν σε .tv. Δείτε πώς μια μικρή και πάμφτωχη χώρα απέκτησε σταθερό εισόδημα χάρη στο όνομα χώρου tv.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατοχύρωση domain, δείτε τον οδηγό μας:

Κατοχύρωση Domain – Τι να Προσέξετε και Ποιοι οι Κίνδυνοι

Το όνομα χώρου (domain name) μιας ιστοσελίδας είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία της. Εντούτοις, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, το domain που…

Τουβαλού; Τι είναι αυτό, τρώγεται;

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο ηπειρωτικό σύμπλεγμα της Ωκεανίας και περίπου στην ενδιάμεση απόσταση μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας, βρίσκεται το σύμπλεγμα νησιών του Τουβαλού (Tuvalu).

Πώς τα Ονόματα Χώρου .TV Έσωσαν Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Η συνολική του έκταση όλων των νησιών που αποτελούν το συγκεκριμένο έθνος ανέρχεται στα 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ενδεικτικά, η Ιθάκη, που είναι το μικρότερο από τα σημαντικής έκτασης ελληνικά νησιά, έχει επιφάνεια 96,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο πληθυσμός του Tuvalu μόλις που ξεπερνά τους 10.500 κατοίκους, που το καθιστά το τρίτο μικρότερο σε πληθυσμό ανεξάρτητο κράτος, μετά από το Βατικανό και το Ναούρου.

Κατά τον 19ο αιώνα, τα νησιά εντάχθηκαν στο σύμπλεγμα των Gilbert & Ellice islands, αποτελώντας Βρετανική αποικία.

Πώς τα Ονόματα Χώρου .TV Έσωσαν Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

To 1976, ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη σε ένα δημοψήφισμα. Δύο χρόνια αργότερα, το Τουβαλού έγινε επίσημα ανεξάρτητο κράτος.

Το σύμπλεγμα νησιών αποτελείται από 9 κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά δεν διαθέτει εύφορο έδαφος, και ο τουρισμός του είναι πολύ περιορισμένος.

Πώς Το Όνομα Χώρου TV Έσωσε Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Πώς σχετίζεται όμως ένα τέτοιο απομονωμένο μέρος με την τηλεόραση;

Τα ονόματα χώρου

Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης, γνωστός ως ISO, παράγει τα πρότυπα τα οποία πιστοποιούν ότι για κάποιες διαδικασίες, πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και κανόνες.

Πώς τα Ονόματα Χώρου .TV Έσωσαν Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Στα πιο δημοφιλή εξ αυτών βρίσκεται το πρότυπο ISO 9001, που αναφέρεται στην πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων. Διατίθεται μια πληθώρα προτύπων για διάφορους τομείς, όπως οι ημερομηνίες, οι κωδικοί γλωσσών, νομισμάτων, και χωρών.

Ωστόσο, ο οργανισμός δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Ειδικότερα, αναλαμβάνει και την ανάθεση των επισήμως αναγνωρισμένων κωδικών για τις χώρες, με το ISO 3166.

Σύμφωνα με το ISO 3166 ο κωδικός της Ελλάδας είναι GR, του Ηνωμένου Βασιλείου UK, της Γαλλίας FR, της Γερμανίας DE, των Ηνωμένων Πολιτειών US, και ούτω καθεξής. Στο Τουβαλού, ο κωδικός που ανατέθηκε ήταν το TV.

Το όνομα χώρου tv και το Τουβαλού

Όπως είναι λογικό, οι κωδικοί των χωρών προϋπήρχαν κατά δεκαετίες του ίντερνετ. Όταν άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα top level domains εξειδικευμένα για κάθε χώρα, χρησιμοποιήθηκαν αυτοί οι κωδικοί, που ήταν ήδη σύντομοι και μοναδικοί ανά χώρα.

Έτσι λοιπόν ανατέθηκε το .gr για την Ελλάδα, το .fr για τη Γαλλία, το .de για τη Γερμανία. Στο μικροσκοπικό κράτος του Tuvalu, με βάση τον κωδικό χώρας, αποφασίστηκε να ανατεθεί το όνομα χώρου tv, που θυμίζει φυσικά τη συντομογραφία της τηλεόρασης.

Όπως ίσως γνωρίζετε από τη σχετική μας δημοσίευση, υπάρχουν ονόματα χώρου που είναι διαθέσιμα εντελώς δωρεάν.

Κατοχύρωση Δωρεάν Domain Για Δοκιμαστική Σελίδα

Για να ανεβάσουμε μια πλήρη ιστοσελίδα σε WordPress, Joomla ή οποιοδήποτε άλλο CMS, είναι απαραίτητη η κατοχύρωση Domain, δηλαδή του ονόματος χώρου της ιστοσελίδας, η…

Φυσικά, όμως, το όνομα χώρου tv δεν θα μπορούσε να ανήκει σε αυτά.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε η προοπτική που θα έχει ένα όνομα χώρου tv για τηλεοπτικά δίκτυα, κινηματογραφικά στούντιο, εταιρείες παραγωγής, ή και άλλων ιστοσελίδων σχετικών με το θέαμα.

Πρόκειται για εταιρείες που όχι μόνο έχουν τεράστια κέρδη και αντίστοιχα τεράστιους προϋπολογισμούς, αλλά και που η αναγνωρισιμότητα του ονόματός τους είναι εξαιρετικά σημαντική, και είναι διατεθειμένες να πληρώσουν αδρά για αυτή.

Η κυβέρνηση του Tuvalu δεν έχασε την ευκαιρία. Υπέγραψαν ένα licensing agreement με την καναδική εταιρεία Information.CA, παραχωρώντας τους το αποκλειστικό δικαίωμα να κατοχυρώνουν σε τρίτους ονόματα χώρου .tv έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όμως, η Information.CA είχε δυσκολία στην αποπληρωμή του ποσού. Η Idealab, μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, μπήκε στη συμφωνία το 1999, αναλαμβάνοντας την αποπληρωμή των 50 εκατομμυρίων σε μια περίοδο δέκα ετών.

Στο μεταξύ, το όνομα χώρου tv έγινε όντως ανάρπαστο. Δημοπρασίες για δημοφιλή domain όπως τα China.tv, Free.tv and Net.tv ξεπέρασαν τις $100.000 για το καθένα. Και αναφερόμαστε σε $100.000 το χρόνο, κάθε χρόνο, όχι εφάπαξ.

Πώς τα Ονόματα Χώρου .TV Έσωσαν Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Μόνο τα στούντιο MGM κατοχύρωσαν το 2000 εννέα σελίδες με όνομα χώρου tv: MGM.tv, UnitedArtists.tv, JamesBond.tv, 007.tv, PinkPanther.tv, StargateSG1.tv, ChatroomAmerica.tv, SexWars.tv, και AmericanGladiators.tv.

Σήμερα, μακράν το πιο δημοφιλές site με όνομα χώρου tv δεν είναι άλλο από το twitch.tv, που σύμφωνα με το alexa.com είναι το 37o μεγαλύτερο site στον κόσμο με βάση την επισκεψιμότητα. Το 2014, η Amazon αγόρασε το site twitch.tv έναντι 1,1 δις δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την πρώτη πληρωμή 1 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε το Τουβαλού, κατάφερε να ενταχθεί στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς η ένταξη κοστίζει 100.000 δολάρια.

Αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο φτωχό είναι το Τουβαλού σαν κράτος. Συνήθως οι προϋπολογισμοί κρατών μετρώνται σε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Στο συγκεκριμένο κράτος, ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 14 εκατομμύρια δολάρια, και προφανώς δεν τους δεν περίσσευαν $100.000 για να μπουν στον ΟΗΕ.

Το 2002, η εταιρεία Verisign, η οποία διαχειρίζεται δύο από τους δεκατρείς root nameservers σε ολόκληρο το internet και διαχειρίζεται τα .com, .net, και .org, ενδιαφέρθηκε για τη διαχείριση των domain names που έληγαν σε .tv.

Με αυτό το σκοπό, εξαγόρασε την DotTV, τη θυγατρική της Idealab που είχε δημιουργηθεί αποκλειστικά για να διαχειρίζεται το όνομα χώρου tv. Το ποσό της εξαγοράς ήταν 45 εκατομμύρια δολάρια.

Με την τρέχουσα συμφωνία, η Verisign θα διαχειρίζεται το .tv μέχρι και το 2021

Εσοδα από την τηλεόραση

Χάρη στα έσοδα από τα δικαιώματα για τη διαχείριση του .tv, το Τουβαλού εκτιμάται ότι κερδίζει σε δικαιώματα περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, καλύπτουν το 13,7% του ΑΕΠ του..

Με τον τρόπο αυτό, κατάφεραν να φτιάξουν ασφαλτοστρωμένους δρόμους και να χρηματοδοτήσουν τα φώτα για την κίνηση πεζών και οχημάτων.

Μέχρι το 2004, το ΑΕΠ του κράτους ήταν σε ανοδική τροχιά, με αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Τα δύο επόμενα χρόνια συνεχίστηκε η αύξηση με περιορισμένα έσοδα. Μέχρι το 2008, η πορεία παρέμενε ανοδική, κάτι που ίσχυε και για τον πληθωρισμό.

Τα δύο επόμενα χρόνια, το κράτος επηρεάστηκε από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, και σημείωσε μια διόρθωση. Ωστόσο, από το 2009, μέσα σε δύο έτη το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση ίση με 50%.

Πώς τα Ονόματα Χώρου .TV Έσωσαν Την Πιο Φτωχή Χώρα Στον Κόσμο

Πηγή: The World Bank.

Την ίδια περίοδο, το κράτος είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα υποστήριξης από το ΔΝΤ.

Παρά τα έσοδα από την παραπάνω πηγή, η οικονομία του Τουβαλού παραμένει φτωχή. Επιπλέον, υπήρχαν αναφορές ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν ήταν ικανοποιημένη από τα έσοδά της χάρη στα ονόματα χώρου .tv.

Πάντως, με την άνθηση πιο εξειδικευμένων ονομάτων χώρου, όπως .movie, .film, καθώς και .television, διατυπώνονται ερωτηματικά σχετικά με το αν αυτά τραβήξουν μερίδιο από το .tv.

Γνωρίζατε την ιστορία πίσω από το όνομα χώρου tv;

Είχατε ακούσει για το Τουβαλού σαν κράτος, και τη σχέση του με το .tv; Ή για άλλες σχετικές ιστορίες για δημοφιλή ονόματα χώρου; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps