Home » Hardware » Reviews » AOC AG251FZ - Gaming Monitor 25'' με Ρυθμό Ανανέωσης 240Hz

AOC AG251FZ – Gaming Monitor 25” με Ρυθμό Ανανέωσης 240Hz

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η AOC είναι από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες με οθόνες υπολογιστών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει οθόνες για κάθε γούστο και σε όλες τις κατηγορίες τιμών. Σε αυτό το review θα δούμε την AOC AG251FZ, μία gaming οθόνη στις 25 ίντσες με Freesync, η οποία έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανανέωσης που θα βρούμε στην αγορά: τα 240Hz.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

AOC AG251FZ

Η AOC International είναι μία εταιρία διεθνούς φήμης, με την έδρα της να βρίσκεται στην Ταϊπέι της Ταϊβάν (ή αλλιώς Δημοκρατία της Κίνας).

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην κατασκευή TFT και IPS οθονών για υπολογιστές, οι οποίες είναι διαθέσιμες παγκοσμίως με την ονομασία AOC.

Παρότι εδρεύει στην Κίνα, η AOC ιδρύθηκε στο Σικάγο τη δεκαετία του ‘60, ενώ ξεκίνησε κατασκευάζοντας έγχρωμες τηλεοράσεις. Η αρχική της ονομασία ήταν Admiral Overseas Corporation, το οποίο στη συνέχεια έγινε AOC International, πιθανόν για λόγους ευκολίας.

Πέρα από οθόνες υπολογιστών, σήμερα η AOC κατασκευάζει All-in-One υπολογιστές και tablet, ενώ προμηθεύει τα προϊόντα της σε πάνω από 40 χώρες, αν και τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι τόσο δημοφιλή, όσο οι οθόνες της..

Μία απ’ αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα, στην οποία η AOC έχει επίσημους αντιπροσώπους, και μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα της σε διάφορα καταστήματα.

Η εταιρεία στη σελίδα της κατηγοριοποιεί τις οθόνες της σε τρεις κατηγορίες, για χρήση γραφείου, σπιτιού, και gaming.

Η AOC AG251FZ που θα δούμε σε αυτό το review ανήκει στην τρίτη κατηγορία. Η οθόνη διαθέτει όλα τα προσόντα για να αποτελέσει ένα high-end gaming monitor στις 25 ίντσες και ανάλυση 1080p.

Το πιο βασικό από αυτά τα προσόντα είναι ο ρυθμός ανανέωσης στα 240Hz, ο οποίος θα προσφέρει στον χρήστη απίστευτα ομαλή κίνηση, με την προϋπόθεση ότι η κάρτα γραφικών μας θα φτάσει τόσο ψηλά στα fps.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα 240Hz είναι ο μεγαλύτερος ρυθμός ανανέωσης που θα βρούμε στην αγορά.

Επιπλέον, η AOC AG251FZ έρχεται με Freesync, που είναι η τεχνολογία για adaptive sync της AMD. Αυτό σημαίνει ότι για να το εκμεταλλευτούμε, η κάρτα μας θα πρέπει να είναι AMD και όχι Nvidia.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Freesync και πόσο μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία μας στο gaming, δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας.

Βελτίωση των Γραφικών με τα AMD Freesync / Nvidia G-Sync

Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη. Όταν όμως οθόνη και κάρτα γραφικών δε “βαδίζουν” με…

Σαφώς, από ένα gaming monitor τέτοιας κατηγορίας δεν θα μπορούσε να λείπει και ο χρόνος απόκρισης στο 1ms, που διαφημίζεται ως η καλύτερη λύση στα FPS παιχνίδια.

Το πάνελ της οθόνης είναι TN, κάτι συνηθισμένο στις οθόνες που προορίζονται για παιχνίδια, λόγω του υψηλού ρυθμού ανανέωσης.

Η οθόνη έχει και διάφορα άλλα premium χαρακτηριστικά, όπως Shadow Control για να βλέπουμε καλύτερα σε σκοτεινές περιοχές, καθώς και Low Blue Light, για να προστατεύονται τα μάτια μας από τη μπλε ακτινοβολία.

Εδώ θα βρούμε αναλυτικά όλα τα χαρακτηριστικά της AG251FZ.

Πολύ ωραία όλα αυτά, όμως πάμε να δούμε από κοντά πόσο καλά αποδίδει η οθόνη σε πραγματικές συνθήκες gaming.

Συσκευασία και παρελκόμενα

Η AG251FZ έρχεται σε μια αρκετά στιβαρή συσκευασία, με την οθόνη να εικονίζεται στο εξωτερικό. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται απευθείας ότι πρόκειται για gaming monitor.

Με το που ανοίγουμε το κουτί, στο πάνω μέρος βρίσκουμε όλα τα παρελκόμενα. Η συσκευασία περιλαμβάνει το τροφοδοτικό της οθόνης, καλώδια HDMI και DVI, έναν μεταλλικό αντάπτορα για στήριξη σε VESA mount, ένα CD με τους drivers της οθόνης, αλλά και καλώδια των 3.5mm.

Επιπλέον, θα βρούμε τη βάση στήριξης την οποία πρέπει να βιδώσουμε, αλλά και το χειριστήριο με το οποίο ελέγχουμε τις λειτουργίες της οθόνης.

Φυσικά, από το εσωτερικό δεν λείπει και η ίδια η οθόνη.

Σχεδιασμός και εργονομία

Η οθόνη εμφανισιακά είναι αρκετά όμορφη. Τα bezels είναι μικρά, ενώ στο πίσω μέρος έχει ένα ωραίο κόκκινο σχέδιο που παραπέμπει σε gaming.

Η βάση της AOC AG251FZ είναι μεταλλική και σχηματίζει αμβλεία γωνία, που μπορεί να παρομοιαστεί με βέλος.

Το συγκεκριμένο μοτίβο παρατηρείται και σε άλλα σημεία της οθόνης, όπως πίσω αλλά και στο χειριστήριο.

Στο κέντρο της οθόνης στην κάτω πλευρά αναγράφεται το brand “Agon”, που είναι η ονομασία της gaming σειράς της AOC.

Πίσω θα βρούμε επίσης τις διαθέσιμες θύρες για να συνδέσουμε τον υπολογιστή μας. Πιο συγκεκριμένα, η AOC AG251FZ έχει δύο θύρες HDMI, μία DVI, μία DisplayPort, αλλά και την ξεχασμένη πια VGA.

Εμείς προσωπικά δεν βλέπουμε κανέναν απολύτως λόγο να έχει κάποιος τέτοια οθόνη, και να χρησιμοποιεί σύνδεση VGA. Καμία σύγχρονη κάρτα γραφικών δεν έχει VGA, ενώ αν έχουμε παλιά κάρτα γραφικών, είναι σίγουρο ότι η οθόνη αυτή δεν προορίζεται για εμάς.

Στις θύρες θα βρούμε επίσης ένα audio jack, μια θύρα μικροφώνου, αλλά και τη θύρα για το dongle.

Στα πλάγια έχουμε δύο θύρες USB, όπου η μία διαθέτει γρήγορη φόρτιση, και θύρες ακουστικών και μικροφώνου. Αυτές οι θύρες προσφέρουν εύκολη πρόσβαση σε τυχόν συσκευές που θέλουμε να συνδέσουμε.

Ακριβώς από πάνω υπάρχει και ένα ειδικό χερούλι για να κρεμάμε τα ακουστικά μας, το οποίο μπορούμε να κλείσουμε και να ανοίξουμε κατά το δοκούν.

Από άποψη εργονομίας, η οθόνη προσφέρει μια μεγάλη γκάμα κινήσεων.

Για αρχή, μπορούμε να την ανεβοκατεβάσουμε και να τη ρυθμίσουμε στο ύψος που μας βολεύει. Η κίνηση είναι αρκετά ομαλή, και με ένα απλό σπρώξιμο με το χέρι μας μπορούμε άμεσα να αλλάξουμε το ύψος.

Επίσης, μπορούμε να τη γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά, αλλά και μπρος-πίσω, κινήσεις γνωστές και ως swivel και tilt αντίστοιχα.

Τέλος, η οθόνη μπορεί να περιστραφεί σε γωνία 90 μοιρών (pivot), έτσι ώστε να τη γυρίσουμε κατακόρυφα για ευκολότερη ανάγνωση κειμένου ή πληκτρολόγηση εγγράφων και κώδικα.

Με λίγα λόγια, από άποψη εργονομίας, η οθόνης παίρνει άριστα.

Μενού και χειριστήριο

Τα κουμπιά ελέγχου για το μενού της οθόνης βρίσκονται στο κάτω δεξιά μέρος της και είναι κρυφά.

Ωστόσο, όπως είπαμε υπάρχει ξεχωριστός ρυθμιστής που συνδέεται με καλώδιο στην οθόνη, και χρησιμεύει στην περιήγηση στο μενού.

Μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο χειριστήριο είναι πιο βολικό από το να ψάχνουμε τις ρυθμίσεις μέσω των κουμπιών της οθόνης. Επίσης, μπορούμε άμεσα να ενεργοποιήσουμε τα gaming προφίλ μας με τα κουμπιά 1, 2, και 3.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο ύπαρξης για το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Ειδικά αν είμαστε οπαδοί του minimal σχεδιασμού, μία επιπλέον συσκευή και ένα παραπάνω καλώδιο επάνω στο γραφείο, ίσως μας εκνευρίσει.

Εφόσον όμως είναι αφαιρούμενο, μπορούμε αν θέλουμε να μην το χρησιμοποιήσουμε.

Το ίδιο το μενού είναι χωρισμένο σε επτά κατηγορίες οριζόντια, από όπου μπορούμε να ρυθμίσουμε οτιδήποτε αφορά τα χρώματα και τις λειτουργίες της οθόνης.

Από εκεί ενεργοποιούμε τα gaming modes, αλλά και χαρακτηριστικά όπως το Shadow Control, το Low Blue Light για μείωση της μπλε ακτινοβολίας, και άλλα.

Το μενού είναι στα Αγγλικά και περιλαμβάνει διάφορες άλλες γλώσσες, όμως τα Ελληνικά δεν είναι μία από αυτές.

Ποιότητα εικόνας και πάνελ

Μετά τη μετάβαση σε οθόνες IPS, πλέον όποτε ακούμε TN πάνελ έχουμε στο μυαλό μας ξεβαμμένα χρώματα, απαίσιες γωνίες θέασης, και γενικότερα κακή ποιότητα οθόνης.

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Σήμερα τα TN πάνελ δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιότερα από άποψη ποιότητας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συναντήσουμε ξεβαμμένα χρώματα σε μια ποιοτική σύγχρονη οθόνη, ακόμα κι αν έχει TN πάνελ.

Το ίδιο διαπιστώσαμε, λοιπόν, και στην AOC AG251FZ. Παρότι δεν είναι IPS, τα χρώματά της φαίνονται άκρως ζωντανά και ακριβή.

Εμείς συγκρίναμε την οθόνη δίπλα-δίπλα με ένα IPS μοντέλο, το οποίο μάλιστα διαθέτει Adobe sRGB calibration. Η διαφορά στην απόδοση των χρωμάτων είναι μεν εμφανής, αλλά όχι όμως και χαοτική.

Οι γωνίες θέασης της AG251FZ είναι καλές, αλλά μέχρι εκεί. Ναι, αν την κοιτάξουμε από αρκετά μεγάλη γωνία, θα παρατηρήσουμε αποχρωματισμό της οθόνης. Ειδικά όταν κοιτάμε από ψηλότερα ή χαμηλότερα, ο αποχρωματισμός είναι πιο έντονος.

Ωστόσο, αυτό είναι αναμενόμενο και δεν πρόκειται να μας επηρεάσει σε κανένα παιχνίδι.

Άλλωστε προορίζεται για gaming, όχι για home cinema. Βέβαια αυτό δεν μας εμποδίζει να δούμε και τις ταινίες μας στην οθόνη, ή να κάνουμε οποιαδήποτε άλλη εργασία, αρκεί να μην κοιτάμε υπό μεγάλες γωνίες.

Όσον αφορά το coating, η οθόνη δεν είναι glossy, που σημαίνει ότι δεν αντανακλά το φως από το περιβάλλον μας. Για χρήση γραφείου και ανάγνωση κειμένων βρήκαμε το coating λίγο “βαρύ” και grainy.

Από θέμα φωτεινότητας, στα τεχνικά χαρακτηριστικά ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι η AG251FZ αποδίδει 400cd/m2, πράγμα που φαίνεται και στην πράξη. Η οθόνη έχει αρκετά έντονο φωτισμό, και μπορούμε άνετα να ρίξουμε τη φωτεινότητα κάτω από το 50% σε καθημερινή χρήση.

Στις δοκιμές μας σε μαύρο φόντο δεν παρατηρήσαμε σχεδόν καθόλου backlight bleeding. Η οθόνη που μας ήρθε είχε ελάχιστο bleeding στην κάτω αριστερή γωνία, το οποίο ήταν σχεδόν αόρατο και μέσα στα πλαίσια του φυσιολογικού.

Όπως βλέπουμε και στην εικόνα, δεν είναι καν εμφανές στο απόλυτο σκοτάδι.

Δοκιμή σε παιχνίδια

Και πάμε στο πιο σημαντικό κομμάτι ενός gaming monitor, που δεν είναι άλλο απ’ το πώς αποδίδει σε συνθήκες gaming.

Τα χρώματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά κατά το gaming, αλλά σίγουρα το χρώμα δεν είναι αυτό που μας τράβηξε την προσοχή. Η εμπειρία μας στα παιχνίδια με την AG251FZ ήταν άκρως απολαυστική για τους λόγους που θα περιγράψουμε παρακάτω.

Για αρχή, η απόκριση της οθόνης ήταν πράγματι αστραπιαία, και το input lag ανύπαρκτο.

Με το overdrive ενεργοποιημένο στο medium ή strong, θεωρούμε ότι η απόκριση φτάνει στο απόγειό της.

Όσο για τα 240Hz, θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι η οθόνη ανανεώνεται 240 φορές το δευτερόλεπτο.

Για να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τον ρυθμό ανανέωσης οθόνης των Windows στα 240Hz.

Μόλις το κάνουμε αυτό, ακόμα και η κίνηση του ποντικιού μας ή το scrolling στον browser θα μας φανούν πιο ομαλά.

Το Freesync σε εμάς ενεργοποιήθηκε αυτόματα από το πάνελ Ρυθμίσεις Radeon της κάρτας μας, ενώ λειτουργεί στο εύρος 48-240Hz.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν τα fps μας κυμαίνονται από 48 έως 240, το Freesync θα αυξομειώνει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης αντίστοιχα, έτσι ώστε να μην έχουμε tearing και dropped frames κατά το gaming.

Βελτίωση των Γραφικών με τα AMD Freesync / Nvidia G-Sync

Η κάρτα γραφικών του υπολογιστή είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία της εικόνας που βλέπουμε στην οθόνη. Όταν όμως οθόνη και κάρτα γραφικών δε “βαδίζουν” με…

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό ισχύει μόνο για τους κατόχους καρτών AMD. Αν έχουμε κάρτα της Nvidia και δεν πιάνουμε σταθερά 240fps, το tearing είναι δεδομένο.

Για εμάς, ο συνδυασμός του Freesync με το overdrive αξίζει και με το παραπάνω για όσους βλέπουν το gaming σοβαρά.

Αξίζουν τα 240Hz έναντι των 144Hz;

Στο gaming αν έχουμε δοκιμάσει οθόνη στα 144Hz, γνωρίζουμε ότι η διαφορά από μια απλή οθόνη των 60Hz είναι τεράστια. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη μετάβαση από τα 144hz στα 240Hz.

Παρότι η διαφορά είναι και εδώ αισθητή, δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στην πρώτη περίπτωση. Έτσι, αν έχουμε ήδη οθόνη με 144Hz, η αναβάθμιση στα 240Hz δεν αξίζει τον κόπο.

Αν όμως έχουμε ακόμα οθόνη των 60Hz, η μετάβαση στα 240Hz είναι κάτι που θα ανεβάσει σε άλλο επίπεδο την όλη εμπειρία μας στα παιχνίδια.

Κάπου εδώ όμως υπάρχει ένας βασικός περιορισμός. Η μεγαλύτερη κάρτα της AMD που μπορεί να βρει κανείς αυτήν την περίοδο είναι η RX 580, η οποία είναι στα επίπεδα της GTX 1060 και θεωρείται mid-range κάρτα.

Μια τέτοια κάρτα δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να μας δώσει 240fps στα νεότερα παιχνίδια, παρότι μιλάμε για τα 1080p.

Ναι μεν το Freesync είναι εδώ για να εξαλείψει τα artifacts που εμφανίζονται απ’ αυτόν τον περιορισμό, όμως από την άλλη θα μπορούσαμε να επιλέξουμε ένα monitor των 144Hz πάλι με Freesync, έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα.

Τεχνολογίες Οθόνης: Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε

Καθημερινά βλέπουμε διαφημίσεις κατασκευαστών που υπόσχονται ότι οι οθόνες στις τηλεοράσεις, στα monitor, ή στα smartphone τους, είναι οι καλύτερες της αγοράς. Όμως τι πραγματικά σημαίνουν οι τεχνολογίες που…

Πράγματι, σε αυτήν την περίπτωση μία οθόνη των 144Hz θα ήταν καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, η διαφορά στην τιμή των οθονών αντίστοιχης ποιότητας στα 144Hz έναντι της AOC AG251FZ είναι σχετικά μικρή, κοντά στα 50€.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως να αξίζει να επενδύσουμε σε μια καλύτερη οθόνη τώρα, με την προοπτική να αναβαθμίσουμε στο μέλλον την κάρτα γραφικών μας.

Τελικές εντυπώσεις

Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε ότι η AOC AG251FZ είναι ένα αρκετά καλό gaming monitor για όσους ψάχνουν οθόνη στις 25 ίντσες με υψηλό ρυθμό ανανέωσης.

Η χρωματική απόδοση της οθόνης είναι παραπάνω από ικανοποιητική, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι έχει TN πάνελ. Το ίδιο ισχύει και για τις γωνίες θέασης.

Ο όλος σχεδιασμός της μας άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις, ενώ από άποψη εργονομίας δεν βρήκαμε κανένα ψεγάδι.

AOC AG251FZ

Η συγκεκριμένη οθόνη κοστίζει κοντά στα 350€, κάτι που την καθιστά ίσως το φθηνότερο μοντέλο που θα βρούμε στην αγορά με τόσο υψηλό ρυθμό ανανέωσης.

Κατά τη γνώμη μας, η αγορά της αξίζει για κάποιον που ασχολείται με παιχνίδια και διαθέτει ή σκοπεύει να αγοράσει κάρτα γραφικών της AMD. Αν παίζετε στα 1080p και η κάρτα σας πιάνει 150-200fps, η οθόνη θα απογειώσει το gameplay σας.

Πώς σας φάνηκε η AOC AG251FZ;

Αναμφίβολα όταν ασχολούμαστε σοβαρά με το gaming, ειδικά σε online παιχνίδια, μία οθόνη είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Αρκετοί χρήστες επενδύουν ένα γενναιόδωρο χρηματικό ποσό σε gaming υπολογιστές, χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη βάση στην οθόνη. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς, καθώς δεν θα μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το hardware του.

Είναι κρίμα να ξοδεύουμε τα χρήματά μας για τις top κάρτες της αγοράς, και να μένουμε με την παλιά μας οθόνη των 21’’ ιντσών.

Ένα παλιό monitor ενδεχομένως να μην μπορεί να αποδώσει τα χρώματα όπως τους αρμόζει, και σίγουρα δεν θα μπορεί να μας δείξει παραπάνω από 60 fps, άσχετα αν το κοντέρ γράφει 200 με τη 1070ti που βάλαμε στο νέο μας build.

Εσείς τι πιστεύετε; Παίζει σημαντικό ρόλο στο gaming μία καλή οθόνη; Σας άρεσε η παρουσίαση της AOC AG251FZ; Θα θέλατε μήπως να δείτε κι άλλα προϊόντα της AOC στη σελίδα μας;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps