Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » Μπλοκάρισμα Internet Σε Εφαρμογές Android, Κατανάλωση Δεδομένων Windows, Ήχος YouTube
QuickSteps#331 - Μπλοκάρισμα Internet Σε Εφαρμογές Android, Κατανάλωση Δεδομένων Windows, Ήχος YouTube

Μπλοκάρισμα Internet Σε Εφαρμογές Android, Κατανάλωση Δεδομένων Windows, Ήχος YouTube

Αυτή την εβδομάδα, ελέγχουμε την κατανάλωση δεδομένων, προσθέτουμε GIF σε βίντεο, και τρέχουμε το ChatGPT ως εφαρμογή στα Windows 11. Μπλοκάρουμε την πρόσβαση εφαρμογών στο Internet σε κινητό Android και διατηρούμε την αυθεντική ποιότητα ήχου στα YouTube βίντεο. Δημιουργούμε δικά μας emoji με ένα δωρεάν εργαλείο browser και προσθέτουμε πλαίσια ελέγχου σε έγγραφα με το Word.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Πώς ελέγχω την κατανάλωση δεδομένων στα Windows 11

Αν χρησιμοποιούμε οποιασδήποτε μορφής σύνδεση με ογκοχρέωση ή περιορισμένα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο της κατανάλωσης που κάνουμε, ώστε να αποφύγουμε επιπλέον ή άσκοπες χρεώσεις.

Στα Windows 11 μπορούμε να ελέγχουμε αρκετά εύκολα πόσα δεδομένα έχουμε καταναλώσει, καθώς και να θέσουμε όρια χρήσης δεδομένων για κάθε σύνδεση χωριστά.

Αρχικά, ανοίγουμε τις ρυθμίσεις και μπαίνουμε στο “Δίκτυο και Internet”.

QuickSteps#331 - Μπλοκάρισμα Internet Σε Εφαρμογές Android, Κατανάλωση Δεδομένων Windows, Ήχος YouTube

Έπειτα, κάνουμε κλικ στη “Χρήση δεδομένων”.

Μετά, διαλέγουμε τη σύνδεση και το διάστημα που θέλουμε να ελέγξουμε την κατανάλωση δεδομένων.

Στην αριστερή γωνία μπορούμε να δούμε τη συνολική κατανάλωση δεδομένων, ενώ κάτω από τα “Στατιστικά στοιχεία χρήσης” βλέπουμε αναλυτικά πόσα δεδομένα έχει χρησιμοποιήσει η εκάστοτε εφαρμογή.

Για να θέσουμε όρια στην κατανάλωση δεδομένων, διαλέγουμε τη σύνδεση στην οποία θέλουμε να ρυθμίσουμε το όριο χρήσης και πατάμε το κουμπί “Εισαγωγή ορίου”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, διαλέγουμε το είδος του ορίου. Σύμφωνα με την επιλογή μας, στο κάτω μέρος του πλαισίου θα δούμε διαφορετικές επιλογές. Ο τύπος ορίου “Μηνιαία” επιτρέπει να ορίσουμε το πλήθος των δεδομένων και την ημέρα στην οποία θα μηδενίζει τον μετρητή χρήσης το λειτουργικό σύστημα.

Από την άλλη, ο τύπος “Βάσει χρήσης” λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις όπου τα διαθέσιμα δεδομένα έχουν ημερομηνία λήξης.

Όσον αφορά τον τύπο “Απεριόριστο” μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε κυρίως για να παρακολουθούμε τη χρήση δεδομένων, καθώς επιτρέπει απλά να διαλέξουμε πότε μηδενίζει ο μετρητής χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση, μόλις ολοκληρώσουμε τη ρύθμιση του ορίου χρήσης δεδομένων, πατάμε “Αποθήκευση”.

Πώς μπλοκάρω την πρόσβαση εφαρμογών στο Internet σε κινητό Android

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να θέλουμε να μπλοκάρουμε την πρόσβαση κάποιας εφαρμογής στο Internet είναι αρκετοί. Για παράδειγμα, ίσως επιθυμούμε να εμποδίσουμε την προβολή διαφημίσεων, ή την αποστολή δεδομένων στην εταιρεία που έχει αναπτύξει την εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να μπλοκάρουμε την πρόσβαση εφαρμογών στον Internet με τη χρήση του δωρεάν και open source εργαλείου NetGuard, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από το Play Store.

Μόλις εγκαταστήσουμε την εφαρμογή, την τρέχουμε και πατάμε “ΣΥΜΦΩΝΩ”.

Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε εφαρμογή της οποίας θέλουμε να μπλοκάρουμε την πρόσβαση στο Internet, πατάμε το σήμα του Wi-Fi και του δικτύου κινητής.

Όταν η απαγόρευση πρόσβασης είναι ενεργή, τα εικονίδια είναι πορτοκαλί και έχουν μία διαγώνια γραμμή, διαφορετικά είναι πράσινα και δεν έχουν τη γραμμή.

Όταν έχουμε εφαρμόσει όλους τους περιορισμούς που επιθυμούμε, ενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην ασπίδα.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε “OK”.

Θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο, στο οποίο πατάμε “OK”.

Τέλος, επιλέγουμε το κουτάκι δίπλα στο “Να μην ερωτηθώ ξανά” και πατάμε “OK”.

Για να λειτουργεί σωστά το NetGuard και να μπορεί να μπλοκάρει την πρόσβαση των εφαρμογών στο Internet, θα πρέπει να το εξαιρέσουμε από τη βελτιστοποίηση της χρήσης της μπαταρίας που πραγματοποιεί το Android απενεργοποιώντας εφαρμογές οι οποίες τρέχουν στο παρασκήνιο.

Οπότε, στην ενότητα των ρυθμίσεων που θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση των βημάτων που περιγράψαμε παραπάνω, εντοπίζουμε το NetGuard και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στην καταχώρηση του.

Πώς διατηρώ την αυθεντική ποιότητα ήχου στα YouTube βίντεο

Η λειτουργία “Σταθερή ένταση” του YouTube εξισορροπεί την ένταση του ήχου των βίντεο, ώστε να μειώνει τις ενοχλητικές διακυμάνσεις του ήχου και να βελτιώνει την εμπειρία θέασης ή και ακρόασης.

Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι χρήσιμο σε περιπτώσεις όπου το βίντεο έχει σημεία με ήχο σε υψηλή ένταση, ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι του έχει ήχο χαμηλότερης έντασης, ή το αντίστροφο. Ωστόσο, στην προσπάθεια να εξισορροπήσει την ένταση, το YouTube μπορεί να παραμορφώσει την ποιότητα του ήχου.

Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα να απενεργοποιούμε αυτή τη λειτουργία, ώστε ο ήχος να διατηρεί την αυθεντική ποιότητα του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαφορά της έντασης στα διάφορα σημεία του βίντεο. Για να απενεργοποιήσουμε τη “Σταθερή ένταση” στην εφαρμογή του YouTube για κινητά, πατάμε το γρανάζι.

Έπειτα, πατάμε το “Πρόσθετες ρυθμίσεις”.

Μετά, απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Σταθερή ένταση”.

Για να απενεργοποιήσουμε τη λειτουργία “Σταθερή ένταση” στη web έκδοση του YouTube, κάνουμε κλικ στο γρανάζι και απενεργοποιούμε τον διακόπτη δίπλα στο “Σταθερή ένταση”.

Πώς τρέχω το ChatGPT ως εφαρμογή των Windows 11

Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε το ChatGPT στον browser, τότε μπορούμε να μετατρέψουμε αυτό το εργαλείο TN σε εφαρμογή των Windows 11 και να το τρέχουμε όπως κάθε άλλη εφαρμογή του λειτουργικού συστήματος.

Αρχικά, ανοίγουμε το ChatGPT με τον Microsoft Edge, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, και από το “Εφαρμογές” διαλέγουμε το “Εγκατάσταση αυτής της τοποθεσίας ως εφαρμογή”.

Στο πλαίσιο που θα ανοίξει, πατάμε “Εγκατάσταση”.

Από εδώ και στο εξής, μπορούμε να τρέχουμε την εφαρμογή του ChatGPT στα Windows 11 πατώντας τη συντόμευση της από την Έναρξη.

Επιπλέον, μπορούμε να καρφιτσώσουμε τη συντόμευση αυτή στην κεντρική σελίδα του μενού Έναρξη ή τη Γραμμή εργασιών, κάνοντας δεξί κλικ πάνω της και επιλέγοντας “Καρφίτσωμα στην Έναρξη” ή “Περισσότερα → Καρφίτσωμα στη γραμμή εργασιών, αντίστοιχα.

Τέλος, αν θελήσουμε να καταργήσουμε την εφαρμογή του ChatGPT, τότε ανοίγουμε τις ρυθμίσεις των Windows 11, πηγαίνουμε “Εφαρμογές → Εγκατεστημένες εφαρμογές”, πατάμε τις τρεις τελείες δίπλα στο ChatGPT, και διαλέγουμε το “Κατάργηση εγκατάστασης”.

Πώς προσθέτω GIF σε βίντεο στα Windows 11

Πλέον, υπάρχουν πολλοί τρόποι να επεξεργαστούμε ή να δημιουργήσουμε βίντεο, από εξελιγμένα επί πληρωμή προγράμματα, μέχρι απλά δωρεάν online εργαλεία. Ωστόσο, αν επιθυμούμε να προσθέσουμε GIF σε βίντεο, μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα με την εφαρμογή “Clipchamp” των Windows 11.

Αρχικά, τρέχουμε την εφαρμογή και πατάμε “Create a new video”.

Έπειτα, διαλέγουμε το “Your media” και σύρουμε το βίντεο και το GIF στο πλαίσιο που γράφει “Drag & drop media from your device to import”.

Μόλις το Clipchamp ολοκληρώσει την εισαγωγή των αρχείων, τα σύρουμε στο timeline.

Μετά, επεξεργαζόμαστε το βίντεο, τοποθετούμε το GIF στο σημείο που θέλουμε, πατάμε το “Export”, και διαλέγουμε την ποιότητα στην οποία επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε το νέο βίντεο που περιέχει το GIF.

Πώς δημιουργώ τα δικά μου emoji με ένα δωρεάν εργαλείο browser

Η Google δημιούργησε το εργαλείο Emoji Kitchen που επιτρέπει τη δημιουργία ενός νέου emoji με τον συνδυασμό δύο διαφορετικών emoji. Το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο σε αρκετές εφαρμογές της Google, όπως το Gboard, αλλά και στο διαδίκτυο.

Το Emoji Kitchen χρησιμοποιεί μόνο τα emoji του κολοσσού της αναζήτησης, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές των χρηστών. Ωστόσο, η Emojipedia ανέπτυξε το δικό της εργαλείο δημιουργίας emoji, το “Emoji Mashup Bot”, το οποίο κάνει χρήση του Twemoji και του Microsoft 3D Fluent.

Σε αντίθεση με το Emoji Kitchen, το εργαλείο της Emojipedia είναι προσβάσιμο μόνο μέσω browser, από οποιαδήποτε συσκευή. Για να το χρησιμοποιήσουμε, μπαίνουμε σε αυτόν τον ιστότοπο.

Έπειτα, πατάμε στα κουμπιά “SELECT EMOJI”, επιλέγουμε τα emoji της αρεσκείας μας, ή κάνουμε κλικ στα κουμπιά με τα ζάρια, ώστε να επιλέξει το εργαλείο τυχαία emoji.

Μόλις το νέο emoji είναι έτοιμο, μπορούμε να το αντιγράψουμε πατώντας το κουμπί “Copy” και να το επικολλήσουμε όπου επιθυμούμε, ώστε να το στείλουμε σε μορφή εικόνας με διάφανο φόντο.

Επιπλέον, μπορούμε αν το επιθυμούμε να κατεβάσουμε το emoji στη συσκευή, πατώντας το “Download”.

Πώς προσθέτω πλαίσια ελέγχου σε έγγραφα με το Microsoft Word

Ορισμένες φορές, οι φόρμες που αφορούν έρευνες, την εγγραφή σε κάποια υπηρεσία, και τα λοιπά, έχουν πλαίσια ελέγχου, για την επιλογή πολλαπλών στοιχείων.

Τα εξειδικευμένα εργαλεία, όπως οι Φόρμες Google, προσθέτουν αυτόματα τέτοια στοιχεία, όταν δημιουργούμε το κατάλληλο είδος ερωτήματος. Σε αυτό το QuickSteps θα δούμε πώς προσθέτουμε πλαίσια ελέγχου σε έγγραφα με το Microsoft Word.

Ενεργοποίηση καρτέλας προγραμματιστή

Για να μπορούμε να προσθέσουμε πλαίσια ελέγχου σε έγγραφα με το Word, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε την καρτέλα προγραμματιστή. Αρχικά, κάνουμε κλικ στο “Αρχείο” και μπαίνουμε στις “Επιλογές”.

Στο παράθυρο που ανοίγει, πατάμε στην “Προσαρμογή κορδέλας”.

Στα δεξιά του παραθύρου υπάρχει το πλαίσιο προσαρμογής. Αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο, στο αναδυόμενο μενού “Προσαρμογή της Κορδέλας” διαλέγουμε τις “Κύριες καρτέλες”.

Ακριβώς από κάτω βλέπουμε όλες τις κύριες καρτέλες. Εντοπίζουμε την καρτέλα “Προγραμματιστής” και κάνουμε κλικ στο κουτάκι το οποίο βρίσκεται δίπλα της.

Πατάμε στο “ΟΚ”, το παράθυρο των ρυθμίσεων θα κλείσει, και η καρτέλα “Προγραμματιστής” θα έχει εμφανιστεί στην κορδέλα του Word.

Προσθήκη και επεξεργασία πλαισίων ελέγχου

Για να προσθέσουμε ένα πλαίσιο ελέγχου σε ένα έγγραφο με το Word, τοποθετούμε τον κέρσορα στο σημείο όπου επιθυμούμε να το εισάγουμε, πηγαίνουμε στην καρτέλα “Προγραμματιστής”, και από τα “Στοιχεία ελέγχου” διαλέγουμε το πλαίσιο ελέγχου.

Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ δίπλα στο πλαίσιο ελέγχου και πληκτρολογούμε το κείμενο της αρεσκείας μας.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορούμε να προσθέσουμε όσα πλαίσια ελέγχου θέλουμε.

Τέλος, για να ενεργοποιήσουμε τα πλαίσια ελέγχου, επιλέγουμε την καρτέλα “Προγραμματιστής” και από το μενού “Στοιχεία ελέγχου” πατάμε την “Κατάσταση σχεδίασης”.

Με αυτόν τον τρόπο απενεργοποιούμε τη λειτουργία σχεδιασμού και μπορούμε να κάνουμε κλικ στα πλαίσια ελέγχου.

QuickSteps#331 - Μπλοκάρισμα Internet Σε Εφαρμογές Android, Κατανάλωση Δεδομένων Windows, Ήχος YouTube

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Γράψτε τη στο Questions.pcsteps.gr και ίσως τη δημοσιεύσουμε σε μελλοντικό οδηγό.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#349 - Αυτόματο Κλείδωμα Κλεμμένου Κινητού Android, Windows 11 24H2 Σε Οποιοδήποτε PC, Llama 3
QuickSteps
GamingSteps#20241019 - Ρεκόρ Silent Hill 2 Remake, Call of Duty: Black Ops 6 Για PC, Mobile Παιχνίδι Destiny: Rising
GamingSteps