Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Συντόμευση Συνδέσμων: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές Του goo.gl

Συντόμευση Συνδέσμων: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές Του goo.gl

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Google σταμάτησε την υποστήριξη της υπηρεσίας goo.gl, ενώ μελλοντικά θα καταργήσει πλήρως τη λειτουργία της. Προς το παρόν, μπορούμε να δημιουργούμε νέους συνδέσμους , αλλά μόνο οι υφιστάμενοι χρήστες έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης. Θα ήταν φρόνιμο όσοι χρησιμοποιούμε το goo.gl να μεταβούμε σε κάποια νέα υπηρεσία. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες εναλλακτικές για συντόμευση συνδέσμων;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι οι υπηρεσίες για συντόμευση συνδέσμων

Η συντόμευση συνδέσμων κατά βάση είναι αυτό που λέει: Μια υπηρεσία που μας επιτρέπει να βάλουμε μια πλήρους μεγέθους διεύθυνση στο ίντερνετ (URL) και να τη μετατρέψει σε μία αισθητά μικρότερη, που να οδηγεί στην ίδια σελίδα.

Συντόμευση Συνδέσμων: Οι Καλύτερες Εναλλακτικές Του goo.gl

Ο κύριος λόγος που οδήγησε στο να χρησιμοποιείται η συντόμευση συνδέσμων είναι ο περιορισμός χαρακτήρων σε υπηρεσίες όπως το Twitter, κάτι που είχε νόημα όσο το πλήθος των χαρακτήρων ενός tweet ήταν μόλις 140.

Όντως, αν πηγαίναμε να κάνουμε tweet το σύνδεσμο ενός άρθρου, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με κάτι τέτοιο: “https://www.pcsteps.gr/247368-πώς-να-επαναφέρω-χαρακτηριστικά-των-windows/”.

Για να σας γλιτώσουμε το μέτρημα, είναι 74 χαρακτήρες. Μάλιστα, αν δεν γνωρίζουμε το πολύ απλό κόλπο για να κάνουμε σωστή επικόλληση URL με ελληνικά, το ίδιο παραπάνω URL γίνεται ακόμα πιο μακρινάρι, φτάνοντας τους 229 χαρακτήρες,

Αν όμως χρησιμοποιήσουμε μία υπηρεσία για συντόμευση συνδέσμων, τότε το link θα γίνει κάπως έτσι: “https://bit.ly/2jnGAFf”. Δηλαδή 22 χαρακτήρες.

Η διαφορά είναι σαφώς σημαντική. Βέβαια, πλέον το Twitter ανέβασε το όριο στους 280 χαρακτήρες. Όμως, σε κάθε περίπτωση, ένας συντομευμένος σύνδεσμος φαίνεται πιο ωραία όταν τον δημοσιεύουμε σε οποιαδήποτε πλατφόρμα social media, ή και αλλού.

Επιπλέον, οι συντομευμένοι σύνδεσμοι μπορούν να χωρέσουν καλύτερα σε μία επαγγελματική κάρτα ή μία διαφήμιση. Τα περισσότερα site για τη συντόμευση συνδέσμων επιτρέπουν να βάλουμε ένα custom και εύκολο όνομα σε κάθε link.

Εκτός του αισθητικού μέρους, όμως, οι σελίδες για συντόμευση συνδέσμων χρησιμεύουν σε πολλά περισσότερα πράγματα από το να κόβουν χαρακτήρες.

Μεταξύ άλλων, καταγράφουν την κίνηση κάθε συνδέσμου, κρατούν στατιστικά στοιχεία, παρουσιάζουν αναλυτικά δεδομένα για τους επισκέπτες, πραγματοποιούν ανακατεύθυνση συνδέσμων, και γενικά μας δίνουν μια σειρά από δυνατότητες.

Τι έγινε με το goo.gl

Το goo.gl ήταν αναμφισβήτητα μία από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες για τη συντόμευση συνδέσμων, και ήταν ένα εργαλείο από την ίδια τη Google.

Όμως η εταιρεία, στις 30 Μαρτίου του 2018, σταμάτησε την υποστήριξη του goo.gl, και στις 13 Απριλίου αντικατέστησε την υπηρεσία με τα Firebase Dynamic Links.

Τα Firebase Dynamic Links είναι “έξυπνοι” σύνδεσμοι που επιτρέπουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο κατάλληλο περιεχόμενο, ανάλογα με τη συσκευή από την οποία ανοίγουν το link.

Για παράδειγμα, αν ο χρήστης πατήσει τον σύνδεσμο από το κινητό του, θα μεταφερθεί αυτόματα στη mobile έκδοση του ιστότοπου. Αν πάλι κάνει κλικ στον σύνδεσμο από τον υπολογιστή του, τότε θα ανοίξει ο browser με την desktop έκδοση του site.

Μέχρι τις 30 Μαρτίου του 2019, μπορούμε να δημιουργούμε νέους συνδέσμους με το goo.gl. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής, και μόνο όσοι είναι ήδη χρήστες μπορούν να διαχειρίζονται τους συνδέσμους τους.

Μετά από αυτή την ημερομηνία, θα διακοπεί οριστικά η πρόσβαση στον ίδιο τον ιστότοπο. Οι σύνδεσμοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, αλλά δεν θα είναι διαχειρίσιμοι.

Οι καλύτερες υπηρεσίες για συντόμευση συνδέσμων

Η ίδια η Google προτείνει να μεταβούμε από τώρα στο Firebase Dynamic Links ή να χρησιμοποιήσουμε κάποια εναλλακτική υπηρεσία. Γι’ αυτό λοιπόν ας δούμε ποιες είναι οι καλύτερες υπηρεσίες για συντόμευση συνδέσμων.

Να σημειωθεί πάντως πως η χρήση συντομευμένων συνδέσμων δεν είναι ευπρόσδεκτη παντού. Ορισμένα forum, μεταξύ των οποίων και στις ερωτήσεις του PCsteps, έχουν πολιτική με την οποία δεν δέχονται συντομευμένους συνδέσμους.

Ο λόγος είναι πως μέχρι να κάνεις κλικ σε έναν τέτοιο σύνδεσμο, πρακτικά δεν ξέρεις που μπορεί να οδηγεί. Και όταν κάποιος άγνωστος στέλνει έναν συντομευμένο σύνδεσμο, δεν μπορείς να ξέρεις αν από πίσω δεν κρύβει κάποια κακόβουλη σελίδα.

TinyURL

Αρχίζουμε με το TinyURL, όχι γιατί είναι το καλύτερο, αλλά γιατί απλά πραγματοποιεί συντόμευση συνδέσμων, χωρίς πολλά-πολλά.

Το ΤinyURL φτιάχτηκε το 2002, και από τότε παρέμεινε το ίδιο. Δεν απαιτεί τη δημιουργία λογαριασμού για τη χρήση του. Aπλά ανοίγουμε τη σελίδα του, γράφουμε τον σύνδεσμο που θέλουμε, και πατάμε “Make TinyURL!”.

Ταυτόχρονα, στο TinyURL μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας link. Πριν πατήσουμε το κουμπί, γράφουμε στο πλαίσιο του “Custom alias” ό,τι θέλουμε. Έτσι δεν θα δημιουργηθεί ένας τυχαίος συνδυασμός χαρακτήρων, αλλά αυτό που εμείς επιλέξαμε.

Με το TinyURL μικραίνουμε τα link μας, και δεν χρειάζεται να ανησυχούμε μήπως κάποια μέρα πάψει ο νέος σύνδεσμος να ισχύει, διότι διατηρούνται για πάντα. Ή τουλάχιστον για όσο θα υπάρχει το TinyURL σαν ιστοσελίδα.

Συμπέρασμα: Αν το μόνο που θέλουμε είναι η συντόμευση συνδέσμων, και δεν μας ενδιαφέρουν τα στατιστικά στοιχεία και όλα τα παρελκόμενα, τότε το TinyURL είναι η ιδανική λύση για εμάς.

McAf.ee

Η McAfee είναι μία από τις γνωστότερες εταιρείες ασφαλείας στον κόσμο. Εκτός από προγράμματα antivirus και internet security, διαθέτει και σελίδα όπου κάνουμε συντόμευση συνδέσμων.

Όπως και στο TinyURL, ούτε εδώ θα βρούμε λογαριασμό χρήστη ή στατιστικά. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο στο οποίο εισάγουμε το link, πατάμε το “Go”, και το μικραίνουμε.

Σε αντίθεση με το TinyURL, που θα δεχτεί απροβλημάτιστα οποιονδήποτε ύποπτο σύνδεσμο, το Mcaf.ee κάνει έλεγχο για να πιστοποιήσει πως η σελίδα που οδηγεί ο συντομευμένος σύνδεσμος είναι ασφαλής.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σελίδας είναι ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε τον σύνδεσμο. Δηλαδή, αν βάλουμε ένα link του McAf.ee, τότε μας επιστρέφει την αυθεντική διεύθυνση.

Συμπέρασμα: Όπως προαναφέραμε, κακόβουλα άτομα χρησιμοποιούν τη συντόμευση συνδέσμων για να διαδώσουν μολυσμένες σελίδες. Σε αυτή την περίπτωση, το McAf.ee εξασφαλίζει σε κάποιο βαθμό πως η σελίδα που οδηγεί είναι ασφαλής.

bitly

Το bitly είναι το πιο γνωστό και πιο παλιό εργαλείο για συντόμευση συνδέσμων. Επιτρέπει να μικραίνουμε link χωρίς καν την ανάγκη εγγραφής, αλλά έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τα στατιστικά των συνδέσμων αυτών.

Η δημιουργία ενός λογαριασμού δεν θα μας κοστίσει τίποτα, ενώ θα καλύψει τις ανάγκες του μέσου χρήστη. Συγκεκριμένα, με τον δωρεάν λογαριασμό μπορούμε να μικραίνουμε και να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένους συνδέσμους.

Επίσης, βλέπουμε τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 30 ημερών, και χρησιμοποιούμε link με τη δική μας επωνυμία, έως 500 ανά μήνα.

Για παράδειγμα, στο PCsteps δημιουργούμε μέσω του Bitly συντομευμένους συνδέσμους pcste.ps, και στο LifeSteps αντίστοιχα lifeste.ps – νά ‘ναι καλά η Παλαιστίνη και το .ps, που είναι το επίσημο TLD τους, όπως είναι το .gr για την Ελλάδα.

Με τον βασικό λογαριασμό έχουμε ασφάλεια δύο παραγόντων, δυνατότητα χρήσης ασφαλών συνδέσμων https, πρόσβαση στη γνωσιακή βάση του bitly, και περιορισμένη χρήση API για δημιουργία συντομευμένων συνδέσμων μέσα από τρίτες εφαρμογές.

Για όσους διαθέτουν μία αρκετά μεγάλη επιχείρηση, είναι χρήσιμη η Enterprise έκδοση του bitly, η οποία προσφέρει ό,τι η δωρεάν, καταργώντας οποιονδήποτε περιορισμό, και δίνοντας υποστήριξη μέσω email και τηλεφώνου.

Δυστυχώς, το bitly δεν ανακοινώνει το πόσο κοστίζουν τα πλάνα που παρέχει. Κατά κανόνα, όταν μία υπηρεσία θέλει να επικοινωνήσεις μαζί τους για να σου πουν την τιμή, το κόστος δεν είναι σε καμία περίπτωση φθηνό.

Από παλαιότερους τιμοκαταλόγους, φαίνεται το κόστος να ξεκινάει από τα 500 δολάρια το μήνα. Αν όμως η επιχείρησή μας χρειάζεται περισσότερους από 5000 συντομευμένους συνδέσμους και 500 συνδέσμους με δικό μας domain το μήνα, αυτό είναι το κόστος.

Συμπέρασμα: Το Bitly είναι η κορυφαία λύση για όποιον θέλει να μικραίνει συνδέσμους και να παρακολουθεί τα στατιστικά τους, έστω για 30 ημέρες, και επιτρέπει να έχουμε και προσωπικό domain για τη συντόμευση συνδέσμων, με όριο 500 συνδέσμους το μήνα.

Αν έχουμε μια αρκετά μεγάλη επιχείρηση με αυξημένες ανάγκες που μπορούν να δικαιολογήσουν το κόστος των 500, 1000, ή και παραπάνω δολαρίων μηνιαίως, τα πληρωμένα προγράμματα του Bitly παρέχουν περισσότερες δυνατότητες.

Ow.ly, και Buff.ly

Αυτές οι δύο σελίδες που βοηθούν στη συντόμευση συνδέσμων είναι κομμάτι των αντίστοιχων εφαρμογών για κοινοποίηση συνδέσμων στα social media.

Το Ow.ly είναι το εργαλείων σμίκρυνσης συνδέσμων του HootSuite, και είναι διαθέσιμο μόνο για όσους χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Προσφέρεται δωρεάν, κρατά στατιστικά στοιχεία, και παρέχει σχεδόν ό,τι και τα υπόλοιπα εργαλεία του είδους. Παρ’ όλα αυτά, τα link με χρήση δικού μας domain έρχεται με κάποιο κόστος.

Από την άλλη, το Buff.ly είναι η υπηρεσία για συντόμευση συνδέσμων του Buffer.

Μπορούν να το χρησιμοποιούν μόνο οι χρήστες της εφαρμογής. Πρακτικά, χρησιμοποιεί το API του Bitly. Επιπλέον, στα πληρωμένα του προγράμματα το Buffer μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε δικό μας domain μέσα από το Bitly.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του Buffer στο PCsteps:

Πλήρης και Δωρεάν Διαχείριση Λογαριασμών Social Media

Η ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα αποτελεί ζωτικό κομμάτι της επιτυχίας οποιασδήποτε ιστοσελίδας, προσωπικής ή εταιρικής. Στον οδηγό θα δούμε μια δωρεάν υπηρεσία για να κάνουμε δημοσιεύσεις…

Συμπέρασμα: Οι υπηρεσίες τους για συντόμευση συνδέσμων του HootSuite και του Buffer είναι χρήσιμες για όσους χρησιμοποιούμε αυτές τις υπηρεσίες για τακτικές δημοσιεύσεις του site μας στα social media.

Αν όμως μας ενδιαφέρει η απλή συντόμευση συνδέσμων για προσωπική χρήση, οι άλλες υπηρεσίες του οδηγού θα μας καλύψουν καλύτερα.

Rebrandly

Η φιλοσοφία του Rebrandly είναι ότι σημασία έχει η επωνυμία, και όλα τα άλλα έπονται. Στη σελίδα του θα βρούμε πολλές παροχές, και ιδιαίτερα ευέλικτη τροποποίηση συνδέσμων.

Αρχικά, για τη χρήση του Rebrandly πρέπει να κάνουμε έναν δωρεάν λογαριασμό. Έπειτα, με αυτόν τον λογαριασμό μπορούμε να δημιουργήσουμε 1000 συνδέσμους με δικό μας domain κάθε μήνα.

Γενικότερα, έχουμε τη δυνατότητα να συνδέσουμε ένα δικό μας domain, ή να αγοράσουμε ένα μέσω του Rebrandly. Επίσης, ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή δημιουργίας QR code για κάθε link, και η ύπαρξη εφαρμογής για κινητά.

Οι παροχές του δωρεάν προγράμματος είναι υπέρ αρκετές για τον απλό χρήστη, ενώ υπάρχουν μεγαλύτερα πακέτα για όσους ενδιαφέρονται. Οι τιμές των πακέτων ξεκινούν από τα 19 δολάρια τον μήνα, και αγγίζουν τα 500.

Συμπέρασμα: Για μία μικρή επιχείρηση, το bitly είναι ιδιαίτερα ακριβό, άρα τη θέση του μπορεί να πάρει το Rebrandly. Για τους απλούς χρήστες όμως, το Rebrandly ίσως είναι υπερβολικό.

Clkim

Παρόμοιο με το Rebrandly είναι το Clkim, παρέχοντας μεγαλύτερη γκάμα εργαλείων, εύχρηστο περιβάλλον, και καλές τιμές.

Η κύρια διαφορά του Clkim είναι πως δεν έχει καθόλου δωρεάν πλάνο, με το οικονομικότερο να κοστίζει 10 δολάρια το μήνα. Επιτρέπει όμως απεριόριστα branded links με το δικό μας domain αν τα φτιάχνουμε χειροκίνητα, και 10.000 μηνιαίως μέσω API.

Αν επενδύσουμε στο ακριβότερο πακέτο expert των 100 δολαρίων το μήνα, τότε μπορούμε στους συνδέσμους που δημιουργούμε να συμπεριλάβουμε και διαφημίσεις, ενώ έχει πρόβλεψη και για παράκαμψη λογισμικού adblock.

Συμπέρασμα: Σε αντίθεση με το Rebrandly, το Clkim δεν έχει δωρεάν πακέτο υπηρεσιών, και αν θέλουμε να έχουμε επιπλέον κέρδος από τη συντόμευση συνδέσμων, πρέπει να επιλέξουμε το ακριβό πακέτο των 100 δολαρίων το μήνα.

Καθώς όλα τα πακέτα έχουν δοκιμαστική έκδοση 14ων ημερών, αν μας ενδιαφέρουν οι συντομευμένοι σύνδεσμοι με διαφημίσεις, ίσως αξίζει να το δοκιμάσουμε, και να δούμε τι αποτελέσματα θα έχουμε.

adf.ly

Καθώς μιλάμε για έσοδα, είναι μία καλή ευκαιρία να αναφέρουμε το adf.ly, το οποίο στόχο έχει να προσφέρει πληρωμή στους χρήστες του μέσω διαφημίσεων.

Η δημιουργία λογαριασμού στο adf.ly είναι δωρεάν. Στην ιστοσελίδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συντόμευση συνδέσμων, να δούμε στατιστικά στοιχεία, να δημιουργήσουμε scripts, και άλλα.

Κάθε σύνδεσμος που φτιάχνουμε με το adf.ly είναι μπλοκαρισμένος με μία διαφήμιση. Ο χρήστης που θα πατήσει το link θα πρέπει να μείνει στη σελίδα 5 δευτερόλεπτα πριν του επιτραπεί να πατήσει το “SKIP AD”, και μεταφερθεί στην επιθυμητή σελίδα.

Ουσιαστικά, ό,τι σύνδεσμος περνάει από το adf.ly δημιουργεί έσοδα από της διαφημίσεις τρίτων. Εμείς “νοθεύουμε” τους συνδέσμους, ο άλλος αναγκάζεται να δει μία διαφήμιση. Έτσι, ένα μέρος των εσόδων πάει στο adf.ly, και το υπόλοιπο σε εμάς.

Βέβαια, αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά εκνευριστική για όσους κάνουν κλικ στους συνδέσμους μας. Άρα, αν έχουμε δικό μας site και χρησιμοποιούμε συνδέσμους adf.ly, αναπόφευκτα δημιουργούμε αρνητική αίσθηση στους επισκέπτες μας.

Και φυσικά, ούτε λόγος για χρήση σε Forum, τα περισσότερα έχουν πολύ αυστηρή πολιτική για τέτοιου είδους συνδέσμους, και το πιθανότερο είναι να αποκλείσουν το λογαριασμό μας. Ομοίως, πολλά social media θεωρούν σχετικούς συνδέσμους ως spam.

Συμπέρασμα: Το adf.ly μας είναι χρήσιμο σε περίπτωση που μας ενδιαφέρουν βασικά στατιστικά στοιχεία, η δημιουργία script, η συντόμευση συνδέσμων.

Πάνω από όλα, όμως, το adf.ly είναι για εμάς που θέλουμε μερικά επιπλέον έσοδα, με όποια αρνητικά αυτό συνεπάγεται για όσους κάνουν κλικ στους συνδέσμους μας.

Branch.io

Σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε μία πολύ εξειδικευμένη λύση, και αυτή είναι το Branch.io. Πρόκειται για μία εταιρεία που ειδικεύεται στο deep linking, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης σε φορητές συσκευές.

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά του Branch.io διατίθενται δωρεάν. Μπορούμε βέβαια να δοκιμάσουμε τα μεγαλύτερα πακέτα για δύο εβδομάδες πριν αποφασίσουμε αν μας κάνουν.

Το βασικό δωρεάν πακέτο θα καλύψει απλές περιπτώσεις εφαρμογών με μικρά site. Αντιθέτως, αν η δραστηριότητά μας είναι μεγάλη, θα μας βολέψουν τα προνομιακά πακέτα που ξεκινούν από τα 59 δολάρια τον μήνα.

Συμπέρασμα: Οι δημιουργοί εφαρμογών ή οι επιχειρήσεις που διαθέτουν κάποια εφαρμογή, θα βρούμε ιδανική τη λύση του Branch.io. Παρ’ όλα αυτά, αξίζει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας, καθώς μπορεί να μας καλύπτουν άλλες υπηρεσίες.

To goo.gl μας τελείωσε, αλλά ευτυχώς δεν είναι μοναδικό

Όπως είδαμε, η συντόμευση συνδέσμων και οι σελίδες που την παρέχουν προσφέρουν κάτι παραπάνω από απλά μικρότερους συνδέσμους, μέσα από στατιστικά ή ακόμα και δημιουργία εσόδων.

Η Google μπορεί να κατάργησε το goo.gl, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Στο ίντερνετ θα βρούμε αρκετές αντίστοιχες υπηρεσίες, και ίσως τελικά να είναι καλύτερες από αυτό, παρέχοντας μεγαλύτερη ευελιξία, περισσότερα στατιστικά, και δυνατότητες.

Εσείς χρησιμοποιούσατε το goo.gl; Ποια είναι η υπηρεσία με την οποία σκέφτεστε να το αντικαταστήσετε; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps