Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » ViralSteps » Βραβεία Σε Λούτρινα Ζώα, Αήττητο Ελληνικό Ρομπότ Στο Σκάκι

Βραβεία Σε Λούτρινα Ζώα, Αήττητο Ελληνικό Ρομπότ Στο Σκάκι

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ποτέ δεν ξέρουμε ποιες ειδήσεις θα καταλήξουμε να γράφουμε στο ViralSteps, γιατί απλά το διαδίκτυο είναι τεράστιο, και τα viral πολλά. Εμείς διαλέγουμε πάντα τα καλύτερα, κι αυτή την εβδομάδα μεταξύ άλλων έχουμε το αήττητο ρομπότ στο σκάκι δια χειρός Έλληνα φοιτητή, ένα λούτρινο ζώο που κέρδισε διαγωνισμό, το Amazon να παραβιάζει αυτοκίνητα, και το Βέλγιο να κάνει εμπάργκο σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Έλληνας Σχεδίασε Ρομπότ Που Δεν Χάνει Ποτέ Στο Σκάκι

Χρειάστηκε η προτροπή ενός καθηγητή, και η θέληση μερικών φοιτητών ώστε να δημιουργηθεί ο Cronus.

ViralSteps#35 - Βραβεία Σε Λούτρινα Ζώα, Αήττητο Ρομπότ Στο Σκάκι Από Ελληνικά Χέρια

Ο Cronus είναι ένας ρομποτικός βραχίωνας που με τη βοήθεια ενός υπολογιστή παίζει σκάκι. Το κάνει μάλιστα χωρίς να παραλείπει κανένα από τα βήματα του παιχνιδιού.

Η ιδέα ήρθε από τον κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ο καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, είπε στους φοιτητές της όμαδας ρομποτικής Υπερίων να δώσουν “ζωή” σε ένα ξεχασμένο μηχανικό χέρι, που σάπιζε στην αποθήκη.

Χρειάστηκαν τέσσερις μήνες σκληρής δουλειάς, αλλά το αποτέλεσμα είναι θεαματικό. Ο Cronus υπολογίζει τις κινήσεις, αναγνωρίζει τι κάνει ο αντίπαλος, μετακινεί τα πιόνια στη σκακιέρα, ενώ πατά και το κουμπί του χρονόμετρου.

Όπως λέει ο 20χρονος Βασίλης Τζίκας, ένα από τα μέλη της ομάδας: “Ο Cronus δεν προσφέρει την ίδια ικανοποίηση που δίνει μία παρτίδα ενάντια σε έναν άνθρωπο. Η πιθανότητα να κάνει λάθος ή να ηττηθεί είναι μηδενική.”

Παρ΄όλα αυτά, η παρότρυνση του καθηγητή δεν ήταν το μόνο κίνητρο. Ο Βασίλης συμπληρώνει: “Θέλαμε να αποδείξουμε πως τα ρομπότ υπό ορισμένες συνθήκες είναι καλύτερα από τον άνθρωπο, κι ας δημιουργούνται από αυτόν.”

Ποια θα είναι η συνέχεια; Οι φοιτητές έχουν ήδη πλάνα για τον Cronus, καθώς θέλουν να βελτιώσουν τον χρόνο απόκρισης του, και να τον “μάθουν” να παίζει σε τρεις σκακιέρες ταυτόχρονα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο παιχνίδι υπολογιστή, που δημιουργήθηκε το 1912(!) ήταν και αυτό σχετικό με το σκάκι.

Το Πρώτο Παιχνίδι Υπολογιστή Δημιουργήθηκε το 1912

Όταν αναφερόμαστε στα πρώτα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το μυαλό μας πάει σε τίτλους όπως το Pong και το Space Invaders, που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του '70. Το πρώτο…

Τα Γενέθλια Ενός Βίντεο

Το τι ήταν στην αρχή του το YouTube δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η 14η Φεβρουαρίου του 2005. Εκείνη τη Δευτέρα, στις 9 και 13 πρώτα λεπτά τη νύχτα, ενεργοποιήθηκε το domain “www.youtube.com”.

Την ημέρα των ερωτευμένων επέλεξαν τρεις υπάλληλοι της PayPal για να ενεργοποιήσουν την πλατφόρμα του YouTube. Ένα site που πέτυχε τον αρχικό τους στόχο, να δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να μοιράζονται βίντεο με άλλους.

Κάπου εδώ έρχεται να προστεθεί το παραπάνω βίντεο. Για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube. Αποτελεί τη δήλωση ενός τύπου ότι βρίσκεται μπροστά από ελέφαντες, οι οποίοι έχουν μεγάλες προβοσκίδες.

Το βίντεο αυτό ανέβηκε στην πλατφόρμα στις 23 Απριλίου του 2005, και πριν λίγες ημέρες είχε τα 13α γενέθλια του.

Χρειάστηκε αρκετή δουλειά, υπομονή, και σίγουρα πίστη από τους δημιουργούς του YouTube. Περίμεναν σχεδόν δυόμισι μήνες μέχρι κάποιος να αποφασίσει να ανεβάσει ένα βίντεο.

Βέλγιο Εναντίον Loot Boxes

Τα loot boxes αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο μέσω εσόδων των παιχνιδιών εκεί έξω. Οι περισσότεροι δωρεάν τίτλοι προσφέρουν στον χρήστη κάποια πακέτα. Τα πακέτα αυτά περιέχουν μία σειρά διακοσμητικών για το παιχνίδι, αλλά το ποιο θα κερδίσεις είναι τυχαίο.

Σε κάποιες περιπτώσεις τα loot boxes δεν είναι τόσο άσχημη κατάσταση. Μπορεί να χωρίζονται σε μικρές συλλογές των 5-10 αντικειμένων, άρα οι πιθανότητες είναι καλές.

Άλλες φορές όμως οι εταιρείες δημιουργούν ένα ή δύο loot boxes τα οποία περιέχουν όλα τα διακοσμητικά. Εκεί οι πιθανότητες είναι τόσο μικρές, που μετατρέπουν το θέμα σε τζόγο.

Παράλληλα, υπάρχουν παιχνίδια τα οποία πληρώνεις, και μετά σε αναγκάζουν να ξεκλειδώνεις περιεχόμενο πληρώνοντας αυτά τα κουτιά. Μερικά τέτοια παραδείγματα είναι το Overwatch, το CS:GO, και το Star Wars Battlefront II που διόρθωσε την κατάσταση τελευταία στιγμή πριν τη κυκλοφορία του.

Βλέποντας όλα αυτά η Βελγική Επιτροπή Παιγνίων έκανε έρευνα, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα loot boxes είναι καθαρός τζόγος. Όρισε παράνομα τα κουτιά αυτά, και τάχθηκε ενάντια στις εταιρείες που τα χρησιμοποιούν.

Η Βελγική Αρχή Παιγνίων απαίτησε την αφαίρεση των loot boxes από τα παιχνίδια. Όσες εταιρείες δε συμμορφωθούν με αυτό θα πληρώσουν 800.000€ πρόστιμο, και θα τιμωρηθούν με πέντε χρόνια φυλάκισης.

Οι παραπάνω ποινές αναφέρεται πως θα είναι διπλάσιες σε περιπτώσεις παιχνιδιών που αφορούν παιδιά.

Τώρα ποιος θα πάει φυλακή δε ξέρουμε. Ίσως χώσουν όλο το δυναμικό της κάθε EA μέσα.

Η Amazon Ελέγχει το Αυτοκίνητο Μας

Πριν αρκετό καιρό η Amazon απασχόλησε το διαδίκτυο καθώς έβαλε χέρι στις πόρτες μας. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, γιατί τώρα μπουκάρει και στο αυτοκίνητο μας.

Η υπηρεσία Amazon Key χρησιμοποιεί έξυπνες κλειδαριές, κάμερες ασφαλείας, εξουσιοδοτήσεις με λίγη βοήθεια από το “σύννεφο”, και τα λοιπά.

Αυτή τη φορά η εταιρεία χρησιμοποιεί τα έξυπνα συστήματα που ενσωματώνουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα. Ήδη το πρόγραμμα δοκιμάστηκε στη Καλιφόρνια, και την Ουάσιγκτον, πριν έξι μήνες.

Τώρα η Amazon με τους συνεργάτες της General Motors, και Volvo, ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα σε 37 πολιτείες των ΗΠΑ.

Η νέα υπηρεσία ονομάζεται Amazon Key In-Car, ενώ μπορούν να παραδοθούν με αυτή πακέτα μέχρι 22 κιλά, διαστάσεων έως 66 x 53 x 40 εκατοστά, και αξίας όχι μεγαλύτερης των $1300.

Το επόμενο βήμα θα είναι να μας παραδίδουν πακέτα στη κρεβατοκάμαρα, την ώρα της πράξης, γιατί μας τελείωσαν τα εφόδια. Καλή η τεχνολογία, την αγαπάμε για αυτό μοιράζουμε γνώση σχετικά με αυτή, αλλά ως εδώ άνθρωποι, φρένο, δεν πάει άλλο.

Λούτρινο Ζώο Κερδίζει Διαγωνισμό Φωτογραφίας

Κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα ο διαγωνισμός φωτογραφίας “Φωτογράφος της Χρονιάς Για την Άγρια Φύση”. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς φωτογραφίας, και οι συμμετοχές είναι όλες εκπληκτικές, άσχετα με τον νικητή.

Φέτος πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για το έτος που μας πέρασε, και κάτι πήγε στραβά με τον νικητή της κατηγορίας “Τα ζώα στο περιβάλλον τους”. Όπως φαίνεται ο κύριος Marcio Cabral, συμμετείχε με τη φωτογραφία ενός λούτρινου ζώου.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, έλαβε ανώνυμες αναφορές για την “παράνομη” φωτογραφία. Έπειτα, από αυτό άρχισε τους απαραίτητους ελέγχους

Ειδικοί εξέτασαν τη φωτογραφία, ενώ ο φωτογράφος συνεργάστηκε μαζί τους απαντώντας όλες τους τις ερωτήσεις. Παράλληλα, τους παρέδωσε τα αυθεντικά αρχεία της φωτογραφίας, και έφερε μάρτυρα ο οποίος δήλωσε ότι είδε το ζώο ζωντανό.

Επίσης, υπήρξε μία ακόμη φωτογραφία του ζώου που παραδόθηκε ως πειστήριο, και δεν χρησίμευσε σε τίποτα. Ο Marcio Cabral έχασε τη θέση του νικητή, διότι οι ειδικοί αποφάσισαν πως το ζώο είναι ψεύτικο.

Σύμφωνα με τους εξεταστές, η στάση του ζώου, τα μοτίβα στο σώμα του, η θέση του τριχώματος του, και τα λοιπά, είναι ακριβώς η ίδια στις δύο φωτογραφίες. Ανέφεραν πως είναι αδύνατο δύο άτομα του ίδιου είδους, να έχουν τόσες ομοιότητες, και ακύρωσαν τη συμμετοχή του Marcio Cabral.

Όσο για το αν θα υπάρξει άλλος νικητής, η απάντηση είναι αρνητική. Το Μουσείο είπε ότι οι κριτές γνωρίζουν ήδη τους φωτογράφους και τα έργα τους, οπότε δεν μπορούν να είναι απόλυτα αντικειμενικοί.

Τι κάνει ο άνθρωπος για λίγη δημοσιότητα… Καταστρέφει την καριέρα του, και έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς φωτογραφίας. Παιδιά; Ένα έχει σημασία, να αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη το πρωί.

“Ηγέτες” Μάχονται Για τη Θέση του Χειρότερου

Η γη γυρίζει, είναι στρογγυλή, κι εμείς δεν πέφτουμε εξαιτίας της βαρύτητας. Σωστά; Πολύ σωστά. Δυστυχώς όμως μας κυβερνούν βλάκες, που δεν τους προσγειώνει ούτε η βαρύτητα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, και έδωσαν μία κοινή συνέντευξη.

Κάποια στιγμή, ο πλανητάρχης δήλωσε στην Angela πως είναι το ίδιο εύκολο να απολύσεις άτομα που ασχολούνται με υποθέσεις βετεράνων, με το να απολύεις εργαζομένους στη Γερμανία.

Εντάξει τώρα, το βλέμμα της Merkel ήταν όλα τα λεφτά. Έμοιαζε κάτι μεταξύ του “τι μας λες ρε μεγάλε τώρα”, και του “λες κι εσύ είσαι καλύτερος”.

Την ίδια στιγμή τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο του δικτάτορα της Νότιας Κορέας.

Στο βίντεο βλέπουμε τη λιμουζίνα του Kim Jong-un, και γύρω της να τρέχουν μερικά κουτάβια. Ωπ, συγγνώμη, οι άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας θέλαμε να πούμε.

Εννοείται ότι το βίντεο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες αρνητικές. Δείτε το πριν το κατεβάσουν. Ξέρετε τώρα, το παιδί μπορεί να θιχτεί από τα σχόλια.

Αστεία Θνητών Για Βασιλικά Μωρά

Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ έγινε μπαμπάς, και η εκπληκτική Κέιτ βγήκε από το νοσοκομείο λίγες στιγμές μετά τη γέννα, έτσι για να χαιρετίσει το λαό της.

Είναι μεγάλο γεγονός να γεννιέται ένας ακόμη διάδοχος του θρόνου, ειδικά για την ίδια τη χώρα. Αλλά σε αυτή την περίπτωση τη δόξα την κέρδισαν τα σχόλια για το γεγονός.

“Ευχαριστούμε για το μωρό, Superman!”

Ας πούμε ο @ExcelPope από πάνω, πρόσθεσε μία ιδιαίτερα αστεία λεζάντα στη φωτογραφία.

“Είναι αγόρι! Το καινούργιο μωρό της Κέιτ Μίντλετον είναι ο 5ος σε σειρά διάδοχος του θρόνου, και η σεζόν 43 του “The Crown.” Συγχαρητήρια σε όλους!”

Μία από της πιο διάσημες παρουσιάστριες των ΗΠΑ σχολίασε, βάζοντας στο παιχνίδι τη σειρά The Crown του Netflix.

Λέμε να κλείσουμε το θέμα με το ενδιαφέρον Tweet ενός άσημου τύπου.

“Κάτσε… αυτή γέννησε το βασιλικό μωρό, βγήκε έξω και το έδειξε στον κόσμο, και μετά πήγε σπίτι;! Εγώ έφαγα ντελίβερι χθες και δεν μπορούσα να σηκωθώ από τον καναπέ.”

Ευτυχώς εμείς αν και κάνουμε δουλειά γραφείου, παίρνουμε τα πόδια μας και πάμε καμία βόλτα. Λίγα ψώνια, λίγο γυμναστήριο, λίγο μαγείρεμα, κάτι κάνουμε.

Ένας Γάμος Νίκησε 8 Χρόνια Παράλυσης

Υπάρχει κάτι σε αυτόν τον κόσμο που νικάει τα πάντα, και λέγεται ανθρώπινη θέληση. Ό,τι έχει καταφέρει το είδος μας, το έκανε με επιμονή, και στην προσπάθειά του για κάτι καλύτερο.

Πόση δύναμη έχει η ανθρώπινη θέληση; Τόση ώστε να καταφέρει ένας άνθρωπος να περπατήσει μετά από 8 χρόνια αναπηρίας.

Ο Chris Norton το 2010 έσπασε τους Α3 και Α4 αυχενικούς σπονδύλους του σε ένα ατύχημα που είχε παίζοντας ποδόσφαιρο. Αποτέλεσμα του τραυματισμού του ήταν η παράλυση από τον λαιμό και κάτω.

Οι γιατροί τότε είχαν δώσει πιθανότητες 3% στο ενδεχόμενο ανάκτησης της κινητικότητας σε όλο του το σώμα, εκτός από το κεφάλι.

Οχτώ χρόνια μετά, ο Chris κατέρριψε τις πιθανότητες, και περπάτησε έξι μέτρα στο γάμο του. Ήθελε τόσο πολύ να συνοδεύσει τη γυναίκα του, που τα κατάφερε.

https://twitter.com/peopletv/status/989119335397560321

Ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως το μόνο εμπόδιο είμαστε εμείς. Οι περιπτώσεις που οι συνθήκες είναι τόσο ισχυρές που μας εμποδίζουν είναι αρκετά λιγότερες.

Πώς σας φάνηκαν τα ViralSteps της εβδομάδας;

Κάποιοι άνθρωποι θέλουν απλώς την κατάλληλη ώθηση, έτσι και οι φοιτητές με τον Cronus. Το ίδιο και Chris με τη νύφη του. Κάτι τον κράτησε όρθιο, κι αυτό σίγουρα δεν ήταν οι πιθανότητες.

Δεν αξίζει να εγκαταλείπουμε ποτέ, σε πείσμα των καιρών, και όσων είναι εναντίον μας. Ένα χαμόγελο στα χείλη μπορεί να μας δίνει δύναμη, γι’ αυτό να θυμάστε να γελάτε πλατιά. Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά Laptop €449-€3.955: Τα Καλύτερα Της Εβδομάδας 25/10-31/10
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps