Home » Hardware » Reviews » Υβριδικό Gaming Πληκτρολόγιο Razer Ornata Chroma Review

Υβριδικό Gaming Πληκτρολόγιο Razer Ornata Chroma Review

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Τα τελευταία χρόνια, τα μηχανικά πληκτρολόγια γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, ειδικά για όσους ασχολούνται με το gaming, κερδίζοντας συνεχώς έδαφος έναντι των πληκτρολογίων μεμβράνης. Σήμερα θα εξετάσουμε το Ornata Chroma της Razer, που δεν είναι ούτε μηχανικό, ούτε μεμβράνης· πρόκειται για μια νέα υβριδική μορφή που συνδυάζει τα δύο είδη πληκτρολογίων.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο και ποιες οι διαφορές του από ένα συμβατικό πληκτρολόγιο μεμβράνης, δείτε τον οδηγό μας:

Μηχανικό Πληκτρολόγιο: Όλα Όσα θα Θέλατε να Ξέρετε

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα λεγόμενα μηχανικά πληκτρολόγια και ορισμένοι από εσάς έχετε στην κατοχή σας ένα από αυτά. Όμως τι είναι το μηχανικό πληκτρολόγιο…

Αν θέλετε να μάθετε πώς καθαρίζουμε το πληκτρολόγιό μας, μηχανικό ή μη, δείτε τον οδηγό μας:

Καθαρισμός Πληκτρολογίου: Πώς Γίνεται και Γιατί Χρειάζεται

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πληκτρολόγιό σας; Αν η απάντηση είναι “ποτέ”, ή “δεν θυμάμαι”, τότε πιθανότατα το πληκτρολόγιό σας να είναι…

Ποια είναι η Razer

Για όσους έχουν ασχοληθεί με παιχνίδια στον υπολογιστή, η Razer δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες κατασκευής gaming hardware, ενώ θεωρείται πρωτοπόρος στον χώρο των esports και του gaming γενικότερα.

Η γκάμα των προϊόντων της περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας περιφερειακά, όπως ποντίκια, mouse pads, πληκτρολόγια, ηχεία, και ακουστικά.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης και σε άλλους τομείς, από gaming laptop, tablet, και κινητά, μέχρι υπηρεσίες VoIP και λογισμικό.

Razer Ornata Chroma

Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε λεπτομερώς το Razer Ornata Chroma, που όπως ήδη αναφέραμε, αποτελεί μια μίξη μηχανικού πληκτρολογίου και πληκτρολογίου μεμβράνης.

Και εδώ η Razer συνεχίζει την τακτική της να ονομάζει προϊόντα βασιζόμενη σε (όχι συμπαθητικά) μέλη του ζωικού βασιλείου. Για τα πληκτρολόγια χρησιμοποιεί αράχνες. Έτσι και το Ornata παραπέμπει σε κάποιο προσφιλές αραχνοειδές.

Το πληκτρολόγιο βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία της Razer, την “Mecha-Membrane” στην οποία συνυπάρχουν η σιλικόνη με τον μηχανικό διακόπτη της Razer.

Όταν πατάμε ένα πλήκτρο, ο μηχανικός διακόπτης πιέζει τη σιλικόνη για να καταγράψει το χτύπημα.

Με τον τρόπο αυτό, όπως η ισχυρίζεται η εταιρεία, συνδυάζονται τα θετικά και των δύο τεχνολογιών πληκτρολογίων: γρήγορη καταχώριση κάθε διαδρομής πλήκτρου, και μαλακή απόσβεση λόγω της μεμβράνης.

Χαρακτηριστικά

Στην εικόνα παρατίθενται αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του πληκτρολογίου:

Είδαμε ήδη την τεχνολογία πίσω από τα πλήκτρα του Ornata Chroma. Μια άλλη αλλαγή που εφαρμόζει η Razer στο συγκεκριμένο πληκτρολόγιο είναι η μείωση του ύψους των πλήκτρων, περίπου στο μισό των συμβατικών, με σκοπό την ταχύτερη πληκτρολόγηση.

Από τη στιγμή που το Ornata Chroma θεωρείται gaming πληκτρολόγιο, έρχεται με αρκετά καλό key rollover και anti-ghosting 10 πλήκτρων.

Το πληκτρολόγιο περιλαμβάνει επίσης ένα μαξιλαράκι υποστήριξης καρπών για τη μείωση της κόπωσης των χεριών, πλάτους περίπου 9 εκατοστών.

Το στήριγμα είναι αποσπώμενο, και έχει μαγνήτη στο μπροστινό μέρος για να συνδέεται με το λοιπό πληκτρολόγιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με άλλο πληκτρολόγιο, αν και οι διαστάσεις του ταιριάζουν καλύτερα με το Ornata.

Στα αρνητικά, δεν θα βρούμε έξοδο USB ή ήχου για σύνδεση πρόσθετων συσκευών και ακουστικών. Δεν θα βρούμε ακόμη κάποιο έξτρα πλήκτρο για αναπαραγωγή και παύση μουσικής, ή για ρύθμιση έντασης ήχου και φωτισμού.

Για τέτοιες λειτουργίες, θα πρέπει να αρκεστούμε στον τυπικό συνδυασμό πλήκτρων Fn και F1 έως F12.

Unboxing

Η Razer έχει δώσει προσοχή και στη συσκευασία. Πριν ακόμα την ανοίξουμε, θα παρατηρήσουμε το κενό που επιτρέπει να φαίνονται τα πλήκτρα κατεύθυνσης.

Το εσωτερικό είναι ντυμένο στα κλασικά χρώματα της Razer, μαύρο με πράσινες λεπτομέρειες.

Περιλαμβάνει το πληκτρολόγιο, το μαξιλαράκι για τα χέρια, και ένα εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης.

Πριν πετάξουμε το manual, να σημειώσουμε ότι περιέχει αρκετές χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και ένα διπλό αυτοκόλλητο με το σήμα της Razer σε ιριδίζον χρώμα.

Εξετάζοντας το πληκτρολόγιο, τα μόνα έξτρα που θα βρούμε είναι οι συνηθισμένοι διακόπτες υποστήριξης στο πίσω μέρος της συσκευής…

…και τα εικονίδια ειδοποίησης, πάνω δεξιά.

Αυτά περιλαμβάνουν τα τυπικά, όπως ένδειξη caps lock (C), num lock (1), scroll lock (S), καθώς και δύο πέραν του συμβατικού: εγγραφή μακροεντολών (Μ) και gaming mode (G).

Αρχικές εντυπώσεις

Αν και χωρίς κάτι εξεζητημένο σχεδιαστικά, το πληκτρολόγιο φαίνεται όμορφο, ειδικά αν εκμεταλλευτούμε τους χρωματισμούς του οπίσθιου φωτισμού.

Στον τομέα αυτό, η Razer προσφέρει όπως θα δούμε παρακάτω αρκετές ενδιαφέρουσες επιλογές. Αυτό γίνεται μέσα από το Chroma Studio, όπως ονομάζεται ο RGB φωτισμός της, για τον οποίο συνεργάζεται με τη Philips.

Πληκτρολόγηση

Κατά την πληκτρολόγηση στο Razer Ornata Chroma, ακούγεται το χαρακτηριστικό εθιστικό “κλικ” των μηχανικών πληκτρολογίων.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο ήχος αυτός δεν αντιπροσωπεύει κάποια πραγματική λειτουργία· περισσότερο υπάρχει για ψυχολογικούς λόγους.

Αντίθετα, στον μηχανικό διακόπτη, το “κλικ” σηματοδοτεί τη χρονική στιγμή που καταχωρείται μία πληκτρολόγηση.

Τα πλήκτρα, επίσης, δεν έχουν την ίδια μειωμένη αντίσταση με τα αντίστοιχα του μηχανικού πληκτρολογίου, αφού εν τέλει ο διακόπτης πατάει σε μια μεμβράνη.

Θα περίμενε κανείς η χρήση του να προκαλεί την ανάλογη κόπωση με ένα τυπικό πληκτρολόγιο μεμβράνης. Παρ' όλα αυτά, ίσως χάρη και στο μειωμένο ύψος των πλήκτρων, η πληκτρολόγηση είναι άνετη.

Τα πλήκτρα έχουν καλή ανάδραση, και με κάποιο τρόπο φαίνεται να δίνουν μια ώθηση προς τα δάκτυλα, κάτι που συμβάλλει στην ταχύτητα, ενώ και το “κλικ”, παρότι εικονικό, βελτιώνει την εμπειρία.

Στόχος της Razer ήταν ένα πληκτρολόγιο που είναι μεν gaming, αλλά δεν έχει την μεγάλη απόσταση ενεργοποίησης που έχουν τα περισσότερα μηχανικά gaming πληκτρολόγια, και ίσως κουράζουν στη δακτυλογράφηση.

Κατά τα άλλα, ο ήχος του πλήκτρου ακούγεται δυο φορές σε κάθε πάτημα, μία στην κάθοδο, και μια στην άνοδο. Αυτό σημαίνει ότι τα “κλικ” πέφτουν βροχή κατά την δακτυλογράφηση.

Δημιουργείται έτσι η αίσθηση ότι πληκτρολογούμε απίστευτα γρήγορα, κάτι που όμως ενδέχεται να μην αρέσει στους γύρω μας.

Φωτισμός

Είπαμε ότι από άποψη εμφάνισης, το πληκτρολόγιο κινείται στα συνηθισμένα, με μαύρο χρώμα και κανονικές διαστάσεις. Την διαφορά κάνει ο οπίσθιος φωτισμός της Razer, τον οποίον για να παραμετροποιήσουμε, θα χρειαστούμε το Razer Synapse.

Με το που συνδέσουμε το πληκτρολόγιο στο PC μας, θα λάβουμε ειδοποίηση για να κατεβάσουμε την εφαρμογή. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κάνουμε χειροκίνητα download από τη σελίδα του Synapse.

Σαν προεπιλογή, το πληκτρολόγιο αλλάζει ανά λίγα δευτερόλεπτα ένα ενιαίο χρώμα, χωρίς κάποιο εξεζητημένο μοτίβο (Spectrum cycling εφέ).

Κατεβάζοντας το Synapse, μπορούμε να ορίσουμε εμείς ποια χρώματα θα βλέπουμε, να χρησιμοποιήσουμε έτοιμα εφέ φωτισμού, αλλά και να δημιουργήσουμε τα δικά μας.

Από τη στιγμή που κάθε πλήκτρο φωτίζεται αυτόνομα, οι πιθανοί συνδυασμοί είναι αμέτρητοι. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον τομέα, η Razer έχει κάνει ομολογουμένως εντυπωσιακή δουλειά.

Έχουμε λοιπόν να επιλέξουμε από έτοιμα εφέ, μεταξύ των: Starlight, με τον φωτισμό να μετακινείται τυχαία μεταξύ διαφορετικών πλήκτρων, μιμούμενο τον έναστρο ουρανό….

…Wave, όπου το φως περνάει από όλα τα φάσματα χρωμάτων με κατεύθυνση αριστερά ή δεξιά…

…Static, στο οποίο ο φωτισμός είναι στάσιμος σε ένα χρώμα επιλογής μας, Spectrum, στο οποίο το φως είναι ενιαίο και απλά αλλάζει βαθμιαία μεταξύ χρωμάτων…

…Breathing, στο οποίο το φως “πάλλεται” μεταξύ δυο χρωμάτων της αρεσκείας μας κάθε 7 δευτερόλεπτα….

…Reactive, όπου φωτίζεται μόνο κάθε πλήκτρο που πατάμε, στο χρώμα της επιλογής μας….

…Ripple, όπου κάθε πάτημα δημιουργεί ριπές χρωμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις, κινούμενο όπως ο κυματισμός του νερού…

…και Fire, στο οποίο ο φωτισμός μιμείται τα χρώματα και την κίνηση της φωτιάς.

Αν δεν μας καλύπτει κάποιο από τα έτοιμα εφέ, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας. Το Synapse μας δίνει πραγματικά απεριόριστες επιλογές.

Μέσω του Synapse μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε και τις υπόλοιπες λειτουργίες του πληκτρολογίου.

Αυτές περιλαμβάνουν ρύθμιση και ενεργοποίηση του gaming mode, ορισμό μακροεντολών, δημιουργία κανόνων για σβήσιμο ή εκκίνηση των οπτικών εφέ, κλπ.

Ουσιαστικά, με το Synapse έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε τον φωτισμό, λειτουργία, μακροεντολές, shortcuts, και ό,τι άλλο μπορούμε να φανταστούμε.

Τιμή

Το κόστος του Razer Ornata Chroma ανέρχεται κοντά στα 110€, από ελληνικό κατάστημα, και με εγγύηση 24 μηνών.

Η τιμή του είναι φυσιολογική για gaming πληκτρολόγια, ενώ μάλλον σχετικά χαμηλή για τα δεδομένα της Razer.

Μάλιστα, αν δεν μας απασχολεί ο ιδιαίτερος φωτισμός, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος μας με το Razer Ornata, που έχει μόνιμα πράσινο backlight φως.

Από την άλλη, αν θεωρήσουμε το πληκτρολόγιο περισσότερο μεμβράνης παρά μηχανικό, τότε έχουμε καλύτερες εναλλακτικές. Στην ίδια κατηγορία τιμής ή και φθηνότερα, θα βρούμε μπόλικα αμιγώς μηχανικά της Corsair, της HyperX, ακόμα και της ίδιας της Razer.

Συμπεράσματα

Μετά από πολύμηνη χρήση του Razer Ornata Chroma, έχουμε μείνει κατά κύριο λόγο με θετικές εντυπώσεις. Απουσιάζουν μεν τα επιπλέον πλήκτρα για ήχο και η θύρα USB, όμως η λίστα των θετικών του χαρακτηριστικών είναι αρκετά μεγάλη:

  • Καλαίσθητη εμφάνιση
  • Υψηλή ποιότητα κατασκευής
  • Βολική πληκτρολόγηση
  • Στήριγμα για τους καρπούς που δεν θα βρούμε συνήθως σε gaming πληκτρολόγια
  • Εντυπωσιακός παραμετροποιήσιμος φωτισμός

Κατά την άποψή μας, τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπερκαλύπτουν τις όποιες ελλείψεις.

Όσον αφορά τους διακόπτες mecha-membrane, ανταποκρίθηκαν άψογα τόσο κατά τη δακτυλογράφηση, όσο και παίζοντας απαιτητικά online games.

Σε συνδυασμό με το εθιστικό “κλικ” που μιμείται τα αμιγώς μηχανικά πληκτρολόγια, προσφέρουν καλή εμπειρία πληκτρολόγησης.

Έτσι, θεωρούμε ότι για την ποιότητα που εγγυάται η Razer, το Ornata Chroma αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για gaming πληκτρολόγιο, χωρίς να ξεφεύγει σε τιμή όπως άλλα προϊόντα της εταιρίας.

Οι μόνοι στους οποίους σίγουρα δεν απευθύνεται το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο, είναι οι χρήστες που προτιμούν αποκλειστικά μηχανικούς διακόπτες.

Αν και το υβρίδιο mecha-membrane μιμείται, όπως είδαμε, τον ήχο τους, η αίσθηση σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Πώς σας φάνηκε το Razer Ornata Chroma?

Τα προϊόντα της Razer είναι γνωστά στον χώρο του gaming για την υψηλή ποιότητα κατασκευής και τις επιδόσεις τους.

Το Razer Ornata Chroma δεν αποτελεί εξαίρεση, με το πληκτρολόγιο να μην θυσιάζει σε χαρακτηριστικά και επιδόσεις, κατεβαίνοντας όμως σε λογικά επίπεδα τιμών.

Έχετε μήπως στην κατοχή σας το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο ή σκοπεύετε να το αγοράσετε; Πείτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps