Home » Hardware » Reviews » Τα Περιφερειακά Creative Sound BlasterX Για το Final Fantasy XV
Sound BlasterX Περιφερειακά της Creative

Τα Περιφερειακά Creative Sound BlasterX Για το Final Fantasy XV

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Creative ασχολείται εδώ και δεκαετίες με προϊόντα ήχου, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε τις πρώτες της κινήσεις στον χώρο των περιφερειακών για υπολογιστές. Δείτε στην παρουσίαση τα gaming περιφερειακά της σειράς Sound BlasterX: τα Ακουστικά H7 – Tournament Edition, το Vanguard K08, που είναι ένα gaming μηχανικό πληκτρολόγιο με RGB φωτισμό, καθώς και το gaming ποντίκι Siege M04.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Επίσημη συνεργασία Creative με Square Enix

Όσοι ασχολούνται με το gaming είναι σίγουρο ότι γνωρίζουν τη σειρά Final Fantasy της Square Enix. Σίγουρα έχετε παίξει τουλάχιστον έναν από τους τίτλους στα τόσα χρόνια κυκλοφορίας της σειράς.

Να φανταστείτε, το πρώτο Final Fantasy βγήκε το 1987 στο NES της Nintendo – για όσους θυμούνται.

Το πιο πρόσφατο Final Fantasy είναι το XV (15) και κυκλοφόρησε το 2016 για PlayStation και Xbox One. Φέτος, σχεδόν δύο χρόνια μετά, το Final Fantasy XV ήρθε και στα PC.

Με αφορμή την κυκλοφορία του, η Square Enix – η εταιρεία πίσω απ’ το παιχνίδι – προτείνει τα προϊόντα SoundBlasterX της Creative για την καλύτερη δυνατή εμπειρία στο Final Fantasy XV: Windows Edition.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Square Enix είναι το πληκτρολόγιο Vanguard K08, το ποντίκι Siege M04, και δύο headset ακουστικά. Τα Sound BlasterX H7 και H5 Tournament Edition.

Εμείς για τις ανάγκες του review δοκιμάσαμε τα H7. Η Creative ανακοίνωσε τη συνεργασία με τη Square Enix στις 8 Μαρτίου, μόλις πριν έναν μήνα, και την ευχαριστούμε θερμά που μας παραχώρησε άμεσα τα τρία προϊόντα για τις δοκιμές μας.

Sound BlasterX H7 – Tournament Edition

Κατ’ αρχάς, η Creative δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι γνωστή παγκοσμίως για τα προϊόντα ψυχαγωγίας της. Οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από τις κάρτες ήχου Sound Blaster αλλά και από τις πολύ ποιοτικές συσκευές αναπαραγωγής ήχου.

Τα Sound BlasterX H7 Tournament Edition κυκλοφόρησαν πριν έναν χρόνο περίπου και πρόκειται για μια βελτιωμένη έκδοση των παλιότερων H7 της Creative.

Απ’ ό,τι λέει η εταιρεία, η Tournament Edition διαθέτει αναβαθμισμένους drivers των 50mm στο εσωτερικό των ακουστικών, ώστε να εξασφαλίσει ακόμα καλύτερη ποιότητα ήχου απ’ τον προκάτοχο.

Εξωτερικά δείχνουν πανέμορφα.

Στο εσωτερικό των ακουστικών κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, με τα γράμματα L και R για να ξεχωρίζουμε το δεξί απ’ το αριστερό.

Το καλώδιο είναι επίσης κόκκινο για να κάνει αντίθεση με τον μαύρο σκελετό, και γενικά φωνάζουν από χιλιόμετρα ότι είναι gaming ακουστικά.

Όταν τα συνδέουμε στον υπολογιστή, το X από το λογότυπο φωτίζει σε κόκκινο χρώμα. Ίσως για μερικούς να είναι λίγο υπερβολή τα φωτάκια σε ακουστικά, αλλά προσωπικά μας άρεσε πολύ αυτή η λεπτομέρεια.

Τα H7 συνδέονται στον υπολογιστή μας με δύο τρόπους: είτε αναλογικά στην κλασική θύρα των 3.5mm, είτε σε θύρα USB.

Προφανώς, αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο PC για παιχνίδια και όχι για παράδειγμα στο κινητό ή στην τηλεόραση, είναι αμαρτία να μη χρησιμοποιήσουμε το καλώδιο USB.

Πέρα από τις θύρες, στο χειριστήριο θα βρούμε και κουμπιά ελέγχου για την ένταση, την αναπαραγωγή μουσικής και απάντηση κλήσεων, καθώς και τη σίγαση του μικροφώνου.

Μέσω USB μπορούμε να βάλουμε σε λειτουργία το λογισμικό της Creative, το οποίο κάνει θαύματα. Πρώτα απ’ όλα, διαθέτει εξειδικευμένα προφίλ ήχου για δημοφιλή παιχνίδια όπως το Overwatch, το Counter Strike, LoL, Dota 2, και πολλά άλλα.

Πρόσφατα προστέθηκε και το Final Fantasy XV που είπαμε στην αρχή, και να σημειώσουμε ότι στο προφίλ βάλανε το χεράκι τους και οι ίδιοι οι δημιουργοί του παιχνιδιού.

Από το BlasterX Acoustic Engine Pro – όπως ονομάζει το λογισμικό η εταιρεία – έχουμε πρόσβαση στις ρυθμίσεις για ψηφιακό ήχο 7.1, Equalizer, και διάφορα άλλα καλούδια.

Ένα πολύ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι μπορούμε να αποθηκεύσουμε στα ίδια τα ακουστικά τις ρυθμίσεις που θα κάνουμε στο software.

Έτσι, αν τα μεταφέρουμε σε άλλον υπολογιστή, ή αν κάνουμε format, δεν χρειάζεται να ξαναφτιάχνουμε όλα τα προφίλ μας απ’ την αρχή.

Εντυπώσεις

Στην πράξη τώρα, έχουμε αρκετά πράγματα να αναφέρουμε για τα συγκεκριμένα ακουστικά.

Δοκιμάσαμε τα Sound BlasterX H7 για αρκετές ώρες, και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι πραγματικά είναι σαν να μην νιώθεις ότι τα φοράς.

Εκτός του ότι μας φάνηκαν πάρα πολύ ελαφριά όταν τα φορούσαμε, είναι και πολύ μαλακά. Δεν σε πιέζουν στο πάνω μέρος του κεφαλιού, ούτε μετά από 5-6 ώρες χρήσης.

Για τα αυτιά έχουν επίσης αρκετά μαλακά σφουγγαράκια, που εφαρμόζουν τέλεια στο κεφάλι. Ήχους απ’ το περιβάλλον γύρω σου δεν ακούς σχεδόν καθόλου.

Από την ποιότητα του ήχου δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο. Ο ήχος είναι κρύσταλλο και τα μπάσα έντονα, όπως ακριβώς πρέπει. Βέβαια δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από ακουστικά των 120€, και μάλιστα της Creative.

Για τα παιχνίδια επίσης έχουμε πάρα πολύ θετικές εντυπώσεις. Με το Acoustic Engine Pro software ο ήχος είναι αρκετά διαφορετικός και σε βάζει μέσα στο παιχνίδι με κάποιον τρόπο.

Το μικρόφωνο είναι κι αυτό αναβαθμισμένο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, και επιτρέπει καλύτερη αναγνώριση της φωνής, αλλά και απομόνωση των ήχων του περιβάλλοντος.

Μην ξεχνάμε ότι το headset απευθύνεται σε gamers, οπότε είναι σημαντικό οι συμπαίκτες μας να μας ακούνε καθαρά και δυνατά, χωρίς να ακούνε παράλληλα τη φασαρία που κάνει ο σκύλος μας μέσα στο δωμάτιο, για παράδειγμα.

Επίσης είναι αρκετά ευλύγιστο, οπότε μπορούμε να το προσαρμόσουμε και να το φέρουμε στα μέτρα μας.

Αν παίζουμε με άγνωστους, μπορούμε αν θέλουμε να αλλάξουμε τη φωνή μας μέσα από το software, αν και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι περισσότερο για “φιγούρα”.

Κι αν πάλι δεν παίζουμε με συμπαίκτες ή δεν παίζουμε online, μπορούμε να αφαιρέσουμε τελείως το μικρόφωνο.

Στο σύνολο θα τα χαρακτηρίζαμε με μία λέξη εντυπωσιακά από κάθε άποψη, και τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα ως “gaming” ακουστικά.

Όλη Η Αλήθεια Για Την Αγορά Gaming Headset και Ακουστικών

Gaming πληκτρολόγια, gaming καρέκλες, gaming mousepad… Στην εποχή των e-sports και του Twitch, αρκεί η ταμπέλα “gaming” για να πουλήσουν οι εταιρείες hardware το οποιοδήποτε…

Μηχανικό πληκτρολόγιο Vanguard K08

To Sound BlasterX Vanguard K08 δεν βγήκε χθες. Έχει πάνω από έναν χρόνο στην αγορά, αλλά είναι η πρώτη απόπειρα της Creative για gaming πληκτρολόγιο.

Με το που το συνδέσαμε στη θύρα USB, ο φωτισμός του μας τράβηξε αμέσως την προσοχή.

Δεν είναι μόνο το ότι φωτίζουν τα πλήκτρα από το κέντρο τους. Ενδιάμεσα το background είναι λευκό, οπότε αντανακλά το φως πολύ όμορφα. Είναι αρκετά εντυπωσιακό με μια πρώτη ματιά.

Φυσικά μπορούμε να αλλάξουμε το προεπιλεγμένο εφέ με το software της Creative, το οποίο κατεβάζουμε από το site της.

Πέρα από διάφορα έτοιμα προφίλ, μπορούμε κλασικά να ρυθμίσουμε τα φώτα όπως θέλουμε. Άλλωστε θεωρητικά έχουμε στη διάθεσή μας παραπάνω από 16 εκατομμύρια χρώματα για να επιλέξουμε τον συνδυασμό που μας ταιριάζει.

Από το πρόγραμμα ορίζουμε επίσης τις λειτουργίες των macro κουμπιών, που βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του Vanguard.

Θα το χαρακτηρίζαμε σίγουρα μεγάλο πληκτρολόγιο, αφού τα πλήκτρα μακροεντολών πιάνουν επιπλέον χώρο, αλλά και στα δεξιά έχει μια προεξοχή για κουμπιά πολυμέσων.

Εκεί θα βρούμε επίσης μια ροδέλα που ελέγχει την ένταση, αλλά και κουμπί σίγασης.

Πάνω δεξιά βρίσκεται επίσης και το λογότυπο της σειράς BlasterX, ενώ και στις δύο πλευρές στα πλάγια θα βρούμε σχεδιασμένο ένα διακριτικό “K08”.

Στο κάτω μέρος έχουμε ανυψωτικά ποδαράκια. Βέβαια ακόμα κι αν τα έχουμε κλειστά, το πληκτρολόγιο έχει από μόνο του μια ανηφορική κλίση.

Το καλώδιο δεν είναι αποσπώμενο, ενώ σε σύγκριση με άλλα πληκτρολόγια, είναι δύο ή και τρεις φορές πιο παχύ.

Βέβαια αυτό οφείλεται στη θύρα USB που θα βρούμε κρυμμένη στο πίσω μέρος του πληκτρολογίου. Η θύρα είναι passthrough, που σημαίνει ότι δεν είναι μόνο για φόρτιση. Μπορούμε να συνδέσουμε και κανένα φλασάκι, αν και πρόκειται για USB 2.0.

Γενικά η καλύτερη χρήση για αυτή τη θύρα είναι για να συνδέσουμε το ποντίκι, είτε ενσύρματο για να μην τρέχουν καλώδια, ή τον δέκτη για το ασύρματο ώστε να βρίσκεται κοντά στο ποντίκι, να έχουμε καλό σήμα και χαμηλή κατανάλωση.

Εντυπώσεις

Οι διακόπτες είναι το άλφα και το ωμέγα στα μηχανικά πληκτρολόγια, και το συγκεκριμένο διαθέτει Omron switches.

Οι Omron είναι περισσότερο γνωστοί ως οι κορυφαίοι διακόπτες για ποντίκια, όμως τελευταία βλέπουμε όλο και περισσότερα πληκτρολόγια να τους προτιμούν.

Συγκεκριμένα για το Vanguard, η Creative σχεδίασε τους λεγόμενους Omron PRES (Perceive-React-Execute Switch) διακόπτες.

Η βασική τους διαφορά με τους πιο δημοφιλείς Cherry MX είναι το σημείο ενεργοποίησης του πλήκτρου. Στους Omron είναι μόλις στα 1.5mm, που σημαίνει ότι η εντολή θα καταγραφεί πιο γρήγορα σε σχέση με τους Cherry.

Με λίγα λόγια, αν παίζουμε σε competitive σκηνή, εμείς έχουμε Omron και ο αντίπαλος Cherry, και πατήσουμε το κουμπί την ίδια ακριβώς στιγμή, θεωρητικά θα έχουμε γρηγορότερη ανταπόκριση.

Αυτή τη “γρηγοράδα” ζηλεύουν τελευταία αρκετοί κατασκευαστές. Σιγά-σιγά απομακρύνονται από τους κλασικούς Cherry, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τους δικούς τους “gaming optimized” διακόπτες.

Ακριβώς το ίδιο έκανε και η Logitech με τους Romer-G διακόπτες που είδαμε σε παλιότερο review, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι κι αυτοί custom Omron.

Με μια γρήγορη ματιά, βλέπουμε αμέσως την ομοιότητα με τους PRES του Vanguard.

Σε σχέση με τους κλασικούς Cherry MX, οι Omron είναι αρκετά πιο ήσυχοι κατά την πληκτρολόγηση.

Το πάτημα των πλήκτρων είναι αρκετά εύκολο στο χέρι, και ίσως λίγο πιο “στιβαρό” σε σχέση με τους Cherry. Νιώθεις δηλαδή ότι ο διακόπτης προβάλλει κάποια αντίσταση κάτω απ’ το χέρι σου, αλλά όχι με την κακή έννοια. Είναι αρκετά ευχάριστη αίσθηση.

Στα παιχνίδια, το Sound BlasterX Vanguard K08 μας φάνηκε πολύ άνετο και εύχρηστο. Στα συν βάζουμε το ότι έχει και wristrest για τη στήριξη των καρπών.

Το αρνητικό είναι ότι δεν κουμπώνει επάνω στο πληκτρολόγιο, με αποτέλεσμα να βγαίνει αν ξεχαστούμε και σηκώσουμε το πληκτρολόγιο για να το μετακινήσουμε.

Εκεί που δυσκολευτήκαμε αρκετά, ήταν στην πληκτρολόγηση κειμένου. Τα κουμπιά των μακροεντολών είναι πολύ κοντά στα υπόλοιπα, και μας μπέρδευαν συνέχεια τις πρώτες μέρες. Το αριστερό μας χέρι πήγαινε συνέχεια τέρμα αριστερά, με αποτέλεσμα να πατάμε το M4 αντί για Shift ή Caps Lock αντί για Α.

Βέβαια αυτό είναι θέμα συνήθειας στην τοποθέτηση των χεριών, οπότε δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση αρνητικό του πληκτρολογίου.

Συνολικά, αν έχουμε κάποιο παράπονο, αυτό είναι η τιμή. Πιστεύουμε ότι στα 180€ που θα το βρούμε αυτήν την περίοδο από Ελλάδα, δεν είναι και ό,τι πιο VFM.

Ναι, μπορεί να έχει τα πάντα. Πέρα απ’ όσα είπαμε, έχει και τις γνωστές τεχνολογίες Anti-ghosting, 26-Key Rollover, και πάει λέγοντας.

Όμως τις ίδιες τεχνολογίες έχουν και πληκτρολόγια των 100€. Προσωπικά θεωρώ ότι στα 120-130€, θα ήταν κορυφαίο. Αν το βρείτε κάπου εκεί, σίγουρα αξίζει η αγορά του. Δεν θα σας απογοητεύσει.

Ποντίκι Sound BlasterX Siege M04

Και πάμε και στο τελευταίο Sound BlasterX προϊόν: το Siege M04.

Το ποντίκι βγήκε παρέα με το πληκτρολόγιο πριν ένα χρόνο, και είναι κι αυτό το πρώτο gaming ποντίκι της Creative.

Εξωτερικά είναι εντυπωσιακό. Στην κάτω πλευρά έχει RGB φωτισμό, ο οποίος του προσθέτει έναν αέρα κομψότητας. Χώρια που το κάνει να φαίνεται σαν να επιπλέει αν βρισκόμαστε σε σκοτεινό δωμάτιο.

Στην κάτω πλευρά θα βρούμε κι εδώ το “X” λογότυπο της σειράς Sound BlasterX, ενώ στα πλάγια είναι σχεδιασμένο το μοντέλο του ποντικιού.

Κατά τ’ άλλα, πρόκειται για ένα κλασικό ποντίκι με δεξί και αριστερό πλήκτρο. Στα πλάγια έχει τρία επιπλέον κουμπιά, τα οποία είναι εύκολα προσβάσιμα με τον αντίχειρα.

Η λαβή του είναι αντιολισθητική και το κράτημα σταθερό όπως πρέπει.

Ο αισθητήρας PWM3360 της Pixart που διαθέτει είναι απ’ τους πιο συνηθισμένους της αγοράς, και φτάνει έως τα 12.000 DPI.

Με το software μπορούμε να ρυθμίσουμε τα πλαϊνά κουμπιά, αλλά και να αλλάξουμε χρώμα στον φωτισμό. Φυσικά, μπορούμε να συνδυάσουμε το χρώμα με το πληκτρολόγιο αν τα έχουμε και τα δύο.

Στο κέντρο κάτω απ’ τη ροδέλα υπάρχει και ένα επιπλέον κουμπί που έχει τρεις σκάλες για το DPI.

Από default είναι στα 800, 1600, και 3200, αλλά αλλάζει και αυτό μέσω του προγράμματος.

Εντυπώσεις

Στο gaming δεν έχουμε κανένα παράπονο από το Sound BlasterX Siege M04. Η ανταπόκρισή του είναι απροβλημάτιστη, το κράτημα στιβαρό, και γενικά μας εντυπωσίασε.

Το μόνο πρόβλημα που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι πατήσαμε κάποιες φορές κατά λάθος το κουμπί με το DPI, μέχρι να συνηθίσουμε τη θέση του. Κατά τ’ άλλα, άψογη εμπειρία για ακόμη μια φορά από την Creative.

Επίσης, να αναφέρουμε ότι είναι σχετικά ελαφρύ σαν ποντίκι. Αν προτιμάτε το ποντίκι σας να έχει αρκετό βάρος, λογικά θα σας φανεί άβολο.

Εμείς πάντως στα 50-60€ που κοστίζει, το προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Σας άρεσε η παρουσίαση των προϊόντων Sound BlasterX;

Αυτά όσον αφορά την εμπειρία μας με τα προϊόντα της Creative. Σίγουρα είναι θετικό το ότι η εταιρεία κάνει τα πρώτα της βήματα στον κόσμο των περιφερειακών, και ομολογούμε ότι δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Θα σας ενδιέφερε στο μέλλον να δείτε την παρουσίαση και άλλων προϊόντων της Creative στη σελίδα μας; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps