Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Τα Μεγαλύτερα Λάθη στην Συντήρηση των Windows

Τα Μεγαλύτερα Λάθη στην Συντήρηση των Windows

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Για την καλύτερη λειτουργία του υπολογιστή μας, θα πρέπει να πραγματοποιούμε κάποιου είδους τακτικό “service”. Η συντήρηση των Windows αλλάζει και γίνεται πιο εύκολη με κάθε καινούρια έκδοση. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό να μην την αμελούμε, και να αποφύγουμε ενέργειες που θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε τα μεγαλύτερα λάθη στη συντήρηση των Windows, και πώς να τα αποφύγουμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Καθαρισμός του registry

Το Windows registry, ή αλλιώς το μητρώο των Windows, περιέχει πληροφορίες και ρυθμίσεις του λειτουργικού μας συστήματος και των εφαρμογών μας.

Για μια αναλυτική περιγραφή, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο μας, που θα σας λύσει οποιαδήποτε απορία.

Τι είναι το Windows Registry (Μητρώο των Windows)

Ακόμα και σχετικά αρχάριοι χρήστες, όλο και κάπου θα έχουν ακούσει για το μυστηριώδες και μάλλον χαώδες Windows registry. Θα το βρούμε σε πολλούς οδηγούς…

Κατά καιρούς, μπορεί να πετύχετε διάφορα προγράμματα που υπόσχονται να κάνουν το PC σας να τρέχει πιο γρήγορα από ποτέ, διορθώνοντας λάθη και σβήνοντας παλιά registry αρχεία που υποτίθεται ότι καθυστερούν και επιβαρύνουν το PC σας.

Ο καθαρισμός του registry όμως αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μύθους στη συντήρηση των Windows. Τις περισσότερες φορές, όχι μόνο δεν θα τα κάνει να τρέχουν πιο γρήγορα, αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι το Windows registry μπορεί να περιέχει άχρηστες εγγραφές από προγράμματα που πλέον δεν χρησιμοποιούμε.  Παρ' όλα αυτά, οι συγκεκριμένες εγγραφές δεν επηρεάζουν την ταχύτητα του υπολογιστή μας, τουλάχιστον όχι σε βαθμό που να δημιουργεί πρόβλημα.

Δεν θα παρατηρήσετε διαφορά στην απόδοση, ακόμα και μετά από διαγραφή χιλιάδων “προβληματικών” εγγραφών του registry. Αντίθετα, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουμε καινούρια προβλήματα στο λειτουργικό μας.

Για αυτό, καλό είναι να αποφεύγουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Αν θέλετε ο υπολογιστής σας να τρέχει πιο γρήγορα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό μας, με όλες τις

Η χρήση κάποιου RAM optimizer

Αντίστοιχα με τα registry cleaning προγράμματα, οι RAM optimizers αντί να βοηθήσουν τον υπολογιστή μας, δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Μπορεί να παρατηρήσουμε ότι ο υπολογιστής μας χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της διαθέσιμης RAM χωρίς να τρέχουμε κάποιο “βαρύ” πρόγραμμα να τρέχει. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει.

Στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα λειτουργικά είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην διαχείριση της RAM του υπολογιστή μας. Ο μεγάλος όγκος της δεσμευμένης μνήμης, βοηθάει στο να γίνονται πιο γρήγορα ακόμα και μικρές λειτουργίες του υπολογιστή.

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να έχουμε περισσότερη από όση χρησιμοποιούμε. Αν ο υπολογιστής μας χρειαστεί περισσότερη για κάποια λειτουργία, απλώς θα κατανείμει καλύτερα τους διαθέσιμους πόρους.

Στο παρελθόν, με λειτουργικά όπως τα Windows Vista, η δέσμευση μεγάλου ποσοστού RAM αποτελούσε ένδειξη για κάποιο πρόβλημα στον υπολογιστή μας, μιας και άρχιζε να είναι αργός γιατί έπρεπε να χρησιμοποιεί τον σκληρό δίσκο αντί για τη μνήμη RAM.

Ακόμα όμως και αν δεν μας καλύπτει η διαθέσιμη μνήμη, ένας RAM optimizer, στην καλύτερη δεν θα μας βοηθήσει σε κάτι. Στη χειρότερη, θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Αμέλεια αναβάθμισης των Windows

Όταν o Bert Lance έλεγε τη φράση “If it ain’t broke, don’t fix it” (“αν δεν είναι χαλασμένο, μην το διορθώσεις”), σίγουρα δεν αναφερόταν στα Windows updates.

Γενικότερα, η άρνηση αναβάθμισης κάποιου λογισμικού είναι αρκετά συχνή τακτική από πολλούς χρήστες, και όχι άδικα, καθώς πολλά update μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που προηγουμένως δεν υπήρχαν.

Όμως η αναβάθμιση των Windows είναι διαφορετική περίπτωση. Πολλές φορές, μπορούν να διορθώσουν τυχόν κενά ασφαλείας που μας αφήνουν εκτεθειμένους σε κακόβουλες επιθέσεις.

Βέβαια, στα Windows 10, οι ενημερώσεις είναι σχεδόν υποχρεωτικές. Μπορούμε να τις απενεργοποιήσουμε προσωρινά, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τις εγκαταστήσουμε.

Αν τώρα χρησιμοποιείτε κάποια παλιότερη έκδοση των Windows, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τελείως τις ενημερώσεις. Φυσικά, δεν θα σας το συνιστούσαμε, καθώς ο υπολογιστής σας θα είναι ευάλωτος σε κακόβουλο λογισμικό.

Έλλειψη αντιγράφων ασφαλείας

Ανεξαρτήτως του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή μας, είναι απαραίτητο να διατηρούμε κάποιου είδους backup. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην το κάνουμε.

Κανείς δεν θα ήθελε να χάσει την εργασία που δούλευε όλο το εξάμηνο γιατί χάλασε ο σκληρός του δίσκος, ή να χάσει τις φωτογραφίες από τις καλοκαιρινές διακοπές λόγω κάποιου κακόβουλου λογισμικού που προκάλεσε απώλεια δεδομένων.

Είτε είναι σε μορφή cloud, είτε απλώς σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο, ένα ενημερωμένο backup θα μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα και εκνευρισμό. Και για να κρατήσουμε το backup, δεν θα χρειαστούμε ούτε ιδιαίτερες γνώσεις, ούτε χρόνο.

Επιπλέον, το ενημερωμένο backup δεν αφορά μόνο τη συντήρηση των Windows. Ο δίσκος μας μπορεί να χαλάσει, ή μπορεί να μας κλέψουν το laptop. Σε κάθε περίπτωση, τα αρχεία του υπολογιστή μας μπορούν ανά πάσα στιγμή να χαθούν.

Ευτυχώς για εμάς, όμως, υπάρχουν πολλές λύσεις για να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας, είτε χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο backup λογισμικό των Windows, είτε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Στο PCsteps έχουμε καλύψει εκτεταμένα το θέμα, με όλες τις διαφορετικές μεθόδους:

Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Professional
Πλήρες Windows Backup Image με το AOMEI Backupper Pro

Έχουμε εγκαταστήσει τα Windows, όλα μας τα προγράμματα, και έχουμε ρυθμίσει τα πάντα στην εντέλεια. Ένα πλήρες Windows backup image μας επιτρέπει να αποθηκεύσουμε σε…

Τα Καλύτερα Μέσα Αποθήκευσης για το Πιο Ασφαλές Backup

Όλοι έχουμε αναντικατάστατα αρχεία στον υπολογιστή μας, όπως μοναδικές φωτογραφίες, ή έγγραφα που δουλεύαμε μήνες. Ο μόνος τρόπος να μην τα χάσουμε, είναι να κρατάμε…

Backup στο Internet σε Πολλαπλά Cloud Για Απόλυτη Ασφάλεια

Η προστασία των δεδομένων μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας, είτε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή για εργασία, είτε για ψυχαγωγία. Διάφορες εταιρείες προσφέρουν δωρεάν Gigabyte για…

Το να μην χρησιμοποιούμε τον αυτόματο καθαρισμό των Windows

Η συντήρηση των Windows γίνεται όλο και πιο εύκολη και αυτοματοποιημένη, με κάθε καινούρια έκδοση του λειτουργικού μας συστήματος. Τα εργαλεία αυτόματου καθαρισμού που περιλαμβάνουν τα Windows 10 μας γλιτώνουν χρόνο και κόπο.

Η ανασυγκρότηση του σκληρού μας δίσκου (σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούμε κάποιον SSD) και ο καθαρισμός των άχρηστων δεδομένων γίνεται πλέον αυτόματα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα ενεργοποιήσουμε από τις ρυθμίσεις.

Τα μεγαλύτερα λάθη στην συντήρηση των Windows

Πηγαίνοντας στης ρυθμίσεις συστήματος των Windows και στην καρτέλα storage (αποθηκευτικός χώρος), μπορούμε να ρυθμίσουμε τον αυτόματο καθαρισμό του δίσκου μας.

Μπορούμε να επιλέξουμε να γίνεται αυτόματη διαγραφή των αρχείων που δεν χρησιμοποιούνται, ή αυτόματο άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης. Επιπλέον, μπορούμε να δούμε πόσο χώρο εξοικονομήσαμε τον τελευταίο μήνα.

Όσον αφορά την ανασυγκρότηση, θα πρέπει να γίνεται μόνο σε HDD δίσκους, και όχι σε SSD. Και αυτή η διαδικασία, μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτόματα από τα Windows.

Πηγαίνοντας στις ρυθμίσεις ανασυγκρότησης, έχουμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε τη συχνότητα και να επιλέξουμε τον δίσκο που θέλουμε. Τα Windows θα “βελτιστοποιήσουν” τους SSD, και θα “ανασυγκροτήσουν” τους HDD.

Το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να σιγουρευτούμε ότι το scheduled optimization (προγραμματισμένη βελτιστοποίηση) είναι ενεργό.

Αμέλεια συντήρησης του hardware

Αν και τα περισσότερα λάθη στη συντήρηση των Windows έχουν να κάνουν με το λογισμικό, δεν πρέπει να αμελούμε και τη συντήρηση του hardware.

Η σκόνη, ο καπνός, και οι τρίχες από τα κατοικίδια μαζεύονται με τον καιρό στο εσωτερικό του υπολογιστή μας και δημιουργούν προβλήματα. Μειώνουν την ταχύτητά του, αλλά και τη διάρκεια ζωής του.

Ο συχνός καθαρισμός του εσωτερικού του υπολογιστή μας είναι απραίτητος, κυρίως αν τον χρησιμοποιούμε πολλές ώρες. Επιπλέον, θα πρέπει να αλλάζουμε και τη θερμοαγώγιμη πάστα στον επεξεργαστή μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αν η συντήρηση του hardware του υπολογιστή σας σας φαίνεται βουνό, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον οδηγό μας.

Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από Σκόνη
Πλήρης Και Ασφαλής Καθαρισμός Υπολογιστή Από Σκόνη

Η θερμότητα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των υπολογιστών. Η σκόνη που μαζεύεται με τον καιρό στο εσωτερικό ενός PC, όχι μόνο θερμαίνει επιπλέον τα ηλεκτρονικά,…

Εσείς πόση σημασία δίνετε στη συντήρηση των Windows?

Κάνετε κάποια από τα λάθη που αναφέραμε; Ήσασταν αρκετά άτυχοι ώστε να προκαλέσετε περισσότερη ζημιά παρά καλό;Γράψτε μας τις σκέψεις σας στα σχόλια, και πείτε μας ποια πιστεύτε εσείς ότι είναι τα μεγαλύτερα σχετικά λάθη.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240426 - Η Valve Έκλεισε “Κενό” Στην Πολιτική Των Refund, Ρεκόρ Παικτών Fallout, Nintendo vs Garry's Mod
GamingSteps