Home » Technology Explained » Τι είναι το Android Go: Ένα Ελαφρύ Android Για Φθηνές Συσκευές

Τι είναι το Android Go: Ένα Ελαφρύ Android Για Φθηνές Συσκευές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η ποικιλία των κινητών που τρέχουν Android είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακή. Θα βρούμε το δημοφιλές λειτουργικό από συσκευές των 50 ευρώ μέχρι και σε ναυαρχίδες των 1000ων ευρώ. Δεν είναι μυστικό όμως πως τα πιο οικονομικά κινητά ζορίζονται, ιδιαίτερα όταν έχουν χαμηλή μνήμη RAM ή και μικρό αποθηκευτικό χώρο. Τώρα, η Google κυκλοφορεί το Android Go, μια ελαφριά έκδοση για budget συσκευές.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Android Go

Γνωστό και ως Android Oreo (Go Edition), είναι ένα ελαφρύ Android, σχεδιασμένο να τρέχει σε συσκευές χαμηλών επιδόσεων.

Τι είναι το Android Go: Ένα Πιο Ελαφρύ Android Για Φθηνές Συσκευές

Ωστόσο, το Android Go δεν είναι μόνο το ίδιο το λειτουργικό, αλλά αποτελεί ένα πακέτο τριών στοιχείων βελτίωσης.

Στο πακέτο αυτό θα βρούμε το ελαφρύ Android, ειδικά σχεδιασμένα Google Apps, και ξεχωριστή έκδοση του Google Play.

Να σημειωθεί πως το Android Go δεν θα είναι διαθέσιμο για εγκατάσταση σε κάποια παλιά μας συσκευή, αλλά θα πρέπει να αποκτήσουμε μια συσκευή που να έρχεται με αυτό προεγκατεστημένο.

Λειτουργικό σύστημα

Το λειτουργικό σύστημα του Android Go βασίζεται στο Android Oreo. Απλώς έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε να τρέχει σε συσκευές με 512 MB έως 1GB μνήμης RAM.

Παράλληλα, το μέγεθος που έχει το ελαφρύ Android είναι το μισό της κανονικής έκδοσης του Android Oreo, που ξεπερνά το ένα GB.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν απαιτείται η συσκευή να διαθέτει μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, ενώ αφήνει αρκετό ελεύθερο για φωτογραφίες, μουσική, βίντεο, και εφαρμογές.

Άλλωστε, οι περισσότερες συσκευές Android Go έρχονται με χώρο αποθήκευσης μεταξύ 8 και 16 GB.

Αναφέρεται ότι οι συσκευές που τρέχουν το ελαφρύ Android ανοίγουν τις εφαρμογές 15% πιο γρήγορα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση του λειτουργικού της Google, αν και αυτό είναι κάτι που ισχύει γενικότερα για το Android Oreo.

Επίσης, η Google έχει εξ αρχής ενεργοποιήσει τη λειτουργία εξοικονόμησης δεδομένων, ώστε να μειώσει τα δεδομένα κινητής που καταναλώνουν οι χρήστες.

Άλλωστε, με την εξοικονόμηση δεδομένων ενεργή, είτε δεν κατεβάζουμε καθόλου εικόνες, ή αυτές είναι μικρότερου μεγέθους , με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στη συσκευή μας.

Διαβάστε περισσότερα για την εξοικονόμηση δεδομένων στον αναλυτικό μας οδηγό.

Εξοικονόμηση Δεδομένων Για Περισσότερο Mobile Internet

Είναι γεγονός ότι το internet αποτελεί πλέον ένα απαραίτητο εργαλείο για όλους μας. Τα smartphone μας δίνουν έναν εύκολο τρόπο πρόσβασης στο internet με τη…

Πάνω σε αυτό το θέμα, μην χάσετε το άρθρο μας που αποκαλύπτει ποιες εφαρμογές “ρουφάνε με το καλαμάκι” τα δεδομένα μας.

Οι Εφαρμογές που Σπαταλούν Δεδομένα στο Κινητό

Καθώς η τεχνολογία προχωρά, η κατανάλωση των δεδομένων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Οι νεότερες εφαρμογές σπαταλούν δεδομένα στο κινητό, επιφέροντας υπερβολικές χρεώσεις ή πρόωρη απώλεια…

Εφαρμογές

Ακριβώς όπως το ελαφρύ Android Go, έτσι και οι εκδόσεις Go των εφαρμογών της Google είναι μικρότερες, και με χαμηλότερες απαιτήσεις.

Στο σύνολό τους χρησιμοποιούν λιγότερη μνήμη RAM, ενώ έχουν το μισό, ή ακόμη μικρότερο μέγεθος σε σχέση με τις κανονικές εκδόσεις τους.

Τα Android Go κινητά έρχονται με προεγκατεστημένες μόνο εννέα εφαρμογές, και είναι οι παρακάτω:

  • Google Go
  • Google Assistant Go
  • YouTube Go
  • Google Maps Go
  • Gmail Go
  • Gboard Go
  • Google Play Store
  • Chrome
  • Files Go

Στη συνέχεια θα σχολιάσουμε κάποιες από τις εφαρμογές, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι όλες τους ίσως παρουσιάζουν ελλείψεις, κάτι απόλυτα λογικό, μιας και πρόκειται για αρκετά μικρότερες εφαρμογές.

Google Go

Το Google Go δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εφαρμογή της Google σε μικρότερο μέγεθος.

Μας προσφέρει σχεδόν ό,τι η κλασική μηχανή αναζήτησης, απλώς κάνει τα πάντα ώστε να ελαχιστοποιεί τη χρήση της RAM.

Google Assistant Go

Μπορεί η εφαρμογή του Google Assistant να μην έχει κυκλοφορήσει ακόμη παγκοσμίως, αλλά η Google δημιούργησε την έκδοση Go για το ελαφρύ Android της.

Είναι πλήρως λειτουργική ως εφαρμογή, αν και της λείπουν κάποιες δυνατότητες.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να χειριστούμε έξυπνες συσκευές με τη βοήθειά του, ούτε να ορίσουμε υπενθυμίσεις. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να εκκινούμε κανονικά εφαρμογές, να ρυθμίζουμε ξυπνητήρια, και να του κάνουμε ερωτήσεις.

YouTube Go

Το Youtube Go είναι η έκδοση της εφαρμογής του YouTube για το Android Go.

Η μείωση του μεγέθους του app και η βελτιστοποίηση που πραγματοποιήθηκε είχαν ισχυρές επιπτώσεις.

Το περιβάλλον της εφαρμογής διαφέρει αρκετά, ενώ αρκετά χαρακτηριστικά της απουσιάζουν πλήρως.

Παρ' όλα αυτά, έχει κάποια δυνατά χαρτιά στο μανίκι του, καθώς επιτρέπει το κατέβασμα βίντεο για προβολή αργότερα.

Ο λόγος που η δυνατότητα αυτή υπάρχει στο YouTube Go, και όχι στην κανονική εφαρμογή, είναι απλός. Η ζωντανή θέαση ενός βίντεο απαιτεί περισσότερους πόρους συστήματος σε σχέση με την προβολή ενός τοπικού βίντεο.

Επίσης, επιτρέπει την αποστολή και λήψη βίντεο μέσω Bluetooth, στοχεύοντας στην μείωση των δεδομένων που χρησιμοποιούμε.

Google Maps Go

Τώρα δεν το λες ακριβώς εφαρμογή το Google Maps Go, καθώς δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία απλή συντόμευση.

Ουσιαστικά προσθέτει ένα εικονίδιο, το πάτημα του οποίου μας ανοίγει άμεσα τη σελίδα του Google Maps Go στον Chrome.

Πρόκειται για μία ειδική έκδοση της σελίδας του Google Maps, που είναι σχεδιασμένη ώστε να τρέχει και στη μικρότερων δυνατοτήτων συσκευή.

Gmail Go

Φτάσαμε στο Gmail Go, που είναι η ελαφρύτερη εκδοχή της εφαρμογής διαχείρισης email.

Τo Gmail Go διατηρεί τις βασικές δυνατότητες της πλήρους έκδοσης του Gmail app, ενώ έχει παρόμοιο περιβάλλον χρήστη.

Μία κύρια διαφορά του Gmail Go, είναι η έξυπνη κατηγοριοποίηση των email. Έτσι, τα μηνύματα των φίλων, της οικογένειας, των κοινωνικών δικτύων, και τα λοιπά, βρίσκονται σε χωριστές κατηγορίες.

Η εφαρμογή έχει επίσης φίλτρο για spam, και χρησιμοποιεί τα 15 GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου που προσφέρει η Google.

Gboard Go

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι το Gboard Go είναι μία μικρότερη έκδοση του αρχικού app, σχεδιασμένη για το ελαφρύ Android Go, και προεγκατεστημένη σε αυτό.

Σε γενικές γραμμές, δείχνει και λειτουργεί όπως η κανονική εφαρμογή. Βέβαια, κάποια χαρακτηριστικά, όπως η αναζήτηση GIF και stickers, απουσιάζουν.

Ο πραγματικός λόγος για να χρησιμοποιήσουμε το Gboard Go είναι η χρήση της RAM. Η μητρική εφαρμογή καταναλώνει περίπου 70 MB, την ίδια στιγμή που η Go έκδοση απαιτεί μόλις 40 ΜΒ.

Chrome

Για τον Chrome δεν έχουμε να πούμε πολλά, καθώς δεν υπάρχει έκδοση Go για το ελαφρύ Android της εταιρείας.

Απλά βρίσκεται προεγκατεστημένος στις Android Go συσκευές, και έχει ήδη ενεργή τη ρύθμισης χαμηλής χρήσης δεδομένων.

Files Go

Η Google με το Files Go έβαλε τα γυαλιά σε πολλούς. Πρόκειται για μία εφαρμογή διαχείρισης αρχείων.

Το Files Go είναι μικρό, ελαφρύ, γρήγορο, και με αμέτρητες δυνατότητες. Παράλληλα, είναι η μοναδική εφαρμογή Go που είναι διαθέσιμη για όλες τις εκδόσεις Android.

Διαβάστε περισσότερα για το Google Files Go, και ανακαλύψτε πώς μας γλιτώνει χώρο στο κινητό, στον αναλυτικό οδηγό μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί προγραμματιστές έχουν αρχίσει την ανάπτυξη βελτιστοποιημένων εφαρμογών, συμβατών με το ελαφρύ Android Go. Φυσικά, με τη βοήθεια του οδηγού για προγραμματιστές της Google.

Τι συμβαίνει με το Play Store

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς όλα είναι μία χαρά με το Play Store στο ελαφρύ Android Go.

Οι συσκευές Android Go έχουν πρόσβαση σε μία αποκλειστική έκδοση του Play Store, το λεγόμενο Android Go Play Store.

Σε αυτό, θα βρούμε όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές, και ένα περιβάλλον ίδιο με αυτό της συμβατικής έκδοσης. Η μοναδική διαφορά που παρουσιάζει είναι η αρχική του σελίδα.

Στην αρχική σελίδα του Android Go Play Store θα βρούμε μία σειρά από προτεινόμενες ελαφριές εφαρμογές, οι οποίες θα ταιριάξουν τέλεια στο ελαφρύ Android μας.

Ποιος ο σκοπός του Android Go

Η Ινδία είναι μία ανερχόμενη αγορά smartphone, ανάμεσα στις πολλές, και η Google είναι λογικό να θέλει μερίδιο από την πίτα.

Ταυτόχρονα, η αγοραστική δύναμη τέτοιων χωρών είναι ιδιαίτερα μικρότερη σε σχέση με τις αγορές της Δύσης. Έτσι, οι εταιρείες προσανατολίζονται στη δημιουργία συσκευών χαμηλού κόστους κάτω των 100 ευρώ.

Παράλληλα, θέλουν αυτές οι συσκευές να μην σέρνονται, να έχουν σεβαστό χώρο αποθήκευσης, και μειωμένη χρήση δεδομένων.

Όλα στη θεωρία είναι καλά, όμως η πράξη είναι δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, η Google τα κατάφερε, σχεδίαζοντας το σύστημα Android Go.

Συνεργάστηκε με αρκετούς παραγωγούς συσκευών και hardware, και έγινε προσπάθεια να μειωθεί το κόστος των υλικών κατασκευής, χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στη ποιότητα ή την αισθητική των συσκευών.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το ελαφρύ Android Go, οι μικρές εφαρμογές Go, και οι φθηνές συσκευές που πάνε σαν σφαίρα, χάρις στα παραπάνω.

Συσκευές που τρέχουν το ελαφρύ Android

Στόχος είναι το κόστος των συσκευών Android Go να παραμένει κάτω από τα 100 ευρώ. Κάτι τέτοιο είναι σχετικά δύσκολο, αλλά οι εταιρείες τα κατάφεραν, και μας προσφέρουν ήδη κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Alcatel 1X

Το Alcatel 1X είναι η πιο πολυσυζητημένη Android Go συσκευή, με κόστος που ξεκινά από τα 100€.

Υπάρχουν εκδόσεις απλής ή διπλής SIM, και με 1 ή 2GB RAM. Η οθόνη του είναι 5.3 ιντσών με ανάλυση 960×480 pixels, ενώ διαθέτει selfie κάμερα στα 5MP, και μπαταρία 2.460mAh.

Nokia 1

Επόμενο στη λίστα είναι το Nokia 1, που οι περισσότεροι το αναφέρουν ως την καλύτερη επιλογή, σε περίπτωση μετάβασης από ένα συμβατικό τηλέφωνο.

Με οθόνη 4.5 ίντσες, 1GB RAM, και ένα χαμηλών επιδόσεων τετραπύρινο MediaTek επεξεργαστή, είναι το τέλειο πρώτο smartphone για κάποιον.

Ειδικότερα αν αναλογιστούμε ότι μπορούμε να το βρούμε γύρω στα 70€ στο Amazon.

ZTE Tempo Go

Η Android Go συσκευή της ZTE, που ακούει στο όνομα Tempo Go, και τιμή κάπου στα 80€.

Διαθέτει οθόνη 5 ιντσών, με ανάλυση 480×584 pixels, RAM στο 1 GB, και μπαταρία 2.200mAh.

Οι παραπάνω συσκευές είναι και οι τρεις γνωστών εταιρειών. Παρ’ όλα αυτά, στην MWC παρουσιάστηκαν κάποιες ακόμη, όπως η GM 8 Go, η Lava Z50, και η Micromax Bharat Go.

Όλες τους δείχνουν να έχουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, ειδικά για την τιμή τους. Ωστόσο, ο χρόνο θα δείξει, αν και αποτελούν απλά τη βάση για μία ολόκληρη νέα κατηγορία συσκευών.

Ποια είναι η γνώμη σας για το ελαφρύ Android Go;

Η Google έχει κάνει καλή δουλειά με το Android Go. Σχεδίασε ένα ελαφρύ Android, εφαρμογές ειδικά βελτιωμένες για αυτό, και ένα προσαρμοσμένο Play Store.

Παράλληλα, αρκετές εταιρείες συνεργάστηκαν μαζί της, και ακολουθούν ακόμη περισσότερες, με στόχο τη δημιουργία τέτοιων φθηνών συσκευών.

Εσάς πώς σας φάνηκε το Android Go; Θα αγοράζατε μία συσκευή που τρέχει το ελαφρύ Android; Ποια είναι οι άποψη σας για τις Go εφαρμογές;

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps