Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » Ransomware στο PUBG Ζητάει “Λύτρα” και Νέο Google Gmail

Ransomware στο PUBG Ζητάει “Λύτρα” και Νέο Google Gmail

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Στο WeeklySteps αυτής της εβδομάδας θα δούμε το ransomware που απαιτεί να πληρώσουμε λύτρα σε μορφή gameplay στο PUBG. Θα ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στην νέα αναβάθμιση του Gmail, αλλά και στην αναβάθμιση των Windows 10 που δεν ήρθε ποτέ. Επιπλέον, θα δούμε αν η AMD βγάζει όντως νέες κάρτες σύντομα, ή αν πρόκειται για απλό rebrand.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Η στήλη μας θα βγαίνει κάθε Παρασκευή, και θα περιλαμβάνει τα νέα γνωστών εταιρειών, καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες, επερχόμενα events, και διάφορα άλλα.

Ransomware στο PUBG

Το PUBG είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια στον κόσμο. Την εβδομάδα που μας πέρασε, λοιπόν, έκανε την εμφάνισή του το PUBG Ransomware.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το ransomware είναι ένας τύπος malware, το οποίο κρυπτογραφεί τα αρχεία μας, και έπειτα μας ζητάει ένα συγκεκριμένο ποσό ως “λύτρα”, ώστε να μπορούμε να τα αποκρυπτογραφήσουμε.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον οδηγό μας.

Τι διαφορά έχει ένας ιός υπολογιστή, ένα trojan, ένα spyware και τα υπόλοιπα malware?

Οι περισσότεροι χρήστες αναφέρονται σε όλα τα malware σαν “ιός”. Η αλήθεια είναι όμως πως ο ιός υπολογιστή είναι υποσύνολο των συνολικών malware – ακριβώς…

Ωστόσο, το συγκεκριμένο malware μόνο επικίνδυνο δεν είναι. Το PUBG Ransomware – όπως έχει ονομαστεί από τον δημιουργό – κρυπτογραφεί τα αρχεία μας στο παρασκήνιο όταν παίζουμε PUBG.

Έπειτα, μόλις τελειώσει με την κρυπτογράφηση, μας πετάει το παράθυρο στο οποίο ζητάει τα “λύτρα”.

Πιο συγκεκριμένα, το κείμενο μεταφράζεται ως εξής:

PUBG Ransomware
 Τα αρχεία, οι εικόνες, η μουσική, και τα έγγραφά σου είναι Κρυπτογραφημένα!

Τα αρχεία σου κρυπτογραφήθηκαν από το PUBG Ransomware!
 Όμως μην ανησυχείς! Δεν είναι δύσκολο να τα ξεκλειδώσεις.

Δεν θέλω λεφτά!
 Απλώς παίξε PUBG για 1 ώρα!

Ή κάνε επαναφορά με τον κωδικό []

Οι χρήστες διαπίστωσαν ότι δεν χρειάστηκε να παίξουν καν για μία ολόκληρη ώρα για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία τους. Η αποκρυπτογράφηση έγινε στα πρώτα τρία δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του παιχνιδιού.

Και φυσικά, το κλειδί που δίνει το ransomware λειτουργεί κανονικά, για όσους δεν θέλουν να “πληρώσουν τα λύτρα”.

Μάλλον ο δημιουργός του ransomware ήθελε να κάνει ένα ολίγον τι καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο; Δεν γνωρίζουμε.

Πάντως να διευκρινίσουμε ότι το εν λόγω malware δεν εγκαθίσταται στον υπολογιστή μας μαζί με το παιχνίδι, ούτε οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν κάποια σχέση με αυτό.

Για την ώρα, είναι άγνωστο το πώς μπαίνει στον υπολογιστή μας, και από ποια σελίδα ή αρχείο προέρχεται. Το σίγουρο είναι ότι αν σας τύχει, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να παίξετε το παιχνίδι. Ή απλώς να βάλετε τον κωδικό.

Επίσης, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα ransomware ζητάει να παίξουμε κάποιο παιχνίδι για να ξεκλειδώσει τα αρχεία μας.

Υπήρξαν διάφορα παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν, όπως το “Rensenware”, που ζητούσε από τους χρήστες να πετύχουν κάποιο high score σε ένα παιχνίδι, έτσι ώστε να τους ξεκλειδώσει τα αρχεία.

Νέες κάρτες γραφικών από την AMD ή τεχνικές marketing;

Η AMD φαίνεται να ετοιμάζει το φρεσκάρισμα της RX 500 γενιάς, καθώς εθεάθησαν διάφορα benchmarks με τις νέες κάρτες στο 3DMark.

Η εταιρεία επιβεβαιώνει την πληροφορία, αναφέροντας τις ανανεωμένες κάρτες και στην επίσημη σελίδα της.

Πρόκειται για τα μοντέλα RX 580X, 570X, 560X, 550X, και 540X.

Παρότι δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η επίσημη κυκλοφορία τους, οι διαφορές τους δεν πρόκειται να είναι σημαντικές, έναντι των αντίστοιχων RX 500 που κυκλοφορούν στην αγορά.

Για την ακρίβεια, η ίδια η AMD αναφέρει ότι είναι ένα απλό rebrand, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στο hardware, σε σχέση με τις προηγούμενες κάρτες.

Επιπλέον, η αναφορά γίνεται μέχρι στιγμής για mobile GPU και έτοιμους υπολογιστές, ενώ δεν γίνεται λόγος για αντίστοιχες κάρτες που να πωλούνται ξεχωριστά.

Άρα συμπεραίνουμε ότι πρόκειται για απλές τεχνικές marketing των εταιρειών, ώστε να μπορούν να διαφημίζουν ότι έχουν ενσωματώσει στα συστήματά τους καινούργιες κάρτες τελευταίας τεχνολογίας.

Το Gmail επιτέλους ανακαινίζεται

Όχι, δεν σας κάνουμε πλάκα, καλά διαβάσατε. Η εμφάνιση του Gmail επιτέλους μετά από χρόνια θα αναβαθμιστεί, ώστε να φαίνεται λίγο πιο σύγχρονο.

Οι χρήστες του G Suite έλαβαν τις προηγούμενες μέρες email, όπου η Google ανακοινώνει την επερχόμενη αλλαγή στο design, αλλά και την προσθήκη ορισμένων νέων χαρακτηριστικών.

Παρότι ακόμα δεν ξέρουμε πώς ακριβώς θα δείχνει το νέο Gmail, υπάρχουν κάποιες εικόνες στο διαδίκτυο που μας δίνουν μια γεύση από την αναβάθμιση.

Επίσης, το νέο Gmail θα έχει plugins για συνεργασία με άλλες υπηρεσίες της Google, όπως το Google Calendar, το Google Keep, και άλλα.

Προσωπικά πιστεύουμε ότι σίγουρα χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα, καθώς έχει μείνει σχεδόν ίδιο από την αρχή της κυκλοφορίας του. Αναμένουμε να δούμε και στην πράξη τις αλλαγές, ώστε να ανανεώσουμε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Όλες οι Δυνατότητες και τα Μυστικά του Gmail

Οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιούμε το Gmail και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γνωρίζουμε τις βασικές του λειτουργίες. Ωστόσο, η Google συχνά-πυκνά προσθέτει…

Πού είναι η Spring Creators αναβάθμιση των Windows 10;

Αν διαβάσατε το WeeklySteps της προηγούμενης εβδομάδας, ενδεχομένως να περιμένατε την επόμενη αναβάθμιση των Windows 10 στις 10 Απριλίου. Έλα όμως που η αναβάθμιση δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα με το Windowscentral, η Microsoft ανακάλυψε ένα πολύ σημαντικό bug στην ανοιξιάτικη αναβάθμιση, γι’ αυτό και ανέβαλλε την κυκλοφορία του για μερικές ακόμα εβδομάδες.

Όταν με το καλό – ή κακό; – κυκλοφορήσει η αναβάθμιση, θα φροντίσουμε να ανανεώσουμε τον οδηγό μας με τα νέα χαρακτηριστικά της, καθώς και τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να φέρει.

Θυμάται κανείς τα Windows 3.0;

Όσοι είχαν υπολογιστή στις αρχές του '90 ίσως θυμούνται τα Windows 3.0 και την τότε αναζήτηση των Windows.

Η Microsoft πρόσφατα δημοσίευσε τον πηγαίο κώδικα του explorer που χρησιμοποιούσαν τότε τα Windows, και μπορεί ο καθένας μας να του ρίξει μια ματιά, και να τρέξει την εφαρμογή στα Windows 10.

Γιατί να μας ενδιαφέρει αυτό;

Καθαρά και μόνο για συναισθηματικούς λόγους. Αν θέλετε να πειραματιστείτε, να θυμηθείτε τα παλιά, ή να δείτε πώς ήταν κάποτε ο explorer των Windows, θα βρείτε τον κώδικά του εδώ.

Αν σας πιάσει γενικά νοσταλγία για παλιές εκδόσεις των Windows, δείτε τον οδηγό μας:

Τρέξτε Παλιά Λειτουργικά Συστήματα Μέσω Browser

Τα Windows και το Mac OS μετράνε πάνω από 30 χρόνια συνεχούς εξέλιξης στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων με γραφικό περιβάλλον. Αν αναρωτιέστε πώς ήταν τα Windows…

Πώς σας φάνηκαν τα νέα της εβδομάδας;

Αυτά ήταν τα νέα για αυτήν την εβδομάδα. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Παρασκευή, με περισσότερες ειδήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας.

Θα χαρούμε να διαβάσουμε την άποψή σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps