Illuminati, area 51, αεροψεκασμοί. Τα μυστήρια και οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν την τάση να μας γοητεύουν και να μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Φυσικά, ο κόσμος του διαδικτύου δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς ανεξήγητα περιστατικά και γρίφους δίχως λύση. Φορέστε λοιπόν το καπέλο σας από αλουμινόχαρτο, και ας δούμε τα πιο περίεργα άλυτα μυστήρια στο Ίντερνετ.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Διαφημίστε την επιχειρησή σας στο site του PCsteps, ή και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη διαβάζουν όλα μας τα άρθρα χωρίς διαφημίσεις, και έχουν επιπλέον μοναδικά προνόμια.

Συμμετοχή

cicada 3301

“Ψάχνουμε για ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους. Για να τους βρούμε, έχουμε σχεδιάσει ένα τεστ. Μέσα σε αυτό το κείμενο υπάρχει ένα κρυφό μήνυμα. Βρείτε το και θα σας οδηγήσει σε εμάς. Καλή τύχη.”

Το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο διαβόητο site 4chan. Ήταν τοποθετημένο σε μία μαύρη εικόνα με άσπρα γράμματα, και είχε την υπογραφή “3301”.

Κανείς δεν γνώριζε ποίος βρίσκεται πίσω από αυτό το μήνυμα και γιατί ψάχνει ευφυείς ανθρώπους, όμως πολλοί επίδοξοι κρυπτογράφοι έτρεξαν να λύσουν το μυστήριο και να αποδείξουν την ευφυΐα τους.

Το πρώτο παζλ ήταν σχετικά εύκολο. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται “στεγανογραφία”, οι δημιουργοί του παζλ είχαν αποκρύψει μέσα στην αρχική εικόνα, διάφορα άλλα στοιχεία. Μέσα σε αυτά, ήταν και μία εικόνα με ένα τζιτζίκι (cicada).

Αυτοί που κατάφεραν να λύσουν το πρώτο παζλ, οδηγήθηκαν σε ένα site που περιείχε ακόμα περισσότερα παζλ. Αυτή τη φορά, οι γρίφοι ήταν πιο δύσκολοι και πιο περίπλοκοι. Η λύση τους, απαιτούσε από γνώσεις Ουαλικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας, μέχρι και εξοικείωση και γνώση με την Βικτωριανή αποκρυφιστική αριθμολογία.

Ήταν σχεδόν αδύνατον ένας μόνο άνθρωπος να έχει όλες αυτές τις γνώσεις. Έτσι, οι διαδικτυακοί ντετέκτιβ άρχισαν να συνεργάζονται και να μοιράζονται πιθανά στοιχεία και πληροφορίες.

Τελικά, οι γρίφοι οδηγούσαν σε 14 διαφορετικές συντεταγμένες GPS, σε διάφορα μέρη του κόσμου (Μόσχα, Βαρσοβία, Χαβάη, κτλ). Εκεί υπήρχε μία αφίσα με ένα τζιτζίκι, και όπως σωστά μαντέψατε, περισσότεροι γρίφοι.

Κάπου εκεί ο κόσμος άρχισε να πιστεύει πως το όλο “παιχνίδι” δεν ήταν απλά κάτι που θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει ένα απλός χρήστης του 4chan. Κάποιοι πίστευαν ότι όλο αυτό είχε στηθεί από κάποια στρατιωτική οργάνωση ή κάποια υπηρεσία πληροφοριών.

Όσοι ξετύλιξαν με επιτυχία το κουβάρι, έφτασαν σε ένα site το οποίο περιείχε ένα μήνυμα. Όμως, το μήνυμα αυτό κατέβηκε μετά από περίπου 20 επισκέψεις, και αντικαταστάθηκε με το εξής: “Θέλουμε τους ηγέτες, όχι τους ακόλουθους”.

Έτσι, μόνο οι πρώτοι “εκλεκτοί” έμαθαν τι κρυβόταν πίσω από ένα από τα πιο διάσημα άλυτα μυστήρια του ίντερνετ. Πάντως, οι δημιουργοί του ανακοίνωσαν ότι βρήκαν αυτούς που έψαχναν.

Ένα αντίστοιχο παζλ εμφανίζεται στις αρχές κάθε χρόνου, συνεχίζοντας την αναζήτηση για ευφυή άτομα. Ο λόγος της αναζήτησης, όπως και το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν, παραμένει άγνωστος.

Ένα ακόμα spam μήνυμα, ή μήπως όχι?

Πριν το Reddit, το Facebook, και το 4chan, οι χρήστες του internet χρησιμοποιούσαν διάφορα websites – message boards για να ανταλλάξουν απόψεις και να συνομιλήσουν. Ένα από αυτά ήταν και το Usenet, το οποίο υφίσταται ακόμα και σήμερα.

Τι είναι το Usenet και οι Ομάδες Συζητήσεων

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε γραμμένοι τουλάχιστον σε ένα Forum ή συμμετέχουμε σε ομάδες συζητήσεων για διάφορα θέματα. Στον οδηγό θα δούμε τι είναι το Usenet και…

Το Usenet, όπως και πολλά forums, είχε πρόβλημα με τα μηνύματα spam. Μάλιστα, στο Usenet σημειώθηκε και το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό spam στην ιστορία του Internet.

Τον Αύγουστο του 1996, εμφανίστηκε στο Usenet μια σειρά φαινομενικά spam μηνυμάτων, που δεν έμοιαζαν και πολύ με τα υπόλοιπα. Το κάθε μήνυμα αποτελούνταν από διαδοχικές λέξεις που δεν σχημάτιζαν κάποια πρόταση, και δεν έβγαζαν κάποιο νόημα.

Το μόνο τους κοινό στοιχείο ήταν ότι όλα είχαν τον τίτλο “Markovian Parallax Denigrate”. Χωρίς να μπορεί να δοθεί κάποια εξήγηση για τη σημασία των μηνυμάτων, άρχισαν να δημιουργούνται διάφορες θεωρίες για την προέλευσή τους.

Κάποιοι πίστευαν ότι είναι κάποιος μυστικός κώδικας επικοινωνίας. Άλλοι πίστευαν ότι συνδέονται με κάποια μυστικά κανάλια επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Οι χρήστες του Usenet, και όχι μόνο, μάταια προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη εμφάνισή τους, κανείς δεν έχει καταφέρει να δώσει κάποια ικανοποιητική εξήγηση.

Βέβαια, είναι πολύ πιθανόν τα παραπάνω μηνύματα να αποτελούν κάποια πρώιμη μορφή ιντερνετικού troll. Ακόμα και έτσι όμως, κανείς δεν έχει βγει μέχρι τώρα να αναλάβει την “ευθύνη”.

Κάτι παραπάνω από 20 χρόνια μετά, ελάχιστοι ασχολούνται ακόμα με το συγκεκριμένο μυστήριο. Απ' ότι φαίνεται, δεν θα μάθουμε ποτέ αν ήταν κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα ή απλά κάποιο troll.

Unfavorable Semicircle

Τα ιντερνετικά μυστηριώδη παζλ δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του 4chan και των message boards των 90s. Το youtube, με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες, δεν θα μπορούσε να μη χρησιμοποιηθεί για ένα από τα άλυτα μυστήρια της λίστας μας.

Την άνοιξη του 2015, ένα κανάλι στο youtube με όνομα “Unfavorable Semicircle”, άρχισε να δημοσιεύει κάποια περίεργα βίντεο. Τα βίντεο αυτά είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

  • Είχαν διάρκεια 5 δευτερολέπτων
  • Η φωνή ενός άντρα έλεγε ένα γράμμα ή έναν αριθμό
  • Ο τίτλος των βίντεο ξεκινούσε με το αστρολογικό σύμβολο του τοξότη ♐

Στη συνέχεια, το κανάλι άρχισε να ανεβάζει περισσότερα βίντεο και με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. Η διάρκεια άρχισε να μεγαλώνει. Τα βίντεο αποτελούνταν από 5 λεπτά μέχρι και ώρες αλλόκοτου ηχητικού και οπτικού υλικού.

Το youtube διέκοψε τη λειτουργία του καναλιού το 2016. Πιθανώς γιατί η μεταφόρτωση μεγάλου αριθμού βίντεο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα παραβίαζε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας.

Ένα μήνα αργότερα, κάποιοι χρήστες ανακάλυψαν μία σελίδα του Google+ που ήταν συνδεδεμένη με το συγκεκριμένο κανάλι του youtube. Μαζί με τη σελίδα του Google+, ανακάλυψαν και έναν λογαριασμό στο twitter, που περιείχε links για τα εν λόγω βίντεο.

Θεωρίες

Το μυστήριο πίσω από το Unfavorable Semicircle και τα αινιγματικά βίντεο δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα. Οι θεωρίες που κυκλοφορούν είναι πολλές, όμως καμία από αυτές δεν φαίνεται να έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Όπως σε κάθε μυστήριο που σέβεται τον εαυτό του, κάποιοι μιλούν για εξωγήινους οι οποίοι προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί μας. Άλλοι, μιλούν για ένα ακόμα ιντερνετικό παζλ με σκοπό τη στρατολόγηση σε κάποια αίρεση, οργανισμό, ή μυστική υπηρεσία.

Οι λιγότερο “συνωμοσιολογικές” θεωρίες, κάνουν λόγο για κάποιο troll, ή κάποιας μορφής viral marketing. Τέλος, κάποιοι θεωρούν ότι τα εν λόγω βίντεο, μπορεί να είναι μία απόπειρα μεταμοντέρνας τέχνης.

Όπως και να έχει, η μοναδική μας ελπίδα να μάθουμε την αλήθεια για ένα από τα άλυτα μηστήρια του internet, είναι να μας την αποκαλύψει ο δημιουργός του.

Bitcoin

Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του internet, έχει διαβάσει κάπου για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι το bitcoin, μπορείτε να συμβουλευτείτε το άρθρο μας, που το εξηγεί αναλυτικά.

Ποιος είναι όμως ο δημιουργός του Bitcoin; Το συγκεκριμένο ερώτημα παραμένει αναπάντητο μέχρι και σήμερα.

Ο αινιγματικός κύριος Satoshi Nakamoto

Πριν από δέκα περίπου χρόνια, κυκλοφόρησε ένα whitepaper που μας παρουσίαζε το Bitcoin και την blockchain τεχνολογία. Αυτός ή αυτοί που ήταν υπεύθυνοι για το εν λόγω έγγραφο, υπέγραφαν ως Satoshi Nakamoto.

Το Bitcoin έγινε γνωστό παγκοσμίως, όχι όμως και η ταυτότητα του δημιουργού του. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι γεννήθηκε στην Ιαπωνία το 1975. Πολλοί όμως αμφιβάλουν για τα λεγόμενά του, καθώς ισχυρίζονται ότι τα αγγλικά του είναι σε πολύ καλό επίπεδο για Ιάπωνα.

 *Τα Πιο Περίεργα Άλυτα Μυστήρια στο Ίντερνετ 11

Έκτοτε, πολλαπλά άτομα αλλά και οργανισμοί πασχίζουν μάταια να ανακαλύψουν την ταυτότητα πίσω από το ψευδώνυμο. Ορισμένοι από τους επικρατέστερους υποψηφίους Nakamoto ήταν οι εξής:

  • Nick Szabo: Ουγγρικής καταγωγής κρυπτογράφος, επιστήμονας πληροφορικής, και ακαδημαϊκός. Είχε δημοσιεύσει μια μελέτη για ένα αποκεντροποιημένο ψηφιακό νόμισμα ονόματι “bit gold”, που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, όμως θεωρείται πρόγονος της αρχιτεκτονικής του Bitcoin
  • Dorian Nakamoto: Πτυχιούχος Φυσικής, είχε εργαστεί σαν μηχανικός συστημάτων σε απόρρητα project εθνικής άμυνας, και σαν μηχανικός υπολογιστών σε εταιρείες πληροφορικής και οικονομικών. Το όνομα του κατά τη γέννησή του ήταν Satoshi Nakamoto.
  • Hal Finney: Πρωτοπόρος της κρυπτογραφίας, και το πρώτο άτομο, μετά τον Nakamoto, που χρησιμοποίησε το λογισμικό του Bitcoin, εντόπισε bugs, και έκανε διορθώσεις. Μάλιστα, κατοικούσε μερικά τετράγωνα μακριά από το πατρικό του Dorian Nakamoto.
  • Craig Steven Wright: Αυστραλός ακαδημαϊκός. Σύμφωνα με το site Gizmodo, ένας hacker που είχε πρόσβαση στο λογαριασμό του Wright βρήκε στοιχεία πως ο ίδιος μαζί με τον David Kleiman ήταν πίσω από το ψευδώνυμο του Nakamoto. To 2016 o Wright ισχυρίστηκε πως όντως είναι ο Nakamoto, όμως απέτυχε να παρέχει την κρυπτογραφική απόδειξη που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του.

Έχουν υπάρξει και άλλοι υποψήφιοι, αλλά και θεωρίες στα όρια του παραλόγου. Μία από αυτές κάνει λόγο για μια ομάδα πολυεθνικών εταιριών που δήθεν βρίσκονται πίσω από το Bitcoin: Samsung (Sa), Toshiba (toshi), Nakamichi (Naka) και Motorola (moto). Ο συνδυασμός κάποιων συλλαβών των ονομάτων των παραπάνω εταιριών, σχηματίζει το όνομα Satoshi Nakamoto.

Επίσης, δεν λείπουν και οι θεωρίες ότι πίσω από το Bitcoin κρύβονται η NSA και η CIA. Η συγκεκριμένη θεωρία βασίζεται στο ότι το Satoshi Nakamoto, σε μια κάπως ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει “Central Intelligence”.

Τι γνωρίζουμε για τον δημιουργό του Bitcoin

Αρχικά, ο κώδικας του Bitcoin δεν ακολουθεί τη λογική των περισσότερων developers, και μπορεί να θεωρηθεί κάπως αντισυμβατικός. Εντύπωση προκαλεί η απουσία κάποιας μορφής ελέγχου στον κώδικα.

Επιπλέον, ο δημιουργός του Bitcoin είναι κάτοχος περίπου ενός εκατομμυρίου bitcoins. Η αξία αυτών των Bitcoins ξεπερνάει αυτήν τη στιγμή τα δέκα δισεκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, έχει ξοδέψει μόνο 500 Bitcoins.

Τέλος, ο Satoshi Nakamoto χρησιμοποιούσε αποκλειστικά μηνύματα μέσω διαδικτυακών εφαρμογών (forums, e-mails, κτλ) για να επικοινωνήσει. Δεν έχει μιλήσει στο τηλέφωνο με κάποιον, και σίγουρα δεν κάνει εμφανίσεις σε συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις.

Τέλος, από το 2010 και μετά, δεν έχει δώσει το παραμικρό σημείο ζωής στο forum Bitcointalk, όπου ήταν ενεργός από το 2009.

Απ' ότι φαίνεται, η ταυτότητα του, της ή των δημιουργών του Bitcoin, θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα άλυτα μυστήρια του internet.

Εσείς γνωρίζετε κάποια άλυτα μυστήρια του ίντερνετ?

Γράψτε μας στα σχόλια αν έχετε ακούσει για κάποια άλυτα μυστήρια ή θεωρίες συνωμοσίας του διαδικτύου.