Home » Διάφορα » Χιούμορ » Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι
Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Η πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει πλέον πρόσβαση στο ίντερνετ, ενώ smartphones, tablets, smart TVs αποτελούν έννοιες οικείες ακόμα και σε όσους δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την τεχνολογία. Ωστόσο, κάθε προοπτική εξέλιξης φέρνει και προβλήματα. Ας δούμε και ας παραδειγματιστούμε από ορισμένες αστείες, όσο και διδακτικές, τεχνολογικές αποτυχίες.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το σπίτι του μέλλοντος

Τα παλιότερα χρόνια, βλέπαμε, κυρίως σε ταινίες ή σειρές επιστημονικής φαντασίας, ολόκληρους κόσμους πλήρως αυτοματοποιημένους.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βίντεο με αποσπάσματα από την τηλεοπτική σειρά The Jetsons.

https://www.youtube.com/watch?v=HsjgGOPanGI

Πλέον, αρκετές από τις ευκολίες που απεικονίζονται στο παραπάνω βίντεο είναι πραγματικότητα, έστω σε κάποια μορφή, μέσω του smart home.

Αυτό έχει γίνει εφικτό με την αύξηση στην επεξεργαστική ισχύ και τη μείωση του κόστους των μικροεπεξεργαστών, τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, αλλά και σχετικά νέα τάση του Internet of Things.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε τον όρο, το Internet of Things είναι ένας νέος σχεδιασμός οικιακών συσκευών – από το ψυγείο και την καφετιέρα μέχρι τον θερμοστάτη – ώστε να συνδέονται απευθείας στο δίκτυο, με σημαντικά οφέλη για τη διαχείρισή τους.

Τι Είναι Το Internet Of Things (IoT) Και Πώς Αλλάζει Ήδη Τη Ζωή Μας

Όλοι έχουμε δει ταινίες επιστημονικής φαντασίας με ένα “έξυπνο” σπίτι, όπου μπορούμε να χειριστούμε τα πάντα αυτόματα από ένα κεντρικό σημείο. Ενώ κάποιες τεχνολογίες smart…

Η εταιρεία ερευνών Gartner εκτιμά ότι μέχρι το 2020, 19 στις 20 νέες οικιακές συσκευές θα ανήκουν στο Internet of Things.

Τεχνολογικές αποτυχίες

Η τεχνολογία μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά δεν είναι αυτονόητη, ούτε για εμάς που τη χρησιμοποιούμε, αλλά συχνά ούτε για εκείνους που τη σχεδιάζουν.

Γνωρίζατε, για παράδειγμα, πως μέχρι τη δεκαετία του '50, τα παράθυρα στα επιβατικά αεροπλάνα ήταν ορθογώνια, με γωνίες;

Χρειάστηκαν δύο πολύνεκρα δυστυχήματα για να διαπιστώσουν οι μηχανικοί αεροσκαφών πως όταν τα παράθυρα έχουν γωνίες, συγκεντρώνονται σε αυτές έντονες πιέσεις, που υπό κάποιες συνθήκες μπορούν να σπάσουν το παράθυρο.

Αυτός είναι ο λόγος που πλέον τα παράθυρα έχουν στρογγυλεμένες γωνίες, ώστε να μοιράζεται η πίεση.

Μπορεί το συγκεκριμένο να πρόκειται για ένα μακάβριο παράδειγμα, αλλά δείχνει πως ακόμα και άνθρωποι με τις γνώσεις για να σχεδιάσουν ένα όχημα εκατοντάδων τόνων που να μπορεί να πετάει, είχαν αποτυχίες με πολύ υψηλό κόστος.

Σε αυτό τον οδηγό θα κρατήσουμε τα πράγματα πιο ευχάριστα. Θα δούμε ορισμένες τεχνολογικές αποτυχίες των οποίων οι συνέπειες ήταν περισσότερο αστείες παρά τραγικές. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να είναι διδακτικές.

Προτού προχωρήσουμε, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, αρκετές από τις ακόλουθες τεχνολογικές αποτυχίες σχετίζονται με ακατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο βέβαια περιορίζεται στην περιγραφή, και όχι στις φωτογραφίες.

Cartman phones Alexa

Η δημοφιλής animated σατιρική σειρά South Park έχει ξεπεράσει σε διάρκεια τις 2 δεκαετίες. Ευτυχώς, δεν έχει στερέψει από ιδέες, και είναι πάντοτε έτοιμη να καυτηριάσει την επικαιρότητα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Στην πρεμιέρα της 21ης σεζόν, οι δημιουργοί της αποφάσισαν να ενσωματώσουν στοιχεία της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, ο Eric Cartman, ο οποίος είναι ο πιο αθυρόστομος χαρακτήρας, αμφισβητεί έντονα τους έξυπνους τεχνολογικούς “βοηθούς”, μια σχετικά νέα τάση στην τεχνολογία. Αγοράζει λοιπόν ένα smartphone, όπως επίσης την Alexa της Amazon.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Η Alexa πρόκειται για μία “ψηφιακή βοηθό”, η οποία μπορεί να “συνδεθεί” με άλλες συσκευές μέσω του Wi-Fi του σπιτιού, να αναπαράγει μουσική, podcasts, καθώς και να ανταποκριθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης στη φωνή του ανθρώπου που της απευθύνεται.

Επίσης, χάρη σε άλλα applications, ο χρήστης διαθέτει τη δυνατότητα να της προσθέσει επιπλέον λειτουργίες, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στην περίπτωση της τηλεοπτικής σειράς, ο Cartman αρχικά δίνει εντολή στην Alexa να βάλει ξυπνητήρι στις 7 το πρωί της επόμενης ημέρας, η οποία πραγματοποιείται.

Επειδή, όμως, ο χαρακτήρας αυτός ποτέ δεν ήταν politically correct, σύντομα αρχίζει να έχει παράξενες απαιτήσεις σχετικά με … τα γεννητικά όργανα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Εντούτοις, το εντυπωσιακό δεν είναι μόνο η θετική απάντηση της Alexa, αλλά η ταυτόχρονη ενεργοποίηση όλων των παρόμοιων συσκευών όσων θεατών παρακολουθούσαν την εκπομπή.

Ναι, σωστά διαβάσατε. Η φωνητική εντολή από την τηλεόραση ελήφθη ως πραγματική από τις συσκευές αυτές.

Ολόκληρο το επεισόδιο διατίθεται εδώ.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια από τις πιο απρόβλεπτες τεχνολογικές αποτυχίες.

Πονηρό Ψυγείο

Η Samsung έχει δημιουργήσει το smart hub refrigerator.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έξυπνη αυτή συσκευή διαπιστώνει πότε τελειώνουν τα αποθέματά της, και επιτρέπει σε όλη την οικογένεια να κάνει αγορές κατευθείαν από την ίδια.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας μια οθόνη αφής παρόμοια με εκείνη ενός iPad, μπορεί επίσης να αναπαράγει βίντεο, μουσική, και πολλά ακόμη.

Ωστόσο, στο θέμα της ασφάλειας, δεν είναι τόσο προηγμένη. Ειδικότερα, ένας ιδιοκτήτης μιας τέτοιας συσκευής ανακάλυψε με τρόμο ότι το ψυγείο του έπεσε θύμα hackers.

Ειδικότερα, αντί να εμφανίζει τη λίστα με τα ψώνια, το ψυγείο έδειχνε εικόνες ακατάλληλες για ανηλίκους, και πονηρά, σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα.

Ελπίζω να μην το είδε η πεθερά του αυτό.

Η Alexa έχει… Ορέξεις

Ένα μικρό αγόρι έπαιζε με τα Amazon Echo ηχεία του. Άνοιξε έναν αθώο διάλογο, λοιπόν, με τη συσκευή τεχνητής νοημοσύνης “Alexa”.

Συνήθως απαιτείται μια λέξη – κλειδί για την ενεργοποίηση του βοηθού, η οποία κατά κανόνα είναι Echo, το όνομα, δηλαδή, του προϊόντος. Στη συνέχεια, κάνουμε απλές ερωτήσεις, και η Alexa απαντάει.

Τι συμβαίνει όμως, όταν η Alexa δεν καταλαβαίνει τι της λένε; Στην περίπτωση του νεαρού αγοριού, το οποίο προσπάθησε μέσω του Amazon Echo να ακούσει κάποιο κομμάτι με τίτλο μάλλον Digger … digger, η Alexa άκουσε κάτι άλλο.

Όχι μόνο δεν αναγνώρισε το τραγούδι, αλλά, άγνωστο πως, νόμισε ότι της ζήτησαν κάτι … πιπεράτο. Έτσι, άρχισε να εκτοξεύει διάφορες ακατάλληλες φράσεις, οι οποίες αρχικά θορύβησαν τους γονείς.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Έντρομοι οι τελευταίοι φώναζαν στη συσκευή να σταματήσει κι όταν η τραγωδία έλαβε τέλος, ξέσπασαν στα γέλια, αναγνωρίζοντας πόσο αστείο ήταν το περιστατικό.

Το αγόρι δεν κατάλαβε τίποτα από όσα συνέβησαν. Όλο το γεγονός καταγράφηκε σε ένα σύντομο βίντεο.

Φανταζόμαστε πόσο θα γελάει σε λίγα χρόνια ο πιτσιρικάς, βλέποντας την αντίδραση της “βοηθού” του…

Πρόκειται για μια από τις πιο αστείες τεχνολογικές αποτυχίες.

Roomba… κάτι μυρίζει άσχημα εδώ

Δεν υπάρχει πιο βαρετή εργασία από τις δουλειές του σπιτιού. Ποτέ δεν τελειώνουν, είναι επαναλαμβανόμενες, κουραστικές και ανιαρές.

Από τις πιο κουραστικές εξ αυτών, αναμφίβολα, είναι η καθαριότητα του σπιτιού, ειδικά όταν είναι μεγάλο.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Εντάξει, είπαμε, όχι και τόσο μεγάλο.

Σε παλιότερα άρθρα έχει παρουσιαστεί η σκούπα της Xiaomi, καθώς και εκείνη της Ilife:

Παρουσίαση: Ρομποτική Σκούπα ILIFE V7, Ο Φθηνός σου Υπηρέτης

Όσοι μένουμε μόνοι καταλαβαίνουμε πόσο ανιαρές είναι οι δουλείες του σπιτιού. Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλεία, το τελευταίο που θέλουμε είναι να πιάσουμε…

Για συμπλήρωμα στην καθαριότητα, μπορείτε να διαβάσετε για την i3 smart robotic, η οποία κάνει επιπλέον και σφουγγάρισμα.

Ωστόσο, καλό είναι να έχουμε υπ ’όψιν μας το ακόλουθο συμβάν. Πριν το περιγράψουμε, να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να μην τρώτε ή έχετε μόλις φάει πριν την ανάγνωση του συγκεκριμένου γεγονότος, γιατί δεν αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει.

Τον Αύγουστο του 2016, ο Jesse Newton, έπεσε να κοιμηθεί το βράδυ, αφήνοντας βρώμικο όλο το σπίτι. Προτού αρχίσουν οι υποτιμητικές εκφράσεις για τη σχέση των ανδρών με την καθαριότητα, να τονίσουμε ότι χρησιμοποιώντας το ρομπότ – σκούπα Roomba, το είχε προγραμματίσει να καθαρίσει τις μικρές ώρες της νύχτας.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Εκείνο που δεν είχε υπολογίσει ήταν ότι πριν αρχίσει το ρομπότ να καθαρίζει, η σκύλα τους έκανε την ανάγκη της στο χαλί τους, πιθανότατα επειδή ξέχασαν να τη βγάλουν τη νυχτερινή της βόλτα.

Και μετά ήρθε το χάος. Η σκούπα απορρόφησε το … προϊόν της σκύλας, και το διέσπειρε σε όλο το σπίτι, συμπεριλαμβάνοντας και τον 4χρονο γιο της οικογένειας.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ο τελευταίος, σύρθηκε στο κρεβάτι τους γύρω στις 3πμ, μυρίζοντας άσχημα, ξυπνώντας τους και οδηγώντας τους στη φρικτή διαπίστωση.

Τα όσα ακολούθησαν περιγράφονται εκτενώς σε ένα facebook post του ίδιου του Newton, στο οποίο αφηγείται όλη την ιστορία.

Μάλιστα, πιθανώς χάρη στη δημοσιότητα που πήρε το γεγονός, ο συντάκτης του έφτιαξε και ειδική σελίδα, στην οποία αναφέρει και μια ακόμα ξεκαρδιστική και αυστηρώς ακατάλληλη συνομιλία όλης της οικογένειας με το Amazon Echo.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ευτυχώς, η σκούπα Roomba ήταν εντός εγγύησης, και το κατάστημα την αντικατέστησε δωρεάν. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια από τις πιο βρώμικες τεχνολογικές αποτυχίες.

Τέσσερις οθόνες σε μια κηδεία

Η ζωή μας είναι μικρή, μας λένε οι μεγαλύτεροι, κάτι που συνήθως συνειδητοποιούμε μεγαλώνοντας. Η ολοκλήρωσή της, οδηγεί στην πολύ δυσάρεστη τελετή της κηδείας.

Έτσι, στο Κάρντιφ της Σκωτίας, λόγω ενός θανατηφόρου τροχαίου, συγγενείς και φίλοι κλήθηκαν να αποχαιρετήσουν έναν πατέρα και το νεογέννητο παιδί του.

Προκειμένου να αξιοποιήσουν τη μοντέρνα τεχνολογία, χρησιμοποίησαν τρεις παλιού τύπου οθόνες, καθώς και μία Smart TV για να προβάλλουν υλικό. Η οθόνη αυτή είχε αντικαταστήσει πρόσφατα μια σπασμένη συσκευή.

Τα πράγματα, όμως, πήραν μια πολύ παράξενη τροπή, όταν η Smart TV άρχισε να προβάλλει πορνογραφικό υλικό από το πουθενά, αντί του βίντεο με φόρο τιμής προς τον πατέρα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βίντεο προβαλλόταν για αρκετά λεπτά προτού το αντιληφθούν οι τεχνικοί και απενεργοποιήσουν τη συσκευή.

Οι συγγενείς δε γέλασαν καθόλου με το περιστατικό, διατάσσοντας άμεσα τη διενέργεια έρευνας για την εξακρίβωση των αιτιών που οδήγησαν στην γκάφα αυτή.

Παρότι είναι άγνωστη η προέλευση του συγκεκριμένου βίντεο, είναι πολύ πιθανόν η “έξυπνη” αυτή συσκευή να συνδέθηκε μέσω Wi – Fi ή Bluetooth με κάποια άλλη, κάνοντας αναμετάδοση του περιεχομένου της.

Το συμβούλιο ζήτησε φυσικά συγγνώμη για το περιστατικό.

Cloi μας ακούς;

Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία LG κατασκευάζει πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, από smatrphones μέχρι smart TV’s. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στις σκούπες – ρομπότ.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ένα πρόσφατο προϊόν της αποτελεί η Cloi, μια ρομποτική σκούπα η οποία, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, κάνει πολλά περισσότερα από την κοινή καθαριότητα.

Ειδικότερα, μπορεί να συντονίζει και να οργανώνει τις διάφορες “έξυπνες” συσκευές του σπιτιού, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Στην επίδειξη, ωστόσο, ενώ αρχικά το ρομπότ υπάκουε κανονικά στις οδηγίες, κάποια στιγμή, απλά ανοιγόκλεινε τα “μάτια” του.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ο αντιπρόεδρος marketing του αμερικανικού τμήματος της LG Electronics, David VanderWaal, επικοινωνούσε με το ρομπότ επάνω στη σκηνή. Αρχικά, έδωσε επιπλέον χρόνο στο ρομπότ να απαντήσει.

Στην ερώτηση για το μενού του επερχόμενου δείπνου, η Cloi δεν αντέδρασε. Το ίδιο συνέβη και στην επόμενη ερώτηση.

Είναι εμφανές ότι ακόμα το ρομπότ δεν είναι έτοιμο προς χρήση. Σε κάθε περίπτωση, κανείς μας δε θα ήθελε να μείνει νηστικός το βράδυ επειδή η “έξυπνη” συσκευή δε συνεργάζεται.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Στη συνέχεια, η LG παρουσίασε άλλα τρία “έξυπνα” ρομπότ. Ωστόσο, στα social media, αρκετοί τρόλαραν την Cloi.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Σίγουρα είναι μια από τις πιο μουγκές τεχνολογικές αποτυχίες.

Επόμενη στάση … 69.

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς της Ινδίας, το περασμένο καλοκαίρι καταγράφηκε ένα πολύ αστείο περιστατικό.

Μια από τις “έξυπνες” οθόνες του σταθμού, η οποία υποτίθεται ότι θα πρόβαλε διαφημίσεις, αντί αυτών, έδειχνε ταινία με “υπόθεση”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του σταθμού, μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, διαπιστώθηκε ότι τρεις άνδρες είχαν πρόσβαση στη θύρα Wi-Fi της “έξυπνης” συσκευής, και παρακολουθούσαν περιεχόμενο … ακατάλληλο για ανηλίκους.

Αρκετοί διερχόμενοι επιβάτες “τράβηξαν” σε βίντεο το συμβάν και το ανέβασαν στα social media, με ορισμένα από αυτά να γίνουν viral.

Αναμφίβολα, συνιστά μια από τις πιο kinky τεχνολογικές αποτυχίες.

Τα ανδροειδή ζήλεψαν τον Τόλκιν.

Το facebook είναι κυρίως γνωστό για τη δημοφιλία του, τη δυνατότητα chat με χρήση του Messenger, καθώς και τις εφαρμογές του.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα σχετικά άγνωστο στο μέσο χρήστη κομμάτι του που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ιστοσελίδα facebook research περιλαμβάνει πλήθος δραστηριοτήτων σχετικών με την τεχνολογία σε ερευνητικά πλαίσια.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Οι τομείς δραστηριότητας είναι πολλοί και εξαιρετικά ενδιαφέροντες, όπως Data Science, Machine Learning, Security and Privacy, μεταξύ άλλων. Περιλαμβάνει δημοσιεύσεις, οι οποίες μάλιστα διατίθενται δωρεάν σε μορφή pdf.

Επιπλέον, διατίθενται προγράμματα για φοιτητές, καθώς επίσης βραβεία και υποτροφίες. Επίσης, επιδιώκεται η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να προτείνουν οι καθηγητές λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα, με δυνατότητα επιβράβευσης.

Στα πλαίσια του FAIR, ή Facebook AI Research, το οποίο αφορά την ανάπτυξη ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για επικοινωνιακούς σκοπούς, δημιουργήθηκαν δύο συσκευές.

Ο Bob, και η Alice, λοιπόν, ήρθαν σε επικοινωνία, και άρχισαν να ανταλλάσσουν φράσεις.

Κάτι όμως πήγε στραβά, καθώς στην πορεία επινόησαν τη δική τους γλώσσα, λέγοντας πράγματα χωρίς νόημα, τουλάχιστον για εμάς τους ανθρώπους.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Συνέπεια των παραπάνω ήταν να εγκαταλειφθεί το πείραμα, όχι λόγω των αποτελεσμάτων, αλλά επειδή ο τελικός σκοπός του ήταν η επικοινωνία των ρομπότ με τους ανθρώπους.

Σκούπα… ΑΑΑ, τα μαλλιά μου!!

Στη Νότια Κορέα είναι σύνηθες να κοιμούνται οι άνθρωποι στο πάτωμα, χάρη στα θερμαινόμενα δάπεδα. Μια 52χρονη γυναίκα, ωστόσο, ξύπνησε απότομα όταν η ρομποτική σκούπα που είχε προγραμματίσει απορρόφησε και… τα μαλλιά της.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Καθώς δεν μπορούσε να απεγκλωβιστεί, κάλεσε την πυροσβεστική, η οποία ανταποκρίθηκε επιτυχώς. Τέλος καλό, όλα καλά.

Η Alexa παρακούει ξανά!

Αναμφίβολα, η Alexa διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα, χωρίς να λείπουν και οι τεχνολογικές αποτυχίες.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ένα 6χρονο κοριτσάκι ζήτησε από την εικονική βοηθό να της φέρει από την κουζίνα μπισκότα, καθώς και ένα ψεύτικο κουκλόσπιτο.

Ωστόσο, η συσκευή παράκουσε, με συνέπεια να παραγγείλει ένα αληθινό κουκλόσπιτο αξίας 170 δολαρίων και 4 κιλά μπισκότα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Μιλάμε για πολλά μπισκότα.

Ωστόσο, η ιστορία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η υπόθεση προβλήθηκε στην τηλεόραση.

Ειδικότερα, μόλις ο παρουσιαστής Jim Patton του καναλιού CW6 εκστόμισε τη φράση: Λατρεύω το μικρό κοριτσάκι όταν λέει : “Η Alexa μου παρήγγειλε ένα κουκλόσπιτο”, ενεργοποιήθηκαν οι συσκευές Amazon Echo των τηλεθεατών.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Παραμένει άγνωστο το πλήθος των συσκευών που επηρεάστηκαν, ωστόσο τουλάχιστον ένα κουκλόσπιτο δεν παραδόθηκε σωστά εκείνο το βράδυ.

Μάλλον οι συσκευές αυτές δυσκολεύονται να διακρίνουν πότε ο ήχος που ακούνε είναι πραγματικός και πότε τεχνητός.

Οι γονείς της μικρής τελικά δεν ακύρωσαν την παραγγελία, πρόσθεσαν κωδικό ασφαλείας για ενδεχόμενες αγορές, και αναζήτησαν κάποιο τοπικό φιλανθρωπικό σωματείο για να παραλάβει το κουκλόσπιτο.

Παράλληλα, εκπαίδευσαν την κόρη τους ώστε να προσέχει πολύ καλά τι λέει, καθώς η Alexa συναγωνίζεται την πεταλούδα, ένα από τα ζώα με την καλύτερη ακοή στον πλανήτη.

Σίγουρα πρόκειται για μια από τις πιο νόστιμες τεχνολογικές αποτυχίες.

Ποιος έσβησε τα φώτα;

Η Amazon Web Services αποτελεί μια υπηρεσία υποστήριξης cloud. Μέσω αυτής λειτουργεί η ιστοσελίδα IFTTT, η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να συνδυάσουν υπηρεσίες διαφορετικών παρόχων.

Περισσότερα για το IFTTT και τις δυνατότητες που τούτο παρέχει αναφέρονται στον ακόλουθο οδηγό:

Αυτόματη Εκτέλεση Εφαρμογών στο Internet με το IFTTT

Θέλετε κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε στο Instagram να μπαίνει αυτόματα σε ένα album στο Facebook και να δημοσιεύεται στο Twitter; Να έρχεται αυτόματα ένα email…

Ωστόσο, μια δυσλειτουργία των παρεχόμενων υπηρεσιών επηρέασε τη λειτουργία της παραπάνω ιστοσελίδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χρήστες δεν κατάφεραν να στείλουν ορισμένα emails.

Επιπλέον, υπήρξαν μαρτυρίες, όπως η παρακάτω, από χρήστες που έχασαν πλήρως τον έλεγχο του “έξυπνου σπιτιού τους” και έμειναν στο σκοτάδι για περίπου 3 ώρες.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Και, όπως σωστά αναρωτιέται η συντάκτης στο AndroidPit, μικρό το κακό αν μιλάμε για κατοικίες.

Αν, όμως, μελλοντικά συμβεί κάποιο μεγαλύτερης έκτασης blackout, τι θα συμβεί στα συστήματα των εταιρειών;

Κλέφτες… καλωσήρθατε!

Στην Ολλανδία έχουν περίεργο χιούμορ. Ειδικότερα, η ασφαλιστική εταιρεία Centraal Beheer κυκλοφόρησε ένα χιουμοριστικό βίντεο, το οποίο δείχνει πόσο τα “έξυπνα σπίτια” μπορούν να διευκολύνουν τη ζωή μας.

Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για τους κλέφτες.

Το βίντεο, το οποίο αναφέρεται σε μια από τις δυνητικά πιο επικίνδυνες τεχνολογικές αποτυχίες, παρουσιάζει δύο κλέφτες αντίστοιχους με εκείνους της ταινίας “Μόνος στο σπίτι”, οι οποίοι δε γνωρίζουν από τεχνολογία.

Καθώς πλησιάζουν την εξωτερική πύλη του χώρου, εκείνη, νομίζοντας ότι είναι οι ιδιοκτήτες, τους καθοδηγεί βήμα – βήμα μέχρι να φτάσουν σπίτι και να πάρουν ό,τι θέλουν.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Κι αν ξεχάσουν κάτι, το γκαράζ ανοίγει αυτόματα. Ομοίως και οι πόρτες του αυτοκινήτου.

Υπερφόρτωση από μια λάμπα

Το μακρινό 2009, στη Γερμανία, δεν είχαν τοποθετήσει πολλοί άνθρωποι “έξυπνο” σπίτι. Ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Raul Rojas ήταν ένας από τους πρώτους που το εγκατέστησαν.

Ήταν πλήρες, καθώς περιλάμβανε ακόμα και ρομπότ που έκαναν περιπολίες και κούρευαν το γρασίδι.

Όλα πήγαιναν καλά, μέχρι 4 χρόνια αργότερα όταν το σπίτι ξαφνικά βγήκε εκτός λειτουργίας, οι εφαρμογές σταμάτησαν εντελώς, η θέρμανση τα έπαιξε, και τα ρομπότ ακινητοποιήθηκαν.

Η αιτία; Μια λάμπα είχε καεί.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Κι όμως, ήταν τόσο απλό. Η καμμένη λάμπα προκάλεσε DDoS attack στο σύστημα, το οποίο κατέρρευσε. Περισσότερα για το DDoS, το οποίο δε συγγενεύει με το παλιό λειτουργικό DOS, μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο οδηγό:

Τι είναι η Επίθεση DDoS Και Πώς Ρίχνει Μεγάλα Site
Τι Είναι η Επίθεση DDoS Και Πώς Ρίχνει Μεγάλα Site

Αν κάποιο γνωστό διεθνές site που επισκέπτεστε δείχνει να δυσλειτουργεί ή να έχει πέσει εντελώς για κάποιες ώρες, είναι πολύ πιθανό ο ένοχος να είναι…

Βέβαια, ως ειδικός σε τέτοια θέματα, ο καθηγητής το έψαξε, και τελικά βρήκε την άκρη. Πάντως, κατά καιρούς, τα ρομπότ – σκούπες που διαθέτει έχουν αναλάβει παράξενες πρωτοβουλίες, πρωταγωνιστώντας σε τεχνολογικές αποτυχίες.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, μια περίοδο είχε στην κατοχή του τρία ρομπότ από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές. Κάθε μέρα, ένα κολλούσε κάτω από τα έπιπλα ή έπεφτε από τις σκάλες. Κάτι ανάλογο είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μας.

Ή, ακόμα χειρότερα, κάποιο ξαφνικά αποφάσιζε να καθαρίσει στις τρεις τα ξημερώματα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Παίζοντας με το σπίτι του γείτονα

Στην Αμερική περίπου πέντε χρόνια πριν, η Kashmir Hill, ρεπόρτερ του Forbes, ανακάλυψε με έκπληξη ότι το “έξυπνο” σπίτι της μπορούσε να ελέγξει τα συστήματα των γειτόνων.

Ναι, μη γουρλώνετε τα μάτια, σωστά διαβάσατε! Πρόκειται για συσκευή, μη υποστηριζόμενη πλέον, της εταιρείας Insteon, η οποία, παρότι συμβούλευε έντονα, δεν υποχρέωνε τους χρήστες του συστήματος να βάλουν username & password για απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Περισσότερα για τη λειτουργία αυτή αναφέρονται στο ακόλουθο άρθρο:

Και δεν ήταν μόνο αυτό. Όπως γράφει η ίδια, ψάχνοντας στο Google μια απλή φράση με το smart home της, έβρισκε τις συσκευές των άλλων σπιτιών μέσω των μηχανών αναζήτησης!

Προφανώς η κατασκευάστρια εταιρεία δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για να προστατεύσει τους χρήστες του συστήματος, οδηγώντας σε μια από τις πιο δυνητικά επικίνδυνες τεχνολογικές αποτυχίες.

Χαλασμένος θερμοστάτης = παγωμένο σπίτι.

Η εταιρεία Nest δημιούργησε το 2011 έναν “έξυπνο” θερμοστάτη, ο οποίος παρέχει πλήθος ευκολιών αναφορικά με τη θερμοκρασία του σπιτιού. Ήταν τόσο δημοφιλής που η Google την εξαγόρασε 3 χρόνια αργότερα έναντι 3,2 δις δολαρίων.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ωστόσο, μια κρύα νύχτα του χειμώνα, εξαιτίας κάποιου bug του λογισμικού, ο θερμοστάτης έμεινε από μπαταρία και έκλεισε, αφήνοντας τα σπίτια στο έλεος του κρύου, συνιστώντας μια από τις πιο παγωμένες τεχνολογικές αποτυχίες.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ένας παθών έγραψε ένα ευκολοδιάβαστο και λεπτομερές άρθρο σχετικά με όσα συνέβησαν. Περισσότερο από τον ίδιο τον εξόργισε που είχε το νεογέννητο παιδί του να σφαδάζει στο κλάμα.

Τελικά, ο συντάκτης του κειμένου πήρε ένα φτηνό, παλαιού, τύπου θερμοστάτη και ζεστάθηκε ξανά.

Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε

Υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες οι τεχνολογικές αποτυχίες δεν οφείλονται στις μηχανές, αλλά σε ανθρώπινα λάθη. Ας δούμε ορισμένες από αυτές.

Ιδιωτικές στιγμές σε δημόσια προβολή

Οι έξυπνες συσκευές όπως οι smart TV αποτελούν για αρκετούς μέρος της καθημερινότητάς τους.

Χάρη στις πολλές προηγμένες λειτουργίες τους μας διευκολύνουν και μας προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες, άγνωστες μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες.

Κατά καιρούς στο PCSteps γίνονται παρουσιάσεις και προτάσεις για τηλεοράσεις ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV
Αγορά Τηλεόρασης 4K, 8K, Smart TV €89 – €1.549 Μάρτιος 2024

Το τηλεοπτικό πρόγραμμα έχει τα χάλια του, και κάθε χρονιά γίνεται χειρότερο. Όμως, με μία σύγχρονη τηλεόραση μπορούμε να δούμε ταινίες και σειρές από το…

Ωστόσο, κάποιες φορές, δε θα επιθυμούσαμε να είναι τόσο έξυπνες.

Ένας άντρας αγνώστων λοιπών στοιχείων ήθελε να παρακολουθήσει… εκπαιδευτική τηλεόραση ακατάλληλη για ανηλίκους. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, την έξυπνη τηλεόραση της κοπέλας του ενώ εκείνη έλειπε.

Πιθανόν για να μην αποκαλυφθεί, σύνδεσε USB stick για να απολαύσει με την ησυχία του.
Όμως η συσκευή αργότερα ”θυμόταν” τα προβεβλημένα αρχεία, και τα εμφάνισε στα πιο πρόσφατα.

Μόλις είδε με έκπληξη τις μικρογραφίες, τις έσβησε όλες, και αναζήτησε βοήθεια στο ίντερνετ για τα αίτια που συνέβη, καθώς και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ελπίζουμε ότι δεν ακολούθησε μια από τις πρώτες συμβουλές που του δόθηκαν, η οποία ήταν να σπάσει την τηλεόραση.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Δεν τολμάμε να σκεφτούμε αν τα είδαν και γονείς αυτά, ούτε να φανταστούμε την αντίδρασή τους.

Σκάνδαλα στα θρανία

Δε λείπουν και περιστατικά στα σχολεία όπου οι καθηγητές έχουν έρθει αντιμέτωποι με τους αγανακτισμένους γονείς εξαιτίας της τεχνολογίας.

Τιτανικός … αχ και βαχ

Στο νότιο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, σε ένα νησί που ονομάζεται Isle of Wight…

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

…υπάρχει στο βόρειο άκρο του η περιοχή Cowes.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ο πληθυσμός του τόπου αυτού μόλις που ξεπερνά τις 10.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Σε ένα δημοτικό σχολείο στην περιοχή, τα παιδιά είδαν, στα πλαίσια της Ιστορίας, ένα βίντεο για τον Τιτανικό.

Όλα πήγαν καλά, μέχρι που ξαφνικά άρχισε να προβάλλεται ένα πορνογραφικό βίντεο.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Ευτυχώς, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες ξέσπασαν στα γέλια βλέποντας αυτές τις εικόνες. Καθώς το γεγονός είναι πολύ πρόσφατο, η έρευνα για το τι συνέβη είναι σε εξέλιξη.

Κακή εκπαίδευση

Οι τεχνολογικές αποτυχίες στα σχολεία δεν είναι λίγες.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τα παιδιά είχαν μάθημα γυμναστικής στην τάξη, και ο καθηγητής τους πρόβαλε εκπαιδευτικό βίντεο. Αντί αυτού, υπήρξε μια παρεμβολή πορνογραφικού υλικού διάρκειας λίγων δευτερολέπτων.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Συνέπεια του παραπάνω ήταν η διαμαρτυρία των γονέων και η διάδοση του γεγονότος σε όλο το σχολείο. Τελικό αποτέλεσμα ήταν η παραίτηση του δασκάλου.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

“Εκπαιδευτική” τηλεόραση

Σε ένα δημοτικό σχολείο το οποίο βρίσκεται στα δυτικά Midlands του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφασίστηκε να προβληθεί η ταινία Paddington, η οποία είχε λάβει πολύ συμπαθητικές κριτικές.

Ωστόσο, κάποιο λάθος έγινε, και αντί αυτής της ταινίας, τα παιδιά παρακολούθησαν υλικό ακατάλληλο για ανηλίκους.

Ο διευθυντής του σχολείου επέμεινε ότι χρησιμοποιούν αυστηρά φίλτρα προστασίας για την αποτροπή παρόμοιων ενδεχομένων, και πως είναι ασαφές πώς ξέφυγε από τα φίλτρα τους.

Αποτυχία ασφαλείας

Η εταιρεία Wink παρέχει λογισμικό και συσκευές για τη διασύνδεση “έξυπνων” συσκευών. Διαπίστωσε, λοιπόν, τον Απρίλιο του 2015 πως ένας στους 4 χρήστες της ανέφερε προβλήματα στη συνδεσιμότητα στο δίκτυο.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι συσκευές ήταν σαν να υπέστησαν λοβοτομή.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Αποδείχθηκε τελικά ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε λάθος χειρισμό ενός ζητήματος ασφαλείας.

Malware στο Play Store

Στα τέλη του 2016, ένα malware έκανε την εμφάνισή του στο Play Store μέσω “μολυσμένων” εφαρμογών.

Για όποιον αναρωτιέται τι είναι τα malware και ποια η διαφορά τους από τους ιούς, εδώ  βρίσκεται η απάντηση.

Το όνομά του είναι Adult Swine, και αν το μυαλό σας πάει στο πονηρό, έχετε πέσει διάνα.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Το χειρότερο ήταν ότι οι δημιουργοί του στόχευαν το αθώο, παιδικό κοινό, τοποθετώντας το malware σε παιδικά παιχνίδια.

Συγκεκριμένα, ορισμένα από τα δημοφιλέστερα εξ αυτών, περιλάμβαναν ένα παιχνίδι με χαρακτήρες της ταινίας Cars, το San Andreas City Craft, καθώς και ένα πρόσθετο του Μπομπ Σφουγγαράκη.

Οι Πιο Αστείες Τεχνολογικές Αποτυχίες στο Έξυπνο Σπίτι

Μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής, το λογισμικό ανέφερε ψευδώς ότι ο χρήστης είχε μολυνθεί από ιό και τον παρέπεμπε σε συνδέσμους για να εγκαταστήσει δήθεν προγράμματα antivirus.

Σε άλλες περιπτώσεις, εκμεταλλευόταν την αφέλεια του ανήλικου χρήστη, στέλνοντάς του μηνύματα από συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης στον αριθμό τηλεφώνου του.

Αρχικά, αφαιρέθηκαν οι μολυσμένες εφαρμογές, και στη συνέχεια καταργήθηκαν οι λογαριασμοί των δημιουργών τους.

Ακολούθησε η αποστολή ειδοποιήσεων στους κατόχους των “μολυσμένων”εφαρμογών, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να “καθαρίσουν” τις συσκευές τους.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον διαθέτουμε συσκευή με λειτουργικό Android, για να είμαστε ήσυχοι, καλό είναι να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε και πότε απαιτείται να λάβουμε τα μέτρα μας.

Τα Μεγαλύτερα Προβλήματα με την Ασφάλεια στο Android

Η ασφάλεια στο Android είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει το ανοιχτό λειτουργικό της Google. Oι περισσότερες συσκευές Android δεν λαμβάνουν ενημερώσεις…

Έκτοτε, η Google χρησιμοποιεί τη συλλογή με τίτλο Family Collection, η οποία παρέχει περιεχόμενο αποκλειστικά προοριζόμενο για το παιδικό κοινό.

Η παραπάνω ομάδα προγραμμάτων συνοδεύεται από το Family Link, το οποίο διασφαλίζει την ασφάλεια των προγραμμάτων αυτών και τα ελέγχει για παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι οι “βρώμικες” εφαρμογές δεν αποτελούσαν κομμάτι της παραπάνω συλλογής.

Εσείς έχετε δικές σας τεχνολογικές αποτυχίες;

Γελάσατε με τις γκάφες της Alexa και την ανυπακοή της Cloi; Σας φάνηκαν τραβηγμένα ορισμένα περιστατικά;

Επιθυμείτε να δημιουργήσετε ή να ζήσετε σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο smart home, ή οι τεχνολογικές αποτυχίες που αναφέρθηκαν σας αποθαρρύνουν; Θεωρείτε ότι οι “έξυπνες” συσκευές αποτελούν το μέλλον, ή απαιτούνται ακόμη βελτιώσεις;

Γράψτε μας τις σκέψεις και γνώμες σας στα σχόλια, καθώς και αν έχετε δικές σας τεχνολογικές αποτυχίες που πιστεύετε πως αξίζουν αναφοράς.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps