Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » 4G στο Φεγγάρι και 3D Εκτύπωση Ανθρώπινης Καρδιάς

4G στο Φεγγάρι και 3D Εκτύπωση Ανθρώπινης Καρδιάς

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτήν την εβδομάδα θα δούμε πόσο κοντά μας είναι η δημιουργία τεχνητών ανθρώπινων οργάνων, και μάλιστα με μια “απλή” εκτύπωση 3D. Επιπλέον, εταιρεία στέλνει το 4G στο φεγγάρι, και ερευνητές δημιουργούν προγράμματα AI που μιμούνται την ανθρώπινη φωνή. Άραγε πλησιάζει ο καιρός όπου τα ρομπότ θα μας “φάνε” τις δουλειές; Το θετικό είναι ότι μάλλον δεν θα χρειαστούμε πλαστική στη μύτη.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Η στήλη μας θα βγαίνει κάθε Σάββατο, και θα περιλαμβάνει τα νέα γνωστών εταιρειών, καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες, επερχόμενα events, και διάφορα άλλα.

4G στο φεγγάρι

Καθώς η γη προετοιμάζεται για το 5G, το 2019 το φεγγάρι θα εξοπλιστεί με 4G. Όχι, δεν κάνουμε πλάκα.

Το δίκτυο 4G του φεγγαριού θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της εταιρείας PTScientists, η οποία έχει ως στόχο την εξερεύνηση του διαστήματος και τη μελέτη της επιφάνειας της σελήνης.

Την επιχείρηση αυτή χρηματοδοτούν η Vodafone Γερμανίας, η Nokia, και η Audi. Η εκτόξευση πυραύλου για τον συγκεκριμένο σκοπό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2019.

Η επιλογή του 4G έναντι του επερχόμενου 5G έγινε γιατί η νέα τεχνολογία είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, κάτι που καθιστά τη χρήση της δύσκολη για έναν τέτοιο σκοπό.

Ένα μικρό βήμα για το 4G, ένα μεγάλο βήμα για… τη Vodfafone και τη Nokia.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στο απόγειό της

Σε πρόσφατη έρευνα αποκαλύφθηκε ότι πάνω από τρία εκατομμύρια κάρτες αγοράστηκαν για mining μέσα στο 2017. Η συνολική τους αξία ανέρχεται στα 776 εκατομμύρια δολάρια.

Τα νούμερα αυτά δεν μας κάνουν καμία εντύπωση, αν λάβουμε υπόψη την έλλειψη σε κάρτες γραφικών που υπάρχει παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες, καθώς και τις τιμές τους στα ύψη.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση από τους miners θα πέσει, εφόσον όσοι πήραν ήδη κάρτες, λογικά δεν θα ξοδέψουν επιπλέον χρήματα για νέες κάρτες μέσα στο 2018. Επιπλέον, οι AMD και Nvidia σκοπεύουν να κυκλοφορήσουν ειδικές κάρτες, αποκλειστικά για mining.

Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι τιμές των καρτών δεν θα πέσουν σύντομα, παρά τη σταδιακή μείωση στη ζήτηση. Μάλιστα προτείνουν στους gamers να ξεκινήσουν το mining, μπας και καταφέρουν να ισορροπήσουν το κόστος της κάρτας τους, βγάζοντας χρήματα όταν δεν τις χρησιμοποιούν για να σκοτώνουν εξωγήινους και δράκους.

Όπως και να ‘χει, μέσα στον Μάρτιο θα δούμε από την Nvidia νέα σειρά καρτών για mining με την κωδική ονομασία Turing, εμπνευσμένη από τον Alan Turing.

3D εκτύπωση τεχνητής καρδιάς

Με τους 3D εκτυπωτές είναι αλήθεια ότι μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα, με μόνο εμπόδιο τη φαντασία μας. Ωστόσο, η φαντασία μιας εταιρείας startup ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Τι εννοούμε; Η BioLife4D – όπως ονομάζεται η εταιρεία – έχει ως στόχο την 3D εκτύπωση ανθρώπινης καρδιάς. Και δεν μιλάμε για ένα απλό πλαστικό μοντέλο. Μιλάμε για καρδιά που θα λειτουργεί και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μόσχευμα..

https://www.youtube.com/watch?v=yUY_S8SMAhY

Μάλιστα, θα είναι φτιαγμένη από τα κύτταρα του ασθενούς. Ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας, Steven Morris, προβλέπει ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι σωτήρια για ασθενείς που χρειάζονται μόσχευμα καρδιάς, ενώ ελπίζει να επεκταθεί και σε άλλα όργανα στο μέλλον.

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η βιοεκτύπωση είναι πλέον γεγονός, και θα μπορούσε σίγουρα να σώσει εκατομμύρια ζωές. Αρκεί βέβαια να μην κοστίζει το ένα νεφρό σου για να το κάνεις.

AI μιμείται την ανθρώπινη φωνή

Η Baidu είναι μια κινέζικη μηχανή αναζήτησης και αποτελεί κολοσσό στην αγορά της Άπω Ανατολής. Ερευνητές της εταιρείας κατάφεραν να δημιουργήσουν πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μιμείται τη φωνή μας.

Το πρόγραμμα καταφέρνει μια άκρως πειστική μίμηση, αφότου ακούσει μια φωνή για μόλις ένα λεπτό. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να ξεγελάσει συστήματα αναγνώρισης φωνής, με επιτυχία 95%. Δεν είναι και λίγο για ένα λεπτό “μελέτης”.

Για να δείτε – ή μάλλον να ακούσετε – την ομοιότητα στην αρχική και την τεχνητή φωνή, ακολουθείστε τον σύνδεσμο.

Τώρα, πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία, πέρα απ’ τον να κάνουμε φάρσα στους γνωστούς μας; Η “κλωνοποίηση” φωνής θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει ασθενείς που έχουν χάσει τη φωνή τους.

Σίγουρα μπορούμε να βρούμε “καλές” και “κακές” εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως συμβαίνει και με κάθε νέα ανακάλυψη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα κλέψει τις δουλειές μας;

Εκτός από τη μίμηση φωνής, έχουμε φτάσει επίσης στο σημείο όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικότητα.

Αρκετοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι καλό αυτό για την ανθρωπότητα, και ζουν με τον φόβο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους.

Ωστόσο, ειδικοί της Google, του Facebook, και της Microsoft, αναφέρουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει τις δουλειές μας πιο εύκολες, δεν θα μας τις στερήσει.

Οι Peter Norvig, Yann LeCun, και Eric Horvitz αντίστοιχα, συμμετείχαν σε μια συζήτηση στο Reddit τη βδομάδα που μας πέρασε, που αφορούσε την έρευνά τους πάνω στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ειδικοί απάντησαν στις ερωτήσεις των χρηστών, και αυτή που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι η άποψή τους για το αν τα ρομπότ θα μας πάρουν τις δουλειές στο άμεσο μέλλον. Τι απάντησαν;

Κατ’ αρχάς, με τη χρήση AI οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε θέσης θα έχουν βοήθεια, κυρίως όσον αφορά επικίνδυνα καθήκοντα, τα οποία μπορούμε να αναθέσουμε αποκλειστικά σε μηχανές. Ως αποτέλεσμα, θα μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχήματος στον χώρο εργασίας.

Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, πρόκειται να δούμε πολλές αλλαγές στο μέλλον, αλλά διακυβεύονται ελάχιστα επαγγέλματα.

Τις περισσότερες φορές, οι θέσεις εργασίας εξαλείφονται επειδή είναι περιττές στον σύγχρονο κόσμο – όπως ας πούμε το επάγγελμα του χειριστή ενός τηλεφωνικού κέντρου.

Αλλά ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι προσαρμόζονται στη χρήση της νέας τεχνολογίας. Για παράδειγμα, οι δακτυλογράφοι έμαθαν να χρησιμοποιούν επεξεργαστές κειμένου σε υπολογιστές, πέρα από γραφομηχανές.

Ο φόβος με την αυτοματοποίηση είναι ότι το AI δημιουργεί ένα νέο “είδος” εργαζομένου, που υποτίθεται θα βρίσκεται σε άμεσο ανταγωνισμό με εμάς. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο, όπως επισημαίνει η Norvig.

Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να δούμε κάθε επάγγελμα ως μια λίστα από καθήκοντα. Στόχος των AI είναι να διευκολύνουν τα βαρετά και επαναλαμβανόμενα καθήκοντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη επίβλεψη.

Εσείς πιστεύετε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές; Γράψτε μας στα σχόλια.

Η άχρηστη είδηση της εβδομάδας: Οι selfies αδικούν… τις μύτες μας

Την εβδομάδα που μας πέρασε αποκαλύφθηκε μια μεγάλη είδηση που θα συνταράξει το πανελλήνιο.

Ο πλαστικός χειρουργός Boris Paskhover, που εξειδικεύεται στις πλαστικές προσώπου, δήλωσε ότι οι μύτες μας στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μεγάλες, όσο φαίνονται στις selfies. Οπότε σταματήστε να τρέχετε όλοι για πλαστική στη μύτη.

Ποια ήταν η αφορμή γι’ αυτή του τη δήλωση; Τον περασμένο χρόνο, ένα τεράστιο ποσοστό πλαστικών χειρουργών δήλωσε σε έρευνα ότι αρκετοί ασθενείς ζήτησαν πλαστικές εγχειρήσεις, με γνώμονα να φαίνονται καλύτεροι στις selfies.

Φυσικά, οι selfies δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική μας εικόνα. Και δεν το λέμε εμείς, το λέει η έρευνα που έγινε πρόσφατα.

Ανάλογα με την απόσταση του κινητού, η μύτη μας μπορεί να φαίνεται έως και 30% πιο μεγάλη για τους άντρες, και 29% για τις γυναίκες.

Όπως και να ‘χει, σίγουρα η πλαστική δεν είναι απαραίτητη. Υπάρχει και το Photoshop.

Σας άρεσαν τα νέα της εβδομάδας;

Αυτά ήταν τα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Παρασκευή, με περισσότερες ειδήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας.

Εσείς τι γνώμη έχετε για την τεχνητή νοημοσύνη και τις διάφορες εφαρμογές της στις ζωές μας; Θα θέλατε να δείτε έναν οδηγό αποκλειστικά γι' αυτό το θέμα;

Αν γνωρίζετε κάποια άλλη σημαντική είδηση, μπορείτε να τη μοιραστείτε μαζί μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps