Home » Technology Explained » Είναι Ασφαλής η Φόρτιση Κινητού, Tablet, ή Laptop με Κάθε Φορτιστή?
Είναι Ασφαλής η Φόρτιση Κινητού, Tablet, ή Laptop με Κάθε Φορτιστή?

Είναι Ασφαλής η Φόρτιση Κινητού, Tablet, ή Laptop με Κάθε Φορτιστή?

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Κάποια στιγμή ίσως επινοηθεί μία τεχνολογία για να μεταδίδουμε ενέργεια ασύρματα και εξ' αποστάσεως με ασφάλεια. Μέχρι τότε, όμως, οι φορητές μας συσκευές θα βασίζονται σε μπαταρίες, και οι μπαταρίες θα χρειάζονται φόρτιση. Όμως, τα περισσότερα κινητά και tablet έχουν παρόμοιους φορτιστές. Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα: είναι ασφαλής η φόρτιση κινητού, tablet, ή laptop με οποιοδήποτε φορτιστή έχουμε διαθέσιμο?

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οι διαφορετικοί τύποι φορτιστών που κυκλοφορούν

Παρά το ότι οι φορτιστές των φορητών συσκευών με την πάροδο του χρόνου γίνονται όλο και πιο τυποποιημένοι, υπάρχουν ακόμα διαφορετικοί τύποι.

Έτσι, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ολόκληρη συλλογή από φορτιστές, οι οποίοι έρχονται μαζί με τις φορητές μας συσκευές.

Μπορώ να Χρησιμοποιήσω Οποιοδήποτε Φορτιστή για Οποιαδήποτε Συσκευή?

Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις οι φορτιστές αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές συσκευές.

Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε φορτιστή για τη φόρτιση κινητού, tablet, laptop, ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις σημαντικότερες κατηγορίες φορτιστών που κυκλοφορούν για τις φορητές συσκευές.

Φορτιστές για φορητούς υπολογιστές

Σε αντίθεση με τα android κινητά και tablet, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη κάποιος συγκεκριμένος τύπος φορτιστή για όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι κατασκευαστές διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένους φορτιστές για τα laptops τους. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, μοντέλα της ίδια εταιρείας διαθέτουν ακόμα και διαφορετική θύρα φόρτισης.

Από τη στιγμή που οι θύρες φόρτισης δεν είναι τυποποιημένες, ο κίνδυνος να συνδέσουμε λάθος φορτιστή στον φορητό μας υπολογιστή είναι πολύ μικρός.

Ωστόσο, με την εισαγωγή του USB Type-C, τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά, με την υιοθέτηση ενός κοινού τύπου φόρτισης.

Τα στάνταρ για τη φόρτιση κινητού

Στις πρώτες δεκαετίες της κινητής τηλεφωνίας, η κατάσταση ήταν όπως και στα laptop. Κάθε εταιρεία είχε το δικό της φορτιστή, και δεν ήταν σπάνιο ακόμα και σε διαφορετικά μοντέλα της ίδιας εταιρείας να άλλαζε το βύσμα φόρτισης.

Η έλευση των smartphone, όμως, και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλαξε αυτή την κατάσταση. Πλέον, η φόρτιση κινητού και tablet είναι πολύ πιο απλή υπόθεση, σε σύγκριση με τα laptop.

Apple Lightning Connector

To 2012, η Apple εισήγαγε τον φορτιστή τύπου Lighting για iPhones και iPads.

Πλέον, όλες οι νέες iOS συσκευές χρησιμοποιούν το βύσμα Lightning, και μπορούν να συνδεθούν με οποιοδήποτε φορτιστή Lightning πιστοποιημένο ή κατασκευασμένο από την Apple.

Παλιότερες iOS συσκευές χρησιμοποιούν φορτιστή με βύσμα 30 ακίδων.

Micro-USB φορτιστές

Οι υποδοχές Micro-USB είναι ακόμα και σήμερα το πιο συνηθισμένο πρότυπο για τη φόρτιση κινητού και tablet.

Η καθιέρωση αυτή έγινε ύστερα από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υιοθέτηση ενός κοινού φορτιστή για smartphones.

Το Micro-USB πρότυπο ήρθε να αντικαταστήσει το Mini-USB που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα κινητά και άλλες μικρές φορητές συσκευές.

Για να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με έναν κοινό τύπο φορτιστή για smartphones, η Apple προσφέρει έναν προσαρμογέα Lightning σε Micro-USB.

USB Type-C

Το νεότερο πρότυπο φόρτισης, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και την εξέλιξη του Micro-USB, είναι το USB Type-C.

Θύρες USB – Τα πάντα για τη νέα θύρα USB-C

Εκτός από τις διάφορες εκδόσεις του USB, υπάρχουν και διαφορετικές θύρες USB, σε διάφορα μεγέθη, σχέδια, και αρώματα. Καθώς σύντομα θα έχουμε τις πρώτες συσκευές…

To USB Type-C είναι μία αναστρέψιμη θύρα με αυξημένο bandwidth, ενώ μπορεί να μεταφέρει σημαντικά περισσότερη ενέργεια από και προς τις συσκευές.

Πλέον, οι περισσότερες ναυαρχίδες αλλά και πολλά μεσαίας κατηγορίας smartphones διαθέτουν αυτό τον τύπο φόρτισης, ο οποίος τείνει να καθιερωθεί.

Παράλληλα, αρκετοί φορητοί ενσωματώνουν το USB-C, ενώ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση φόρτισης.

Και σε αυτή την περίπτωση, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί προσαρμογείς, οι οποίοι μπορούν να μετατρέψουν ένα κλασσικό Micro-USB φορτιστή σε Type-C.

Volts, Amperes και Watts

Για να κατανοήσουμε τη συμβατότητα του κάθε φορτιστή με τις διάφορες φορητές συσκευές, θα πρέπει να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν στην πράξη τα Volt, Ampere και Watt.

Όλοι έχουμε ακούσει για αυτές τις έννοιες, και πάνω κάτω ξέρουμε τι σημαίνουν. Πάμε όμως να κάνουμε μία επανάληψη στις έννοιες, έτσι όπως περιγράφονται στο βιβλίο της Γ' Γυμνασίου.

Πάντως, γενικές πληροφορίες για τον ηλεκτρισμό μπορούμε να βρούμε στον σχετικό μας οδηγό.

Ηλεκτρισμός – Πώς Λειτουργεί το θεμέλιο της Τεχνολογίας

Ο ηλεκτρισμός είναι πιθανότατα η σημαντικότερη εφεύρεση του ανθρώπου, και το θεμέλιο του σύγχρονου πολιτισμού. Όλοι διδαχτήκαμε στο σχολείο το πώς λειτουργεί ο ηλεκτρισμός, αλλά…

Τα Volt αντιστοιχούν στην ηλεκτρική τάση, ή αλλιώς διαφορά δυναμικού.

Διαφορά δυναμικού μεταξύ των δύο πόλων μιας ηλεκτρικής πηγής ονομάζεται το πηλίκο της ενέργειας που προσφέρεται από την πηγή σε ηλεκτρόνια συνολικού φορτίου, όταν διέρχονται από αυτήν προς το φορτίο.

Τα Amprere είναι μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για να κατανοήσουμε πλήρως τα Ampere, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε το Coulomb, το οποίο ορίζεται ως περίπου 6 πεντάκις εκατομμύρια ηλεκτρόνια.

Γνωρίζοντας τα παραπάνω, ένα Ampere ορίζεται ως ένα Coulomb που διέρχεται από μια διατομή του αγωγού σε διάστημα ενός δευτερολέπτου. Επομένως, 1 Ampere = 1 Coulomb/sec

Τα Watt είναι μονάδα μέτρησης της ισχύος. Γνωρίζουμε ότι η ισχύς είναι η ποσότητα της ενέργειας που μετατρέπει ή μεταφέρει μια συσκευή προς το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Στην πράξη, είναι το γινόμενο της τάσης και της έντασης του ρεύματος.

Παρ' όλα αυτά, αυτές οι έννοιες είναι γενικές, και δεν είναι εύκολο να τις αντιληφθούμε στην καθημερινότητα.

Για να κατανοήσουμε αυτές τις έννοιες στη δική μας περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία μεταφορά, όπως για παράδειγμα το νερό που ρέει μέσα από ένα σωλήνα.

Σε αυτή την περίπτωση, η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος αντιστοιχεί στον όγκο του νερού που ρέει μέσω του σωλήνα, ενώ η τάση είναι η πίεση του νερού. 

Αντίστοιχα, η ισχύς είναι ο ρυθμός παροχής νερού (πχ λίτρα ανά λεπτό), ο οποίος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της τάσης με την ένταση.

Χαρακτηριστικά φορτιστή

Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορτιστές για τη φόρτιση κινητού ή tablet έρχονται συνήθως σε δύο επιλογές, 5V/1A και 5V/2.1A, ανάλογα με τις απαιτήσεις των συσκευών.

Από τη στιγμή που ένας Micro-USB φορτιστής έχει την ένδειξη τάσης 5V, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φόρτιση κινητού ή tablet οποιασδήποτε εταιρείας, χωρίς να ανησυχούμε για την υπερβολική τάση.

Επίσης, 5V είναι η τάση που δίνουν οι έξοδοι USB του υπολογιστή, είτε πρόκειται για σταθερό ή για φορητό υπολογιστή. Γι' αυτό και είναι δυνατή η φόρτιση κινητού και tablet με ένα απλό καλώδιο από τον υπολογιστή, χωρίς μετασχηματιστή.

Βέβαια, με την είσοδο των USB-C φορτιστών, νέων τεχνολογιών φόρτισης, αλλά και των μεγαλύτερων μπαταριών των συσκευών, τα πράγματα γίνονται λίγο πιο πολύπλοκα.

Σε αυτή την περίπτωση, για να είμαστε σίγουροι στο τι φορτιστή θα χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να ελέγξουμε τις αναγραφόμενες πληροφορίες.

Αυτές συνήθως αναγράφονται με μικρά γράμματα σε κάποια πλευρά του φορτιστή. Μας ενδιαφέρουν κυρίως τα χαρακτηριστικά εξόδου (output) όσον αφορά τα volt.

Πώς λειτουργεί ένας φορτιστής?

Πρακτικά, ένας φορτιστής είναι μία συσκευή η οποία χρησιμοποιείται για να μετατρέψει το ρεύμα της πηγής στην απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζονται τα εσωτερικά κελιά της μπαταρίας για να γεμίσουν.

To πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η φόρτιση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τον τύπο του φορτιστή, αλλά και το μέγεθος της μπαταρίας μας.

Για παράδειγμα, ένας φορτιστής χαμηλής έντασης, δηλαδή που δίνει λίγα ampere στην έξοδο, στην πράξη μπορεί να φορτίσει το κινητό μας σε πιο αργό ρυθμό.

Αντίθετα, ένας φορτιστής υψηλότερης έντασης, με περισσότερα ampere, μπορεί να φορτίσει τη συσκευή μας πιο γρήγορα, εφόσον βέβαια υποστηρίζει ταχεία φόρτιση η συσκευή.

Οι σύγχρονες συσκευές είναι αρκετά έξυπνες για να καθορίσουν την ποσότητα ρεύματος που μπορούν να δεχθούν. Πιο συγκεκριμένα, οι μπαταρίες διαθέτουν ένα τσιπ που ρυθμίζει την απαιτούμενη ένταση του ρεύματος.

Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να υπάρχει μία επικοινωνία της μπαταρίας με τον φορτιστή, έτσι ώστε να υποστηρίζονται αυτά τα έξυπνα χαρακτηριστικά.

Προσοχή στην αγορά φορτιστή!

Η αγορά ενός φορτιστή είναι σημαντική υπόθεση και θέλει προσοχή.

Γενικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε φορτιστές οι οποίοι είναι ποιοτικοί και επώνυμοι, και όχι αγνώστου προελεύσεως.

Με αυτό τον τρόπο δεν εξασφαλίζουμε μόνο τη σωστή λειτουργία της συσκευής μας, αλλά και τη δική μας ασφάλεια.

Τα περισσότερα ατυχήματα με εκρήξεις κινητών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φόρτισης με ακατάλληλους φορτιστές.

To ίδιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και με την επιλογή ενός Power Bank.

Φορτιστές οι οποίοι υποστηρίζουν περισσότερα από 5V αφορούν ως επί το πλείστον συσκευές με θύρες USB-C. Έτσι, συμβουλή μας είναι να αποφεύγονται για συσκευές οι οποίες είναι συμβατές με το Micro-USB πρότυπο.

Φορτιστές με τεχνολογία γρήγορης φόρτισης μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε άλλες συσκευές, οι οποίες δεν υποστηρίζουν αυτή τη λειτουργία.

Όπως είπαμε, το τηλέφωνο είναι αρκετά έξυπνο για να φορτιστεί με την κανονική ταχύτητα για την οποία έχει σχεδιαστεί.

Να αναφέρουμε ότι υπάρχουν αρκετοί μέθοδοι γρήγορης φόρτισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε τέτοιος φορτιστής είναι συμβατός με τα διάφορα πρότυπα που υποστηρίζει κάθε συσκευή.

Η συσκευή μας βέβαια θα φορτίσει, αλλά λίγο πιο αργά από το αναμενόμενο.

Τελικά μπορούμε να χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε φορτιστή?

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν οποιοδήποτε φορτιστή για τη φόρτιση κινητού ή tablet, ο οποίος όμως είναι ποιοτικός και επώνυμος.

Βέβαια, θα πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Για παράδειγμα, συσκευές οι οποίες διαθέτουν θύρα Micro-USB, καλό να τις φορτίζουμε με φορτιστές οι οποίοι έχουν έξοδο ρεύματος μέχρι 5V.

Αντίθετα με τις συσκευές με θύρα USB-C, είμαστε ανοικτοί σε όλες τις προτάσεις.

Τα Ampere, τα οποία αναγράφονται πάνω στον φορτιστή, έχουν λιγότερη σημασία, καθώς η συσκευή θα τραβήξει μόνο όσο ρεύμα χρειάζεται.

Στην περίπτωση που ο φορτιστής δεν δίνει αρκετό ρεύμα, η συσκευή μας ναι μεν θα φορτίσει, αλλά πιο αργά.

Βέβαια, η αργή φόρτιση ωφελεί την μπαταρία, καθώς έτσι αποφεύγεται η υψηλή θερμοκρασία, και άρα παρατείνεται η διάρκεια ζωής της.

Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Παράλληλα, τα περισσότερα μοντέρνα smartphones μπορούν να δεχτούν ταχυφορτιστές οι οποίοι μπορούν να φορτίσουν τη συσκευή μας με ασφάλεια, σε γρηγορότερο χρόνο από τον εργοστασιακό.

Βέβαια, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει και η λύση ενός αντάπτορα, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε ένα οποιοδήποτε φορτιστή στις ανάγκες μας.

Στους φορητούς υπολογιστές η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Εάν ο φορητός μας διαθέτει συγκεκριμένη θύρα φόρτισης τότε περιοριζόμαστε στον εργοστασιακό του φορτιστή.

Εάν όμως ο φορητός μας χρησιμοποιεί θύρα USB-C για φόρτιση, τότε ουσιαστικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε τέτοιο φορτιστή.

Μπορούμε ακόμα να δοκιμάσουμε και τον USB-C φορτιστή του κινητού μας. Αν και ο φορτιστής ενός smartphone είναι πολύ χαμηλότερης ισχύος, το σίγουρο είναι ότι δεν θα βλάψει τον φορητό μας. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί απλά να μην φορτίσει καθόλου.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το USB-C φορτιστή του φορητού μας για να φορτίσουμε το USB-C smartphone μας.

Εσείς χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε φορτιστή για τις συσκευές σας?

Επιλέγετε να φορτίζετε κάθε φορητή σας συσκευή με τον εργοστασιακό της φορτιστή ή χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε φορτιστή βρείτε μπροστά σας;

Εάν αντιμετωπίσατε ποτέ κάποιο πρόβλημα ή δυσλειτουργία με τη φόρτιση κινητού, tablet, ή laptop, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps