Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Εναλλακτικές Ελαφριές Εφαρμογές Για Έξτρα Χώρο στο Κινητό Android

Εναλλακτικές Ελαφριές Εφαρμογές Για Έξτρα Χώρο στο Κινητό Android

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ο περιορισμένος αποθηκευτικός χώρος είναι βασικό πρόβλημα σε όσους δεν διαθέτουν κάποια Android συσκευή υψηλών προδιαγραφών. Πολλές φορές, μπορεί να αναγκαστούμε να σβήσουμε κάποια φωτογραφία ή κάποιο βίντεο, μόνο και μόνο για να χωρέσουμε την αγαπημένη μας εφαρμογή. Για εσάς λοιπόν που έχετε περιορισμένο χώρο στη συσκευή σας, θα σας παρουσιάσουμε ελαφριές εφαρμογές που θα σας γλιτώσουν χώρο, και όχι μόνο.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Facebook Lite

Το Facebook Lite κυκλοφόρησε το 2015, και σχεδιάστηκε για να προσφέρει μια πιο ελαφριά εφαρμογή στους χρήστες του Facebook.

Απευθυνόταν κυρίως σε χρήστες που κατοικούν σε χώρες με προβλήματα στα mobile δεδομένα, και γενικότερα στην ταχύτητα του internet.

Η εφαρμογή παρέχει τις ίδιες δυνατότητες που θα είχαμε χρησιμοποιώντας έναν browser ή την κύρια εφαρμογή του Facebook. Η διαφορά της είναι ότι μας τα προσφέρει όλα σε μια πιο “light” έκδοση.

Μέγεθος και αποθηκευτικός χώρος

Η original εφαρμογή του Facebook έχει μέγεθος 71.8 MB πριν την εγκατάσταση, και καταλαμβάνει 195 MB του αποθηκευτικού μας χώρου. Το Facebook Lite, από την άλλη, έχει μέγεθος μικρότερο των 10 MB.

Μεγάλες διαφορές παρατηρούμε και στο μέγεθος της RAM που χρειάζονται οι δύο εφαρμογές. Η κανονική εφαρμογή του Facebook καταλαμβάνει περίπου 200-300 MB, ενώ το Facebook Lite μόλις 50 με 150 MB RAM.

Οι διαφορές είναι σίγουρα σημαντικές, κυρίως για αυτούς από εμάς που έχουμε παλαιότερες συσκευές ή συσκευές χαμηλότερων επιδόσεων.

Interface και Chat

Το interface μπορεί να μοιάζει σαν μια παλιότερη έκδοση του Facebook, όμως είναι απολύτως λειτουργικό. Με την πιο απλή εμφάνιση πετυχαίνει την εξοικονόμηση αποθηκευτικού χώρου, αλλά και δεδομένων.

Επιπλέον, η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούμε με τους φίλους μας, χωρίς να χρειαζόμαστε κάποια εφαρμογή τύπου messenger. Το chat είναι πλήρως λειτουργικό, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε χωρίς προβλήματα.

Τι του λείπει?

Η μόνη λειτουργία που δεν θα βρούμε στο Facebook Lite είναι ο ήχος των ειδοποιήσεων. Αν και οι ειδοποιήσεις έρχονται κανονικά, δεν θα μπορούμε να τις “ακούμε”.

Κατά τα άλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του Facebook.

Messenger Lite

Κάποτε, το Facebook Messenger ήταν απλά ένας τρόπος να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας. Πλέον, έχει γεμίσει με δυνατότητες όπως το να παίζουμε παιχνίδια, να στέλνουμε GIFs, ακόμα και να στέλνουμε χρήματα.

Κάποιες από τις παραπάνω λειτουργίες μπορεί να μας φανούν χρήσιμες. Αν όμως θέλουμε απλά μια εφαρμογή για να στέλνουμε και να λαμβάνουμε μηνύματα, μπορεί να γίνουν και ενοχλητικές.

Interface

Το interface της εφαρμογής είναι λιτό και κατανοητό. Έχει 3 διαφορετικές καρτέλες: το ‘home’, τη λίστα των φίλων μας, και τις ρυθμίσεις. Από την πρώτη στιγμή που θα το ανοίξουμε, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και κατανεμημένα

Καμία σχέση δηλαδή με το interface του Facebook Messenger, που μπορεί να γίνει κουραστικό στην προσπάθειά του να συμπεριλάβει όλες τις δυνατότητες του Facebook.

Μπορούμε να βρούμε ό,τι θέλουμε, εύκολα και μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Όπως και με το Facebook Lite, το Messenger Lite μοιάζει σαν μια παλαιότερη έκδοση της messenger εφαρμογής του Facebook.

Χαρακτηριστικά

Τα 25 περίπου MB που καταλαμβάνει είναι αρκετά για να χωρέσουμε την εφαρμογή σε οποιοδήποτε συσκευή. Η διαφορά σε σχέση με το Facebook Messenger είναι παραπάνω από 300 ΜΒ. Δεν τα λες και λίγα.

Μαζί με τον αποθηκευτικό χώρο, θα εξοικονομήσουμε και δεδομένα. Όλες αυτές οι λειτουργίες που κατά καιρούς προσθέτει το Facebook στην εφαρμογή του, καταναλώνουν μεγάλο όγκο των δεδομένων μας.

Από εκεί και πέρα, θα βρούμε τις βασικές δυνατότητες του chat του Facebook. Ό,τι δηλαδή θα περίμενε κανείς από μια messenger εφαρμογή. Μπορούμε να στείλουμε μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, ή να πραγματοποιήσουμε ηχητική κλήση.

Τι του λείπει?

Η αλήθεια είναι ότι του λείπουν πολλές λειτουργίες σε σχέση με το Facebook Messenger. Δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε βίντεο κλήση, δεν μπορούμε να στείλουμε GIFs, ούτε να παίξουμε παιχνίδια στο chat με τους φίλους μας.

Όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Εκτός από το να εξοικονομήσουμε χώρο, μπορεί τελικά να μας βοηθήσει να μην σπαταλάμε χρόνο στο Facebook, και να το χρησιμοποιούμε απλά για να επικοινωνούμε με τους φίλους μας.

New Pipe

Σε αντίθεση με το Facebook, το YouTube δεν περιέχει κάποια επίσημη lite εφαρμογή. Αν θέλετε όμως κάποια πιο ελαφριά έκδοση, το New Pipe είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.

Το New Pipe είναι κάπως διαφορετικό από τις υπόλοιπες ελαφριές εφαρμογές. Είναι ανοιχτού κώδικα, και δεν θα το βρούμε στο Google Play. Επίσης, περιέχει επιπλέον δυνατότητες σε σχέση με την επίσημη εφαρμογή του Youtube.

Εναλλακτικές Ελαφριές Εφαρμογές Για Έξτρα Χώρο στο Κινητό Android 7

Πόσο lite είναι?

Αρχικά, χρειάζεται μόλις 20 MB αποθηκευτικού χώρου. Συγκριτικά, η επίσημη εφαρμογή του Youtube, καταλαμβάνει 150 MB. Επιπλέον, χρησιμοποιεί λιγότερη RAM και δεδομένα, που το κάνει ακόμα πιο ελαφρύ και χρήσιμο σε συσκευές χαμηλότερων επιδόσεων.

Επίσης, η εφαρμογή λειτουργεί χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερη ισχύ από τον επεξεργαστή του κινητού μας. Έτσι γλιτώνουμε και από την κατανάλωση της μπαταρίας μας.

Πώς θα την κατεβάσουμε?

Δεν θα βρούμε το New Pipe στο Play Store, οπότε θα πρέπει να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε χειροκίνητα. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία είναι πολύ απλή, και δεν χρειάζεται κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις ή root στην συσκευή μας.

Απλώς κατεβάζουμε το apk αρχείο, και στη συνέχει το “τρέχουμε”. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το New Pipe θα εμφανιστεί κανονικά στην οθόνη του κινητού μας, όπως και οι υπόλοιπες εφαρμογές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λεγόμενο sideloading – δηλαδή την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του Google Play – δείτε τον οδηγό μας:

Πλάγια Εγκατάσταση Εφαρμογών στο Android με Sideloading

Οι Android συσκευές αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα και το Play Store προσφέρει εκατοντάδες χιλιάδες εφαρμογές για κατέβασμα στη συσκευή μας. Όμως, υπάρχει και ένας τεράστιος…

Χαρακτηριστικά

Το New Pipe, όχι μόνο είναι “ελαφρύτερο” από την επίσημη εφαρμογή του Youtube, αλλά περιέχει και κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι μας επιτρέπει να κατεβάσουμε το βίντεο που βλέπουμε απευθείας στην συσκευή μας.

Επιπλέον, μπορούμε να επιλέξουμε την ποιότητα στην οποία θέλουμε να κατεβάσουμε το βίντεο, ή μπορούμε να κατεβάσουμε μόνο το ηχητικό του κομμάτι.

Εκτός από το κατέβασμα, το New Pipe μας επιτρέπει να το “τρέχουμε” στο background την ώρα που χρησιμοποιούμε κάποια άλλη εφαρμογή. Σε αντίθεση με την επίσημη εφαρμογή του Youtube, η οποία σταματάει το βίντεο όταν μπαίνει στο background.

Τι του λείπει?

Αν σας αρέσει να διαβάζετε τα σχόλια κάτω από τα βίντεο που βλέπετε, τότε θα απογοητευτείτε, καθώς το New Pipe δεν εμφανίζει τα σχόλια στα βίντεο.

Κατά τα άλλα, παρέχει όλες τις λειτουργίες του Youtube, ενώ ταυτόχρονα είναι από τις πιο ελαφριές εφαρμογές για παρακολούθηση βίντεο.

Skype Lite

Όπως και η Lite έκδοση του Facebook, το Skype Lite ανήκει στις ελαφριές εφαρμογές που θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε αποθηκευτικό χώρο. Ταυτόχρονα, όμως, θα καταναλώνουμε και λιγότερα δεδομένα.

Ο αποθηκευτικός χώρος που καταλαμβάνει ανέρχεται περίπου στα 50 MB. Όχι και άσχημα, αν σκεφτούμε ότι μας προσφέρει όλες τις δυνατότητες της κανονικής εφαρμογής του Skype.

Χαρακτηριστικά

Απλό interface χωρίς δυνατότητα κάποιας παραμετροποίησης, που όμως είναι αρκετά εύχρηστο και λειτουργικό. Επιπλέον, παρέχει την δυνατότητα να παρακολουθούμε τον όγκο των δεδομένων που καταναλώνουμε ανά πάσα στιγμή.

Το Skype Lite, μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε και βίντεο ή ηχητικές κλήσεις. Η ποιότητα του ήχου και της εικόνας δεν παρουσιάζει καμία διαφορά με την original εφαρμογή ή την εφαρμογή του υπολογιστή μας.

Ακόμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν messenger, για να στέλνουμε και να λαμβάνουμε SMS από τις επαφές του κινητού μας.

Τι του λείπει

Όχι μόνο δεν του λείπει κάτι, αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι καλύτερο από την original εφαρμογή του Skype. “Τρέχει” πιο γρήγορα, είναι πιο εύχρηστο, και σίγουρα πολύ πιο ελαφρύ.

Θα συνιστούσαμε το Skype Lite, ακόμα και αν δεν έχετε πρόβλημα αποθηκευτικού χώρου στην συσκευή σας.

Puffin

Ένας web browser είναι μία από τις πιο βασικές και χρήσιμες εφαρμογές σε μια Android συσκευή. Ο προεγκατεστημένος browser στις Android συσκευές, είναι ότι και ο Internet Explorer για τους υπολογιστές. Λίγοι τον χρησιμοποιούν.

Ο Puffin δεν είναι ο πιο εντυπωσιακός browser από άποψη design, είναι όμως μία από τις πιο ελαφριές εφαρμογές, κατάλληλη για συσκευές με περιορισμένες δυνατότητες, και όχι μόνο.

Μια ελαφριά εφαρμογή με υψηλές επιδόσεις

Ο Puffin καταλαμβάνει μόλις 40 MB αποθηκευτικού χώρου. Συγκριτικά, ο Chrome καταλαμβάνει 80-90 MB, και ο Firefox 140-150 ΜΒ. Σαν να μην έφτανε αυτό, χρησιμοποιεί και λιγότερα δεδομένα κατά την περιήγησή μας στο internet.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, o Puffin μπορεί να μας κάνει μέχρι και 90% “οικονομία” στα δεδομένα που χρησιμοποιούμε. Με την χρήση ενός αλγόριθμου, συμπιέζει τις σελίδες που ανοίγουμε.

Ταυτόχρονα, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ταχύτητα από τους υπόλοιπους browsers για Android.

Χαρακτηριστικά

Στον Puffin θα συναντήσουμε χαρακτηριστικά τα οποία δεν υπάρχουν στους άλλους browsers. Ένα από αυτά είναι η δυνατότητα να εμφανίσουμε κέρσορα ποντικιού, ιδιαίτερα χρήσιμο για ιστοσελίδες που δεν έχουν έκδοση για κινητό.

Για τους λάτρεις των flash games, ο Puffin περιέχει ένα gamepad αντίστοιχο με αυτό που συναντάμε σε παιχνίδια για Android. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να παίξουμε browser παιχνίδια από το κινητό μας.

Τέλος, ιδιαίτερα χρήσιμα είναι και τα “έξυπνα εργαλεία”. Πάνω από το πληκτρολόγιό μας, εμφανίζονται επιλογές για αντιγραφή, αποκοπή, και επικόλληση, που κάνουν σαφώς την ζωή μας πιο εύκολη.

Τι του λείπει?

Ξεκάθαρα, ο Puffin δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους άλλους mobile browsers. Ίσως οι άλλοι έχουν να ζηλέψουν χαρακτηριστικά όπως τα “έξυπνα εργαλεία”. Σίγουρα θα τον συνιστούσαμε, ακόμα και για κινητά υψηλών επιδόσεων και προδιαγραφών.

Εσείς ποιες ελαφριές εφαρμογές χρησιμοποιείτε στην Android συσκευή σας?

Χρησιμοποιείτε κάποιες από τις ελαφριές εφαρμογές που αναφέραμε? Έχετε κάποια άλλη να προτείνετε? Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps