Home » Hardware » Reviews » Gaming Ποντίκι HyperX Pulsefire και ο Μύθος των DPI στα Παιχνίδια

Gaming Ποντίκι HyperX Pulsefire και ο Μύθος των DPI στα Παιχνίδια

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι σίγουρο ότι ένα gaming ποντίκι δεν πρόκειται να μας κάνει καλύτερο παίκτη στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να μας προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα και εργονομικές ανέσεις, που δεν θα βρούμε σε ένα απλό mouse. Δείτε στο άρθρο τη hands-on παρουσίαση του gaming ποντικιού HyperX Pulsefire FPS, καθώς και γιατί τα υψηλά DPI δεν μας βοηθούν στα παιχνίδια.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Σε τι διαφέρει ένα gaming mouse από ένα κοινό ποντίκι

Ο χειρισμός των βιντεοπαιχνιδιών στον υπολογιστή, είναι συνυφασμένος με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Όσον αφορά το mouse, αρκεί να διαθέτει δύο πλήκτρα και μια ροδέλα κύλισης για να μας κάνει τη δουλειά.

Ωστόσο, βλέπουμε συχνά στο διαδίκτυο και στα διάφορα καταστήματα τεχνολογίας, ποντίκια που παρουσιάζονται συγκεκριμένα για gaming.

Οι βασικές διαφορές που έχουν τα gaming ποντίκια σε σχέση με τα κοινά, είναι στα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Στην ποιότητα του αισθητήρα και του διακόπτη των πλήκτρων
  • Στη διάθεση περισσότερων κουμπιών για πρόσθετες λειτουργίες και τη δυνατότητα παραμετροποίησής τους
  • Στον εργονομικό σχεδιασμό της λαβής, για καλύτερο και πιο άνετο χειρισμό στο παιχνίδι

Πάμε όμως να δούμε όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, μέσα από την παρουσίαση του HyperX Pulsefire. Το mouse μας το έστειλε το διαδικτυακό κατάστημα του Gearbest για να το δοκιμάσουμε, και τους ευχαριστούμε πολύ.

HyperX

Πριν προχωρήσουμε στο review του HyperX Pulsefire, θα αναφέρουμε μερικές εισαγωγικές πληροφορίες για όσους δεν γνωρίζουν το HyperX brand.

Η μάρκα HyperX αντιπροσωπεύει τη high-end κατηγορία προϊόντων της Αμερικανικής εταιρείας Kingston Technology, που είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος κατασκευαστής προϊόντων μνήμης υπολογιστών.

Η συγκεκριμένη φίρμα δημιουργήθηκε το 2002, και τα πρώτα χρόνια λάνσαρε μνήμες RAM υψηλών επιδόσεων για gamers και overclockers.

Σήμερα, μετά από περίπου 16 χρόνια, η γκάμα των προϊόντων HyperX έχει διευρυνθεί, και θα βρούμε από SSD και flash drives, μέχρι gaming πληκτρολόγια και headsets.

Πλέον, το HyperX brand είναι συνώνυμο του gaming hardware, και η εταιρεία είναι σπόνσορας σε πάνω από 20 eSports ομάδες, όπως επίσης και μέγας χορηγός στα τουρνουά Intel Extreme Masters και DreamHack.

HyperX Pulsefire FPS

Το HyperX Pulsefire είναι ένα ενσύρματο full-size ποντίκι για δεξιόχειρες, με έξι πλήκτρα που φέρουν διακόπτες της Omron.

Η Kingston προωθεί το προϊόν ως first-person shooter mouse. Ωστόσο, αυτό είναι περισσότερο μια κίνηση marketing, αφού μπορούμε να παίξουμε το ίδιο καλά όλα τα είδη των video games.

Τα κουμπιά απαρτίζονται από το αριστερό, δεξί, και μεσαίο πλήκτρο της ροδέλας, ένα επιπλέον για να αλλάζουμε τις τέσσερις προκαθορισμένες ρυθμίσεις ανάλυσης, και δύο πρόσθετα πλαϊνά για τον αντίχειρα.

Παρουσίαση: Gaming Mouse HyperX Pulsefire & ο Μύθος των DPI

Εδώ να αναφέρουμε ότι το HyperX Pulsefire δεν συνοδεύεται από κάποιο λογισμικό για τον προγραμματισμό των κουμπιών.

Επίσης, το ποντίκι διαθέτει έναν από τους καλύτερους οπτικούς αισθητήρες που έχουν κατασκευαστεί, τον PixArt PMW 3310.

Πιο αναλυτικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του HyperX Pulsefire είναι τα ακόλουθα:

  • Ανάλυση: 400/800/1600/3200 DPI
  • Polling rate: 1000Hz
  • Ταχύτητα ανίχνευσης: 130IPS (Inches per Second)
  • Επιτάχυνση: 30g
  • Αντοχή αριστερού/δεξιού πλήκτρου: 20 εκατομμύρια κλικ
  • Τύπος σύνδεσης: USB 2.0
  • Βάρος (χωρίς το καλώδιο): 95gr
  • Διαστάσεις: (L) 127.54mm x (W) 71.07mm x (H) 41.91mm
  • Μήκος καλωδίου: 1.8m

Σε αυτό το σημείο, θα σταθούμε στα δύο τεχνικά στοιχεία που ενδιαφέρουν περισσότερο τους gamers: την ανάλυση και απόκριση του mouse.

Ανάλυση ποντικιού

Μια από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες στον χώρο του PC gaming είναι η ανάλυση του ποντικιού, το λεγόμενο DPI.

Το μέγεθος DPI σημαίνει Dots per Inch, και εκφράζει τον αριθμό των κουκκίδων που μπορεί να εκτυπώσει ένας printer σε μια γραμμή μιας ίντσας.

Όσο πιο πολλά DPI μπορεί να αποδώσει ένας εκτυπωτής, τόσο καλύτερη ποιότητα θα έχει η εκτύπωση.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, στη βιομηχανία των υπολογιστών έχει επικρατήσει ένας λανθασμένος όρος για την ανάλυση των ποντικιών.

Το σωστό μέγεθος αναφοράς είναι το CPI (Counts per Inch). Ο όρος εκφράζει τον αριθμό των βημάτων που αναφέρει ο αισθητήρας του ποντικιού στο σύστημα, όταν κινείται κατά μήκος μιας ίντσας.

Με απλά λόγια, το DPI/CPI δηλώνει πόσες πληροφορίες μπορεί να στείλει ένα mouse στον υπολογιστή κατά την ανίχνευση μιας κίνησης.

Για διαφημιστικούς σκοπούς, οι εταιρείες συγχέουν το υψηλό DPI/CPI που μπορεί να αποδώσει το ποντίκι τους, με την ακρίβεια χειρισμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι χρήστες να νομίζουν ότι όσο πιο μεγάλο DPI/CPI έχει ένα mouse, τόσο πιο ακριβές θα είναι μέσα στο παιχνίδι.

Η πραγματικότητα είναι ότι το υψηλό DPI/CPI όχι μόνο δεν βοηθάει στην ακρίβεια χειρισμού, αλλά φέρνει και αντίθετα αποτελέσματα. Ακολούθως θα εξηγήσουμε γιατί συμβαίνει αυτό.

Το οπτικό ποντίκι διαθέτει έναν αισθητήρα εικόνας, που αποτελείται από μια συστοιχία pixel. Κάθε pixel αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη θέση στην επιφάνεια του mousepad μέσω ενός οπτικού φακού. Με αυτόν τον τρόπο, ανιχνεύεται από το σύστημα η κίνηση του ποντικιού.

Αυτή η αντιστοιχία των pixel στην επιφάνεια είναι η εγγενής ανάλυση του αισθητήρα (native resolution).

Οι εταιρείες, για να δώσουν τα υψηλά DPI/CPI που βλέπουμε στα gaming ποντίκια, διαιρούν τεχνητά τα pixel του αισθητήρα.

Ωστόσο, όταν πολλαπλασιάζονται τα DPI/CPI, αυξάνεται στον αντίποδα ένα φαινόμενο που μειώνει τη σωστή ανίχνευση του ποντικιού.

Όσο διαιρούνται τεχνητά τα pixels για να πολλαπλασιαστούν τα DPI/CPI, εξασθενεί η ποιότητα της πληροφορίας που δίνουν στο σύστημα, λόγω των περισσότερων παρεμβολών (χαμηλότερο SNR).

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι επαγγελματίες gamers προτιμούν να παίζουν με χαμηλά DPI/CPI στο ποντίκι.

Στα υψηλά DPI/CPI ο κέρσορας καταλήγει να γίνεται “νευρικός”, και το ποντίκι να έχει αυξημένα ποσοστά σφαλμάτων στην ανίχνευση της θέσης, λόγω των παρεμβολών.

Απόκριση ποντικιού

Η απόκριση ποντικιού (polling rate) δηλώνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα mouse για να αναφέρει τη θέση του στο σύστημα.

Το HyperX Pulsefire διαθέτει απόκριση 1000Hz, που είναι ένας ταχύτατος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι το ποντίκι ενημερώνει για τη θέση του τον υπολογιστή 1000 φορές το δευτερόλεπτο, ή αλλιώς κάθε 1ms.

Το υψηλό polling rate μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται μια κίνηση του ποντικιού για να αποτυπωθεί στην οθόνη. Παρ' όλα αυτά, πάνω από τα 500Hz είναι αδύνατο να καταλάβουμε κάποια διαφορά, γιατί δεν την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι.

Εφόσον αναλύσαμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά που μας ενδιαφέρουν, θα ξεπακετάρουμε το mouse για να το δοκιμάσουμε.

Unboxing

Το HyperX Pulsefire ήρθε στην πόρτα μας μέσω της μεταφορικής ACS, χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς καμία χρέωση τελωνείου. Μόλις ανοίξαμε το εξωτερικό περιτύλιγμα, πιάσαμε στα χέρια μας την ωραία συσκευασία του ποντικιού.

Εδώ να σημειώσουμε ότι το HyperX Pulsefire ήταν μέσα στα τεχνολογικά προϊόντα που ξεχώρισαν για τον σχεδιασμό και την εργονομία τους στην περίοδο 2017/2018. Το mouse πήρε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία βιομηχανικού σχεδιασμού, το διεθνούς φήμης Red Dot.

Εσωτερικά στο κουτί, το ποντίκι ήταν τοποθετημένο σε μια πολύ προσεγμένη θήκη…

…και συνοδευόταν από ένα διαφημιστικό flyer με HyperX προϊόντα, όπως επίσης και το manual.

Εντυπώσεις

Το mouse το δοκιμάσαμε αρκετές ώρες σε διάφορα είδη βιντεοπαιχνιδιών, και η απόδοσή του μας αποζημίωσε με το παραπάνω.

Το HyperX Pulsefire είναι ένα ελαφρύ, άνετο, και ξεκούραστο ποντίκι, τόσο σε palm λαβή…

…όσο και σε claw grip, ενώ η απόκριση των πλήκτρων ήταν άμεση με χαρακτηριστικά έντονο ήχο (κλικ).

Στις πλευρές διαθέτει ένα αντιολισθητικό προφίλ για καλύτερο κράτημα, που όμως προσωπικά θα το θέλαμε περισσότερο τραχύ.

Η ολίσθηση του ποντικιού στο mousepad ήταν πολύ ομαλή, και αυτό οφείλεται στα δύο υπερμεγέθη πέλματα που διαθέτει.

Παρά το μικρό του βάρος, η γενικότερη κατασκευή του είναι στιβαρή και υψηλής ποιότητας. Το τελευταίο χαρακτηριστικό το αντιλαμβανόμαστε και από το πλεκτό και ανθεκτικό καλώδιο σύνδεσης που έχει.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι το mouse είναι εντυπωσιακό και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Κόστος

Αν και το HyperX Pulsefire είναι η πρώτη προσπάθεια της Kingston στον τομέα των gaming ποντικιών, έκαναν πολύ καλή δουλειά.

Το ποντίκι θα το βρούμε στο διαδικτυακό κατάστημα του Gearbest στα 44 ευρώ. Για να το παραγγείλουμε με την ασφαλέστερη μέθοδο αποστολής Priority Line, υπάρχει ένα -ομολογουμένως υψηλό- πρόσθετο κόστος 24 ευρώ.

Για να πετύχουμε καλύτερη τιμή μεταφορικών, μπορούμε αν είμαστε τολμηροί να το παραγγείλουμε με τη δωρεάν μέθοδο Registered Air Mail. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος αποστολής ενδέχεται να περάσει τελωνείο.

Παρ' όλα αυτά, το Gearbest μας εξασφαλίζει την επιστροφή του κόστους των τελωνειακών δασμών στις Registered Air Mail παραγγελίες.

Πώς σας φάνηκε το gaming mouse HyperX Pulsefire FPS;

Σας άρεσε το προϊόν της παρουσίασης; Εσείς παίζετε παιχνίδια με χαμηλό DPI/CPI ή όχι; Εάν θέλετε να ρωτήσετε κάτι σχετικά με το προϊόν της Kingston, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps