Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #25: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #25: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις του δικτύου στα Windows 10, και απενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις του Mail. Στη συνέχεια, κάνουμε εξαγωγή ιστορικού του Chrome σε μορφή html/csv/txt, βλέπουμε ποιος χρησιμοποιεί το PC μας, και απενεργοποιούμε την αυτόματη επανεκκίνηση των προγραμμάτων. Τέλος, μπλοκάρουμε εισερχόμενες κλήσεις και πραγματοποιούμε ενημέρωση των εφαρμογών.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Επαναφορά των ρυθμίσεων του δικτύου στα Windows 10

Σε όλους μας έχει τύχει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα και να μην μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο. Αυτό επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητά μας, είτε γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, είτε γιατί δεν μπορούμε να χαζέψουμε με τις ώρες στο Youtube.

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε όταν έχετε θέμα με τη σύνδεση στο διαδίκτυο, διαβάστε πρώτα τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Τι Nα Κάνω Όταν Ο Υπολογιστής Δεν Μπαίνει Στο Ίντερνετ Α2
Δεν Μπαίνει Στο Ίντερνετ ο Υπολογιστής? Τι Μπορώ Να Κάνω

Πολλοί από εμάς νιώθουμε ανησυχία, ίσως στα όρια του πανικού, όταν το εικονίδιο της σύνδεσης στη γραμμή εργασιών μας ειδοποιεί ότι ο υπολογιστής δεν μπαίνει…

Αν παρ' όλα αυτά υπάρχει πρόβλημα, τότε ίσως η επαναφορά των ρυθμίσεων του δικτύου μας βοηθήσει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τα παρακάτω απλά βήματα:

  • Πατάμε το συνδυασμό των πλήκτρων Windows Key + I για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις.

QuickSteps #25: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

  • Επιλέγουμε «Δίκτυο και Internet».

  • Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί στην «Κατάσταση», κατευθυνόμαστε προς τα κάτω και επιλέγουμε «Επαναφορά ρυθμίσεων δικτύου».

  • Στη συνέχεια, πατάμε «Επαναφορά τώρα». Αν χρησιμοποιούμε VPN, θα πρέπει να  επανεγκαταστήσουμε το κατάλληλο λογισμικό μόλις τελειώσει η διαδικασία.

  • Τέλος, θα μας εμφανιστεί μια προειδοποίηση για το αν θέλουμε να κάνουμε επαναφορά, στην οποία πατάμε «Ναι».

Όπως είπαμε και πριν, αυτή θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση, αφού έχουμε δοκιμάσει όλα τ' άλλα πρώτα.

Απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων του Mail στα Windows 10

Αν δεν θέλουμε να λαμβάνουμε συνέχεια ειδοποιήσεις από το email μας στα Windows, υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε από αυτές. Αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε την εφαρμογή της αλληλογραφίας.

  • Πατάμε το εικονίδιο με το γρανάζι που βρίσκεται κάτω αριστερά.

  • Στην καρτέλα που θα εμφανιστεί δεξιά, επιλέγουμε «Ειδοποιήσεις».

  • Αφού επιλέξουμε τον λογαριασμό μας, έχουμε δύο επιλογές, οι οποίες φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.

  • Τώρα πατάμε Windows Key + I για να ανοίξουμε τις ρυθμίσεις, και επιλέγουμε το «Σύστημα».

  • Στη συνέχεια, στις «Ειδοποιήσεις και ενέργειες», κατευθυνόμαστε μέχρι κάτω. Στην κατηγορία «Λήψη ειδοποιήσεων από αυτούς τους αποστολείς», απενεργοποιούμε την αλληλογραφία.

Αν αλλάξουμε γνώμη και θελήσουμε να εμφανίζονται ξανά οι ειδοποιήσεις, απλά ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα με τις αντίθετες επιλογές.

Εξαγωγή ιστορικού του Chrome σε HTML/CSV/TXT

Είναι γνωστό ότι αν έχουμε λογαριασμό στη Google, όλες οι αναζητήσεις μας καταγράφονται σ' αυτόν.

Ο Chrome μας δίνει την επιλογή να κατεβάσουμε το ιστορικό μας σε HTML, αλλά τίποτα παραπάνω. Ευτυχώς για εμάς, υπάρχει το ChromeHistoryView, το οποίο μας δίνει περισσότερες επιλογές.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να κατεβάσετε το ιστορικό σας με τον τρόπο που σας προσφέρει ο Chrome, ή και πώς μπορείτε να διαγράψετε το ιστορικό σας, απλά διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Ιστορικό Αναζήτησης Google: Πώς να το Διαγράψουμε

Σύμφωνα με έγκυρες μελέτες, κάνουμε περίπου ένα σκασμό αναζητήσεις Google καθημερινά. Αν έχουμε λογαριασμό στη Google, όλες οι αναζητήσεις μας καταγράφονται σε αυτόν (μην παριστάνετε τους…

Το ChromeHistoryView είναι ένα δωρεάν και portable πρόγραμμα της Nirsoft, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ.

Μόλις το τρέξουμε, θα μας εμφανίσει μια λίστα με το ιστορικό μας, όπως επίσης και στοιχεία όπως το URL, ο τίτλος, η ακριβής ημερομηνία και ώρα επίσκεψης, πόσες φορές επισκεφτήκαμε τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, κτλ.

Την παραπάνω λίστα μπορούμε να την κάνουμε εξαγωγή σε μορφή HTML, TXT και XML.

Πώς να δούμε ποιος χρησιμοποιεί το PC μας

Χρησιμοποιώντας το WinLogOnView, το οποίο είναι ένα δωρεάν portable πρόγραμμα που μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ποιος χρησιμοποίησε τελευταίος τον υπολογιστή μας, και όχι μόνο.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τρέξουμε την εφαρμογή. Το WinLogOnView μαζεύει τα δεδομένα από την καταγραφή συμβάντων των Windows, και τα παρουσιάζει σε μια φιλική μορφή προς τον χρήστη, ώστε να είναι πιο κατανοητά και εύχρηστα.

Η λίστα που μας εμφανίζεται αποτελείται από όλους τους χρήστες που έχουν συνδεθεί στον υπολογιστή μας, παρέχοντας πληροφορίες όπως:

  • το Logon ID
  • το User Name
  • το Domain
  • τον υπολογιστή
  • την ακριβή ώρα σύνδεσης και αποσύνδεσης
  • τη διεύθυνση δικτύου
  • το συνολικό χρονικό διάστημα που ο χρήστης παρέμεινε συνδεδεμένος στον υπολογιστή.

Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής της λίστας που βλέπουμε παραπάνω σε αρχείο μορφής HTML, ή συμβατό αρχείο για εισαγωγή των δεδομένων σε Excel.

Διακοπή αυτόματης επανεκκίνησης προγραμμάτων μετά από restart

Από το Fall Creators Update των Windows 10 και μετά, άλλαξαν πολλά, κάποια προς το καλύτερο, και κάποια προς το χειρότερο.

Μια αλλαγή η οποία αναστάτωσε πολλούς χρήστες, είναι ότι το λειτουργικό μπορεί πλέον να ανοίξει προγράμματα μετά τον τερματισμό ή την επανεκκίνηση, τα οποία χρησιμοποιούσαμε πριν.

Ο λόγος είναι πως έτσι θα μπορούμε μετά από μια επανεκκίνηση να συνεχίσουμε από εκεί που ήμασταν, χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να ξανανοίξουμε το κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιούσαμε.

Σ' αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι δεν ανοίγουν όλες οι εφαρμογές μετά από την επανεκκίνηση ή τον τερματισμό. Παρόλο που δεν υπάρχει καμιά ρύθμιση για να απενεργοποιήσουμε αυτό το χαρακτηριστικό, υπάρχουν τρόποι για να το αποφύγουμε.

Πρώτος τρόπος

Η Microsoft προτείνει πριν από κάθε επανεκκίνηση ή τερματισμό να κλείνουμε κάθε πρόγραμμα που έχουμε ανοιχτό. Βέβαια, αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και κουραστικό για κάποιους, αλλά παραμένει η πιο σίγουρη λύση.

Δεύτερος τρόπος

Πατάμε Window Key + D για να γίνει ελαχιστοποίηση όλων των παραθύρων που έχουμε μπροστά μας.

Στη συνέχεια πατάμε Alt + F4 για να εμφανιστεί το κλασικό παραθυράκι για τον τερματισμό λειτουργίας του υπολογιστή. Εκεί επιλέγουμε είτε τερματισμό, είτε επανεκκίνηση.

Τρίτος τρόπος

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία συντόμευση για τον τερματισμό ή για την επανεκκίνηση του υπολογιστή. Για να μάθετε πώς να το κάνετε αυτό, διαβάστε τον αντίστοιχο οδηγό μας.

Ειδικές Συντομεύσεις στα Windows Και Αλλαγή Εικονιδίων

Οι συντομεύσεις  στα Windows μας διευκολύνουν σημαντικά στη γρήγορη εκκίνηση των προγραμμάτων. Γνωρίζατε όμως πως μπορούμε να δημιουργήσουμε συντομεύσεις και για ορισμένες λειτουργίες των Windows;…

Μπλοκάρισμα κλήσεων και τηλεφωνικών αριθμών σε Android

Αν επιθυμούμε να μπλοκάρουμε κλήσεις για οποιονδήποτε λόγο, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια δωρεάν εφαρμογή με το όνομα “Αποκλεισμός κλήσεων και SMS – Calls Blacklist”, την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε από εδώ.

Μπλοκάρισμα τηλεφωνικού αριθμού

Αφού ανοίξουμε την εφαρμογή, πατάμε το εικονίδιο με το «+» που βρίσκεται κάτω δεξιά.

Θα μας εμφανιστεί ένα παραθυράκι, στο οποίο διακρίνουμε 7 επιλογές. Αυτές που μας ενδιαφέρουν είναι οι 5 πρώτες:

  • From calls log: Επιλέγουμε ένα τηλέφωνο από το ιστορικό των κλήσεων.
  • From contacts: Επιλέγουμε ένα τηλέφωνο από τη λίστα επαφών μας.
  • From messages log: Διαλέγουμε ένα τηλέφωνο από το ιστορικό των μηνυμάτων.
  • Input number: Πληκτρολογούμε εμείς το τηλέφωνο που θέλουμε να μπλοκάρουμε.
  • Number begins with: Πληκτρολογούμε εμείς την αρχή του τηλεφώνου, και η εφαρμογή μπλοκάρει όλες τις κλήσεις που ξεκινούν με το πρόθεμα που μόλις πληκτρολογήσαμε.

Εμείς επιλέγουμε «Input number». Στο κενό πλαίσιο πληκτρολογούμε τον αριθμό που επιθυμούμε να μπλοκάρουμε. Για το παράδειγμά μας, ας πούμε ότι θέλουμε να μη δεχόμαστε επαφές από τον 6967676767.

Αφού προσθέσουμε τον αριθμό που θέλουμε να μπλοκάρουμε, πατάμε το μπλε εικονίδιο με το «τικ» που βρίσκεται κάτω δεξιά για να γίνει επιβεβαίωση.

Μπλοκάρισμα απόκρυψης

Στο αρχικό παράθυρο της εφαρμογής, πατάμε το μπλε βελάκι που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε «Private numbers» για να μπλοκάρεται αυτόματα όποιος μας καλεί με απόκρυψη.

Ενημέρωση εφαρμογών στο Android

Είναι υψίστης σημασίας να κρατάμε τις εφαρμογές του κινητού μας ενημερωμένες, όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για τα καινούργια χαρακτηριστικά που ενδεχομένως μας προσφέρουν.

Παρ' όλ' αυτά, οι περισσότεροι απενεργοποιούμε την αυτόματη ενημέρωση των εφαρμογών. Φυσικά, αυτό είναι λογικό αν πχ. χρησιμοποιούμε δεδομένα και δε θέλουμε να τα ξοδέψουμε.

Όμως, το να ξεχνάμε να ενημερώσουμε χειροκίνητα τις εφαρμογές είναι ένα σημαντικό λάθος. Για να δούμε ποιες εφαρμογές έχουν ενημερωθεί και ποιες όχι, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • Ανοίγουμε την εφαρμογή Play Store και πατάμε το εικονίδιο με τις τρεις κάθετες γραμμές, που βρίσκεται στην πάνω αριστερή γωνία.

  • Στην καρτέλα που θα εμφανιστεί αριστερά, επιλέγουμε «Οι εφαρμογές/παιχνίδια μου».

  • Σ' αυτό το σημείο πατάμε «ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ».

  • Στη συνέχεια, πατάμε το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά για να εμφανιστούν τα φίλτρα ταξινόμησης.

  • Στο μενού που θα εμφανιστεί, επιλέγουμε «Τελευταία ενημέρωση» για να εμφανιστούν οι εφαρμογές σε φθίνουσα σειρά ενημέρωσης.

  • Για να μπορούμε να δούμε συγκεκριμένα πριν πόσο καιρό ενημερώθηκε μια εφαρμογή, απλά γυρίζουμε το κινητό οριζόντια για να εμφανιστούν ολόκληρες οι ενδείξεις.

  • Τώρα μπορούμε απλά να διαλέξουμε ποια εφαρμογή θέλουμε να κάνουμε ενημέρωση,  πατώντας μόνο «Ενημέρωση».

Σας άρεσαν τα QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια, και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps