Home » Hardware » Οδηγοί Αγοράς » Αξίζει η Αγορά Υπολογιστή από Κίνα; Δείτε Τι Πρέπει να Προσέχετε

Αξίζει η Αγορά Υπολογιστή από Κίνα; Δείτε Τι Πρέπει να Προσέχετε

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι γεγονός ότι η απόκτηση ενός έτοιμου σταθερού υπολογιστή είναι μια λάθος κίνηση, που μπορεί να μας κοστίσει σε χρήματα και απόδοση. Όμως, στα Κινέζικα διαδικτυακά καταστήματα πετυχαίνουμε διάφορα προϊόντα τεχνολογίας σε αρκετά καλύτερες τιμές, από την εγχώρια αγορά. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα Getworth R23 και Getworth T10 από το Gearbest, και θα εξετάσουμε αν συμφέρει η αγορά desktop υπολογιστή από Κίνα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Έτοιμο PC ή επιλογή των κατάλληλων υποσυστημάτων;

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, η αγορά ενός έτοιμου PC είναι μακράν η χειρότερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Ιδιαίτερα όταν οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι σε απαιτητικές επαγγελματικές εφαρμογές, ή σε επιδόσεις στο gaming.

Γι’ αυτόν τον λόγο, υπάρχει στο PCsteps μηνιαίος οδηγός αγοράς υπολογιστή κομμάτι-κομμάτι, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτσι ώστε να μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο σύστημα στα μέτρα μας.

Αγορά Υπολογιστή Αγορά PC Οδηγός Αγοράς Υπολογιστή
Αγορά Υπολογιστή: PC Build €449 – €16.934 – Απρίλιος 2024

Η αγορά υπολογιστή έχει ιδιαιτερότητες, ειδικά όταν θέλουμε να παραγγείλουμε ένα PC build στα μέτρα μας. Ποιος είναι ο κατάλληλος επεξεργαστής και ποια μητρική τον…

Ωστόσο, η αγορά έτοιμου υπολογιστή από Κίνα μπορεί να φαντάζει ευκαιρία, λόγω των ελκυστικών τιμών που προσφέρουν τα κινέζικα e-shop.

Το Gearbest μας έστειλε να δοκιμάσουμε τα gaming συστήματα Getworth R23 και Getworth T10, και τους ευχαριστούμε πολύ.

Αξίζουν όμως αυτοί οι υπολογιστές τα χρήματά τους; Δείτε στη συνέχεια του άρθρου κατά πόσο αξίζει να αγοράσουμε έτοιμο υπολογιστή από την Κίνα.

Getworth

Το Getworth είναι ένα κινέζικο brand έτοιμων gaming υπολογιστών της εταιρείας Getunion, τους οποίους μπορούμε να προμηθευτούμε σε κινέζικα e-shops.

Η Getunion ιδρύθηκε το 2002 στην πόλη Wuhan, και ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο εμπόριο περιφερειακών και υποσυστημάτων υπολογιστή.

Σύντομα, εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χονδρεμπόριο ειδών πληροφορικής στην Κίνα, με πάνω από 300 άτομα προσωπικό.

Τα Getworth PC έχουμε τη δυνατότητα να τα αποκτήσουμε από το διαδικτυακό κατάστημα του Gearbest, και από το marketplace AliExpress.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε ότι το AliExpress δεν διαθέτει κάποια ασφαλή μέθοδο αποστολής των εμπορευμάτων για να αποφύγουμε το τελωνείο, όπως για παράδειγμα την Priority Line του Gearbest.

Στο e-shop του Gearbest μπορούμε να βρούμε από entry-level gaming υπολογιστές της Getworth, μέχρι πανίσχυρα συστήματα με high-end κάρτες γραφικών.

Αξίζει η Αγορά Υπολογιστή από Κίνα; Δείτε Τι να Προσέχετε

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, οι Getworth υπολογιστές αποστέλλονται Ελλάδα με τη μέθοδο Priority Line. Απ' όσο γνωρίζουμε, κανένα ελληνικό κατάστημα ή άλλη ελληνική επιχείρηση δεν εισάγει τους Getworth για αγορά από την Ελλάδα.

Gaming υπολογιστής Getworth T10 Unboxing

Στο βίντεο θα δείτε το αναλυτικό unboxing και την παρουσίαση του Getworth T10, με επεξεργαστή i7-7700K και GTX 1060 6GB.

Gaming υπολογιστής Getworth R23

Το Getworth R23 είναι ένα desktop PC για βιντεοπαιχνίδια, που φέρει τον ισχυρό επεξεργαστή έβδομης γενιάς της Intel, i7-7700.

Επιπλέον, η σύνθεση περιέχει και τη mid-range κάρτα γραφικών GTX 1060 6GB, που είναι μια υλοποίηση της Κινέζικης εταιρείας “Colorful”.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως το Gearbest δεν έχει αναρτημένα τα πλήρη στοιχεία του συστήματος, πέρα από τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τροφοδοτικού, τα στοιχεία της ψύκτρας του επεξεργαστή, το μοντέλο του PC case, ή της μνήμης RAM.

Αυτή είναι μια κακή πρακτική για την οποία δεν μπορούμε να βρούμε εξήγηση, και είναι σύνηθες φαινόμενο στις έτοιμες συνθέσεις σταθερών υπολογιστών.

Η συγκεκριμένη ιδιορρυθμία μπορεί να μας οδηγήσει σε τυφλή αγορά υπολογιστή από Κίνα, χωρίς να γνωρίζουμε επακριβώς το σύστημα που θα πληρώσουμε. Αντιθέτως, στην ηλεκτρονική αγορά του AliExpress θα βρούμε μερικές πρόσθετες πληροφορίες για το build του Getworth R23.

Για να διαπιστώσουμε αν ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες των υπόλοιπων υποσυστημάτων του R23, το ξεπακετάρουμε.

Unboxing

Ο υπολογιστής παραδόθηκε από την ACS στην πόρτα μας, μέσω της Priority Line αποστολής του Gearbest, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Όταν αφαιρέσαμε το εξωτερικό χάρτινο κουτί, μας περίμενε μέσα άλλο ένα, με μια συμπαθητική εκτύπωση που παραπέμπει σε gaming θεματολογία.

Εσωτερικά στη συσκευασία, ο υπολογιστής ήταν αρκετά καλά προστατευμένος με τα σχετικά φελιζόλ και το πλαστικό περιτύλιγμα.

Μέσα στο χαρτοκιβώτιο, βρήκαμε σε ξεχωριστό κουτί την κάρτα γραφικών Colorful GTX 1060 6GB…

…μαζί με ένα σταυρωτό κατσαβίδι για να την τοποθετήσουμε.

Τέλος, υπήρχε και το C13 καλώδιο τροφοδοσίας του υπολογιστή με κινέζικη απόληξη. Εάν δεν έχουμε το αντίστοιχο καλώδιο από το προηγούμενο PC μας, θα χρειαστούμε έναν universal EU αντάπτορα για να το συνδέσουμε στην πρίζα.

PC case

Το κουτί του υπολογιστή είναι το midi tower Golden Field G5S, της ομώνυμης κινέζικης εταιρείας. Με δυσκολία βρήκαμε μια παραπλήσια έκδοσή του, την G5B, στο κινέζικο τμήμα της ιστοσελίδας της Golden Field.

Τα χαρακτηριστικά του PC case είναι τα ακόλουθα:

  • 1 x USB 3.0
  • 1 x USB 2.0
  • 1 x audio jack
  • 1 x mic
  • Υποστηριζόμενη μορφή μητρικής κάρτας: ATX, Mini-ATX
  • Δύο θέσεις δίσκων SSD ή HDD
  • Υποστηριζόμενοι ανεμιστήρες ψύξης: 3 x 120mm
  • Εσωτερικός RGB LED φωτισμός με τέσσερις ταινίες

Η πρόσοψη και η αριστερή πλευρά του κουτιού είναι από γυαλί (tempered glass), ενώ σαν συνολική κατασκευή φάνηκε αρκετά στιβαρό.

Εδώ να αναφέρουμε ότι, επειδή η πρόσοψη του κουτιού είναι γυάλινη, δεν υποστηρίζεται η τοποθέτηση οδηγών οπτικών μέσων.

Επίσης, ένα μειονέκτημα του PC case είναι ότι δεν συνοδεύεται από ανεμιστήρες. Δυστυχώς, θα πρέπει να τους προμηθευτούμε έξτρα, για καλύτερη ροή του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού τους ζεστούς μήνες.

Η γενικότερη ποιότητα του κουτιού είναι ικανοποιητική, και φαίνεται όμορφο όταν είναι σε λειτουργία, λόγω του LED φωτισμού.

Τροφοδοτικό

Τα πράγματα όσον αφορά το τροφοδοτικό του Getworth R23 δεν είναι τόσο καλά. Μόλις είδαμε τα χαρακτηριστικά του, η “χαρά” μας ήταν μεγάλη.

Πρόκειται για το αμφιβόλου ποιότητας, non-modular και χωρίς καμία πιστοποίηση αποδοτικότητας, τροφοδοτικό WD-500 της εταιρείας HuntKey, με ισχύ 500 Watt.

Το τροφοδοτικό είναι ίσως το μοναδικό υποσύστημα πάνω στο PC για το οποίο αξίζει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη για χάρη της ποιότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα χρειαστεί να δαπανήσουμε περίπου 60 ευρώ για ένα αξιοπρεπές PSU.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα τροφοδοτικά, και πώς επιλέγουμε το κατάλληλο, δείτε το άρθρο μας.

Αγορά Τροφοδοτικού: Πώς να Επιλέξω μέσω PSU Calculator

Η αγορά τροφοδοτικού είναι μία δύσκολή απόφαση για τον υπολογιστή. Η λάθος αγορά τροφοδοτικού μπορεί να είναι από σπατάλη χρημάτων μέχρι επικίνδυνη για το σύστημα. Στον…

Ψύκτρα επεξεργαστή

Σε αντίθεση με το τροφοδοτικό, το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή είναι ένα καλό προϊόν. Η ψύκτρα που ήρθε εγκατεστημένη είναι η Deepcool GAMMAXX 300.

Μνήμη RAM

Σχετικά με τη RAM του Getworth R23, το Gearbest μας ενημέρωνε απλά στην ιστοσελίδα του με τη σημείωση: 8GB DDR4. Παράλληλα, το AliExpress έδινε περισσότερα στοιχεία, γράφοντας ότι περιέχει τη Micron 8GB DDR4 στα 2400MHz.

Τελικά, στον υπολογιστή από Κίνα που παραλάβαμε, ανακαλύψαμε ότι το ένα άρθρωμα μνήμης RAM που περιέχει είναι το Tigo 8GB DDR4 2400MHz.

Συνολικά χαρακτηριστικά του Getworth R23

Εφόσον λύθηκαν όλες μας οι απορίες, συγκεντρώσαμε ακολούθως όλα τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης του Getworth R23.

  • Κουτί υπολογιστή: Golden Field G5S
  • Επεξεργαστής: Intel Core i7-7700
  • Μητρική κάρτα: ASUS B250M-BASALT
  • Κάρτα γραφικών: Colorful GTX 1060 6GB
  • Μνήμη RAM: 1 x Tigo 8GB DDR4 2400MHz
  • Αποθηκευτικός δίσκος: Colorful SL500 240GB SSD
  • Τροφοδοτικό: HuntKey WD-500 500Watt
  • Σύστημα ψύξης CPU: Deepcool GAMMAXX 300

Ο υπολογιστής μας παραδόθηκε με τα Windows 10 Home 64-bit Single Language (Simplified Chinese Edition) που έχουν γλωσσικούς περιορισμούς. Εφόσον όμως προορίζεται για οικιακή χρήση, μπορούμε να εγκαταστήσουμε δωρεάν τα κανονικά Windows 10 χωρίς ενεργοποίηση.

Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε δοκιμές στο gaming σύστημα, και να δούμε τις επιδόσεις του εκεί που μας ενδιαφέρει: στα βιντεοπαιχνίδια.

Benchmarking

Για να έχουμε μια εικόνα των δυνατοτήτων του συστήματος Getworth R23, θα τρέξουμε δύο benchmarks. Στη συνέχεια, θα μετρήσουμε το framerate σε τρία video games.

3DMark Fire Strike

Το 3DMark Fire Strike είναι ένα συνθετικό benchmark που περιλαμβάνει δύο μετρήσεις γραφικών, ένα physics test, και μια συνδυαστική δοκιμή της CPU και της GPU.

Τα αποτελέσματα του Fire Strike για τον υπολογιστή Getworth R23 είναι τα παρακάτω:

Το σκορ που έγραψε το PC είναι 10.900 πόντους. Η μέτρηση αυτή μας βοηθά να συγκρίνουμε την απόδοση διαφορετικών συστημάτων, με βάση τη συγκεκριμένη δοκιμή.

Στα δύο γραφικά test, ο υπολογιστής τα πήγε αρκετά καλά, αποδίδοντας στο πρώτο 60FPS και στο δεύτερο 51FPS.

Αντιθέτως, στο physics test και στη συνδυαστική δοκιμή της CPU και της GPU, οι αποδόσεις είναι κάτω του μετρίου. Ωστόσο, αυτά τα stress test “βασανίζουν” σε μεγάλο βαθμό τη CPU, κάτι το οποίο δεν κάνουν τα περισσότερα video games.

UNIGINE Superposition game mode

Το UNIGINE Superposition είναι ένα benchmark για gaming συστήματα, και ειδικότερα για κάρτες γραφικών. Εμείς, θα εκτελέσουμε τη λειτουργία “game”, όπου η εφαρμογή θα προσομοιώσει ένα περιβάλλον παιχνιδιού για να μετρήσουμε τα FPS.

Το test θα γίνει στη μέγιστη ανάλυση της οθόνης μας, που είναι η 1920×1080, και στη ρύθμιση 1080p High.

Κατά την περιήγησή μας στο σκηνικό του παιχνιδιού για 30 δευτερόλεπτα, παρατηρούσαμε το framerate. Ο μέσος όρος των FPS που απέδιδε κατά προσέγγιση το σύστημα ήταν 50.

In-game FPS

Στη συνέχεια, θα μετρήσουμε το framerate σε πραγματικές συνθήκες παιχνιδιού, και συγκεκριμένα σε τρία video games. Τα FPS θα τα πάρουμε με τη βοήθεια της εφαρμογής “FRAPS” για 30 δευτερόλεπτα κατά τη διάρκεια του gameplay.

Παράλληλα, οι βασικές επιμέρους γραφικές ρυθμίσεις των βιντεοπαιχνιδιών (Anti-Aliasing, Anisotropic Filtering, Texture Resolution) ορίστηκαν στις βέλτιστες δυνατές επιλογές.

Τα παιχνίδια που θα κάνουμε τις δοκιμές είναι τα παρακάτω: COD: WWII, Middle-earth: Shadow of War, και Assassin's Creed: Origins.

COD: WWII

Τα αποτελέσματα του Getworth R23 για το COD: WWII είναι τα ακόλουθα:

Στα 30 δευτερόλεπτα παρήχθησαν 3441 frames, με τα λιγότερα ανά δευτερόλεπτο να είναι 94, και τα περισσότερα 133. Ο μέσος όρος τους υπολογίζεται στα 114FPS, που είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Middle-earth: Shadow of War

Τα στατιστικά του framerate για τον καινούργιο τίτλο “Shadow of War”, που εκτυλίσσεται στο σύμπαν του Tolkien μεταξύ του Hobbit και The Lord of the Rings, είναι τα παρακάτω:

Η απόδοση του υπολογιστή σε αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ καλή. Το σύνολο των frames καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμής ήταν 2288. Ο μέσος όρος των FPS στα 30 δευτερόλεπτα ήταν 76, με τα λιγότερα ανά δευτερόλεπτο να είναι 69, και τα περισσότερα 90.

Assassin's Creed: Origins

Οι μετρήσεις των FPS στον πολυαναμενόμενο νέο τίτλο του franchise της Ubisoft, “Assassin's Creed: Origins”, είναι οι ακόλουθες:

Σε 30 δευτερόλεπτα, τα frames που έδωσε το Getworth PC ήταν 1871. Τα λιγότερα ανά δευτερόλεπτο ήταν 59, και τα περισσότερα 64. Ο μέσος όρος μετράται στα 62FPS, που είναι μια αρκετά καλή επίδοση.

Αξίζει τελικά η αγορά υπολογιστή από Κίνα;

Το gaming PC που μας έστειλε το Gearbest τα πήγε πολύ καλά στα βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, όπως είδαμε παραπάνω στο άρθρο, η αγορά υπολογιστή από Κίνα μπορεί να κρύβει παγίδες.

Αφενός δεν γνωρίζαμε τα πλήρη χαρακτηριστικά του πριν το παραλάβουμε, και αφετέρου θα πρέπει να προμηθευτούμε ένα καλύτερο τροφοδοτικό, όπως επίσης και ανεμιστήρες για το κουτί.

Παρ’ όλα αυτά, τη δεδομένη στιγμή, με την έλλειψη αποθέματος σε κάρτες γραφικών στην αγορά λόγω του cryptomining, και την υπερτίμηση των διαθέσιμων κομματιών…

…συμφέρει να αγοράσουμε gaming υπολογιστή από Κίνα, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Εάν βιαζόμαστε να πάρουμε gaming σύστημα, αναζητούμε PC builds με κάρτες γραφικών GTX 1060/RX 580 ή ανώτερες, που έχουν κοστολογηθεί πριν αυξηθούν οι τιμές των GPU.

Για παράδειγμα, ο υπολογιστής Getworth R12 με επεξεργαστή Intel Core i5-7400, κάρτα γραφικών Colorful GTX 1060 6GB και 8GB RAM, είναι ευκαιρία στα 655 ευρώ, όσο υπάρχει διαθέσιμος.

Δυστυχώς, το PC Getworth R23 του άρθρου που κόστιζε 632 ευρώ στο Gearbest, είναι πλέον μη διαθέσιμο.

Ας δούμε όμως και μία αναλυτική κοστολόγηση όλων των υποσυστημάτων, αν αγοράζαμε παρόμοιο υπολογιστή με το Getworth R23 κομμάτι-κομμάτι από Ελλάδα, επιλέγοντας τα πιο οικονομικά υποσυστήματα όπου είναι δυνατόν.

Το σύνολο βγαίνει κάτι παραπάνω από 1100€. Αντιλαμβανόμαστε ότι η διαφορά είναι τόσο μεγάλη, που αξίζει 100%. Για την ακρίβεια, μόνο επεξεργαστή και κάρτα γραφικών να αγοράζαμε από Ελλάδα, θα ξεπερνούσαμε το συνολικό κόστος όλου του υπολογιστή.

Εσείς, θα αγοράζατε υπολογιστή από Κίνα;

Εάν έχετε απορίες ή θέλετε να ρωτήσετε τη γνώμη μας σχετικά με κάποιον gaming υπολογιστή από Κίνα που βρήκατε σε λογική τιμή, μπορείτε να αφήσετε σχόλιο.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps