Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » WeeklySteps » Γρήγορο Ίντερνετ εν Πτήσει, Νέες Ταυτότητες, Ακτινοβολία Κινητών

Γρήγορο Ίντερνετ εν Πτήσει, Νέες Ταυτότητες, Ακτινοβολία Κινητών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το WeeklySteps αλλάζει μέρα, και πλέον θα μαθαίνετε τα νέα της εβδομάδας κάθε Παρασκευή, αντί για Σάββατο. Γι' αυτήν την εβδομάδα έχουμε ίντερνετ στις αεροπορικές μας πτήσεις ανά την Ευρώπη, νέες ταυτότητες που θα περιέχουν τα βιομετρικά μας χαρακτηριστικά, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, και διάφορες άλλες τεχνολογίες. Είναι τελικά επιβλαβής η ραδιενέργεια των κινητών;

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Το εβδομαδιαίο WeeklySteps επιχειρεί να συνοψίσει τα σημαντικότερα νέα της εβδομάδας στον χώρο των υπολογιστών και της τεχνολογίας, φιλτράροντας τις ανούσιες ειδήσεις.

Η στήλη μας θα βγαίνει κάθε Παρασκευή, και θα περιλαμβάνει τα νέα γνωστών εταιρειών, καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες, επερχόμενα events, και διάφορα άλλα.

Νέες ταυτότητες με βιομετρικά στοιχεία

Μέχρι το τέλος του 2018, προβλέπεται να εκδοθούν οι πρώτες νέες ταυτότητες στην Ελλάδα, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν σε ηλεκτρονικό τσιπάκι τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου.

Τα βιομετρικά στοιχεία αναφέρονται σε πληροφορίες όπως δακτυλικό αποτύπωμα, φωτογραφία προσώπου, πιθανόν ίριδα ματιού, και διάφορα άλλα.

Για την έκδοση της ταυτότητας, θα πρέπει να καταβάλλουμε ένα ποσό κοντά στα 10 ευρώ. Επιπλέον, οι νέες ταυτότητες θα είναι παρόμοιες με αυτές των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε., κάτι που – θεωρητικά – έπρεπε να είχε γίνει από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Παράλληλα, η αντικατάσταση των ταυτοτήτων προβλέπεται να συμπέσει και με την έκδοση νέων βιομετρικών διαβατηρίων.

Οι απόψεις των πολιτών είναι σίγουρα διχασμένες, αφού άλλοι μιλάνε για το απόλυτο φακέλωμα, ενώ άλλοι καλωσορίζουν με χαρά τις νέες ταυτότητες. Εσάς ποια είναι η γνώμη σας; Γράψτε μας στα σχόλια.

Ίντερνετ τώρα και στο αεροπλάνο

Το EAN (European Aviation Network) είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό δίκτυο που δημιουργήθηκε για να παρέχει ευρυζωνικές συνδέσεις σε κάθε πτήση της Ευρώπης.

Το δίκτυο του EAN έχει στη διάθεσή του 300 σταθμούς LTE, τοποθετημένους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι σε συνδυασμό με την τεχνολογία S-ban, θα παρέχει μέσω δορυφόρων ασύρματη κάλυψη, ακόμα και πάνω από τη θάλασσα.

Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2018, όπου θα έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός στα αεροσκάφη.

Οι πρώτες εταιρείας που θα παρέχουν ίντερνετ στο αεροπλάνο θα είναι οι British Ariways, Iberia, Vueling, και άλλες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει την εγκατάσταση του ειδικού εξοπλισμού.

Στην Ελλάδα, η κάλυψη του δικτύου πραγματοποιήθηκε από τον ΟΤΕ, σε συνεργασία με την Inmarsat για την επικοινωνία με δορυφόρο.

Φυσικά, ακόμα δεν γνωρίζουμε την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, δηλαδή το πόσο παραπάνω θα κοστίσει στην τσέπη μας η δυνατότητα να έχουμε ίντερνετ κατά τη διάρκεια μιας πτήσης.

Θεωρητικά, η τεχνολογία αναπτύχθηκε με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αν μιλάμε για δωρεάν παροχή, τότε σίγουρα είναι μια ενδιαφέρουσα λειτουργία. Τώρα, αν για να έχουμε ίντερνετ σε πτήσεις που διαρκούν 2-3 ώρες, αναγκαστούμε να πληρώνουμε ένα μεγάλο καπέλο στην τιμή του εισιτηρίου, τότε σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτό.

Κινητά και ακτινοβολία

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας NTP (National Toxicology Program), που αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της ΗΠΑ, έδωσε νέες πληροφορίες στο φως, σχετικά με τον ενδεχόμενο κίνδυνο της ακτινοβολίας των κινητών.

Οι επιστήμονες του NTP, μετά από πειράματα σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι ορισμένες ομάδες αρσενικών ποντικιών – όχι θηλυκών, έχει σημασία – παρουσίασαν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκων κοντά στην καρδιά, όταν εκτέθηκαν σε αυξημένη ακτινοβολία.

Τα ποντίκια εκτέθηκαν σε τεράστια επίπεδα ακτινοβολίας επί δύο χρόνια – σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους – για εννέα ώρες κάθε μέρα.

Όταν μιλάμε για υψηλά επίπεδα, αναφερόμαστε σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που λαμβάνει ένας άνθρωπος κατά την έκθεση με το κινητό του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το SAR του κινητού, θα βρείτε στον οδηγό μας.

Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;
Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;

Πολλά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για την ακτινοβολία κινητών και για τον διαβόητο δείκτη SAR. Για αρκετούς δεν παίζει κανέναν ρόλο ο δείκτης SAR για…

Παρότι αρκετοί βρήκαν τα ευρήματα ανησυχητικά, οι περισσότεροι αναφέρουν ότι δεν μπορεί μια μελέτη σε ποντίκια να συγκριθεί με τον άνθρωπο. Χώρια που μιλάμε για μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας.

Πάντως, ο John Bucher, ένας από τους επικεφαλής επιστήμονες του NTP, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αρκούν για να βγάλουμε συμπεράσματα.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν τον έχουν πείσει να αλλάξει τίποτα σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιεί το κινητό του.

Emoji status στο Facebook

Το Messenger λανσάρει ένα νέο χαρακτηριστικό, που αφορά το status μας κάθε δεδομένη στιγμή. Ο χρήστης θα μπορείς πλέον να επιλέγει κάποιο emoji, το οποίο θα αντανακλά τη διάθεσή του, τις προθέσεις του, τι κάνει εκείνη τη στιγμή, και πάει λέγοντας.

Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με το κλασικό status που έχουμε συνηθίσει σε εφαρμογές όπως το Skype, όπου ορίζουμε ότι είμαστε ενεργοί, away, busy, και ούτω καθεξής.

Φυσικά, στο Messenger θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία από emoji. Υποτίθεται ότι σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι να επικοινωνούμε καλύτερα με τους φίλους μας, εφόσον θα βλέπουμε άμεσα τι σκοπεύουν να κάνουν, ή που βρίσκονται.

Θέλουμε, για παράδειγμα, να πάμε για καφέ; Ρίχνουμε μια γρήγορη ματιά στα emoji φίλων και γνωστών, βλέπουμε αν κάποιος έχει την ίδια όρεξη, και επικοινωνούμε μαζί του.

Εμείς δεν ξέρουμε κατά πόσο θα είναι όντως χρήσιμο ένα τέτοιο χαρακτηριστικό, αλλά δεν χάνουμε τίποτα να δοκιμάσουμε.

Η κινέζικη αστυνομία χρησιμοποιεί έξυπνα γυαλιά

Η Κίνα έχει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα παρακολούθησης των πολιτών παγκοσμίως, και σύντομα θα προσθέσει επιπλέον βέλη στη φαρέτρα της.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν έξυπνα γυαλιά, με τα οποία μπορούν να εντοπίσουν πιθανούς υπόπτους.

Οι συσκευές αυτές συνδέονται με την κρατική βάση δεδομένων της Κίνας, και μόλις εντοπίζουν κάποιον δυνητικό εγκληματία μέσω αναγνώρισης προσώπου, θα ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη.

Με άλλα λόγια, θα τραβάει μια φωτογραφία ο κάθε αστυνομικός την ώρα που περπατάει στον δρόμο, τα γυαλιά θα ελέγχουν αν υπάρχει κάποιος καταζητούμενος που ταιριάζει στη φωτογραφία, και η συνέχεια γνωστή.

Αυτή η νέα τεχνολογία έχει ήδη διευκολύνει τη σύλληψη επτά ατόμων, ενώ βρέθηκαν άλλα 35 άτομα που χρησιμοποιούσαν πλαστές ταυτότητες. Σαφώς, αυτά τα νούμερα δεν είναι τίποτα, μπροστά στον αχανή πληθυσμό της Κίνας, όμως η τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα.

Vaunt: Τα πιο εύχρηστα AR γυαλιά που φτιάχτηκαν μέχρι σήμερα

Και μιας που μιλάμε για έξυπνα γυαλιά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τα γυαλιά Vaunt της Intel. Αυτά τα έξυπνα γυαλιά είναι ίσως το πιο σημαντικό αξεσουάρ AR που έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Αναρωτιέστε γιατί; Μα φυσικά γιατί μοιάζουν με κανονικά γυαλιά, που μπορεί να φορέσει ο καθένας στην καθημερινότητά του, χωρίς να μοιάζει σαν να βγήκε από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Σίγουρα, δεν διαθέτουν κάποια τρομερά εξελιγμένη τεχνολογία, που δεν έχουμε ήδη δει. Μπορούν δηλαδή να δίνουν οδηγίες βάσει GPS, να μας δείχνουν βαθμολογίες σε διάφορα καταστήματα, άντε και καμία ειδοποίηση ότι λάβαμε mail.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για γυαλιά. Δηλαδή, όλες αυτές οι πληροφορίες θα εμφανίζονται άμεσα μπροστά στα μάτια μας. Αν μη τι άλλο, είναι ένα μεγάλο βήμα στην εξέλιξη της επαυξημένης πραγματικότητας και των έξυπνων συσκευών.

Σας άρεσαν τα νέα αυτής της εβδομάδας;

Αυτά ήταν τα νέα της εβδομάδας που μας πέρασε. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Παρασκευή, με περισσότερες ειδήσεις από τον χώρο της τεχνολογίας.

Καθώς φαίνεται, σύντομα θα έχουμε νέες ταυτότητες, αλλά και ίντερνετ παντού. Τι άλλο μας επιφυλάσσει η εξέλιξη της τεχνολογίας;

Γράψτε μας στα σχόλια αν θα χρησιμοποιούσατε ποτέ γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας στην καθημερινότητά σας, ή αν πιστεύετε ακόμα ότι τα κινητά είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps