Home » Hardware » Reviews » Ισχυρό Gaming Laptop MSI GL62VR 7RFX Για Απόλυτες Επιδόσεις

Ισχυρό Gaming Laptop MSI GL62VR 7RFX Για Απόλυτες Επιδόσεις

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η MSI είναι αρκετά δημοφιλής για τον gaming εξοπλισμό της, ειδικά όσον αφορά την κατηγορία των φορητών υπολογιστών. Σε πρόσφατο οδηγό είδαμε την παρουσίαση ενός laptop υψηλών προδιαγραφών της εταιρείας, και ήρθε η ώρα να δούμε το μεγάλο του αδερφάκι. Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε το MSI GL62VR 7RFX, ένα laptop υψηλών επιδόσεων για παιχνίδια, που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό gamer.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

MSI GL62VR 7RFX

Μπορούμε να δούμε πληροφορίες για την MSI στον παρακάτω οδηγό:

Παρουσίαση: MSI GL62M 7REX 1252 – Ισχυρό & Προσιτό Gaming Laptop

Η MSI είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες στο χώρο του hardware. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι κατασκευάζει και laptop, αποκλειστικά για gaming. Σε αυτόν…

Ομολογουμένως, στην ονοματοδοσία των προϊόντων της, η εταιρεία δεν φαίνεται να τα πάει και τόσο καλά.

Εμάς προσωπικά, μας είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε τα προϊόντα της από το όνομα, κι αυτό γιατί επιλέγει να τους δίνει ονομασίες με τυχαία γράμματα και αριθμούς.

Τουλάχιστον στα δικά μας μάτια, μοιάζουν τυχαία, δεν ξέρουμε αν πίσω τους κρύβεται κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα.

Όπως και να ‘χει, όλοι ξέρουμε ότι η MSI έχει gaming χαρακτήρα. Δεν πρόκειται να δούμε laptop MSI σε λογιστικό γραφείο, ας πούμε.

Και δεν μιλάμε μόνο για το συγκεκριμένο προϊόν της παρουσίασης. Γενικά η MSI επικεντρώνεται στο gaming, με προϊόντα όπως κάρτες γραφικών, gaming μητρικές, gaming headset, μηχανικά πληκτρολόγια, gaming ποντίκια, και άλλα.

Χαρακτηριστικά

Από χαρακτηριστικά, το MSI GL62VR 7RFX – το οποίο θα αναφέρουμε ως σκέτο MSI GL62VR, σε μια προσπάθεια να μικρύνουμε το όνομά του – έχει από τα πιο high-end υποσυστήματα που θα βρούμε στην αγορά ενός laptop για gaming.

Για επεξεργαστή έχει τον Kaby Lake έβδομης γενιάς Intel i7 7700HQ. Είναι ένας high-end επεξεργαστής, με συχνότητα στα 2.8Ghz και turbo boost τα 3.8Ghz.

Διαθέτει, επίσης, τέσσερις πυρήνες και οκτώ threads, για να μην ξεμείνουμε ποτέ από επεξεργαστική ισχύ σε gaming και multitasking.

Εκτός από την ενσωματωμένη κάρτα γραφικών του επεξεργαστή (Intel HD 630), που μας είναι πρακτικά αδιάφορη για παιχνίδια, το laptop έχει μια Nvidia GTX 1060, την έκδοση με τα 6GB.

Στα 1080p που είναι η οθόνη, θα σκίσει και το πιο απαιτητικό σημερινό παιχνίδι.
Να πούμε ότι υπάρχει το ίδιο λάπτοπ και σε έκδοση με 1060 των 3GB. Οπότε προσοχή στην περιγραφή πριν το αγοράσετε.

Το συγκεκριμένο έρχεται επίσης με 8GB DDR4 RAM στα 2400Mhz, αλλά μπορεί να αναβαθμιστεί και να πάρει ως 32GB.

Για παιχνίδια, τα 8GB είναι το λιγότερο που θα χρειαστούμε τη σήμερον ημέρα. Από εκεί και μετά, αν δούμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον, μπορούμε να αγοράσουμε είτε άλλη μία 8άρα RAM, είτε περισσότερο.

Αγορά Μνήμης RAM: Βρείτε τις Ιδανικές Μνήμες για το PC

Η αγορά μνήμης RAM μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση του υπολογιστή. Υπάρχουν όμως αρκετά διαφορετικά είδη RAM, τα οποία δεν είναι συμβατά μεταξύ τους….

Δίσκο φοράει έναν ταχύτατο SSD m.2 NVMe με 128GB για το λειτουργικό και τα προγράμματα, αλλά έχει και δεύτερο δίσκο HDD 1TB. Οπότε καλύπτει απόλυτα κάθε χρήστη και από αποθηκευτικό χώρο.

Η οθόνη του είναι FullHD, και σύμφωνα με την MSI, βγαίνει είτε με TN πάνελ, είτε με IPS, όπως διαπιστώσαμε στην πορεία.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του θα τα βρείτε εδώ.

Unboxing

Ευχαριστούμε το Gearbest που μας έστειλε το laptop για τις ανάγκες της παρουσίασης.

Το κουτί του θα λέγαμε ότι ταιριάζει απόλυτα με το βασικό χαρακτηριστικό του laptop, που δεν είναι άλλο από το gaming.

Στο εσωτερικό πάνω-πάνω είναι το βρήκαμε το laptop σε προστατευτική σακούλα.

Πιο κάτω θα βρούμε τρία κουτιά. Στα δύο βρίσκονται ο φορτιστής και το καλώδιο τροφοδοσίας, ενώ το τρίτο περιέχει το manual, την εγγύηση, και διάφορα άλλα φυλλάδια.

Στη δεξιά μεριά το laptop από θύρες έχει μία USB 2.0, θύρα για κάρτα SD, και θύρα φόρτισης.

Στην αριστερή μεριά γίνεται ένας μικρός χαμός. Υπάρχουν θύρα για ακουστικά και μικρόφωνο, μία θύρα USB-C και δύο USB 3.0, θύρα HDMI, mini display port, και θύρα ethernet.

Στο κάτω μέρος έχει παντού γρίλιες για εξαερισμό. Είναι άλλωστε λογικό με τέτοιο hardware να χρειάζεται και καλή ψύξη. Προσοχή, λοιπόν, να μην το έχετε πάνω στο κρεβάτι ή σε άλλη μαλακή επιφάνεια, ιδιαίτερα κατά το gaming.

Στη μέσα μεριά έχει μόνο ένα αυτοκόλλητο της Intel, ενώ κατά τ’ άλλα είναι καθαρό και προσεγμένο στο design.

Έχει αρκετά παχιά περιθώρια στην οθόνη, δεν το χαρακτηρίζουμε σε καμία περίπτωση bezel-less, όμως είναι κάτι που ταιριάζει στον όλο “βαρύ” σχεδιασμό.

Πρώτες εντυπώσεις

Το πληκτρολόγιο φαίνεται πολύ όμορφο με το κόκκινο περίγραμμα, και είναι το πρώτο που παρατηρεί κανείς όταν ανοίγει το καπάκι. Επίσης είναι το πρώτο που παρατηρήσαμε όταν θέσαμε για πρώτη φορά το laptop σε λειτουργία, γιατί τα πλήκτρα είναι φωτιζόμενα.

Μιας που μιλάμε για το πληκτρολόγιο, το συγκεκριμένο είναι της SteelSeries, που ειδικεύεται στα gaming πληκτρολόγια. Επιπλέον, ο backlight φωτισμός είναι σε κόκκινο χρώμα.

Πάνω απ’ το πληκτρολόγιο θα βρούμε τρία επιπλέον πλήκτρα. Το ένα, τέρμα δεξιά, είναι το Power button. Με το δεύτερο ανοίγουμε το ειδικό λογισμικό MSI Dragon Center, εφόσον φυσικά το έχουμε εγκατεστημένο.

Το τρίτο είναι το κουμπί μέγιστης ψύξης, που αυξάνει άμεσα τις στροφές των ανεμιστήρων στο μέγιστο επίπεδο, για να αποφύγουμε την υπερθέρμανση σε έντονο gaming.

Η όλη κατασκευή μοιάζει αρκετά στιβαρή, όμως ο σκελετός είναι φτιαγμένος από πλαστικό, πράγμα που το νιώθει κανείς στην αφή. Επιπλέον, παρατηρήσαμε ότι το υλικό του λερώνει πολύ εύκολα, και καθαρίζει αρκετά δύσκολα.

Από την περιγραφή του Gearbest, υποθέσαμε ότι η οθόνη του είναι IPS.

Ωστόσο, διαπιστώσαμε από κοντά ότι το πάνελ της είναι TN. Εμείς χρησιμοποιούμε καθημερινά IPS οθόνη, και αντιληφθήκαμε αμέσως τη διαφορά. Επιπλέον, με την παραμικρή αλλαγή στη γωνία θέασης, τα χρώματα άλλαζαν εντελώς.

Με μια έρευνα στο site της MSI, καταλήξαμε ότι ίσως βγαίνει και με IPS πάνελ, χωρίς όμως να αναφέρεται αν έχει κάποια διαφορετική ονομασία. Επίσης, με τον τρόπο που το γράφει η MSI, είναι πολύ εύκολο να μπερδευτεί κανείς.

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για λάθος της MSI, ή πράγματι υπάρχει IPS έκδοση. Για την ακρίβεια, αναφέρουν ότι είναι “IPS-level”, το οποίο ίσως να σημαίνει πως πλησιάζει σε χρωματική απόδοση μια οθόνη IPS, χωρίς όμως να είναι.

Όπως και να ‘χει, εμείς ενημερώσαμε με τη σειρά μας το Gearbest για να αλλάξει την περιγραφή του προϊόντος.

Πρώτη εκκίνηση και Κινέζικα Windows

Την πρώτη φορά που ανοίξαμε το laptop, τα πάντα ήταν στα Κινέζικα, και όπως ήταν φυσικό, δεν καταλάβαμε τίποτα. Το κλείσαμε απευθείας, ώστε να εγκαταστήσουμε Ελληνικά Windows 10.

Δεν χρειάστηκε να βάλουμε κλειδί προϊόντος, εφόσον το λειτουργικό ενεργοποιήθηκε αυτόματα με το που συνδεθήκαμε στο ίντερνετ.

Πάντως ακόμα και στο BIOS Κινέζικα είχε.

Για να το αλλάξουμε, χρειάστηκε να μπούμε στο BIOS πατώντας Delete κατά την εκκίνηση του MSI GL62VR. Μετά μεταφερθήκαμε στην τρίτη επιλογή της πρώτης καρτέλας, και πατήσαμε Enter. Από εκεί επιλέξαμε τα Αγγλικά και F10 για αποθήκευση και έξοδο.

Επιδόσεις

Για τις επιδόσεις του δεν έχουμε να σχολιάσουμε και πολλά. Κι αυτό γιατί μας άφησε άφωνους. Δεν κόλλησε πουθενά, ακόμα και σε rendering, έπαιξε τα πάντα, και τα σκορ του στα benchmarks ήταν κορυφαία.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται αναλυτικά οι μετρήσεις του laptop στα benchmarks.

Σε κατάσταση stress, οι θερμοκρασίες του έφταναν στους 78 βαθμούς, ακόμα και με ενεργοποιημένη τη μέγιστη ψύξη, χωρίς όμως να τους ξεπερνούν.

Σε αδράνεια βρισκόταν στους 42 βαθμούς, ενώ σε μέση χρήση είδαμε θερμοκρασίες έως 50-55 βαθμούς.

Ο SSD δίσκος του, δεδομένου ότι είναι m.2 NVMe, έφτασε τις εντυπωσιακές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής των 3176 MB/s και 772 MB/s αντίστοιχα. Οι ταχύτητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι θα βλέπαμε σε έναν SATA δίσκο.

Ο HDD από την άλλη, όπως είναι φυσικό, βρισκόταν πιο χαμηλά στα 128 MB/s και 122 MB/s για ανάγνωση και εγγραφή αντίστοιχα.

Όσον αφορά την μπαταρία, δεν πιστεύουμε να περιμένατε να κρατάει κανένα δεκάωρο; Κανένας σοβαρός gamer δεν κάθεται μακριά από πρίζα όταν παίζει. Προφανώς δεν άντεξε ούτε τρεις ώρες χωρίς τροφοδοσία όταν παίζαμε, και ίσως να λέμε και πολλές.

Με μία μέση χρήση, σε εμάς κράτησε κοντά στις πέντε ώρες.

Παιχνίδια

Από παιχνίδια δοκιμάσαμε διάφορους δυνατούς τίτλους, όπως τα Watch Dogs και Assassin’s Creed Black Flag, στα οποία δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα.

Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να σκεφτούμε είναι η οθόνη TN. Για κάποιον που προέρχεται από οθόνη IPS, όπως εμείς, η διαφορά στα χρώματα ήταν εμφανής.

Αξίζει όμως να αναφερθούμε στο πιο δημοφιλές και ταυτόχρονα “δύστροπο” παιχνίδι που θα συναντήσουμε εκεί έξω, το PUBG.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το παιχνίδι στο laptop, και μπορούμε να πούμε με άνεση ότι έτρεξε απροβλημάτιστα. Με τις ρυθμίσεις στο ultra, τα fps κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 85-95, ενώ σπάνια έπεφταν κάτω από 60.

Το gameplay γενικότερα μας φάνηκε άψογο.

Παγκόσμια εγγύηση

Η MSI είναι από τις λίγες εταιρείες που προσφέρουν παγκόσμια εγγύηση στα προϊόντα τους.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εάν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα το laptop, παρόλο που το προμηθευτήκαμε από την αγορά της Κίνας, μπορούμε να απευθυνθούμε σε οποιοδήποτε εξειδικευμένο τμήμα υποστήριξης της MSI.

Για περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς να ενεργοποιήσετε την εγγύηση, ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

Τιμή και τελικές εντυπώσεις

Το MSI GL62VR κοστίζει 1117.20€ από το διεθνές κατάστημα Gearbest, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε αντίστοιχο desktop υπολογιστή για gaming μ’ αυτά τα λεφτά, αλλά για gaming laptop με όλα όσα είπαμε παραπάνω, τα 1117€ είναι λίγα. Με άλλα λόγια, η τιμή του είναι άκρως ανταγωνιστική και αξίζει 100%.

Αν σκεφτούμε ότι έχει i7 έβδομης γενιάς, την Nvidia 1060 με 6GB, ταχύτατο SSD m.2 NVMe και HDD μαζί, 8GB RAM, δεν χωράει αμφιβολία ότι θα καλύψει και τον πιο απαιτητικό gamer.

Παράλληλα, αν δεν μας κάνει το συγκεκριμένο laptop, υπάρχουν και άλλες επιλογές της MSI, με εξίσου VFM χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, αν ψάχνουμε gaming laptop με οθόνη 17 ιντσών, σε λίγο χαμηλότερο budget, μπορούμε να επιλέξουμε αυτό το μοντέλο, θυσιάζοντας επεξεργαστική ισχύ της κάρτας γραφικών.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε κάτι αρνητικό, θα αναφέραμε σίγουρα την απουσία IPS οθόνης, και ίσως τον θόρυβο των ανεμιστήρων σε καταστάσεις υψηλών επιδόσεων.

Πλεονεκτήματα

  • Ισχυρό hardware
  • Ταχύτατος SSD m.2 NVMe
  • Όμορφος σχεδιασμός
  • Φωτιζόμενο gaming πληκτρολόγιο
  • Παίζει με άνεση σε πάνω από 60 fps όλα τα νεότερα παιχνίδια σε ultra γραφικά

Μειονεκτήματα

  • Η οθόνη δεν είναι IPS
  • Τα ανεμιστηράκια ακούγονται αρκετά παίζοντας παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων
  • Πλαστικός σκελετός που λερώνει εύκολα

Σας άρεσε το MSI GL62VR 7RFX;

Το MSI GL62VR είναι από τις πιο ισχυρές επιλογές, όσον αφορά τα gaming laptop. Το γεγονός ότι μπορούμε να το βρούμε σε χαμηλή τιμή με παγκόσμια εγκύηση, το καθιστούν ένα πολύ ελκυστικό μηχάνημα για παιχνίδια.

Πώς σας φάνηκε η παρουσίαση του laptop; Έχετε απορίες ή σχόλια για τις επιδόσεις του; Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps