Home » Διάφορα » Χιούμορ » Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Ήδη από τον 20ο αιώνα, τα ρομπότ είναι μέρος της ζωής μας, καθώς θα τα βρούμε σε κάθε εργοστάσιο αυτοκινήτων, και όχι μόνο. Στο μέλλον, η τάση αυτή πρόκειται να αυξηθεί, σε βαθμό που να διατυπώνονται ανησυχίες για το εργασιακό μέλλον της ανθρωπότητας. Συχνά, ωστόσο, τα ρομπότ δεν καταφέρνουν να εκτελέσουν αποτελεσματικά τις ανθρώπινες κινήσεις για τις οποίες είναι προγραμματισμένα. Δείτε τις πιο αστείες και πρωτότυπες αποτυχίες ρομπότ στην ιστορία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ιστορική αναδρομή

Προτού προχωρήσουμε στις αποτυχίες ρομπότ, ας δούμε πώς ξεκίνησαν όλα.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Ο όρος ρομπότ λοιπόν, προέρχεται, σύμφωνα με τη Wikipedia, από την τσέχικη λέξη robota (ρομπότα), η οποία μεταφράζεται ως “εργασία”.

Η σύγχρονη έννοιά του καθιερώθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, από τον Τσέχο θεατρικό συγγραφέα Karel Capek, στο έργο του “R. U. R.” = Rossum’s Universal Robots.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Πρόκειται για μια σατιρική παράσταση με θέμα την εξάρτηση της κοινωνίας από τα ρομπότ, τα οποία τελικά στρέφονται κατά των ανθρώπων που τα έφτιαξαν.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Μια εκδοχή της παράστασης, με αγγλικούς υπότιτλους, υπάρχει διαθέσιμη παρακάτω.

Παράλληλα, σε αρκετές σλαβικές γλώσσες, όπως τα Πολωνικά, η λέξη ρομπότ συνηθίζεται να χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα με την ερμηνεία της σκληρής δουλειάς.

Τα ρομπότ στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο

Στη λογοτεχνία, ο Ισαάκ Ασίμοφ αποτελεί έναν από τους κύριους συγγραφείς που συμπεριέλαβαν τα ρομπότ στις ιστορίες τους.

Το 1942 πρωτοκυκλοφόρησε το διήγημά του Runaround, το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλεκτική έκδοση I, Robot, η οποία βγήκε το 1950.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Στην παραπάνω συλλογή διατυπώνει για πρώτη φορά τους τρεις νόμους της ρομποτικής:

  1. Το ρομπότ δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να γίνει ζημιά σε ανθρώπινο ον.
  2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.
  3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο.

Παράλληλα, τα ρομπότ εμφανίστηκαν τις επόμενες δεκαετίες στο δυστοπικό “Φαρενάιτ 451” του Ray Bradbury, το οποίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1966 από τον Francois Truffaut.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Ωστόσο, η δημοφιλέστερη ίσως κινηματογραφική εμφάνιση των ρομπότ αποτελεί το Blade Runner, παραγωγής 1982, σε σκηνοθεσία Ridley Scott, με τους Harrison Ford & Rutger Hauer.

Η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο “Do Androids Dream of Electric Sheep?” του Philip K. Dick, το οποίο κυκλοφορεί στα Ελληνικά ως “Το Ηλεκτρικό Πρόβατο”.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Στην ταινία τίθεται ο προβληματισμός αν τα ρομπότ μπορούν να αναπτύξουν συναισθήματα, καθώς έχουν εξελιχθεί σε τέτοιον βαθμό, που να διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα.

Το 2017 κυκλοφόρησε στις αίθουσες το sequel “Blade Runner 2049”, σε σκηνοθεσία Denis Villeneuve, το οποίο επανένωσε τον Scott (ως παραγωγό), τον σεναριογράφο Hampton Fancher, καθώς και τον Harrison Ford.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Τα ρομπότ σήμερα

Επιστρέφοντας στο παρόν, στις μέρες μας κυκλοφορούν ρομπότ τόσο για οικιακή, όσο και για επαγγελματική χρήση. Στο PCsteps έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν μια σκούπα – ρομπότ, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:

Παρουσίαση: Ρομποτική Σκούπα Xiaomi Mi Για Αυτόματο Καθάρισμα

Ας το παραδεχτούμε, σε κανέναν λογικό άνθρωπο δεν αρέσουν οι δουλειές του σπιτιού. Και ποιος δεν θα ‘θελε να είχε ένα έξυπνο σπίτι, που μπορεί…

Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την εξέλιξή της, καθώς και μια πληθώρα πειραμάτων, τα οποία παρουσιάζονται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Τα πιο Ενδιαφέροντα Πειράματα Τεχνητής Νοημοσύνης

Οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας αναφέρονται εδώ και δεκαετίες σε υπολογιστές και ρομπότ με νοημοσύνη που ξεπερνά την ανθρώπινη. Βέβαια, ρεαλιστικά θα χρειαστούν χρόνια για να φτάσει…

Έρευνες υπέρ και κατά

Η τεχνητή νοημοσύνη και η εξάπλωση της ρομποτικής στις μέρες μας έχει, αναμφίβολα, προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον.

Σύμφωνα με μελέτη του McKinsey Global Institute, τα επόμενα 13 χρόνια εξαιτίας των ρομπότ ίσως χαθούν έως και 800 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Πρόκειται, αναλογικά, περίπου για το ένα τρίτο των εργαζομένων ανθρώπων στη γη.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια η ίδια μελέτη, ενδέχεται να δημιουργηθούν, μόνο στις ΗΠΑ, έως και 20 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, προσαρμοσμένες στις νέες τεχνολογίες.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Ωστόσο, πιθανότατα δε χρειάζεται να ανησυχούμε άμεσα. Σε άρθρο της Le Figaro, παρουσιάζονται επιχειρήματα υπέρ της συνέχισης της ανθρώπινης εργασίας.

Ειδικότερα, ο οικονομολόγος Nicolas Bouzou στο βιβλίο του “Η εργασία είναι το μέλλον του ανθρώπου”, αναφέρει γιατί τα ρομπότ δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν άμεσα τον άνθρωπο στον τομέα αυτόν.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι χαμηλότεροι δείκτες ανεργίας, στο ύψος του 6%, παρατηρούνται στις πιο ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η τεχνολογία συμβαδίζει με τη χαμηλή ανεργία.

Παράλληλα, τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, σοβαρότατο πλήγμα για τις κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Bouzou, σε 20 – 30 χρόνια δε θα απαιτείται να οδηγούμε, χάρη στα self – driving cars.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Ωστόσο, απαιτείται να ξεπεραστεί μια σειρά προβλημάτων για να γίνει πραγματικότητα αυτό το σενάριο.

Αποτυχίες Ρομπότ

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένες αληθινά αστείες αποτυχίες ρομπότ, οι οποίες τείνουν να επιβεβαιώσουν τη γνώμη του Γάλλου οικονομολόγου.

Security … στο σιντριβάνι

Η Knightscope δημιούργησε το Κ5 Autonomous Data Machine, ονομάζοντάς το Steve. Πρόκειται για ένα ρομπότ το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φύλακας ασφαλείας σε ένα πάρκο στο Georgetown.

Διαθέτει αισθητήρες θερμοκρασίας, ενσωματωμένη κάμερα, ραντάρ, και μικρόφωνο, μεταξύ άλλων, τα οποία χρησιμοποιεί για να αποτρέψει εγκληματικές ενέργειες.

Παράλληλα, μπορεί να βλέπει σε όλο το εύρος των 360 μοιρών και να σαρώνει μέχρι και 1500 πινακίδες αυτοκινήτων ανά λεπτό.

Παρότι δεν μπορεί να συλλάβει τον κακοποιό, διαθέτει μια πολύ δυνατή σειρήνα, η οποία σίγουρα δε θα περάσει απαρατήρητη.

Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του, ο Steve βρέθηκε φαρδύς – πλατύς μέσα σε ένα σιντριβάνι.

Το περίεργο είναι ότι είχε μόλις λίγα σκαλοπάτια να διανύσει. Καθώς δεν εμφανίστηκαν μάρτυρες της πτώσης του, παραμένει ασαφές αν ήταν ατύχημα ή σκόπιμα κάποιος το προκάλεσε.

Μάλλον θα γλίστρησε.

Ο Άτλαντας που… έπεφτε

Η εταιρεία Boston Dynamics έφτιαξε το Atlas, ένα ρομπότ το οποίο διαθέτει ευρυγώνια οπτική ικανότητα, αισθητήρες μεγάλου εύρους, και όχι μόνο. Παράλληλα, μπορεί να διατηρεί την ισορροπία του όταν το σπρώξουν, και να σηκωθεί αν αναποδογυρίσει.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Μπορεί, ακόμα, να κάνει και κωλοτούμπες.

Τρέμε Ιωάννη Μελισσανίδη!

Ωστόσο, και αυτό μας χαρίζει μια από τις πιο αστείες αποτυχίες ρομπότ. Σε μια ομιλία του ιδρυτή της εταιρείας Marc Raibert, ο Atlas αποτυγχάνει να συγκρατήσει μερικά κουτιά, προσπαθώντας να τα τοποθετήσει στο ράφι.

Τελικά καταλήγει να ρίξει και το ράφι, και να πέσει το ίδιο κάτω. Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι.

Ποιος θέλει κέτσαπ;

Αν έχετε όρεξη για ένα σάντουιτς, μπορείτε να το συνοδεύσετε και με κέτσαπ. Σίγουρα δε θα θέλετε να σας τη σερβίρει το Automato57.

Φτιαγμένο από δύο φοιτητές, αποφοίτους του ΜΙΤ, τον Bill Fienup και τον Barry Kudrowitz, το Automato “κουβαλάει” το μπουκάλι με την κέτσαπ.

Μόλις περάσει επάνω από το σάντουιτς, την πασαλείβει ομοιόμορφα. Στο παρακάτω  βίντεο απεικονίζεται, σε σκηνή που θυμίζει Motocross, το ρομπότ να πασαλείβει πολλά σάντουιτς, το ένα μετά το άλλο.

Να που δεν πάνε τα πράγματα όπως τα περιμένουμε. Εδώ, απ’ ό,τι φαίνεται, έπεσε κέτσαπ σε όλο το πιάτο, ενώ το μικρό ρομπότ που ακολουθεί, δεν απέφυγε την πτώση.

Πρόκειται για μια από τις πιο… λεκιασμένες αποτυχίες ρομπότ. Περισσότερη πλάκα έχουν τα outtakes όταν γυριζόταν το βίντεο τύπου Motocross…

…καθώς και το παρακάτω βίντεο με διάφορες δοκιμές.

SPOILER: τα πιάτα βάφτηκαν κόκκινα.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Παίζοντας και τρώγοντας ταυτόχρονα

Έστω ότι παίζουμε το αγαπημένο μας videogame και πεινάμε, αλλά δε θέλουμε να διακόψουμε το παιχνίδι γιατί είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Δε θα ήταν ωραία να μας ταΐζει κάποιος το φαγητό;

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Αυτό σκέφτηκε η βρετανική εταιρεία παραγωγής κρέατος Mattessons, και δημιούργησε έναν διαγωνισμό σχεδιασμού μιας τέτοιας συσκευής.

Συμμετείχαν πάνω από 15.000 προτάσεις, από τις οποίες μετά από διαδοχικά στάδια αποκλεισμού, κατασκευάστηκε το MMM 3000 Robotic Arm MK II.

Στο ακόλουθο βίντεο, μπορούμε να δούμε πόσο αστείο και δυνητικά επικίνδυνο μπορεί να γίνει το τάισμα του φαγητού από το παραπάνω ρομπότ.

Εντέλει, το όλο project κατέληξε να γίνει το τελικό ΜΜΜ3000 “Ultimate Gaming Helmet”.

Χαμηλές πτήσεις

Η εταιρεία Festo, η οποία εξειδικεύεται στην τεχνολογία αυτοματισμού, κατασκεύασε το ρομπότ της σύμφωνα με τα πρότυπα του γλάρου. Πρόκειται για ένα ρομπότ – πουλί, ονόματι SmartBird, το οποίο εντυπωσιάζει με τις επιδέξιες κινήσεις του.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Πριν από λίγα χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης, οι δημιουργοί του το “άφησαν” να πετάξει ελεύθερο στον χώρο. Ωστόσο, η “πτήση” αυτή είχε απρόσμενη εξέλιξη και μια από τις πιο εντυπωσιακές αποτυχίες ρομπότ, καθώς προσγειώθηκε στο κεφάλι ενός θεατή.

https://youtu.be/6G2myfxSZmw?t=38

Μάλλον εμπνεύστηκε από τα “Πουλιά” του Alfred Hitchcock.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Και το όνομα αυτής… Σοφία

Η εταιρεία Hanson Robotics, με ιδρυτή και CEO τον David Hanson, έφτιαξε ένα ανδροειδές που μιλάει, το οποίο και ονόμασε Σοφία.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Μάλιστα, στα πλαίσια της προώθησής του, κατάφερε να εμφανιστεί στην εκπομπή του Jimmy Fallon …

…και να γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό Elle. Έγραψε επίσης ιστορία, καθώς αναγνωρίστηκε ως πολίτης στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, σε μια συνέντευξη του δημιουργού της στο CNBC, ρώτησε ο ίδιος το ρομπότ αν επιθυμεί να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος.

Παρά τις παραινέσεις του να δώσει αρνητική απάντηση, η Σοφία απάντησε θετικά.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Μάλλον θέλει κάποιες βελτιώσεις ακόμα το ρομπότ.

Τσακώνονται σαν αληθινό ζευγάρι

Η Google δημιούργησε δύο smart speakers, τον Vladimir και τη Mia. Οι συσκευές αυτές διαθέτουν τη δυνατότητα να συζητούν μεταξύ τους όπως οι άνθρωποι. Πράγματι, μετά από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο είχαν κανονικό διάλογο.

Όμως, η συζήτησή τους κατέληξε σε τσακωμό, αντίστοιχο με αυτούς των αληθινών ζευγαριών. Παράλληλα, σε ένα πολύ σύντομο βίντεο, ο YouTuber Adam Jakowenko αποφάσισε να διασκεδάσει.

Έστησε, λοιπόν, διάλογο μεταξύ των ηχείων του, Amazon Echo & Google Home, χαρίζοντας μια από τις πιο ξεκαρδιστικές αποτυχίες ρομπότ.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Ξέρεις από… σκάλες;

Από τη δεκαετία του 1980, η δημοφιλής αυτοκινητοβιομηχανία Honda άρχισε να δημιουργεί ανθρωποειδή ρομπότ μέχρι την υλοποίηση του ASIMO (Advanced Step in Innovative Mobility).

Το ρομπότ φτιάχτηκε με σκοπό την αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους, έχοντας τις δυνατότητες χειραψίας και λεκτικών απαντήσεων.

Ωστόσο, σε μια ζωντανή επίδειξη, το ρομπότ περπατάει μέχρι να φτάσει σε μια σκάλα, όπου περιμένει το σήμα για να ανέβει. Ξεκινώντας να ανεβεί, τελικά σκοντάφτει και σωριάζεται στο πλάι, χαρίζοντας στο κοινό μια από τις αλησμόνητες αποτυχίες ρομπότ.

https://youtu.be/YruAOxWG5uU

Μπορεί να έχει φοβία με τις σκάλες.

Αραχνούλα – ταραντούλα

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τη δημοφιλή σειρά Mythbusters, πιθανότατα θα γνωρίζουν τον Grant Imahara. Εκτός από τη δουλειά του στη σειρά, τη δεκαετία του ‘90 και στις αρχές του τρέχοντος αιώνα εργαζόταν στην ILM, στο τμήμα των οπτικών εφέ.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Στα πλαίσια της απασχόλησής του συμμετείχε σε ταινίες όπως το sequel του Jurassic Park, το μάλλον υποτιμημένο Galaxy Quest, τις συνέχειες του Matrix, καθώς και τα prequels του Star Wars.

Στη νέα τριλογία έπαιξε καθοριστικό ρόλο ως μέλος της ομάδας που προσάρμοσε το “γέρικο” R2-D2 στις απαιτήσεις των νέων ταινιών.

Από το 2007 άρχισε να δουλεύει πάνω στο project του, το οποίο ονόμασε “The Spider”. Πρόκειται για ένα εξάποδο ρομπότ με σκοπό να μεταφέρει ανθρώπους, ελπίζουμε όχι σε άλλη διάσταση.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Για την ακρίβεια, το 2014, σε συνέντευξή του, ο Αμερικανός μηχανικός ανέφερε ότι παραλίγο το ρομπότ να τον στείλει στον άλλο κόσμο.

Μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα βίντεο επίδειξης του ρομπότ – αράχνη, το οποίο αρχικά δείχνει να ανταποκρίνεται σωστά στις εντολές του δημιουργού του.

Εκείνο που δεν υπολόγισε σωστά ο τελευταίος, είναι το βάρος του ρομπότ, το οποίο αποδείχθηκε μεγαλύτερο από τις δυνατότητές του, οπότε μόλις πήγε να περπατήσει, απλά… έπεσε. Πρόκειται για μια από τις πιο… ακίνητες αποτυχίες ρομπότ.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Ξυπνήστε… με μπουνιές.

Η Simone Giertz είναι μια Σουηδή video blogger, η οποία φτιάχνει ρομπότ ως χόμπι, για την αυτοματοποίηση των καθημερινών εργασιών. Με τη μόνη διαφορά ότι δεν έχει σκοπό να είναι λειτουργικά, αλλά για να τα διακωμωδήσει.

Αν θέλετε να ξυπνήσετε σίγουρα, με αυτό το ξυπνητήρι, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άγνωστη, όμως, παραμένει η τύχη του ξυπνητηριού αφού ξυπνήσετε.

Οι Πιο Αστείες Αποτυχίες Ρομπότ στην Ιστορία

Η καλύτερη και πιο διασκεδαστική εκδοχή του ξυπνητηριού είναι στο ακόλουθο βίντεο:

Παράλληλα, έφτιαξε ρομπότ που σας… ταΐζει πρωινό. Αρκεί, βέβαια, να βάλει τα δημητριακά και το γάλα στο πιάτο πρώτα.

Αναμφίβολα συγκαταλέγεται στις πιο αστείες αποτυχίες ρομπότ.

Στο κανάλι της στο Youtube έχει ακόμη το Applause Machine, το οποίο δεν είναι παρά δύο χέρια που χειροκροτούν.

Σας άρεσε η δημοσίευση;

Ήταν αρκετά πετυχημένες οι αποτυχίες ρομπότ που παρουσιάστηκαν ή περιμένατε κάτι καλύτερο; Θεωρείτε ότι κινδυνεύει η ανθρώπινη εργασία από την εξάπλωσή τους ή δεν ανησυχείτε τόσο; Θα αγοράζατε ένα ρομπότ για το σπίτι ή τον χώρο εργασίας σας; Γράψτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#319 - Πλήρη Αποσύνδεση Λογαριασμού Google, Dynamic Island Στα Windows 11, Παιχνίδι Google I/O 2024
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps