Home » Software » Λειτουργικά Συστήματα » Windows » Τι Είναι το Windows Ink και Πώς Αξιοποιεί μια Ψηφιακή Γραφίδα

Τι Είναι το Windows Ink και Πώς Αξιοποιεί μια Ψηφιακή Γραφίδα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε πολλούς από εμάς αρέσουν οι χειρόγραφες σημειώσεις, και ταυτόχρονα όλοι μισούμε την Comic Sans (κι όσοι δεν την μισούν, έχουν άδικο). Πώς λοιπόν παίρνουμε χειρόγραφες σημειώσεις, χωρίς να γράφουμε κείμενα με τέτοιες γραμματοσειρές; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το Windows Ink, που μας βοηθά να κρατάμε σημειώσεις, να σχεδιάζουμε σε κάθε παράθυρο, και να δημιουργούμε αυτόματα υπενθυμίσεις.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Τι είναι το Windows Ink;

Windows Ink ονόμασε η μαμά Microsoft, την σουίτα εφαρμογών για χρήση ψηφιακής γραφίδας. Οι γραφίδες υποστηρίζονταν από το λειτουργικό της αρκετό καιρό, πριν την έκδοση της σουίτας.

Τι Είναι το Windows Ink και Πώς Αξιοποιεί μια Ψηφιακή Γραφίδα

Ωστόσο, με την έκδοση Anniversary των Windows 10, προστέθηκαν εφαρμογές και χαρακτηριστικά που βελτιώνουν τη χρήση γραφίδας.

Σε τι χρησιμεύει

Σύμφωνα με τη Microsoft, το Windows Ink εστιάζει στο να “Βάλει τη δύναμη των Windows στην άκρη της πένας μας”. Η σουίτα έχει σχεδιαστεί για να κάνει το γράψιμο στη συσκευή μας τόσο εύκολο, όσο σε ένα χαρτί.

Η Microsoft ενσωμάτωσε μία σειρά εφαρμογών στη σουίτα που σχεδίασε, τις οποίες θα δούμε στη συνέχεια. Ωστόσο, η γραφή με ψηφιακή γραφίδα υποστηρίζεται και από άλλα προϊόντα της εταιρείας, όπως ο Microsoft Edge, και το Microsoft Office.

Η ψηφιακή γραφή σε σχέση με τη δακτυλογράφηση μας γλιτώνει χρόνο, ενώ μας παρέχει δυνατότητες που διαφορετικά δεν θα τις είχαμε.

Για παράδειγμα, μπορούμε να κρατάμε σημειώσεις σε οποιαδήποτε σελίδα του φυλλομέτρηση μας, με την βοήθεια του Σχεδίου Οθόνης.

Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του Windows Ink

Η χρήση της σουίτας είναι δυνατή, ακόμη κι αν δεν έχουμε συνδεδεμένη κάποια γραφίδα στο σύστημά μας. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν χρησιμοποιούμε ψηφιακή γραφίδα, τότε ίσως να μην δούμε ποτέ το εικονίδιο του Χώρου εργασίας του Windows Ink.

Αν από την άλλη έχουμε μια συσκευή όπως το Lenovo Yoga Book, το εικονίδιο της σουίτας είναι αυτόματα ενεργό.

Δεν υπάρχει δυνατότητα απενεργοποίησης του Windows Ink, αλλά μπορούμε να χειριστούμε το εικονίδιό του, καθώς και να παγώσουμε τη σχετική ρύθμιση.

Για να ενεργοποιήσουμε το εικονίδιο του Windows Ink, κάνουμε δεξί κλικ οπουδήποτε στην γραμμή εργασιών, και επιλέγουμε “Εμφάνιση κουμπιού Χώρου εργασίας του Windows Ink”.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το εικονίδιο. Η κύρια διαφορά είναι ότι χάνονται το “τικ” δίπλα στη ρύθμιση και το εικονίδιο.

Πάγωμα του εικονιδίου για το Windows Ink

Με την παραπάνω διαδικασία, απλώς χειριζόμαστε το εικονίδιο της εφαρμογής. Η εφαρμογή δεν τρέχει από προεπιλογή, αν όμως έχουμε ενεργό το εικονίδιο, τότε τα Windows εκκινούν την σχετική υπηρεσία με το άνοιγμα του υπολογιστή.

Μπορούμε να αποφύγουμε την άσκοπη ενεργοποίηση του Windows Ink, είτε από λάθος, είτε επειδή κάποιο άλλος πάτησε τη ρύθμιση. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να μπούμε στα βαθιά νερά του registry.

Για να μπούμε στο registry πατάμε Win+R, στο παράθυρο της εκτέλεσης γράφουμε “regedit”, και πατάμε Enter.

Πλοηγούμαστε στη παρακάτω διαδρομή:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft

Αν δεν υπάρχει το κλειδί “WindowsInkWorkspace”, κάνουμε δεξί κλικ στο Microsoft, επιλέγουμε “Δημιουργία”, και “Κλειδί”. Δίνουμε στο νέο κλειδί το όνομα “WindowsInkWorkspace”, και πατάμε σε αυτό.

Στον κενό χώρο δεξιά, κάνουμε δεξί κλικ, επιλέγουμε “Δημιουργία -> Τιμή DWORD (32 bit)”, δίνουμε το όνομα “AllowWindowsInkWorkspace”, και ως τιμή ορίζουμε το 0.

Θα χρειαστεί να κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή, και αμέσως θα διαπιστώσουμε ότι το εικονίδιο λείπει, και δεν υπάρχει δυνατότητα πατήματος της επιλογής.

Τι Είναι το Windows Ink και Πώς Αξιοποιεί μια Ψηφιακή Γραφίδα

Αν θελήσουμε να ενεργοποιήσουμε πάλι τη ρύθμιση, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και αλλάζουμε την τιμή από 0 σε 1.

Ρύθμιση της Πένας

Τα Windows προσφέρουν τη δυνατότητα προσαρμογής της πένας μας, μέσω των ρυθμίσεων.

Για να προσαρμόσουμε την πένα, πηγαίνουμε “Ρυθμίσεις→Συσκευές→Πένα & Windows Ink”.

Εκεί θα βρούμε διάφορες ρυθμίσεις για πένες που έχουν κουμπί, αν πρόκειται να χρησιμοποιείται η γραφίδα από αριστερόχειρες/δεξιόχειρες, αν θέλουμε ειδικά εφέ, και πολλά ακόμη.

Να σημειώσουμε πως οι ρυθμίσεις εμφανίζονται στην αγγλική γλώσσα, διότι η συσκευή που είχαμε στη διάθεσή μας δεν υποστηρίζει Ελληνικά.

Οι επιλογές που θα κάνουμε εδώ, ισχύουν σε οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιούμε τη γραφίδα μας.

Εντοπισμός εφαρμογών συμβατές με γραφίδα

Πέρα από τις εφαρμογές που έχει ενσωματώσει η Microsoft, υπάρχουν αρκετές ακόμη που μπορούμε να βρούμε στο Microsoft Store.

Πατώντας στο εικονίδιο του Χώρου εργασίας του Windows Ink, έχει προτεινόμενες εφαρμογές, και δίπλα την ένδειξη “Αγορά εφαρμογών με πένα στο Store” ή “Λήψη περισσότερων εφαρμογών πένας”.

Το πάτημα οποιασδήποτε από τις δύο επιλογές θα μας μεταφέρει στο Microsoft Store, με ενεργοποιημένο ειδικό φίλτρο για εφαρμογές πένας.

Εδώ θα βρούμε μεγάλη γκάμα εφαρμογών, από εφαρμογές για γραφίστες, μέχρι εφαρμογές για σπουδαστές.

Εφαρμογές του Windows Ink

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στις εφαρμογές πένας, πατάμε το εικονίδιο του Χώρου εργασίας του Windows Ink, και εμφανίζεται το σχετικό παράθυρο.

Εμείς θα παρουσιάσουμε τις τρεις βασικές εφαρμογές που η ίδια η Microsoft έχει ενσωματώσει.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη γραφίδας, καθώς οι περισσότερες εφαρμογές λειτουργούν και με το ποντίκι μας.

Αυτοκόλλητες Σημειώσεις

Η πρώτη εφαρμογή είναι οι Αυτοκόλλητες Σημειώσεις. Όσοι από εμάς είχαν την ατυχία να χρησιμοποιήσουν τα Windows Vista, μπορεί να θυμούνται τις εφαρμογές της επιφάνειας εργασίας. Μια από αυτές ήταν οι αυτοκόλλητες σημειώσεις, και η Microsoft τις έφερε πίσω από τον τάφο.

Οι σημειώσεις πλέον έχουν αναβαθμιστεί, διαθέτουν καινούργια χαρακτηριστικά, και συμβατότητα με την Cortana, που είμαστε σίγουροι όλοι χρησιμοποιείτε.

Όταν ανοίγουμε την εφαρμογή εμφανίζεται ένα αυτοκόλλητο, στο οποίο μπορούμε να γράψουμε ό,τι επιθυμούμε. Η Cortana αλλάζει αυτόματα το χρώμα όσων γράφουμε, για παράδειγμα κάνει μπλε ό,τι θεωρεί σημαντικό.

Επίσης, αν για παράδειγμα σημειώνουμε κάποιο ραντεβού, η Cortana θα δημιουργήσει αυτόματα μια υπενθύμιση, με τα στοιχεία που εμείς γράψαμε.

Μπλοκ Σχεδίασης

Συνεχίζουμε με το Μπλοκ Σχεδίασης, που είναι κάτι σαν την ψηφιακή εκδοχή του μπλοκ ζωγραφικής που είχαμε παιδιά, ή μια απλούστερη μορφή της Ζωγραφικής των Windows.

Σκοπός ύπαρξης αυτής της εφαρμογής είναι ο σχεδιασμός οποιασδήποτε ιδέας που έχουμε, μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το Μπλοκ Σχεδίασης είναι πολύ απλό, και διαθέτει πολύ βασικά εργαλεία. Συγκεκριμένα θα βρούμε σε αυτό στυλό και μολύβι με 30 χρώματα, έναν μαρκαδόρο υπογράμμισις με 6 χρώματα, και μια γόμα.

Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του είναι ο χάρακας, όπου μας επιτρέπει να τραβάμε ευθείες όπως σε χαρτί.

Τι Είναι το Windows Ink και Πώς Αξιοποιεί μια Ψηφιακή Γραφίδα

Δύο αρνητικά στοιχεία είναι η δυνατότητα αποθήκευσης μόνο σε μορφή αρχείου PNG, και η αδυναμία ανοίγματος ήδη έτοιμων αρχείων εικόνας.

Σχέδιο Οθόνης

Τελευταία εφαρμογή από τη Microsoft είναι το Σχέδιο Οθόνης. Με το άνοιγμά της, η εφαρμογή παίρνει αυτόματα ένα στιγμιότυπο της οθόνης μας.

Σε αυτό μπορούμε να γράψουμε οτιδήποτε, χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία με το Μπλοκ Σχεδίασης. Τέλος, από το Σχέδιο Οθόνης αποθηκεύουμε ή διαμοιράζουμε τις σημειώσεις μας.

Το Σχέδιο Οθόνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον Microsoft Edge. Η ενεργοποίηση της εφαρμογής γίνεται με το πάτημα του κουμπιού πένας πάνω δεξιά, ενώ τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι τα ίδια με αυτά του Σχεδίου Οθόνης.

Τελικά αξίζει τον κόπο το Windows Ink;

Εσείς ξέρατε τι είναι το Windows Ink; Το έχετε ενεργοποιημένο, θα το ενεργοποιήσετε τώρα, ή θεωρείτε πως γίνεται πολύς λόγος για το τίποτα;

Θα σας ενδιέφεραν και άλλα σχετικά άρθρα; Μοιραστείτε την άποψή σας με τους αναγνώστες μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps