Home » Hardware » Ρυθμίσεις Οθόνης Υπολογιστή για την Καλύτερη Ποιότητα

Ρυθμίσεις Οθόνης Υπολογιστή για την Καλύτερη Ποιότητα

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολλοί από εμάς όταν αγοράσαμε την οθόνη που χρησιμοποιούμε, απλά τη βγάλαμε από το κουτί και τη συνδέσαμε, χωρίς να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τις ρυθμίσεις της. Έτσι, το πιθανότερο είναι πως δεν εκμεταλλευόμαστε πλήρως τις δυνατότητές της. Στον οδηγό θα δούμε πώς κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις οθόνης υπολογιστή, ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα εικόνας στο monitor, αλλά και τη συνολική μας εμπειρία.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πριν ξεκινήσουμε τις ρυθμίσεις οθόνης

Πριν ακολουθήσουμε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους για να βρούμε τις ιδανικές ρυθμίσεις οθόνης, φροντίζουμε τα εξής:

  1. Η οθόνη που θα δοκιμάσουμε να είναι αναμμένη τουλάχιστον για 30 λεπτά, ώστε να βρίσκεται στην κανονική θερμοκρασία λειτουργίας.
  2. Το δωμάτιο να έχει μέτριο διάχυτο φωτισμό. Δεν χρειάζεται να είναι κατασκότεινο, αλλά δεν μας ωφελεί να πέφτει φως κατευθείαν επάνω στην οθόνη ή να βλέπουμε την αντανάκλαση όλου του δωματίου.
  3. Γνωρίζουμε καλά τις ρυθμίσεις της οθόνης από το μενού ρυθμίσεων, προκειμένου να αλλάξουμε τη φωτεινότητα (brightness), την αντίθεση (contrast), και ίσως και πιο προηγμένες δυνατότητες, όπως η θερμοκρασία λευκού (white temperature). Οι οθόνες Laptop συνήθως δεν έχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης.
  4. Τα Windows να είναι ρυθμισμένα στη ανάλυση της οθόνης που “προτείνεται” (native) και όχι σε κάποια μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Ρυθμίσεις οθόνης 1

Οι ρυθμίσεις οθόνης υπολογιστή μέσα από τα Windows

Σε όλα τα Windows, η Microsoft έχει ενσωματώσει ένα πλήρες σετ δοκιμών εικόνας. Μας καθοδηγούν βήμα-βήμα να επιλέξουμε τις ιδανικές ρυθμίσεις οθόνης για τον χώρο και τον φωτισμό στον οποίο εργαζόμαστε.

Για να ανοίξουμε το εργαλείο, αρκεί να πατήσουμε ταυτόχρονα στο πληκτρολόγιο το κουμπί των Windows + R…

ρυθμίσεις οθόνης 2

…και στο παράθυρο “εκτέλεση” γράφουμε “dccw”.

ρυθμίσεις οθόνης 3Α

Το πρόγραμμα διαθέτει σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στα Ελληνικά για το τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να ρυθμίσουμε την οθόνη μας. Ομολογουμένως, πιο εύκολα δεν γίνεται.

Το μόνο που χρειάζεται να προσέχουμε είναι όταν βρεθούμε στην παρακάτω οθόνη, η οποία αναφέρεται στη φωτεινότητα και στην αντίθεση της οθόνης μας.

Αν έχουμε laptop και δεν έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα και την αντίθεση της οθόνης, κάνουμε κλικ στην “Παράλειψη ρύθμισης”.

Από εκεί και μετά δεν έχουμε παρά να κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις οθόνης, όπως μας καθοδηγούν τα Windows.

Στο τέλος των ρυθμίσεων μπορούμε να διαπιστώσουμε επί τόπου τη διαφορά που έκαναν οι προηγούμενες ρυθμίσεις οθόνης. Μπορούμε να πατήσουμε στο “Προηγούμενη μικρορύθμιση” να συγκρίνουμε το “πριν” και κατόπιν με το “Τρέχουσα μικρορύθμιση” να δούμε το “μετά”.

Μπορούμε να τα πατάμε διαδοχικά όσες φορές θέλουμε, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει κάποια βελτίωση ή όχι.

Στη συνέχεια, θα μας εμφανιστούν οι ρυθμίσεις οθόνης που βελτιώνουν την ευκρίνεια του κειμένου.

Ρυθμίσεις οθόνης 10α

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε από τις πέντε καρτέλες που θα εμφανιστούν το κείμενο με την ευκρίνεια που μας αρέσει περισσότερο.

Οι ρυθμίσεις οθόνης υπολογιστή μέσω διαδικτύου

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που μας επιτρέπουν να βρούμε τις ιδανικές ρυθμίσεις οθόνης με διαφορετικές μεθόδους η καθεμία.

Οι παρακάτω σελίδες θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για οθόνες στις οποίες μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους. Δεν θα έχουμε αποτέλεσμα σε οθόνες που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις, όπως των περισσοτέρων laptop.

Photo Friday

Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στη φωτεινότητα και στην αντίθεση. Όπως αναφέρει, ένας σκοπός της βαθμονόμησης είναι να βεβαιώσει ότι αποχρώσεις ελάχιστα πιο φωτεινές από το απόλυτο μαύρο ξεχωρίζουν εμφανώς από το απόλυτο μαύρο. Αντίστοιχα και για το απόλυτο λευκό.

Ρυθμίσεις οθόνης 12 (2)

Online Monitor Test

Πρόκειται για σαφώς πιο πλήρες και περιεκτικό site σε σχέση με το προηγούμενο. Το Online Monitor Test μας καθοδηγεί με επιστημονική ακρίβεια στις ρυθμίσεις οθόνης υπολογιστή από κάθε άποψη, είτε αφορά το λευκό και το μαύρο…

…είτε το κάθε χρώμα ξεχωριστά.

Ρυθμίσεις οθόνης 14

Οι διαφορετικές επιλογές γίνονται από το μενού που εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης όταν μετακινούμε το ποντίκι προς την κορυφή.

Lagom LCD Monitor Test Pages

Το συγκεκριμένο site έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά τις ρυθμίσεις οθόνης, καθώς διαθέτει μια σειρά εικόνων με patterns ειδικά σχεδιασμένα για να αναδείξουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Ρυθμίσεις οθόνης 15αα

Βέβαια, κάποια από αυτά μπορούν να αλλάξουν μέσα από τις ρυθμίσεις οθόνης, όπως το Black Level και το White saturation. Όμως, κάποιες άλλες λειτουργίες του site μας επιτρέπουν να μετρήσουμε χαρακτηριστικά που δεν αλλάζουν, όπως ο χρόνος απόκρισης των LCD.

Ρυθμίσεις οθόνης 15α

Με άλλα λόγια, τα test της συγκεκριμένης ιστοσελίδας είναι εξαιρετικά χρήσιμα όταν σκοπεύουμε να αγοράσουμε μια οθόνη για να δούμε τις δυνατότητές της. Φυσικά, θα πρέπει να μας δώσουν τη δυνατότητα να τη δούμε εν λειτουργία.

Επαγγελματικές ρυθμίσεις οθόνης υπολογιστή

Οι δωρεάν λύσεις για τις ρυθμίσεις οθόνης είναι καλές για τους απλούς χρήστες. Το πρόβλημά τους όμως είναι πως βασίζονται στην προσωπική μας αντίληψη για το χρώμα, που είναι υποκειμενική.

Οι επαγγελματίες γραφίστες και φωτογράφοι χρειάζονται αντικειμενικές μετρήσεις. Λεπτομέρειες που επί της οθόνης να είναι αόρατες με γυμνό μάτι είναι πιθανό να είναι καταστροφικά ορατές στην εκτύπωση.

Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η επένδυση σε κάποια συσκευή μέτρησης χρώματος, όπως τα προϊόντα Datacolor Spyder και Colormunki.

Για τις ανάγκες του οδηγού, θα χρησιμοποιήσουμε το Datacolor Spyder 5 Pro.

Datacolor Spyder 5 Pro

Η συσκευή έρχεται σε μία αρκετά μικρή συσκευασία, η οποία περιέχει το Spyder 5 Pro μαζί με έναν σύνδεσμο για την εγκατάσταση του ειδικού software.

Το μικρό εργαλείο συνδέεται στον υπολογιστή μέσω USB, ενώ αποτελείται από δύο τμήματα.

Το πάνω μέρος είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της φωτεινότητας στο περιβάλλον μας, η οποία επηρεάζει άμεσα την εμπειρία χρήσης μιας οθόνης.

Από την άλλη, το εσωτερικό κομμάτι είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των χρωμάτων της οθόνης μας.

Προετοιμασία

Αφού εγκαταστήσουμε και ενεργοποιήσουμε το ειδικό λογισμικό που έρχεται μαζί με το Spyder 5 Pro, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες στην οθόνη μας.

Το πρώτο βήμα είναι να ελέγξουμε κάποιες παραμέτρους, ώστε να βεβαιωθούμε ότι η βαθμονόμηση θα γίνει στη βέλτιστη δυνατή ποιότητα. Θα πρέπει λοιπόν:

  • Η οθόνη μας να είναι ανοιχτή για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη βαθμονόμηση, ώστε να έχει ζεσταθεί.
  • Να μην υπάρχει φωτισμός που να πέφτει απευθείας επάνω στην οθόνη.
  • Να έχουμε επαναφέρει τις ρυθμίσεις οθόνης στις εργοστασιακές τιμές (αντίθεση, θερμοκρασία, φωτεινότητα).
  • Να έχουμε συνδέσει το Spyder σε κάποια θύρα USB απευθείας στον υπολογιστή και όχι μέσω κάποιου USB hub ή πληκτρολογίου.

Στο επόμενο βήμα επιλέγουμε την οθόνη που θέλουμε να ρυθμίσουμε. Σε περίπτωση που έχουμε μία μόνο οθόνη, μπορούμε να πατήσουμε απευθείας “Next”.

Ανάλογα με το αν χρησιμοποιούμε laptop ή σταθερό υπολογιστή, τσεκάρουμε το αντίστοιχο κουτάκι.

Στο επόμενο παράθυρο επιλέγουμε το μοντέλο του κατασκευαστή της οθόνης μας. Αν δεν βρίσκουμε το μοντέλο στη λίστα, πατάμε στο “Other”.

Εφόσον μιλάμε για επαγγελματική χρήση, το πιθανότερο είναι πως η οθόνη μας διαθέτει δυνατότητα ρύθμισης φωτεινότητας και θερμοκρασίας.

Σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε αυτές τις ρυθμίσεις στο μενού της οθόνης μας, αποεπιλέγουμε τα πεδία και πατάμε επόμενο.

Στη συνέχεια, έχουμε τρεις επιλογές. Μπορούμε να κάνουμε πλήρη βαθμονόμηση (FullCAL) ή να ελέγξουμε την ακρίβεια της τρέχουσας βαθμονόμησης (CheckCAL).

Αν ήδη έχουμε βαθμονομήσει τη συγκεκριμένη οθόνη στο παρελθόν με τη χρήση του Spyder 5 Pro, μπορούμε να επιλέξουμε το πρώτο κουτάκι. Σε αυτήν την περίπτωση θα γίνει μία σύντομη βαθμονόμηση, ώστε να βεβαιώσει την ακρίβεια των χρωμάτων.

Για τη βέλτιστη απόδοση, το λογισμικό προτείνει την πλήρη βαθμονόμηση της οθόνης μία φορά κάθε μήνα.

Πριν προχωρήσουμε, θα πρέπει να μπούμε στις ρυθμίσεις οθόνης και να ορίσουμε τη θερμοκρασία στα 6500K. Αν η οθόνη μας δεν διαθέτει τέτοια ρύθμιση, τότε επιλέγουμε απλώς το “Cold” προφίλ θερμοκρασίας.

Μέτρηση φωτισμού γραφείου

Σε αυτό το σημείο τοποθετούμε το Spyder 5 Pro σε επάνω στο γραφείο μας και πατάμε ξανά στο “Next”.

Η συσκευή θα κάνει μία πρώτη αξιολόγηση για την ένταση του φωτισμού που υπάρχει στον χώρο. Τα αποτελέσματα στη δική μας περίπτωση αναφέρουν υψηλά επίπεδα φωτισμού.

Το λογισμικό μας συμβουλεύει να χαμηλώσουμε τα φώτα, να χρησιμοποιήσουμε κάποια ειδική κουκούλα για την οθόνη, ή να ανεβάσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης στο μέγιστο δυνατό.

Βαθμονόμηση οθόνης

Αφού τελειώσουμε με τις ρυθμίσεις φωτισμού, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη βαθμονόμηση της οθόνης.

Θα πρέπει να κρεμάσουμε το Spyder 5 Pro επάνω στην οθόνη μας, έτσι ώστε να πέφτει ακριβώς στο σημείο που σηματοδοτεί το software.

Έπειτα πατάμε “Next”.

Η διαδικασία θα διαρκέσει κάποια λεπτά, όπου θα βλέπουμε διάφορα χρώματα να περνάνε μπροστά απ' την οθόνη μας.

Κάποια στιγμή το πρόγραμμα θα μας ζητήσει να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα της οθόνης, ώστε να συμπίπτει με τον προτεινόμενο στόχο. Ο στόχος ορίστηκε βάσει της φωτεινότητας του δωματίου μας.

Όταν ανεβάσουμε αρκετά τη φωτεινότητα από τις ρυθμίσεις οθόνης ώστε να βρίσκεται στο πράσινο πλαίσιο, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα.

Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να καθίσουμε αναπαυτικά στη θέση μας, περιμένοντας να τελειώσει η μέτρηση. Τέλος, αποθηκεύουμε το νέο προφίλ.

Η βαθμονόμηση της οθόνης μας είναι έτοιμη.

Συνοψίζοντας

Η ρύθμιση της οθόνης μας είναι απλή, δωρεάν, και θα μας ωφελήσει πολλαπλά. Θα έχουμε καθαρότερο κείμενο, πιο πιστά χρώματα, και μια πιο ξεκούραστη εμπειρία χρήσης του υπολογιστή.

Αν λοιπόν μέχρι σήμερα δεχόμασταν την οθόνη μας “ως έχει”, καιρός είναι να πάρουμε τις ρυθμίσεις οθόνης στα χέρια μας.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps