Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Εύκολη και Γρήγορη Οργάνωση και Επεξεργασία Τραγουδιών στο PC

Εύκολη και Γρήγορη Οργάνωση και Επεξεργασία Τραγουδιών στο PC

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η συλλογή μουσικής που έχουμε στον υπολογιστή μας μπορεί να είναι διάσπαρτη σε φακέλους και υποφακέλους, ή σε όμορφα δομημένη τάξη. Μια οργανωμένη λίστα τραγουδιών μπορεί να κάνει την διαφορά στην απόλαυση της μουσικής μας. Σε αυτόν τον οδηγό, θα δούμε τις καλύτερες εφαρμογές για την εισαγωγή πληροφοριών στη μουσική συλλογή μας. Ακόμα, θα δούμε πώς γίνεται και η επεξεργασία τραγουδιών με το Audacity.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Οργάνωση τραγουδιών με τα Id3 Tags

Τα Id3 tags περιλαμβάνουν πληροφορίες που σχετίζονται με ένα αρχείο ήχου mp3. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν τον τίτλο τραγουδιού, το όνομα καλλιτέχνη, το όνομα του δίσκου, ακόμα και το εξώφυλλο του άλμπουμ στο οποίο περιλαμβάνεται το τραγούδι.

Εφαρμογές για την Επεξεργασία Τραγουδιών και Μουσικής

Κάθε λειτουργικό σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε αυτές τις πληροφορίες.

Στα Windows μπορούμε να το κάνουμε μέσα από τις ιδιότητες ή να χρησιμοποιήσουμε μια τρίτη εφαρμογή, που ενδεχομένως θα μας παρέχει περισσότερες επιλογές.

Εφαρμογές για την Επεξεργασία Τραγουδιών και Μουσικής

Στον σχετικό οδηγό για τα Id3 Tags, είδαμε συνοπτικά τις κυριότερες εφαρμογές του είδους.

Πληροφορίες Mp3 σε ID3 Tags – Οργανώστε τη Συλλογή σας

Τα αρχεία αρχεία Mp3 αποτελούν τον κυρίαρχο τύπο αρχείων ήχου, χάρη στο χαμηλό μέγεθος και την υψηλή ποιότητα που παρέχουν. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε διάφορες…

Στον οδηγό αυτό θα προχωρήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος όσον αφορά τις δυνατότητές τους.

Εύρεση και επεξεργασία πληροφοριών μουσικής

Υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την εύρεση και επεξεργασία Id3 tags.

Αν η συλλογή μας είναι σχετικά περιορισμένη, και δεν έχουμε τα ατέλειωτα Mp3, δεν χρειάζεται καν να εγκαταστήσουμε κάποιο τρίτο πρόγραμμα. Ο απλός Windows Media Player θα μας καλύψει πλήρως.

Windows Media Player

Ο Windows Media Player είναι ενσωματωμένος στα Windows εδώ και αρκετές εκδόσεις. Αρκετοί χρήστες τον χρησιμοποιούν όπως χρησιμοποιούσαν κάποτε τον Internet Explorer: επειδή ήταν εκεί, και ποιος κατεβάζει άλλο πρόγραμμα τώρα;

Σε αντίθεση όμως με τον Internet Explorer, ο Windows Media Player είναι αρκετά χρήσιμος, και διαθέτει επιλογές για την οργάνωση μουσικής. Μέσα από αυτόν μπορούμε να βρούμε τις πληροφορίες του τραγουδιού, ακόμα και τη φωτογραφία του άλμπουμ.

Στα Windows 10, το Windows Media Player δεν είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για την αναπαραγωγή αρχείων ήχου. Είναι όμως προεγκατεστημένο, και μπορούμε να το βρούμε στο μενού Έναρξη.

Ο φάκελος Μουσική περιλαμβάνεται από προεπιλογή. Αν θέλουμε να προσθέσουμε κάποιον άλλον φάκελο, αρκεί να κάνουμε κλικ στο Οργάνωση > Διαχείριση βιβλιοθηκών > Μουσική.

Για να γίνει αυτόματα η επεξεργασία τραγουδιών, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε το “Ενημέρωση πληροφοριών άλμπουμ”. Αλλιώς, πατάμε στο “Εύρεση πληροφοριών άλμπουμ”.

Mp3tag

Σε περίπτωση που η συλλογή μας περιέχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες τραγούδια, σίγουρα θα βρούμε και καλύτερα προγράμματα για την οργάνωσή της από τον σκέτο WMP.

Το Mp3tag παρέχει αρκετές δυνατότητες για εύρεση και επεξεργασία των πληροφοριών μουσικής. Μπορούμε να κατεβάσουμε την πιο πρόσφατη έκδοση από εδώ.

Ανοίγοντας το αρχείο, προχωράμε με το Επόμενο. Θα μας ρωτήσει αν θέλουμε κανονική εγκατάσταση ή portable. Επιλέγουμε όποιο θέλουμε και συνεχίζουμε την εγκατάσταση.

Portable είναι η εγκατάσταση που περιέχει όλες τις πληροφορίες του προγράμματος μέσα σε ένα φάκελο, χωρίς καταγραφές στο μητρώο. Περισσότερα για τα portable προγράμματα θα βρείτε στον οδηγό μας:

Αναζήτηση πληροφοριών μουσικής

Αφού ανοίξουμε το πρόγραμμα, επιλέγουμε “Αρχείο > Προσθήκη καταλόγου” για να εισάγουμε τον φάκελο με τη μουσική μας.

Επιλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε και κάνουμε κλικ στο “Επιλογή φακέλου”.

Για να εισάγουμε πληροφορίες σε ένα τραγούδι, επιλέγουμε αυτό που μας ενδιαφέρει, και κάνουμε κλικ στο “Πηγή ετικετών > freedb”.

Εκεί, επιλέγουμε το “προσδιορισμός μέσω αναζήτησης στον ιστό”.

Αν το τραγούδι έχει κάποιες πληροφορίες, αφήνουμε το πεδίο “κείμενο” ως έχει. Αλλιώς, εισάγουμε τον τίτλο του τραγουδιού και το όνομα του καλλιτέχνη για να γίνει η αναζήτηση, και επιλέγουμε Next.

Στη συνέχεια, εντοπίζουμε το σωστό άλμπουμ και επιλέγουμε Next.

Στην οθόνη που θα εμφανιστεί, θα πρέπει να μετακινήσουμε το τραγούδι στη δεξιά στήλη, ώστε να είναι στην ίδια θέση με το ομώνυμό του στην αριστερή στήλη.

Με το Mp3tag μπορούμε ακόμα να μετονομάσουμε το αρχείο με τις ετικέτες. Για να δούμε αυτήν την επιλογή, αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ σε ένα τραγούδι > Μετατροπή > Ετικέτα – Όνομα αρχείου.

Για να χρησιμοποιήσουμε την επιλογή “Όνομα αρχείου – Ετικέτες”, η στοιχειοσειρά διάταξης θα πρέπει να είναι ίδια με το όνομα του αρχείου.

Το Mp3tag είναι μια καλή λύση για την εύρεση και επεξεργασία Id3 tags. Ωστόσο, χρειάζεται τις ετικέτες για τον τίτλο και τον καλλιτέχνη του τραγουδιού για την αναζήτηση.

Για να εισάγουμε τις πληροφορίες αυτές αυτόματα, μια καλή εφαρμογή είναι το Metatogger που ακολουθεί.

Metatogger

Το Metatogger είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα για την εύρεση πληροφοριών Id3 tags σε πολλαπλά αρχεία mp3. Το πρόγραμμα αναζητεί τις πληροφορίες μέσω ενός δείγματος από το τραγούδι.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Metatogger από εδώ.

Προχωράμε στην εγκατάσταση με το Install. Η εφαρμογή δεν κρύβει τρίτες, ανεπιθύμητες εφαρμογές.

Για να προσθέσουμε τον φάκελο με τη μουσική, επιλέγουμε το βελάκι στο Add Files > Add Folders.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε ένα ή περισσότερα τραγούδια για την εύρεση πληροφοριών, και κάνουμε κλικ στην επιλογή From Acoustic Fingerprint.

Επιλέγουμε τις ετικέτες για αλλαγή και πατάμε ΟΚ.

Αποθηκεύουμε τις αλλαγές με την επιλογή Save All ή πατώντας Ctrl + S στο πληκτρολόγιο.

MediaMonkey

Το MediaMonkey προσφέρει κάποιες επιπλέον δυνατότητες για την οργάνωση της συλλογής με τη μουσική. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αναπαραγωγή μουσικής.

Για τις καλύτερες εφαρμογές για την αναπαραγωγή μουσικής, δείτε τον οδηγό μας.

Αναπαραγωγή Ήχου – Οι Καλύτεροι Audio Player

Είναι γνωστό ότι για την αναπαραγωγή ήχου και μουσικής μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα πολυμέσων. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την οργάνωση της μουσικής μας συλλογής,…

Μπορούμε να κατεβάσουμε το MediaMonkey από εδώ. Κατά τη διάρκεια εγκατάστασης, έχουμε και την επιλογή για φορητή εγκατάσταση.

Για να εισάγουμε τον φάκελο που θέλουμε, επιλέγουμε Αρχείο > Προσθήκη/Επανασάρωση αρχείων στη Βιβλιοθήκη.

Διαλέγουμε έναν ή περισσότερους φακέλους και πατάμε ΟΚ.

Για την εύρεση πληροφοριών σε ένα τραγούδι, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε “Αυτόματη-Ετικετοποίηση από το Διαδίκτυο”.

Το MediaMonkey είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για την οργάνωση της συλλογής με τη μουσική.

Εφόσον έχουμε τις ετικέτες στα τραγούδια, μπορούμε να τα επιλέξουμε όλα, να κάνουμε δεξί κλικ, και να πατήσουμε Αυτόματη Οργάνωση Αρχείων. Η συντόμευση στο πληκτρολόγιο είναι Ctrl + R.

Στη συνέχεια, μπορούμε να μετακινήσουμε τα τραγούδια σε φακέλους με το όνομα του άλμπουμ, του καλλιτέχνη, ή όπως αλλιώς προτιμάμε.

Το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε οργανωμένους φακέλους για τη μουσική μας.

Album Art Downloader

Αν θέλουμε να αλλάξουμε την εικόνα εξωφύλλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Album Art Downloader. Το πρόγραμμα διαθέτει πολλαπλές βάσεις δεδομένων για να βρούμε μια καλύτερη εικόνα.

Μπορούμε να κατεβάσουμε το Album Art Downloader από εδώ.

Το πρόγραμμα δεν κρύβει τρίτες εφαρμογές. Συνεχίζουμε στην εγκατάσταση πατώντας Επόμενο.

Λήψη φωτογραφιών εξωφύλλου

Ανοίγοντας το πρόγραμμα, πατάμε File > New > File Browser, για να επιλέξουμε το φάκελο με τη μουσική.

Επιλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε και πατάμε Search.

Στη συνέχεια, βρίσκουμε το άλμπουμ που μας ενδιαφέρει, κάνουμε κλικ στο Get Artwork for Selection, και κατεβάζουμε την εικόνα της προτίμησής μας.

Το Album Art Downloader διαθέτει και επιλογή για αυτόματη λήψη εικόνων για άλμπουμ σε ξεχωριστούς φακέλους.

Επιλέγουμε ένα ή περισσότερα άλμπουμ, και πατάμε Options. Στη συνέχεια, κάνουμε κλικ στο “Automatically download and save the first result that meets set criteria” και μετά επιλέγουμε “Get Artwork for Selection”.

Για καλύτερα αποτελέσματα, εισάγουμε στο πεδίο Minimum 300px για το μέγεθος της εικόνας, και τσεκάρουμε το Front. Μετά, κάνουμε κλικ στο Start.

Εισαγωγή εικόνας εξωφύλλου

Εφόσον έχουμε κατεβάσει την εικόνα, μπορούμε να την εισάγουμε στο τραγούδι με το Mp3tag. Επιλέγουμε τα άλμπουμ στα οποία κατεβάσαμε τις εικόνες και πατάμε Ενέργειες > Ενέργειες (Γρήγορο).

Έπειτα πηγαίνουμε στην “Εισαγωγή εξωφύλλου από αρχείο”.

Στη στοιχειοσειρά διάταξης για εικόνα αρχείου, γράφουμε “Folder.jpg” και επιλέγουμε “Front Cover” στο Import cover as. Τσεκάρουμε και το “Διαγραφή υπάρχοντος εξωφύλλου” και πατάμε ΟΚ.

Μπορούμε, ακόμα, να κάνουμε αντιγραφή μιας εικόνας και επικόλληση ως φωτογραφίας εξωφύλλου με το Windows Media Player. Αρκεί να κάνουμε δεξί κλικ και να επιλέξουμε “Επικόλληση εξωφύλλου άλμπουμ”.

Στο Mp3tag χρειάζεται μόνο drag & drop μιας εικόνας για να την εισάγουμε στο τραγούδι.

Επεξεργασία τραγουδιών

Οι περισσότεροι από εμάς, σπανίως θα ασχοληθούμε με την επεξεργασία τραγουδιών όσον αφορά τον ήχο.

Οι πιο “μερακλήδες” όμως, ίσως θελήσουμε να αλλάξουμε το είδος του αρχείου, να κόψουμε ένα κομμάτι στην αρχή ή το τέλος, να δυναμώσουμε ή να μειώσουμε την ένταση, ή ακόμη και να φτιάξουμε ένα remix.

Αν λοιπόν μας ενδιαφέρει η επεξεργασία τραγουδιών, υπάρχουν κάποιες απλές και δωρεάν εφαρμογές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Audacity

Το Audacity είναι ένα από τα γνωστότερα προγράμματα για την επεξεργασία τραγουδιών. Διατίθεται και στα τρία δημοφιλή λειτουργικά συστήματα Windows, Mac, και Linux. Μπορούμε να κατεβάσουμε το Audacity από εδώ.

Η διαδικασία της εγκατάστασης δεν κρύβει ανεπιθύμητες εφαρμογές. Μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα με το Επόμενο.

Μετατροπή αρχείων ήχων

Μία από τις λειτουργίες του Audacity, είναι η μετατροπή αρχείων ήχου σε mp3, wav, ogg, και αρκετών ακόμα. Για να δούμε τις επιλογές αυτές, επιλέγουμε Αρχείο > Εξαγωγή > Εξαγωγή ήχου.

Για να κάνουμε την εξαγωγή ως mp3, θα πρέπει να κατεβάσουμε ακόμα ένα αρχείο. Επιλέγουμε στο Audacity “Εξαγωγή ως mp3” και μετά κάνουμε κλικ στο Αποθήκευση.

Στη συνέχεια, επιλέγουμε Κατέβασμα για να εγκατασήσουμε το LAME codec.

Τέλος, επιλέγουμε το LAME installation section για το λειτουργικό σύστημα που έχουμε, και προχωράμε στην εγκατάσταση του LAME.

Αυξομείωση έντασης

Για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την ένταση σε ένα τραγούδι, πατάμε Ctrl+Α. Με αυτόν τον τρόπο, επιλέγουμε όλο το τραγούδι. Ύστερα, πατάμε Εφέ > Ενίσχυση.

Μετακινώντας τον δείκτη προς τα αριστερά μειώνουμε την ένταση, ενώ προς τα δεξιά αυξάνουμε την ένταση.

Στη συνέχεια, κάνουμε εξαγωγή ήχου από το μενού Αρχείο > Εξαγωγή.

Εξαγωγή ενός κομματιού του τραγουδιού

Με το Audacity γίνεται και η εξαγωγή ενός κομματιού του αρχείου ήχου, αν πχ θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για ringtone. Έχοντας ενεργοποιημένο το Εργαλείο επιλογής…

…μαρκάρουμε το κομμάτι που θέλουμε να εξάγουμε…

…και επιλέγουμε Αρχείο > Εξαγωγή > Εξαγωγή επιλεγμένου ήχου.

VLC Media Player

Το VLC είναι ίσως το πιο γνωστό πρόγραμμα για την αναπαραγωγή ήχου και βίντεο. Προσφέρει, όμως, και βασικές επιλογές για την επεξεργασία τραγουδιών.

Αν δεν έχουμε ήδη εγκατεστημένο το VLC, μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Μετατροπή αρχείων ήχων

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το VLC για τη μετατροπή ενός αρχείου ήχου. Ανοίγοντας το πρόγραμμα, επιλέγουμε Πολυμέσα > Μετατροπή / Αποθήκευση. Η συντόμευση είναι Ctrl+R.

Προσθέτουμε το αρχείο που θέλουμε να μετατρέψουμε, και κάνουμε κλικ στο Μετατροπή / Αποθήκευση.

Έπειτα, επιλέγουμε μια από τις διαθέσιμες μορφές, καθώς και τον φάκελο στον οποίο θα αποθηκευτεί το αρχείο. Τέλος, πατάμε Έναρξη.

Για προχωρημένες επιλογές, μπορούμε να πατήσουμε στα εργαλεία. Στην καρτέλα “Codec ήχου” υπάρχει η επιλογή “Διατήρηση αρχικού κομματιού ήχου”, για να μην υπάρξει μείωση στην ποιότητα του τραγουδιού.

Εξαγωγή ενός κομματιού του τραγουδιού

Για να αποθηκεύσουμε ένα κομμάτι από ένα τραγούδι, επιλέγουμε Προβολή > Προηγμένα στοιχεία ελέγχου. Διαλέγουμε τη χρονική στιγμή έναρξης του κομματιού, και πατάμε το κόκκινο κουμπί εγγραφής.

Αφήνουμε το τραγούδι να παίξει μέχρι τη χρονική στιγμή που θέλουμε, και πατάμε ξανά το Record για να διακόψουμε την εγγραφή.

Το κομμάτι θα αποθηκευτεί στον προεπιλεγμένο φάκελο που είναι η μουσική.

Για να αλλάξουμε τον φάκελο αποθήκευσης, επιλέγουμε Εργαλεία > Προτιμήσεις…

…πάμε στο Eισαγωγή / Codecs, και διαλέγουμε έναν νέο φάκελο στο πεδίο Κατάλογος εγγραφής ή όνομα αρχείου. Θα πρέπει να επανεκκινήσουμε το VLC για να ισχύσουν οι αλλαγές.

Ocenaudio

Το Ocenaudio είναι ένα απλό πρόγραμμα για την επεξεργασία τραγουδιών. Διατίθεται σε Windows, Mac, και Linux. Μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.

Μετατροπή αρχείων ήχου

Για να μετατρέψουμε ένα αρχείο ήχου, επιλέγουμε File > Save as, και διαλέγουμε μια από τις διαθέσιμες μορφές.

Αυξομείωση έντασης

Η αλλαγή της έντασης ενός τραγουδιού γίνεται μέσω του μενού Effects > Amplitude > Gain.

Μετακινώντας τον δείκτη προς τα αριστερά αυξάνουμε την ένταση, ενώ προς τα αριστερά μειώνουμε την ένταση.

Εξαγωγή ενός κομματιού του τραγουδιού

Η αποθήκευση ενός επιλεγμένου μέρους του τραγουδιού γίνεται μέσω της επιλογής File > Save Selection.

Σας αρέσει η οργανωμένη μουσική;

Η οργάνωση της συλλογής με τη μουσική και η επεξεργασία τραγουδιών μπορεί να φανεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Μπορούμε, όμως, να προχωρήσουμε στην οργάνωσή της με έναν πιο αυτόματο τρόπο, όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Διαφορετικά, υπάρχει και η επιλογή να ακούσουμε μουσική online, χρησιμοποιώντας κάποιες από τις καλύτερες υπηρεσίες streaming.

Προχωρήσατε στην επεξεργασία τραγουδιών της συλλογής σας; Είχατε κάποιο πρόβλημα ή γνωρίζετε κάποιον άλλο τρόπο για την επεξεργασία της μουσικής;

Γράψτε μας τις δικές σας προτιμήσεις στα σχόλια της δημοσίευσης.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps