Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: Yepo 737A - Μικρό Και Κομψό Laptop 13 Ιντσών

Παρουσίαση: Yepo 737A – Μικρό Και Κομψό Laptop 13 Ιντσών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Είναι γνωστό ότι στα laptop, σε αντίθεση με τα smartphone, όσο πιο μικρή και “φορητή” είναι η συσκευή, τόσο μεγαλώνει το κόστος της. Έτσι, ένα laptop 13 ιντσών συνήθως κοστίζει περισσότερο απ’ ό,τι ένα laptop 15 ιντσών με τα ίδια χαρακτηριστικά. Σε αυτήν την παρουσίαση θα δούμε το Yepo 737A, ένα μικρό και φορητό laptop, στην πολύ προσιτή τιμή των 170€.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Yepo 737A

Η Shenzhen Yepo Time Electronics – που για συντομία θα αποκαλούμε απλώς Yepo – είναι μία κινέζικη εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1998.

Στην αρχή της πορείας της, η εταιρεία κινήθηκε προς την κατασκευή περιφερειακών για υπολογιστές, καθώς και αξεσουάρ για βίντεο και μουσική, όπως mp3 players.

Από το 2010 και μετά, η Yepo κατασκευάζει επίσης tablet, laptop, και όπως δηλώνει στη σελίδα της, στόχος της ήταν μέσα σε δέκα χρόνια να γίνει μία από τις δέκα καλύτερες μάρκες της Κίνας.

Βέβαια δεν μας αναφέρει αν το κατάφερε ακόμα ή όχι.

Ανάμεσα στα τρέχοντα προϊόντα της βλέπουμε κυρίως μικρά laptop, και ένα εξ αυτών είναι και το Yepo 737A.

Χαρακτηριστικά

Το Yepo 737A έχει για επεξεργαστή τον Intel Celeron N3450 του 2016, ο οποίος διαθέτει τέσσερις πυρήνες και τέσσερα νήματα, και συχνότητα στα 1.1Ghz (2.2Ghz μέγιστη συχνότητα).

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής βρίσκεται στη χαμηλή κατηγορία, όσον αφορά τις επιδόσεις, όπως επίσης και στην κατανάλωση (6W).

Η μνήμη του Yepo 737A είναι στα 6GB DDR3L, τα οποία είναι κάτι παραπάνω από αρκετά για τις απλές εργασίες. Παρότι έχει μόνο μία θύρα RAM και δεν παίρνει δεύτερο στικάκι, το laptop δέχεται μέγιστη μνήμη στα 8GB.

Ο αποθηκευτικός χώρος του βγαίνει σε δύο εκδόσεις με eMMC δίσκο στα 64GB ή 128GB. Πρόκειται για πιο γρήγορους δίσκους από τους HDD, αλλά πιο αργούς σε σύγκριση με έναν SSD. Ωστόσο υπάρχει και μοντέλο με 64GB eMMC και 64GB SSD.

Ο αποθηκευτικός χώρος του είναι onboard, πράγμα που σημαίνει ότι είναι κολλημένος στη μητρική. Ωστόσο, ακόμα και στα μοντέλα χωρίς SSD, υπάρχει θύρα m.2 στο πίσω μέρος, όπου πολύ εύκολα μπορούμε να εγκαταστήσουμε επιπλέον δίσκο SSD.

Η οθόνη του Yepo 737A έχει ανάλυση FullHD (1920 x 1080) και μέγεθος 13.3 ίντσες. Το πάνελ της είναι IPS για μεγαλύτερη ακρίβεια στα χρώματα και καλύτερη εμπειρία θέασης.

Το laptop έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 10 Home με Αγγλικά, τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε πολύ εύκολα σε Ελληνικά, κατεβάζοντας το αντίστοιχο πακέτο από τις ρυθμίσεις των Windows.

Τιμή

Το κόστος της μικρής έκδοσης με τα 64GB eMMC δίσκο τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, φτάνει τα 177€ στο χρυσό χρώμα, ενώ στο γκρι θα το βρούμε ελάχιστα πιο φθηνά στα 170€.

Η έκδοση με τα 128GB κοστίζει 220€ στο γκρι και αρκετά πιο ακριβά στα 255€ στο χρυσό. Η έκδοση με τον SSD υπάρχει για την ώρα μόνο σε χρυσό, και θα τη βρούμε κι αυτή στα 255€.

Unboxing

Για τις ανάγκες της παρουσίασης, το Gearbest μας έστειλε την έκδοση με τα 64GB eMMC στη χρυσή απόχρωση – ή “luxury gold”, για τους αγγλομαθείς.

Το πακέτο του Yepo είναι λιτό και από λεπτό χαρτόνι, με ένα απλό σχέδιο στο εξωτερικό και το λογότυπο της εταιρείας.

Στο εσωτερικό δεν έχει και πολλά πράγματα για να δούμε. Πάνω-πάνω είναι το manual, και πιο κάτω το laptop και ο φορτιστής, τοποθετημένα και τα δύο στη δική τους θήκη. Η θήκη του laptop, μάλιστα, είναι σαν σωσίβιο.

Προφανώς ο σκοπός της είναι να το προστατέψει από τυχόν κραδασμούς, και όχι για να το πάρουμε μαζί μας στη θάλασσα, σε περίπτωση που σας μπήκαν τίποτα περίεργες ιδέες.

Πρώτες εντυπώσεις

Τα υλικά του Yepo 737A είναι από αλουμίνιο και το βάρος του ανέρχεται στα 1257 γραμμάρια.

Το μέγεθός του είναι αρκετά μικρό, πράγμα λογικό για τις 13.3 ίντσες που κουβαλάει. Επιπλέον, μας φάνηκε ιδιαίτερα λεπτό, και δεν γίνεται να μην προσέξει κανείς πόσο ελαφρύ είναι, από την πρώτη στιγμή που το κρατάει στα χέρια του.

Ως κατασκευή μας φάνηκε αξιοπρεπής για τα χρήματά της, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για το πιο στιβαρό laptop που κρατήσαμε ποτέ. Ειδικά όταν ανοίξαμε το καπάκι, ο σκελετός του μας φάνηκε λίγο “ψεύτικος”.

Από θέμα κομψότητας, μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει αρκετά με Macbook, και φαίνεται ότι η εταιρεία έδωσε αρκετή έμφαση στην ομορφιά του.

Το λειτουργικό, όπως προείπαμε, ήταν στα Αγγλικά, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε να βάλουμε άμεσα Ελληνικά από τον Πίνακα Ελέγχου των Windows.

Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με ό,τι θύρα ενδέχεται να χρειαστούμε.

Χρησιμοποιήσαμε το laptop για ίντερνετ, office, και άλλες ελαφριές δουλειές, για σχεδόν μία εβδομάδα, και μπορούμε να πούμε ότι δεν μας άφησε παραπονεμένους.

Η ποιότητα της οθόνης και του IPS πάνελ είναι καλή, με αρκετή φωτεινότητα και matte φινίρισμα, ώστε να μην αντανακλά ιδιαίτερα το φως. Τα bezels του είναι λεπτά και δεν ενοχλούν καθόλου κατά τη χρήση.

Όσον αφορά το πληκτρολόγιο, το πάτημα των πλήκτρων ήταν εύκολο. Το κουμπί Power On/Off είναι τοποθετημένο πάνω δεξιά, όπου είχαμε συνηθίσει να βρίσκουμε το Delete σε άλλα laptop.

Αυτό ίσως μας μπερδέψει μία-δυο φορές λόγω συνήθειας, αλλά δεν είναι κάτι που μας απασχόλησε ιδιαίτερα.

Το αριστερό και δεξί πλήκτρο στο touchpad είναι κρυφά, και κάνουν ένα έντονο “κλικ” κατά το πάτημα. Η απόκρισή του είναι αστραπιαία, και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως θέμα κατά τη χρήση του.

Στο κάτω μέρος του το Yepo 737A έχει δύο ηχεία, ένα αριστερά και ένα δεξιά. Σε δοκιμές μας με τραγούδια στο YouTube, δεν είχε και τον πιο κρυστάλλινο ήχο. Παρότι είναι υποφερτός ο ήχος, και η ένταση στο μέγιστο είναι αρκετά δυνατή, ξεκάθαρα δεν είναι το πιο δυνατό του σημείο.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο χάλια, όσο του T-bao Tbook R8 που είδαμε σε παλιότερη παρουσίαση.

T-bao Tbook R8 - Πιθανότατα το Φθηνότερο Laptop 15'' της Αγοράς
Παρουσίαση: T-bao Tbook R8 – Το Φθηνότερο Laptop 15” της Αγοράς

Όταν πρόκειται για αγορά laptop, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία για να διαλέξουμε, ώστε να καλύψουμε την εκάστοτε ανάγκη μας. Όσον αφορά τη χαμηλή κατηγορία τιμής,…

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, όπως και το T-bao, έτσι και το Yepo 737A δεν έχει ανεμιστήρες για την ψύξη του. Παραμένει εντελώς αθόρυβο, χωρίς όμως να αυξάνονται οι θερμοκρασίες του, όπως θα δούμε και παρακάτω.

Απόδοση

Στον τομέα των επιδόσεων, τρέξαμε κάποια benchmark για να δούμε πώς τα πάει ο επεξεργαστής και ο δίσκος του Yepo 737A. Τα αποτελέσματα φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

Βάσει του επεξεργαστή, οι μετρήσεις κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, όπως ακριβώς περιμέναμε. Ωστόσο, για χρήση γραφείου, ίντερνετ, και ταινιών, η απόδοση είναι υπεραρκετή.

Η ταχύτητα ανάγνωσης του δίσκου είναι στα 112MB/s, ενώ η ταχύτητα εγγραφής στα 55MB/s. Οι μετρήσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπες σε όλα τα laptop με ίδιο δίσκο, καθώς και στο tablet Teclast Tbook 16 Power.

Παρουσίαση: Teclast Tbook 16 Power 11,6″ – Tα Κάνει Όλα Και Συμφέρει

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι χρήστες στρέφονται στη φορητότητα, προτιμώντας μία συσκευή που μπορούν να μετακινήσουν οπουδήποτε, παρά έναν σταθερό υπολογιστή. Τα tablet είναι…

Για την εκκίνηση του Yepo 737A χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 27 δευτερόλεπτα, ενώ το κλείσιμο πραγματοποιήθηκε σε 16 δευτερόλεπτα.

Από θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια των τεστ, το laptop παρέμεινε αρκετά κρύο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σύστημα ενεργής ψύξης.

Πιο συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες στις μετρήσεις μας δεν ξεπέρασαν τους 62 βαθμούς στη μέγιστη απόδοση, ενώ σε κατάσταση idle βρισκόταν μονίμως στους 36.

Σε γενική χρήση, κυμαίνονταν στους 40 με 45 βαθμούς, που είναι εξαιρετικές θερμοκρασίες.

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης του επεξεργαστή, η μπαταρία των 8000mAh του laptop άντεξε έως και 5 ώρες σε ελαφριά χρήση office, ενώ με ταινίες και browsing κατάφερε να βγάλει 3 ώρες χρήσης. Για την πλήρη φόρτισή του χρειάστηκαν 2 ώρες.

Αξίζει η αγορά του;

Για τα 180€ σχεδόν, το Yepo 737A αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματά του. Όπως και να το κάνουμε, θα θέλαμε πολλαπλάσια χρήματα για να αγοράσουμε ένα laptop 13 ιντσών από επώνυμους κατασκευαστές, ακόμα και από την Κίνα.

Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν τα laptop της Xiaomi.

Παρουσίαση: Xiaomi Mi Notebook Air – Το Πρώτο Laptop της Xiaomi

Όλοι πλέον γνωρίζουμε τη Xiaomi από τις ποιοτικές κινητές της συσκευές σε πολύ προσιτές τιμές. Η εταιρεία πρόσφατα αποφάσισε να επεκταθεί ένα βήμα παραπέρα, μπαίνοντας…

Στην κατηγορία τιμής του, το Yepo 737A είναι μάλλον από τις καλύτερες επιλογές μας. Με ενσωματωμένα Windows, για χρήση office, browsing, και άλλων ελαφριών εργασιών, αλλά και για εύκολη φορητότητα, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Ωστόσο, δεν προτείνουμε την έκδοση με τα 128GB, και σίγουρα με τίποτα την έκδοση των 64GB + 64GB SSD. Με 70€ επιπλέον, που κοστίζουν αυτές οι δύο εκδόσεις, παίρνουμε απευθείας έναν δίσκο SSD m.2 με 128GB από Ελλάδα ή 240GB από Κίνα.

Πλεονεκτήματα

  • Μικρή οθόνη 13” και IPS πάνελ
  • Ελαφρύ και βολικό
  • Κομψό
  • Επεξεργαστής Intel Celeron N3450
  • Αθόρυβο
  • Χαμηλές θερμοκρασίες
  • 6GB RAM
  • Θύρα M.2 στο κάτω μέρος
  • Προεγκατεστημένα Windows 10 Home 64bit

Μειονεκτήματα

  • Μέτριος ήχος
  • Μέτρια διάρκεια μπαταρίας

Σας άρεσε η παρουσίαση του Yepo 737A?

Εσάς σας ενδιαφέρει η χαμηλή κατηγορία τιμής στα laptop με μικρή οθόνη; Θα θέλατε να δείτε την παρουσίαση παρόμοιων προϊόντων;

Αν έχετε απορίες για το laptop ή αν έχετε να προσθέσετε κάτι, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps