Home » Software » Δωρεάν Εφαρμογές » Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές για Γραφίστες

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές για Γραφίστες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Δεν υπάρχει επαγγελματίας ή ερασιτέχνης γραφίστας, που να μην γνωρίζει εταιρείες όπως η Adobe, η Autodesk, η Pixologic, η Maxon, η Magix, και αρκετές ακόμη. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν προγράμματα για επεξεργασία εικόνας και βίντεο. Τι κάνει όμως κάποιος αν δεν έχει τα χρήματα να αποκτήσει αυτά τα προγράμματα; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Vector – Διανυσματικά Γραφικά

Η κορυφή στην ποιότητα γραφικών είναι η δημιουργία διανυσματικού τύπου εικόνων, τα γνωστά αρχεία vector. Το πιο δημοφιλές πρόγραμμα δημιουργίας και επεξεργασίας τέτοιων αρχείων είναι το Adobe Illustrator, κι αυτοί είναι οι άξιοι δωρεάν αντίπαλοί του.

Inkscape

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Linux / Mac

Με το που ακούμε τη φράση “δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες”, το Inkscape είναι μία από αυτές που μας έρχονται στο μυαλό.

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές για Γραφίστες

Η εφαρμογή επικεντρώνεται στην επεξεργασία SVG αρχείων, που είναι και ο κύριος τύπος αρχείου που χρησιμοποιεί. Αυτός ο επεξεργαστής διανυσματικών γραφικών υποστηρίζει αρκετά εξελιγμένα χαρακτηριστικά, που συνήθως απουσιάζουν από άλλες εφαρμογές του είδους.

Στο Inkscape θα βρούμε υποστήριξη διαφάνειας, κλωνοποίησης αντικειμένων, και δείκτες. Σε συνδυασμό με τις πολλαπλές λειτουργίες χρώματος, γίνεται η καλύτερη εναλλακτική του Adobe Illustrator.

Επιπλέον, το περιβάλλον χρήσης του είναι ιδιαίτερα καλό, αν και όχι τόσο εξελιγμένο όσο του προγράμματος της Adobe.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέτουμε την αναγνώριση εικόνων bitmap, τη μη αυτόματη εισαγωγή Illustrator αρχείων, τη δυνατότητα χρήσης διαδρομών μεταβλητών σημείων, και έχουμε την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή διανυσματικών γραφικών.

Gravit Designer

Λειτουργικά Συστήματα: Online / Windows / Linux / Mac / ChromeOS

Ήταν γνωστό ως Gravit, μετονομάστηκε σε Gravit Designer, και έγινε ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας γραφικών.

Το Gravit Designer είναι χρήσιμο για κάθε είδους εργασία, από τον σχεδιασμό εικονιδίων, μέχρι παρουσιάσεις, εικονογράφηση, και κινούμενα σχέδια.

Με ένα ιδιαίτερα καθαρό και πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον εργασίας, μας παρέχει κάθε λογής εργαλείο.

Το εργαλείο κοπής, τα γραφικά διαδρομών, τα πολλαπλά γεμίσματα πεδίων, και η ισχυρή μηχανή γραφής, είναι μόνο ένα δείγμα των επιλογών που έχουμε.

Επίσης, προσφέρει την υπηρεσία Gravit Cloud, που μας επιτρέπει την πρόσβαση στη δουλειά μας από οπουδήποτε.

Όσα αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με την υποστήριξη αρχείων SVG, Bitmap, PDF, κάνουν το Gravit Designer μία από τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες.

Vectr

Λειτουργικά Συστήματα: Online / Windows / Linux / Mac / Chromebook

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι το Vectr, το οποίο βρίσκουμε τόσο ως εφαρμογή για browser, όσο και ως πρόγραμμα υπολογιστή.

Το Vectr δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τα προαναφερθέντα προγράμματα, καθώς παρέχει αρκετά εργαλεία. Το περιβάλλον χρήσης του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, και είναι μία καλή λύση για καθημερινές εργασίες σχεδιασμού.

Αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα τις λειτουργίες συγχρονισμού και ζωντανής σύνδεσης. Με τη βοήθεια αυτών των δύο, μπορούμε να συνδεθούμε με οποιονδήποτε, οποτεδήποτε, και να δουλέψουμε μαζί.

Επεξεργασία Εικόνας

Το επόμενο θέμα είναι η επεξεργασία εικόνας, για την οποία οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε κυρίως το Photoshop. Δεν είναι όμως το μοναδικό πρόγραμμα του είδους του, και υπάρχουν κάποιες αξιόλογες δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες.

GIMP

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Linux / Mac

Πρώτο στη λίστα μας το πασίγνωστο GIMP, το οποίο δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται συστάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ας δούμε γιατί αξίζει την πρώτη θέση σε αυτό εδώ το άρθρο.

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές για Γραφίστες

Το GIMP είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμού γραφικών ανοιχτού κώδικα. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε το 1996, και σήμερα είναι συμβατό με σχεδόν κάθε λειτουργικό σύστημα.

Το περιβάλλον εργασίας του δεν μοιάζει και τόσο με του Photoshop, αλλά υπάρχει τρόπος να το μετατρέψουμε, αν το επιθυμούμε.

Η λίστα με τα εργαλεία του είναι πλήρης, καθώς διαθέτει τα πάντα. Από εργαλεία ζωγραφικής, επιδιόρθωσης χρωμάτων, κλωνοποίησης αντικειμένων, επιλογής, layers, έως αρκετά ακόμη.

Η ομάδα ανάπτυξής του έχει κάνει απίστευτη δουλειά στον τομέα της συμβατότητας. Το GIMP μπορεί να επεξεργαστεί κάθε τύπο αρχείου, ακόμη και το προβληματικό ICO των Windows.

Τέλος, στο GIMP θα βρούμε ενσωματωμένο έναν αρκετά καλό διαχειριστή αρχείων, παρόμοιο με το Bridge της Adobe.

Krita

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Linux / Mac

Το Krita δεν είναι ακριβώς ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, αν και μπορούμε μέσω αυτού να “πειράξουμε” φωτογραφίες.

Η ανάπτυξή του άρχισε το 1999, και έχει σχεδιαστεί να χρησιμοποιείται από επαγγελματίες των ειδικών εφέ, καλλιτέχνες, εικονογράφους, σκηνογράφους, και δημιουργούς υφών.

Η φαρέτρα του Krita είναι γεμάτη με ιδιαίτερα εργαλεία, αμέτρητες βούρτσες, πρόσθετα, φίλτρα, και καθετί που βοηθά έναν δημιουργό να πετύχει το τέλειο.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στα κορυφαία χαρακτηριστικά του Krita.

Το πρόγραμμα αυτό έχει σταθεροποιητές βουρτσών για την εξομάλυνση τραχιών ή στραβών γραμμών. Παράλληλα, διαθέτει άριστες λειτουργίες υφών και μοτίβων, ενώ οι παλέτες χρωμάτων είναι αναδυόμενες, ώστε να κάνουν την επιλογή πιο εύκολη.

Photo Pos Pro

Λειτουργικά Συστήματα: Windows

Εκεί έξω υπάρχουμε κι εμείς που δεν θα πληρώναμε για το Photoshop ή το Lightroom, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε το GIMP. Εμάς μπορεί να μας καλύψει το Photo Pos Pro, που είναι το Lightroom στις δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες.

Το Photo Pos Pro σχεδιαστήκε με γνώμονα την καθαρή επεξεργασία εικόνας, γι' αυτό και απουσιάζουν από το περιβάλλον του τα αχρείαστα εργαλεία.

Οι δυνατότητες του Photo Pos Pro επικεντρώνονται σε απλές ενέργειες, όπως η επιδιόρθωση της αντίθεσης, του φωτισμού, και του κορεσμού. Παρ’ όλα αυτά, με τη σωστή χρήση εμβαθύνει και σε πιο ανεπτυγμένες τεχνικές.

Το περιβάλλον χρήσης του είναι εξαιρετικά φιλικό, και το σύστημα βοήθειάς του υπερπλήρες, ώστε να μας βοηθήσει στα πρώτα μας βήματα. Ταυτόχρονα, αν θέλουμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του Photo Pos Pro, υπάρχουν αρκετά πρόσθετα διαθέσιμα.

Περισσότερες εναλλακτικές του Photoshop θα βρείτε στο πλήρες άρθρο μας.

Featured-Επεξεργασία-Εικόνας-Δωρεάν-Εναλλακτικές-του-Photoshop-Α6Κ
Επεξεργασία Εικόνας: Δωρεάν Εναλλακτικές του Photoshop

Το Adobe Photoshop είναι το πιο διαδεδομένο λογισμικό για την επεξεργασία εικόνας εδώ και δεκαετίες, αλλά κοστίζει χρήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που…

Τρισδιάστατος Σχεδιασμός

Πέραν της επεξεργασίας εικόνας και των διανυσματικών γραφικών, υπάρχει ο τρισδιάστατος σχεδιασμός. Η Adobe είναι σχετικά καινούργια στον χώρο αυτό, αλλά η Autodest και η Pixologic αποτελούν καλά παραδείγματα των κορυφαίων του χώρου.

Παρ’ όλα αυτά, λίστα με εφαρμογές για γραφίστες, χωρίς προγράμματα τρισδιάστατου σχεδιασμού, δεν γίνεται. Γι' αυτό θα δούμε τις καλύτερες δωρεάν επιλογές.

Blender

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Linux / Mac

Ο βασιλιάς του τρισδιάστατου σχεδιασμού στις δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες, δεν είναι άλλος από το Blender.

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές για Γραφίστες

Το Blender είναι ένα πρόγραμμα 3D σχεδιασμού ανοιχτού κώδικα. Ξεκίνησε το 2002 με την ίδρυση του Blender Foundation, από τον Ton Roosendaal.

Οι προγραμματιστές που κρύβονται πίσω από το Blender εργάζονται συνεχώς για τη βελτίωσή του. Το περιεχόμενο της εφαρμογής εμπλουτίζεται συνεχώς, και δεν υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν τα εμπορικά προγράμματα, και δεν μπορεί αυτή η εφαρμογή.

Δείτε αναλυτικότερα μια εισαγωγή στο Blender.

Εισαγωγή στο Blender: Πώς Σχεδιάζουμε 3D Μοντέλα

Αν μας ενδιαφέρει να σχεδιάσουμε 3D μοντέλα είτε για τη δουλειά μας είτε για χόμπι, το Blender είναι ένα πανίσχυρο δωρεάν πρόγραμμα σχεδιασμού. Οι δυνατότητες του…

Daz Studio Pro και Hexagon

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Mac

Ξεκίνησε το 2005 και ήταν γνωστό ως DAZ|Studio. Το 2012 μετονομάστηκε σε Daz Studio Pro, και μετατράπηκε σε μία δωρεάν εφαρμογή.

Το Daz Studio είναι ένα πρόγραμμα δημιουργίας τρισδιάστατων στατικών και κινούμενων γραφικών. Χρησιμοποιώντας ανθρώπους, ζώα, οχήματα, αξεσουάρ, και περιβάλλοντα, δημιουργούμε ψηφιακά έργα τέχνης, άσχετα με το επίπεδο γνώσεών μας.

Οι δυνατότητες τροποποίησης των μοντέλων που μας παρέχει το Daz Studio, είναι υπεραρκετές.

Παράλληλα με το Daz Studio, μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Hexagon, που είναι ένα δωρεάν εργαλείο δημιουργίας 3D σχεδιασμού.

Το Hexagon μας προσφέρει οτιδήποτε χρειαζόμαστε για να δημιουργήσουμε λεπτομερείς τρισδιάστατους χαρακτήρες.

Η σουίτα του Daz Studio είναι δωρεάν, ενώ θα βρούμε άπειρες επιλογές σε υλικό για κατέβασμα, που συνήθως πρέπει να πληρώσουμε.

Sculptris

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Mac

Ένα άλλος τομέας του 3D σχεδιασμού είναι αυτός της ψηφιακής γλυπτικής. Η Pixologic έχει το κορυφαίο ZBrush, αλλά αν δεν έχουμε εμπειρία στον τομέα, καλό είναι και το δωρεάν Sculptris.

To Sculptris είναι η πρόταση της ίδια της Pixologic για τους αρχάριους δημιουργούς. Ουσιαστικά, μας αναφέρει πως το Sculptris είναι η καλύτερη δωρεάν επιλογή στα προγράμματα ψηφιακής γλυπτικής.

Επίσης, όπως είναι λογικό, προτείνει αν είμαστε έμπειροι χρήστες ή δεινοί σχεδιαστές, να πληρώσουμε για το ZBrush.

Όπως και να έχει, επιβεβαιώνουμε πως το Sculptris αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή, άσχετα με το επίπεδό μας. Ειδικά αν ασχολούμαστε με μικρά έργα, δεν υπάρχει λόγος να πληρώσουμε για το ZBrush.

SketchUp Make

Λειτουργικά Συστήματα: Windows / Mac

Για όσους κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στον 3D σχεδιασμό αντικειμένων, υπάρχει το SketchUp.

To SketchUp δημιουργήθηκε από την Google, και τα μοντέλα που βλέπουμε στο Google Earth έχουν φτιαχτεί σε αυτό. Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, ενώ προσφέρει και Pro έκδοση.

Μπορούμε να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό με λίγες απλές γραμμές, και να περάσουμε σε πιο σύνθετες τεχνικές. Αν πάλι δεν έχουμε έμπνευση, ρίχνουμε μία ματιά στο SketchUp 3D Warehouse.

Επίσης, στο YouTube θα βρούμε αμέτρητα tutorial, ακόμη και ένα ολόκληρο κανάλι αφιερωμένο στο SketchUp.

Γραφική Απεικόνιση Δεδομένων

Τελευταίο κομμάτι, αλλά αντίστοιχα σημαντικό, είναι η δημιουργία γραφημάτων δεδομένων. Είναι αυτά τα παράξενα infographic, που οι επαγγελματίες τα γνωρίζουν, ενώ οι υπόλοιποι απορούν τι ακριβώς βλέπουν.

Easel.ly

Λειτουργικά Συστήματα: Web browser

Το Easel.ly είναι ένα δωρεάν online εργαλείο γραφικής απεικόνισης δεδομένων. Πρόκειται για ένα εργαλείο που λειτουργεί μέσω browser, και μας προσφέρει αμέτρητες επιλογές δημιουργίας

Οι Καλύτερες Δωρεάν Εφαρμογές για Γραφίστες

Στο Easel.ly θα βρούμε εκατοντάδες δωρεάν και επί πληρωμή δείγματα, τα οποία μπορούμε να επεξεργαστούμε όπως θέλουμε. Παράλληλα, διαθέτει μία τεράστια βιβλιοθήκη με σχήματα, βέλη, γραμμές, στυλ, και πολλά ακόμη.

Με λίγες απλές κινήσεις δημιουργούμε το δικό μας infographic, το οποίο μπορούμε να αποθηκεύσουμε online ή να κατεβάσουμε τοπικά.

Infogram

Λειτουργικά Συστήματα: Web browser

Μία ακόμη επιλογή είναι το Infogram, που είναι επίσης δωρεάν και σχεδιασμένο να λειτουργεί μέσω browser.

Το Infogram είναι χρήσιμο για την παρουσίαση αναλυτικών δεδομένων, ενώ επιτρέπει και τη χρήση εικόνων ή βίντεο στο διάγραμμα που δημιουργούμε.

Τα δεδομένα που περιέχονται στο infographic που έχουμε φτιάξει, μπορούν να συνδέονται με πίνακες, μέσω των οποίων τα επεξεργαζόμαστε. Παράλληλα, οποιαδήποτε αλλαγή πραγματοποιούμε, προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο.

Μόλις είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, κάνουμε λήψη του έργου, το κοινοποιούμε στα social media ή/και το προσθέτουμε στην ιστοσελίδα μας.

Google Fonts και Google Nik

Η Google μας προσφέρει πολλά καλούδια σε κάθε τομέα της τεχνολογίας. Ήδη είδαμε το SketchUp, αλλά υπάρχουν δύο ακόμη δώρα της εταιρείας, που πρέπει να βάλουμε στις καλύτερες εφαρμογές για γραφίστες.

Google Fonts

Το πρώτο είναι το Google Fonts, που στην ουσία είναι μία αναπτυγμένη λίστα γραμματοσειρών.

Στο Google Fonts θα βρούμε μία σειρά από φίλτρα, τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλήξουμε στις κατάλληλες γραμματοσειρές, για την κατάλληλη δουλειά.

Η λήψη των γραμματοσειρών είναι δωρεάν, ενώ τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, αριθμούν τις 848.

Google Nik

Το Nik Collection είναι ένα γνωστό σετ από εφτά πανίσχυρα πρόσθετα για τα Photoshop, Lightroom, και Aperture. Κάποτε κόστιζε $499.00, αλλά στις 24 Μαρτίου του 2016 είχε μια έκπτωση 100% και έγινε δωρεάν και διαθέσιμο για όλους.

Προς το παρόν, η Google δεν σχεδιάζει να αναπτύξει περαιτέρω τη συλλογή, αλλά ακόμη αξίζει μια δοκιμή. Άλλωστε τα πρόσθετα της συλλογής μπορούν να εφαρμόσουν πολύπλοκες τεχνικές, με λίγα κλικ, και χωρίς καν τη χρήση μασκών.

Εσείς ποιες δωρεάν εφαρμογές για γραφίστες χρησιμοποιείτε;

Πιστεύετε πως αξίζει να πληρώσει ένας αρχάριος ή επαγγελματίας για τα ακριβά προγράμματα των κορυφαίων προγραμματιστών; Γνωρίζετε κάποιο πρόγραμμα που δεν αναφέραμε;

Πείτε μας στα σχόλια τη δική σας εμπειρία στον σχεδιασμό, κι αν είστε επαγγελματίας μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας για τα δωρεάν προγράμματα του χώρου.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps