Home » Εβδομαδιαίες Στήλες » QuickSteps » QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αυτή την εβδομάδα, θα γίνουμε master της Γραμμής Εντολών, και θα πάρουμε στιγμιότυπα μεμονωμένης περιοχής στα Windows, χωρίς χρήση προγράμματος. Θα αλλάξουμε γλώσσα στον Chrome, και θα αποκλείσουμε τους ενοχλητικούς στο Gmail μας. Θα κρύψουμε ολόκληρα φύλλα στο Excel, θα εντοπίσουμε γραμματοσειρές από μια εικόνα με το Photoshop, και θα πραγματοποιήσουμε αναζήτηση μέσα σε βίντεο, στο YouTube.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να δείτε όλες τις δημοσιεύσεις της στήλης, μπορείτε είτε να κάνετε κλικ στην κατηγορία QuickSteps…

…ή να επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο. Για να βλέπετε ανά πάσα στιγμή τις νέες δημοσιεύσεις της στήλης μας, μπορείτε να προσθέσετε το link στους σελιδοδείκτες σας.

Λήψη Στιγμιότυπου Περιοχής στα Windows 10

Καλό το εργαλείο αποκομμάτων των Windows, και ειδικά αν χρησιμοποιούμε τις συντομεύσεις του, πολύ γρήγορο στη χρήση. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τρέχουμε κάποιο πρόγραμμα, για να πάρουμε στιγμιότυπο μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Στα Windows 10 όμως υπάρχει μία συντόμευση πληκτρολογίου, που μας επιτρέπει να πάρουμε screenshot της περιοχής που θέλουμε, χωρίς να ανοίξουμε καμία εφαρμογή.

Τα βήματα είναι πολύ απλά, πατάμε τα πλήκτρα “Windows key + Shift + S”, η οθόνη μας θα γίνει υπόλευκη, και θα εμφανιστεί ένας σταυρός.

QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Τοποθετούμε τον δείκτη στο σημείο που θέλουμε να αρχίζει το στιγμιότυπο, και σύρουμε με πατημένο το αριστερό κλικ ώστε να επιλέξουμε την περιοχή που μας ενδιαφέρει.

στιγμιότυπο

Σε αυτό το σημείο δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Θα πρέπει να ανοίξουμε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, και να επικολλήσουμε το screenshot με τα Ctrl+V, σε κάποιο κενό έγγραφο.

Στα Windows έχουμε τη Ζωγραφική, ενώ στο αναλυτικό μας οδηγό μπορείτε να δείτε δωρεάν εναλλακτικές του Photoshop.

Featured-Επεξεργασία-Εικόνας-Δωρεάν-Εναλλακτικές-του-Photoshop-Α6Κ
Επεξεργασία Εικόνας: Δωρεάν Εναλλακτικές του Photoshop

Το Adobe Photoshop είναι το πιο διαδεδομένο λογισμικό για την επεξεργασία εικόνας εδώ και δεκαετίες, αλλά κοστίζει χρήματα. Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις που…

Κόλπα Για να Γίνουμε Master της Γραμμής Εντολών – Μέρος 1

Η Γραμμή Εντολών των Windows είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, κι ας πάει η Microsoft να την αντικαταστήσει με το Power Shell.

Έχουμε ήδη δει πως να τρέχουμε άμεσα την Γραμμή Εντολών, και μάλιστα με δικαιώματα διαχειριστή. Επίσης, είδαμε πως να αλλάξουμε την εμφάνιση του παραθύρου της, ανάλογα με τα γούστα μας.

Τώρα, όμως, θα δούμε όλα τα μυστικά τις Γραμμής Εντολών, κι αυτό είναι το πρώτο μέρος.

Επανάληψη τελευταίας εντολής

Ενδέχεται να θέλουμε να επαναλάβουμε την εκτέλεση μιας εντολής, είτε να κάναμε κάποιο λάθος στη σύνταξη της.

Δεν χρειάζεται να την γράφουμε ολόκληρη από το μηδέν. Αν πατήσουμε απλά το πάνω βελάκι στο πληκτρολόγιο μας, ή το πλήκτρο “8” με ανενεργό το NumLock, τότε η εντολή επανατυπώνεται.

γραμμή εντολών

Εκτέλεση πολλαπλών εντολών ταυτόχρονα

Επίσης, μπορεί να θέλουμε να τρέξουμε πολλές εντολές. Για παράδειγμα, μετακίνηση σε έναν φάκελο, και την εκτύπωση ενός μηνύματος στην Γραμμή Εντολών.

Σε αυτό μας βοηθά ο ειδικός χαρακτήρας “&”, γράφοντας τον διπλό (&&) ανάμεσα σε δύο εντολές εκτελούνται και οι δύο διαδοχικά.

Με αυτό τον τρόπο εκτελούμε όσες εντολές θέλουμε διαδοχικά, αρκεί να προσθέτουμε το “&&” μεταξύ τους.

Διακοπή εντολής που εκτελείται

Ένα άλλο σενάριο, είναι η πιθανότητα να θέλουμε να σταματήσουμε μια εντολή που εκτελείται ήδη. Αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές, αλλά αν ξέρουμε τι κάνουμε όλα καλά.

Για να διακόψουμε κάποια εντολή, απλά πατάμε τα Ctrl+C και η διαδικασία διακόπτεται.

Προβολή ιστορικού εντολών

Τελευταίο μυστικό για αυτό το πρώτο μέρος, είναι η προβολή του ιστορικού των εντολών που έχουμε τρέξει, από τη στιγμή που ανοίξαμε την Γραμμή Εντολών.

Πληκτρολογούμε απλά το “doskey /history”, και πατάμε Enter.

Μέχρι το δεύτερο μέρος, διαβάστε τις πιο χρήσιμες εντολές, της Γραμμής Εντολών των Windows.

Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows Όλες Οι Χρήσιμες Εντολές
Η Σύγχρονη Γραμμή Εντολών Στα Windows: Οι Πιο Χρήσιμες Εντολές

Η γραμμή εντολών στα Windows παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο, καθώς μας δίνει δυνατότητες πέραν από αυτές του γραφικού περιβάλλοντος. Ενώ αρκετούς χρήστες τους τρομάζει και…

Απόκρυψη και Επανεμφάνιση Φύλλων Εργασίας στο Excel

Σε προηγούμενο QuickStep, είδαμε πως πραγματοποιούμε απόκρυψη και επανεμφάνιση γραμμών και στηλών στο Excel, με κάθε τρόπο. Τι γίνεται όμως αν θέλουμε να “εξαφανίσουμε” ολόκληρο φύλλο εργασίας; Υπάρχει τρόπος, και είναι απλός.

Αρχικά, κάνουμε κλικ στο φύλλο που θέλουμε, και μετά από την “Κεντρική” καρτέλα, πατάμε “Μορφοποίηση” στο πεδίο “Κελιά”.

QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Εδώ, διαλέγουμε την “Απόκρυψη και επανεμφάνιση”, και κάνουμε κλικ στην “Απόκρυψη φύλλου”.

απόκρυψη φύλλου στο excel

Για να επανεμφανίσουμε το φύλλο, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, αλλά επιλέγουμε “Επανεμφάνιση φύλλου”.

Αν θέλουμε, μπορούμε να κρύψουμε πολλαπλά φύλλα εργασίας. Για να το κάνουμε αυτό, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl, και με κλικ επιλέγουμε τα φύλλα που θέλουμε. Έπειτα ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία, για απόκρυψη ή επανεμφάνιση.

Τέλος, ένας ακόμη τρόπος επανεμφάνισης των κρυμμένων φύλλων, είναι με δεξί κλικ σε κάποιο εμφανές φύλλο.

Στο μενού επιλέγουμε “Επανεμφάνιση…”, και μας ανοίγει ένα παράθυρο στο οποίο επιλέγουμε το φύλλο που θέλουμε και πατάμε “ΟΚ”.

Για περισσότερα κόλπα και μυστικά του Excel, διαβάστε τα άλλα QuickSteps.

Αλλαγή Γλώσσας στον Google Chrome

Σε αντίθεση με τον Firefox, που δεν επιτρέπει την αλλαγή γλώσσας μέσω των ρυθμίσεων του, ο Chrome διαθέτει σχετική ρύθμιση.

Για να αλλάξουμε τη γλώσσα των μενού του Chrome, κάνουμε κλικ στις τρεις τελείες, και επιλέγουμε “Ρυθμίσεις”.

αλλαγή γλώσσας στον chrome

Στο τέλος των ρυθμίσεων πατάμε το “Σύνθετες”, ώστε να εμφανιστούν οι προχωρημένες επιλογές.

Εντοπίζουμε τις “Γλώσσες”, και κάνουμε κλικ στο βελάκι δίπλα στην “Γλώσσα”. Αν από εδώ πατήσουμε τις τρεις τελείως, μπορούμε να επιλέξουμε να αλλάξουμε τη σειρά στις γλώσσες, ή να ρυθμίσουμε ως γλώσσα προβολής του Chrome αυτή που επιθυμούμε.

Με τη βοήθεια του συνδέσμου “Προσθήκη γλωσσών”, προσθέτουμε ακόμη περισσότερες γλώσσες.

Αν ενεργοποιήσουμε την επιλογή “”, τότε ο περιηγητής θα μας ρωτά αν θέλουμε να μεταφράζει σελίδες, που δεν είναι γραμμένες στη γλώσσα προβολής του προγράμματος.

Τέλος, από τον ορθογραφικό έλεγχο, μπορούμε να διαλέξουμε σε ποια γλώσσα θέλουμε να κάνει έλεγχο για ορθογραφικά λάθη ο Chrome.

Μάθετε όλα τα μυστικά του Chrome, στον αναλυτικό μας άρθρο.

23+3 Δυνατότητες του Chrome Που Ίσως Δεν Γνωρίζατε

Ο Google Chrome είναι αναμφίβολα ο δημοφιλέστερος browser, αλλά στους περισσότερους από εμάς ενδέχεται να διαφεύγουν αρκετές λειτουργίες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά….

Μπλοκάρισμα Email στο Gmail

Το φίλτρο spam του Gmail λειτουργεί ιδιαιτέρα καλά, και με τον καιρό μαθαίνει από τις επιλογές μας. Αν διαγράφουμε συστηματικά μηνύματα από μία διεύθυνση email, τότε προσθέτει την διεύθυνση αυτή αυτόματα στη λίστα με τα spam.

Παρ’ όλα αυτά δεν χρειάζεται να περιμένουμε για το κάνει από μόνο του, μπορούμε από μόνοι μας να μπλοκάρουμε τα email, συγκεκριμένων αποστολέων.

Στη σελίδα εμφάνισης ενός μηνύματος, πατάμε το μικρό βελάκι δεξιά, και επιλέγουμε “Αποκλεισμός αποστολέα ΤΑΔΕ”. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιβεβαιόνουμε με το “Αποκλεισμός”.

Πλέον η διεύθυνση αυτή έχει μπει στη λίστα των απαγορευμένων email, και δεν θα λαμβάνουμε μηνύματα από αυτή.

αποκλεισμός επαφών στο gmail

Ίσως να θελήσουμε, για οποιονδήποτε λόγο, να ξεμπλοκάρουμε κάποια διεύθυνση. Τι κάνουμε τότε;

Φυσικά και η διαδικασία είναι αναστρέψιμη. Πατάμε το γρανάζι πάνω δεξιά, και κάνουμε κλικ στις “Ρυθμίσεις”.

Στις ρυθμίσεις, πηγαίνουμε στο “Φίλτρα και αποκλεισμένες διευθύνσεις”, και από εδώ πατάμε το “κατάργηση αποκλεισμού.

Επίσης, μπορούμε να διαλέξουμε πολλαπλές διευθύνσεις, και να πατήσουμε το “Κατάργηση αποκλεισμού επιλεγμένων διευθύνσεων”.

Εννοείται πως στο σχετικό παράθυρο κάνουμε κλικ στο “Κατάργηση αποκλεισμού”.

Σας αρέσει το Gmail, είναι η βασική υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε; Μάθετε τα πάντα για αυτό, από το Α έως το Ω.

Όλες οι Δυνατότητες και τα Μυστικά του Gmail

Οι περισσότεροι από εμάς είναι βέβαιο ότι χρησιμοποιούμε το Gmail και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γνωρίζουμε τις βασικές του λειτουργίες. Ωστόσο, η Google συχνά-πυκνά προσθέτει…

Αναζήτηση Περιεχομένου σε Βίντεο στο YouTube

Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη φάση, που απλά θέλουμε να δούμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι, ενός βίντεο. Προφανώς η τακτική μας είναι η ίδια, απλά περνάμε το ποντίκι μας στη γραμμή του χρόνου, και ψάχνουμε το σωστό στιγμιότυπο.

Υπάρχει όμως ένας πιο εύκολος τρόπος, και είναι το πρόσθετο InVideo, για τον Chrome.

QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Μόλις εγκαταστήσουμε το πρόσθετο, πηγαίνουμε σε οποιαδήποτε βίντεο θέλουμε, και πατάμε το “Open Invideo”.

invideo youtube

Άμεσα εμφανίζεται ένα αναδυόμενο μενού με τους υπότιτλους, και ένα πεδίο αναζήτησης.

Με τη βοήθεια της αναζήτησης βρίσκουμε συγκεκριμένους όρους, και με κλικ στον ανάλογο υπότιτλο, μεταφερόμαστε στο σχετικό σημείο του βίντεο.

Το Invideo λειτουργεί σε βίντεο που ο δημιουργός έχει ενεργοποιήσει τη σχετική ρύθμιση για τους υπότιτλους.

Σε όσα βίντεο έχουν υπότιτλους λειτουργεί τέλεια. Σε όσα βίντεο δεν έχουν υπότιτλους, χρησιμοποιεί τους αυτόματους που δημιουργεί το YouTube. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην λειτουργεί και τόσο καλά, ειδικά σε όσα βίντεο δεν είναι στα Αγγλικά.

Δεν έχετε διαβάσει ακόμα τον οδηγό μας με τα μυστικά του YouTube; Μην χάνετε χρόνο, ιδού ο σύνδεσμος.

Εντοπισμός Γραμματοσειράς από Εικόνα στο Photoshop

Αρκετές φορές έχουμε βρεθεί στην θέση να κοιτάμε μία εικόνα, και να αναρωτιόμαστε τη γραμματοσειρά έχει χρησιμοποιήσει ο δημιουργός. Εκτός αν αυτή είναι ξεκάθαρα η ComicSans.

Σίγουρα υπάρχουν διάφορα online εργαλεία, όπως το “WhatTheFont!”, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για τον εντοπισμό της γραμματοσειράς. Τις περισσότερες φορές όμως, μας τα αποτελέσματα που μας επιστρέφουν, απαιτούν να πληρώσουμε για το αρχείο της γραμματοσειράς.

Εδώ και αρκετό καιρό η χρήση αυτών των ιστοσελίδων μας είναι άχρηστη. Διότι πλέον με τη βοήθεια του “Match Font” στο Photoshop, μπορούμε να εντοπίσουμε με ακρίβεια τη γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιηθεί σε μία εικόνα.

match font photoshop

Για να βρούμε τη γραμματοσειρά, ανοίγουμε την εικόνα που θέλουμε στο Photoshop, και με το “Rectangular Marquee Tool” επιλέγουμε την περιοχή του κειμένου.

Στη συνέχεια, πηγαίνουμε “Type→Match Font”, και άμεσα ανοίγει το παράθυρο του εργαλείου.

Το Photoshop θα αναζητήσει, ανάμεσα στις εγκατεστημένες γραμματοσειρές, αυτές που ταιριάζουν περισσότερο με το κείμενο. Επίσης, αν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο θα μας επιστρέψει και αποτελέσματα από το Typekit.

Συνήθως το πρώτο αποτέλεσμα είναι κι αυτό που ταιριάζει περισσότερο, ενώ στο 99% των περιπτώσεων το εργαλείο βρίσκει την ακριβή γραμματοσειρά.

Μόλις κάνουμε διπλό κλικ στην καταχώρηση που θέλουμε, αμέσως οι ρυθμίσεις του εργαλείου κειμένου θα αλλάξουν, ώστε να ταιριάζουν με αυτές που εντόπισε το εργαλείο.

QuickSteps #18: Σύντομες και Χρήσιμες Συμβουλές

Στην περίπτωση που η γραμματοσειρά δεν είναι εγκατεστημένη, τότε το πρόγραμμα θα μας μεταφέρει στο Typekit ώστε να κατεβάσουμε την γραμματοσειρά. Οι γραμματοσειρές που φιλοξενούνται στις βιβλιοθήκες της Adobe, είναι κατά κύριο λόγο δωρεάν, και εγκαθίστανται αυτόματα.

Διαβάστε, στο προηγούμενο QuickStep του Photoshop, πως να προσθέσετε περίγραμμα στο κείμενο σας.

Για να εντοπίσετε γραμματοσειρές χωρίς το Photoshop, δείτε τον οδηγό μας:

Εύρεση Γραμματοσειράς στο Internet από Εικόνα/Φωτογραφία

Πριν το Internet, αν ένας γραφίστας προσπαθούσε να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη γραμματοσειρά, θα έπρεπε να τη συγκρίνει χειροκίνητα με χιλιάδες γραμματοσειρές από ειδικούς καταλόγους, μια διαδικασία…

Σας άρεσαν τα 7 QuickSteps της εβδομάδας;

Πώς σας φάνηκαν οι συμβουλές και τα κόλπα αυτής της εβδομάδας; Γνωρίζατε ή/και χρησιμοποιούσατε κάποιο από αυτά;

Έχετε να προτείνετε κάποιο δικό σας κόλπο, ή μία συμβουλή που θέλετε να μπει στη στήλη μας; Μοιραστείτε τη με τους αναγνώστες μας στα σχόλια και ίσως τη δείτε να δημοσιεύεται.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την άλλη Τρίτη, με 7 νέα QuickSteps που μπορεί να μας λύσουν τα χέρια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps