Home » Smartphones-Tablets » Γιατί Δεν Έχω Καλό Σήμα Στο Κινητό; Όλοι Οι Παράγοντες

Γιατί Δεν Έχω Καλό Σήμα Στο Κινητό; Όλοι Οι Παράγοντες

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μία άκρως σημαντική κλήση, ή να χρησιμοποιήσουμε το κινητό ίντερνετ, και να μην έχουμε καλό σήμα στο κινητό. Το σήμα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, άλλους προσωρινούς, και άλλους μόνιμους. Παρακάτω θα αναλύσουμε τις σημαντικότερες αιτίες για τις οποίες έχουμε κακό σήμα στο κινητό, και θα δούμε τι ακριβώς μας εμποδίζει να πετύχουμε το περιβόητο “σήμα καμπάνα”.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Απόσταση από τον πύργο κινητής τηλεφωνίας

Ο βασικότερος λόγος που δεν έχουμε καλό σήμα στο κινητό, είναι ξεκάθαρα η απόστασή μας από την κοντινότερη κεραία του παρόχου μας.

Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια κλήση, το κινητό μας μεταδίδει και λαμβάνει δεδομένα μέσω ραδιοκυμάτων, από και προς τον κοντινότερο πύργο τηλεφωνίας.

Ο κάθε πάροχος τηλεφωνίας έχει στη διάθεσή του πολλαπλούς πύργους σε διαφορετικές τοποθεσίες, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με καλό σήμα.

Καλό Σήμα

Ανάλογα με την απόστασή μας από τον κοντινότερο πύργο, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε απώλεια σήματος. Όσο πιο μακριά βρισκόμαστε από την κεραία, είναι αναμενόμενο να έχουμε χειρότερο σήμα στο κινητό.

Μάλιστα, η μείωση στο σήμα δεν είναι ανάλογη της απόστασης. Το σήμα στο κινητό όταν η κοντινότερη κεραία απέχει δύο χιλιόμετρα δεν έχει τη μισή ισχύ από αυτή που θα είχε αν η κεραία απείχε ένα χιλιόμετρο.

Όπως σε κάθε είδους ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, ισχύει ο νόμος του αντίστροφου τετραγώνου, που σημαίνει πως η ισχύς του σήματος μειώνεται εκθετικά με την αύξηση της απόστασης.

Με απλά λόγια, αν απέχουμε διπλάσια απόσταση από την κεραία, το σήμα θα είναι 2^2=4 φορές ασθενέστερο. Αν απέχουμε τριπλάσια απόσταση, θα είναι 3^2=9 φορές πιο ασθενές.

Οι πάροχοι τοποθετούν τις περισσότερες κεραίες στα μεγάλα αστικά κέντρα, και έτσι το κακό σήμα είναι συνήθως προνόμιο της επαρχίας.

Σε περίπτωση λοιπόν που μένουμε σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, και η κοντινότερη κεραία είναι χιλιόμετρα μακριά μας, δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να έχουμε καλό σήμα.

Δείτε στον οδηγό μας πώς το αδύναμο σήμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;
Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;

Πολλά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για την ακτινοβολία κινητών και για τον διαβόητο δείκτη SAR. Για αρκετούς δεν παίζει κανέναν ρόλο ο δείκτης SAR για…

Φυσικά εμπόδια

Τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν μέσω της ατμόσφαιρας σε ευθεία γραμμή, από το κινητό μας στην κεραία κινητής τηλεφωνίας και πίσω. Παρότι μπορούν να διασχίζουν τον αέρα χωρίς πρόβλημα και με ελάχιστη αντίσταση, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα διάφορα εμπόδια.

Τα φυσικά εμπόδια, όπως βουνά, δέντρα, κτλ, είναι σίγουρα πρόβλημα και μπορεί να μας εμποδίσουν να έχουμε καλό σήμα. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που στην επαρχία και σε περιοχές με βουνά και δάση, το σήμα είναι κάκιστο.

Έτσι, λόγω των εμποδίων, το κινητό μας δεν μπορεί να “δει” τον κοντινότερο πύργο, και έτσι προσπαθεί να συνδεθεί στον αμέσως επόμενο πιο κοντινό. Κι αν αυτός ο πύργος είναι αρκετά μακριά, το καλό σήμα πάει περίπατο.

Τα κτίρια στις μεγάλες πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν το ίδιο πρόβλημα. Ωστόσο, λόγω της μεγαλύτερης κάλυψης με περισσότερες κεραίες, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε πολύ καλό σήμα σε εξωτερικούς χώρους.

Τα περισσότερα προβλήματα στις πόλεις εμφανίζονται στους εσωτερικούς χώρους, και θα εξηγήσουμε αμέσως γιατί.

Εσωτερικοί χώροι

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να καλέσετε κάποιον απ’ το υπόγειο του σπιτιού σας; Αν ναι, τότε θα αντιληφθήκατε ότι το σήμα ήταν αρκετά χειρότερο απ’ ό,τι στο υπόλοιπο σπίτι – ίσως και ανύπαρκτο.

Όταν βρισκόμαστε στο εσωτερικό ενός κτιρίου, τα οικοδομικά υλικά στέκονται ανάμεσα στο κινητό μας και την κοντινότερη κεραία.

Τα ραδιοκύματα δυσκολεύονται να περάσουν μέσα από υλικά, όπως τσιμέντο και μέταλλο, ενώ μπορούν να περάσουν πιο εύκολα μέσα από γυαλί, ξύλο, και πλαστικό.

Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως έχουμε καλύτερο σήμα όταν στεκόμαστε κοντά σε κάποιο παράθυρο.

Αν το σήμα μας είναι χάλια εντός του σπιτιού μας, αλλά έξω στην αυλή ή κοντά στο παράθυρο καλυτερεύει, τότε το πρόβλημά μας είναι οι τοίχοι του σπιτιού.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μένουμε σε πλαστικά σπίτια, ούτε να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε με τη βαριά, γκρεμίζοντας τοίχους.

Αναγκαστικά, λοιπόν, θα πρέπει να υποστούμε το κακό σήμα, ή να αλλάξουμε πάροχο, με την ελπίδα να υπάρχει κάποια κοντινότερη κεραία στο σπίτι μας.

Αν έχετε πρόβλημα με το σήμα του WiFi, και όχι του κινητού, δείτε τον οδηγό μας.

Προβλήματα WiFi – Τι Επηρεάζει τη Σύνδεσή μας

Σας έχει τύχει σε ένα σημείο στο σπίτι να έχετε WiFi “καμπάνα”, και δύο μέτρα πιο πέρα η σύνδεση να είναι περιορισμένη? Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που…

Ενισχυτής σήματος 3G/4G

Μια εναλλακτική λύση αποτελούν οι ενισχυτές σήματος κινητού τηλεφώνου, τους οποίους μπορούμε να βρούμε από €50 έως και €2.000.

Ένας ενισχυτής ή αναμεταδότης σήματος τοποθετείται συνήθως σε κτίρια όπου δεν υπάρχει καλή κάλυψη σήματος, λόγω των οικοδομικών υλικών.

Έτσι, ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν προϋποθέτει να υπάρχει καλό σήμα στο εξωτερικό του κτιρίου.

Η κεραία του ενισχυτή τοποθετείται σε κάποιον εξωτερικό τοίχο, συνήθως στα ψηλότερα τμήματα του κτιρίου, έτσι ώστε να λαμβάνει το μεγαλύτερο δυνατό σήμα από την κοντινότερη κεραία κινητής.

Έπειτα, μέσω καλωδίου η εξωτερική κεραία μεταφέρει το σήμα στον ενισχυτή, που βρίσκεται εντός του κτιρίου, ο οποίος το αναμεταδίδει με τη σειρά του στην εσωτερική κεραία. Αυτή η κεραία αναλαμβάνει να εκπέμψει το σήμα στον χώρο μας.

Αυτού του τύπου οι συσκευές είναι αρκετά εξειδικευμένες, και σχετικά δυσεύρετες στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς καμία από τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργαζόμαστε δεν έχει σε στοκ σχετικά προϊόντα για οικιακή χρήση.

Αν λοιπόν χρειάζεστε οπωσδήποτε ενισχυτή σήματος ή αναμεταδότη gsm, μπορείτε είτε να ψάξετε στο ebay είτε να κάνετε μια αναζήτηση στο ίντερνετ για “αναμεταδότης GSM”, “αναμεταδότης κινητής τηλεφωνίας” και άλλες σχετικές λέξεις-κλειδιά.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο ενισχυτής θα λειτουργήσει μόνο στην περίπτωση που έξω από το κτίριο υπάρχει επαρκές σήμα.

Καλό σήμα εν κινήσει

Όπως ήδη αναφέραμε, τα κινητά μας τηλέφωνα επικοινωνούν συνεχώς με τον κοντινότερο πύργο τηλεφωνίας.

Όταν βρισκόμαστε εν κινήσει, το κινητό θα πρέπει να αλλάζει την αποστολή των ραδιοκυμάτων από πύργο σε πύργο, έτσι ώστε να βρίσκει πάντα τον πιο κοντινό. Αυτή η διαδικασία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σήμα.

Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο ή με κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς, σίγουρα θα έχουμε παρατηρήσει ότι το σήμα μας μειώνεται.

Επιπλέον, η ταχύτητα με την οποία κινούμαστε παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Παρότι τα ραδιοκύματα ταξιδεύουν γρήγορα, η συνεχής και γρήγορη αλλαγή της θέσης μας θα επηρεάσει την ποιότητα του σήματος.

Στα 80 kmh, ίσως αντιληφθούμε αρκετά χαμηλό σήμα. Όσο αυξάνεται η ταχύτητα του οχήματος, τόσο χειρότερο θα είναι το σήμα.

Για αυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί ειδικοί αναμεταδότες GSM για χρήση σε αυτοκίνητο, αν και σε αρκετά αυξημένη τιμή.

Συνωστισμός

Κάθε πύργος τηλεφωνίας μπορεί να χειριστεί έναν συγκεκριμένο αριθμό συνδέσεων κάθε δεδομένη στιγμή. Φυσικά, δεν μιλάμε για δέκα ή εκατό άτομα, αλλά για χιλιάδες.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολύ καλό σήμα. Για παράδειγμα, αν μένουμε δίπλα από κάποιο μεγάλο γήπεδο ποδοσφαίρου, τις ημέρες που έχει αγώνα και το γήπεδο είναι γεμάτο με κόσμο, ίσως αντιληφθούμε απώλειες στο σήμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κοντινότερος πύργος τηλεφωνίας στην περιοχή αναγκάζεται να “εξυπηρετεί” περισσότερους χρήστες απ’ ό,τι συνήθως, με το διαθέσιμο εύρος ζώνης (bandwidth) να μοιράζεται σε πιο πολλές συσκευές απ’ ό,τι θα ‘πρεπε.

Φυσικά, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο στην Ελλάδα, όπως στο εξωτερικό σε αντίστοιχους αγώνες.

Βέβαια, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος που ο συνωστισμός δεν μας επιτρέπει να έχουμε καλό σήμα. Ένα καλό παράδειγμα αποτελούν διάφορες γιορτινές ημέρες – όπως η Πρωτοχρονιά που πλησιάζει.

Το βράδυ της παραμονής, είναι πολύ πιθανό να μην μπορούμε “να βγάλουμε γραμμή” ή να πέφτει η κλήση μας, λόγω συνωστισμού στο δίκτυο από όσους προσπαθούν να ευχηθούν “Καλή Χρονιά” στους δικούς τους.

Πρακτικά, πρόκειται για έναν τύπο ακούσιας επίθεσης DDoS.

Τι είναι η Επίθεση DDoS Και Πώς Ρίχνει Μεγάλα Site
Τι Είναι η Επίθεση DDoS Και Πώς Ρίχνει Μεγάλα Site

Αν κάποιο γνωστό διεθνές site που επισκέπτεστε δείχνει να δυσλειτουργεί ή να έχει πέσει εντελώς για κάποιες ώρες, είναι πολύ πιθανό ο ένοχος να είναι…

Έτσι, παρότι όλοι αυτοί οι χρήστες δεν είναι συγκεντρωμένοι σε μία περιοχή, η ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όλων μπορεί να είναι αδύνατη.

Ο κακός μας ο καιρός

Αναφέραμε παραπάνω ότι τα ραδιοκύματα μπορούν και διασχίζουν τον αέρα ανενόχλητα, όμως δεν φαίνεται να τα πάνε και τόσο καλά με το νερό.

Όχι, δεν επιχειρήσαμε να καλέσουμε κάποιον μέσα από τη θάλασσα, για όσους αναρωτιέστε. Αναφερόμαστε στο νερό της βροχής.

Όταν βρέχει, οι σταγόνες της βροχής εμποδίζουν τα ραδιοκύματα να φτάσουν στον προορισμό τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, όσο μεγαλύτερες οι σταγόνες της βροχής, και όσο πιο πολλές σε συχνότητα, τόσο πιο χαμηλό θα είναι και το σήμα.

Ως αποτέλεσμα, σε συνθήκες έντονης καταιγίδας συνήθως δεν έχουμε καλό σήμα. Ανάμεσα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, οι βροχές και οι καταιγίδες είναι που αποδυναμώνουν περισσότερο το σήμα.

Το χιόνι έχει μικρότερες επιπτώσεις, καθότι είναι λιγότερο πυκνό από το νερό της βροχής. Φυσικά, σε περιπτώσεις ισχυρής χιονοθύελλας δεν πρέπει να περιμένουμε να έχουμε και καλό σήμα.

Από την άλλη πλευρά, οι ισχυροί άνεμοι δεν έχουν επιπτώσεις στη μετάδοση του σήματος, αν δεν συνοδεύονται από βροχή ή χιόνι.

Χαλασμένο κινητό τηλέφωνο

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο καλό σήμα του κινητού μας. Ωστόσο, αν μένουμε σε περιοχή με καλή κάλυψη από τον πάροχό μας, και παρ’ όλα αυτά το σήμα μας είναι αδύναμο, θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλους παράγοντες.

Αν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μας ή οι γείτονές μας έχουν εξαιρετικό σήμα με τον ίδιο πάροχο, τότε ίσως το πρόβλημα να βρίσκεται στη συσκευή μας.

Σε περίπτωση που όλη η γειτονιά αντιμετωπίζει πρόβλημα χαμηλού σήματος, τότε επιβάλλεται να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, για επιπλέον ενημέρωση και επίλυση των όποιων προβλημάτων.

Εσείς έχετε καλό σήμα στο κινητό;

Το σήμα του κινητού είναι αρκετά περίπλοκο ζήτημα, καθότι δύο συσκευές στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο πάροχο, μπορεί να έχουν διαφορετικό σήμα. Τις περισσότερες περιπτώσεις, το κακό σήμα οφείλεται στον συνδυασμό κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες που αναφέραμε.

Εσείς πώς αντιμετωπίζετε το κακό σήμα; Ξεσπάτε στη συσκευή, στον πάροχο, ή πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο, ώσπου να πιάσετε καλό σήμα; Έχετε παρατηρήσει άλλους παράγοντες που να επηρεάζουν την ποιότητα των κλήσεων;

Γράψτε μας τις εντυπώσεις σας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps