Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: Xiaomi Mi 5X- Το Δίδυμο Αδερφάκι του Mi A1

Παρουσίαση: Xiaomi Mi 5X- Το Δίδυμο Αδερφάκι του Mi A1

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε προηγούμενό μας review είδαμε το Xiaomi Mi Note 3, έναν κλώνο του iPhone από τη Xiaomi. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσουμε το Xiaomi Mi 5X, που είναι η αρχική έκδοση του Xiaomi Mi A1. Πρόκειται για ένα κινητό μεσαίου budget από την Xiaomi, που είναι η τέλεια λύση για όποιον δεν έχει τα χρήματα για το Mi 6 ή το Mi 5s. Για να δούμε λοιπόν, γιατί και κατά πόσο αξίζει η αγορά του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Για να αποφύγετε 100% οποιαδήποτε χρέωση τελωνείου κατά την παραλαβή του προϊόντος, δείτε τον οδηγό μας:

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Xiaomi Mi 5X

Το Xiaomi Mi 5X όπως είναι αναμενόμενο έχει στυλ Apple, και σχεδιασμό iPhone 7.

Xiaomi Mi 5x

Η Xiaomi ευτυχώς δεν στάθηκε μόνο στο σχεδιαστικό κομμάτι, αλλά προσφέρει και καλή ποιότητα κατασκευής. Το ενιαίο μεταλλικό σώμα του Mi 5X δίνει την απαραίτητη στιβαρότητα στη συσκευή, η οποία άντεξε στις πτώσεις και μερικές σταγόνες νερού.

Συνολικά το φινίρισμα του τηλεφώνου είναι ματ. Τα μόνα σημεία που θα δούμε να γυαλίζουν είναι το δαχτυλίδι από τον αισθητήρα αποτυπωμάτων, και το στεφάνι της οθόνης.

Βλέποντας συνοπτικά το Xiaomi Mi 5X από τεχνικής άποψης, θα αναφέρουμε ότι διαθέτει τον οκταπύρηνο Snapdragon 625, χρονισμένο στα 2.0 GHz, και μπαταρία στα 3080mAh.

Η οθόνη του κινητού είναι IPS στις 5.5 ίντσες, ανάλυση 1920 x 1080, και γυαλί 2.5D. Τα κουμπιά του Mi 5X είναι ένα πάνελ αφής στο κάτω μέρος της εμπρόσθιας όψης.

Στο Mi 5X η Xiaomi έχει προσθέσει αισθητήρα αποτυπωμάτων, διπλή οπίσθια κάμερα, φλας δύο τόνων, θύρα ακουστικών, και με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού της προσφέρει και αναγνώριση προσώπου.

Χαρακτηριστικά

Εφόσον είδαμε την ποιότητα κατασκευής, τον σχεδιασμό, και κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες για το Xiaomi Mi 5X, ήρθε η ώρα να το ξεσκονίσουμε.

Η συσκευή έχει διαστάσεις 155.4×75.8×7.3 mm και βάρος 165 γραμμάρια. Η οθόνη του Mi 5X είναι 5.5 ιντσών και ανάλυσης Full HD 1920×1080.

Η πυκνότητας της οθόνης είναι 403 PPI και ο τύπος της οθόνης είναι IPS 16 εκατομμυρίων χρωμάτων, κάτι που μας προσφέρει απίστευτη εμπειρία, με πραγματικά “ζωντανά” χρώματα.

Το ηχείο θα το βρούμε στο κάτω μέρος της συσκευής, κρυμμένο πίσω από της γρίλιες στη δεξιά μεριά, κάτι που τώρα τελευταία το συνηθίζουν οι εταιρείες.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα ιδιαίτερο από το ηχείο του Mi 5X. Η ένταση του είναι καλή, ενώ η παραμόρφωση του ήχου είναι ελάχιστη, ακόμη και σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο κάτω μέρος του phablet θα βρούμε το μικρόφωνο, τη θύρα των ακουστικών, καθώς και τη θύρα USB-C.

Η συσκευή έχει τρεις κάμερες, μια μπροστινή και δύο οπίσθιες.

Οι οπίσθιες κάμερες είναι ακριβώς οι ίδιες που διαθέτει και το Mi 6. Η αμβλυγώνια κάμερα του Mi 5X έρχεται με αισθητήρα 12MP,  φακό 26mm και διάφραγμα f/2.2. Η τηλεσκοπική του κάμερα είναι κι αυτή 12MP, με φακό 50mm και διάφραγμα f/2.6.

Οι πίσω κάμερες προσφέρουν 2Χ οπτικό ζουμ και λειτουργία πορτραίτου, μια λειτουργία που επικεντρώνει την εικόνα στο αντικείμενο και θολώνει το φόντο.

Επίσης, έχουν την τεχνολογία PDAF (Phase Detection Auto Focus), που βοηθά να επικεντρώνονται άμεσα στα αντικείμενα, ακόμη και σε γρήγορες αλλαγές κίνησης.

Η μπροστινή κάμερα είναι η απογοήτευση όσων τρελαίνονται με τις selfies, καθώς είναι μόλις 5MP. Τα megapixels δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα μιας φωτογραφίας, αλλά αν θέλουμε μία καλή selfie, θα πρέπει να την πάρουμε σε καλά φωτιζόμενο περιβάλλον.

Μύθοι και Αλήθειες για την Ψηφιακή Φωτογραφία

Όταν ψάχνουμε για κινητό με καλή κάμερα, συνήθως ρωτάμε “πόσα megapixel είναι”. Αυτή είναι μάλλον η χειρότερη ερώτηση που μπορούμε να κάνουμε, καθώς τα megapixel έχουν ελάχιστη σχέση με…

Τέλος, η εφαρμογή της κάμερας είναι αρκετά απλή, με δεκάδες ρυθμίσεις, και φίλτρα για όλα τα γούστα.

Πριν δούμε την καρδιά του Xiaomi Mi 5X, ας αναφερθούμε στις δυνατότητες σύνδεσης.

Το Mi 5X υποστηρίζει όλους τους σύγχρονους τρόπους σύνδεσης, όπως το Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, και Bluetooth 4.2.

Στα αριστερά βρίσκουμε την υποδοχή των καρτών SIM και της κάρτας μνήμης. Η θήκη δέχεται δύο κάρτες Nano SIM ή μία κάρτα SIM και μία microSD.

Στα δεξιά θα βρούμε τα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης και ενεργοποίησης της συσκευής. Στο πάνω μέρος υπάρχει το μικρόφωνο μείωσης θορύβου, και οι υπέρυθρες.

Για όσους ίσως ενδιαφέρονται, όχι δεν διαθέτει δέκτη ραδιοφώνου, ούτε και την μπάντα των 800Hz, ή αλλιώς B20.

Παίζει Ρόλο η 800άρα Μπάντα (B20) Για το 4G σε Κινέζικα Κινητά?

Έχουμε λάβει αμέτρητες ερωτήσεις σχετικά με την 800άρα μπάντα – ή B20 όπως λέγεται επίσημα – και για το αν αυτή θα επηρεάσει ή όχι…

Η συσκευή έχει 4GB RAM και 64GB χωρητικότητα, επεκτάσιμη έως τα 128GB με τη χρήση microSD. Ο επεξεργαστής του Mi 5X είναι ο οκταπύρηνος Snapdragon 625, χρονισμένος στα 2.0 GHz, και το chip γραφικών είναι το Adreno 506.

Θα κλείσουμε την αναλυτική παρουσίαση των χαρακτηριστικών, με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής.

Επίσης, διαθέτει και μία ντουζίνα από αισθητήρες: επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, αισθητήρα εγγύτητας, ηλεκτρονική πυξίδα, Hall Sensor, αισθητήρα έντασης φωτεινότητας, και υπέρυθρες.

Unboxing

Η συσκευασία του Mi 5X είναι ένα κλασικό κουτί Xiaomi, με το πορτοκαλί σήμα στο καπάκι, το μοντέλο γραμμένο στις πλευρές, και τα χαρακτηριστικά της συσκευής στο πίσω μέρος.

Στο εσωτερικό του κουτιού θα βρούμε το τηλέφωνο, και κάτω από αυτό όλα τα παρελκόμενα.

Το Mi 5X συνοδεύεται από τις οδηγίες χρήσης, τον φορτιστή του, ένα καλώδιο σύνδεσης, και τη βελόνα αλλαγής SIM/microSD.

Οι οδηγίες είναι στα κινέζικα, και η απουσία ακουστικών/θήκης ήταν αναμενόμενη, λαμβάνοντας υπόψιν την τιμή του phablet.

Xiaomi Mi 5x

Εντυπώσεις

Η ποιότητα του Xiaomi Mi 5X είναι άριστη και η αίσθηση στο χέρι ιδιαίτερα καλή.

Ο σχεδιασμός της συσκευής είναι προσεγμένος, και οι πλευρές της στρογγυλεμένες, κάτι που διευκολύνει το κράτημα.

Αυτονομία

Τα 3080mAh της μπαταρίας είναι μία συνηθισμένη επιλογή σήμερα, όχι όμως και η καλύτερη για το Mi 5X.

Φαίνεται ότι η συσκευή ρουφάει την μπαταρία με το καλαμάκι, η οποία με έντονη χρήση κράτησε κάπου στις τέσσερις ώρες.

Από την άλλη, με μία μέτρια χρήση η διάρκειά της ήταν ικανοποιητική, και άγγιξε της 8 ώρες.

Κινέζικη ROM και MIUI

Η έλευση του Xiaomi Mi A1 διέκοψε την πορεία ανάπτυξης Global ROM για το Mi 5X. Παρ’ όλα αυτά, το phablet έχει ήδη πάρει ενημέρωση στην έκδοση MIUI 9.

Το τηλέφωνο έρχεται με κινέζικη ROM, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς διαθέτει και την Αγγλική γλώσσα.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία του γνωστού Play Store, το οποίο έχει αντικατασταθεί από το store της Xiaomi. Παρ’ όλα αυτά, η εγκατάσταση του Play Store και άλλων εφαρμογών είναι εφικτή, οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε.

Αν πάλι έχουμε θέμα με την Αγγλική γλώσσα, ή θέλουμε να ξεφορτωθούμε όλα αυτά τα κινέζικα apps, υπάρχουν τρόποι.

Η διαδικασία εγκατάστασης της επίσημης ευρωπαϊκής έκδοσης, που φτιάχνουν οι οπαδοί της Xiaomi, δεν είναι δύσκολη. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε στο ευρωπαϊκό φόρουμ και στην ελληνική κοινότητα.

Εμείς έχουμε εγκαταστήσει την έκδοση που παρέχει το ευρωπαϊκό φόρουμ. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα απολύτως πρόβλημα, και λαμβάνουμε κανονικά αυτόματες ενημερώσεις κάθε εβδομάδα. Η custom ROM είναι καλύτερη και από την επίσημη της εταιρείας, και επιπλέον δεν έχουμε όλα αυτά τα ενοχλητικά κινέζικα.

Δακτυλικά αποτυπώματα και αναγνώριση προσώπου

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων του Xiaomi Mi 5X, παρόλο του μεγέθους της συσκευής, είναι εύκολα προσβάσιμος.

Στις δοκιμές μας λειτούργησε απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις.

Η αναγνώριση προσώπου λειτουργούσε επίσης καλά, ακόμη και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο ασφαλής με το δακτυλικό αποτύπωμα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι ρυθμίσαμε την αναγνώριση αξύριστοι και με με αρκετά μαλλιά, και ξεκλειδώσαμε το τηλέφωνό μας ξυρισμένοι κόντρα και κουρεμένοι σαν φαντάροι. Καλή ως τεχνολογία, αλλά έχει δρόμο ακόμη.

Επιδόσεις

Δοκιμάσαμε τα όρια του Xiaomi Mi 5X με τη βοήθεια των πιο αξιόπιστων benchmarks. Σε αυτή την ενότητα θα σας παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των δοκιμών μας.

Η συσκευή λειτουργούσε χωρίς κανένα πρόβλημα πριν και μετά την εγκατάσταση της νέας ROM. Τόσο στις απλές λειτουργίες, όσο και κατά την εκτέλεση απαιτητικών παιχνιδιών, η συσκευή ανταποκρινόταν τέλεια.

Αρκετά όμως με τα λόγια, παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα αποτελέσματα, και με ένα κλικ εδώ θα δείτε την εικόνα σε πλήρες μέγεθος.

Το μεσαίας κατηγορίας premium κινητό της Xiaomi έβγαλε ασπροπρόσωπη την εταιρεία. Τα σκορ του ήταν ικανοποιητικά για την κατηγορία του.

Στα τεστ μας συγκρίνουμε το Mi 5X με το Xiaomi Mi Max 2, το μικρό Huawei Nova 2, και πάνω από όλα με το αδερφάκι του, το Xiaomi Mi A1.

Με βάση τα επί μέρους σκορ, αυτή την κούρσα την κερδίζει το Huawei Nova 2, που φυσικά κοστίζει αρκετά χρήματα παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, το Xiaomi Μi 5X και το αδερφάκι του φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα στις Multi Core διεργασίες, το Gaming, και τη διαχείριση 3D.

Το Xiaomi Mi Max 2, από την άλλη, απλά απέδειξε ότι είναι καλό στη διαχείριση της μνήμης, και την απλή πλοήγηση στο Web.

Αξίζει η αγορά του Xiaomi Mi 5X;

Ως συσκευή το Xiaomi Mi 5X είναι σχετικά καινούργια, και θα λέγαμε ότι αποτελεί το φθηνότερο premium κινητό που κυκλοφορεί. Σίγουρα είναι μία καλή εναλλακτική του Mi 6 και του Mi 5s. Αξίζει όμως, και γιατί να το προτιμήσει κάποιος έναντι του Mi A1;

Οι δύο συσκευές είναι ίδιες, κουβαλάνε στο εσωτερικό τους το ίδιο hardware. Αυτό που αλλάζει είναι ότι το Mi A1 έχει την πιο καθαρή έκδοση Android που θα βρούμε ποτέ.

Επίσης. το Xiaomi Mi 5X, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δεν θα λάβει ποτέ επίσημη Global ROM. Βέβαια, αυτό όπως ήδη αναφέραμε δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς η κοινότητα της Xiaomi φροντίζει γι' αυτό, και μάλιστα με εβδομαδιαίες αυτόματες ενημερώσεις.

Ένα τελευταίο στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι η 800άρα μπάντα, που απουσιάζει. Καθώς η συσκευή σχεδιάστηκε για κυκλοφορία στην Κίνα, την εταιρεία δεν την ενδιέφερε να υποστηρίζει μπάντες που δεν χρησιμοποιούν οι Κινέζοι. Όπως θα δούμε σε σχετικό οδηγό, δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα, εκτός αν θέλουμε 4G στη σπηλιά του Αλή Μπαμπά.

Με βάση όλα τα παραπάνω, έχουμε ένα πολύ φθηνό premium κινητό, με πολλές δυνατότητες και αρκετή ισχύ. Το Xiaomi Mi 5X αποτελεί την καλύτερη επιλογή στην κατηγορία του.

Aν κάποιος θέλει να γλιτώσει δεκαπέντε – είκοσι ευρώ, με κόστος την χειροκίνητη εγκατάσταση ROM και την απουσία της 800άρας, τότε αγοράζει το Xiaomi Mi 5X. Ειδάλλως, αν του είναι τόσο απαραίτητη η 800άρα μπάντα, πληρώνει το εικοσάρικο και παίρνει το Mi A1.

Πλεονεκτήματα

  • Premium κατασκευή
  • Καλή κάμερα, και εφαρμογή
  • Value For Money
  • Καλός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Καλή οθόνη
  • Ύπαρξη jack 3.5mm
  • Επεκτάσιμη μνήμη
  • Πολλοί Αισθητήρες

Μειονεκτήματα

Πού μπορώ να βρω το Xiaomi Mi 5X;

To Xiaomi Mi 5X μπορούμε να το προμηθευτούμε μέσω του δημοφιλούς καταστήματος GearBest.

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η τιμή του ξεκινά από τα 191€ για το μαύρο, και θα το βρούμε σε τέσσερα χρώματα, με ακριβότερο το χρυσό. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει δωρεάν μεταφορικά μέσω Priority Line, για την αποφυγή του τελωνείου.

Θα αναφέρουμε τιμής ένεκεν για όποιον τύχει να ενδιαφέρεται, ότι το κόκκινο χρώμα που κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου, αποτελεί συλλεκτική έκδοση.

Αν αναρωτιέστε για το δείκτη SAR, και έχετε ακούσει τη φήμη πως τα κινέζικα κινητά είναι δήθεν πιο επικίνδυνα, δείτε τον οδηγό μας:

Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;
Ακτινοβολία Κινητών: Τι Είναι ο Δείκτης SAR και Είναι Επικίνδυνος;

Πολλά έχουμε ακούσει κατά καιρούς για την ακτινοβολία κινητών και για τον διαβόητο δείκτη SAR. Για αρκετούς δεν παίζει κανέναν ρόλο ο δείκτης SAR για…

Εσείς θα πάρετε το Xiaomi Mi 5X;

Εσείς θα αγοράζατε το Xiaomi Mi 5X ή θα προτιμούσαμε να δώσετε κάτι παραπάνω για το Mi 6;

Μήπως είστε από εκείνους που θα αγόραζαν το Mi A1, που είναι ο δίδυμος αδερφός του Mi 5X;

Πείτε μας στα σχόλια την άποψή σας για το phablet της Xiaomi, και την παρουσίασή μας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps