Home » Διάφορα » Άποψη » Ποιος Είναι ο Κίνδυνος να Είναι Φούσκα το Bitcoin

Ποιος Είναι ο Κίνδυνος να Είναι Φούσκα το Bitcoin

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Όλοι έχουμε ακούσει για το Bitcoin, το ψηφιακό νόμισμα που έχει προκαλέσει φρενίτιδα με την ιλιγγιώδη άνοδο της τιμής του τους τελευταίους μήνες. Εάν βλέπουμε καλούς λόγους για να επενδύσουμε στο κρυπτονόμισμα, υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία που πρέπει να μας προβληματίσουν. Διαβάστε στο άρθρο πώς η παράλογη αξία του οδηγεί στο να γίνει φούσκα το Bitcoin.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η νέα μορφή ηλεκτρονικού χρήματος

Ήταν Ιανουάριος του 2009, όταν ένας χρήστης με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto ανακοίνωσε ένα σύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, το Bitcoin.

Σκοπός αυτού του ηλεκτρονικού νομίσματος ήταν να αλλάξει το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα, και να αποτελέσει τη μέθοδο πληρωμών του μέλλοντος.

Η αποκεντρωμένη φύση του νομίσματος που δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική αρχή, όπως τα συμβατικά χρήματα, είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι επίσης άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ακραίες διακυμάνσεις στην τιμή του που βλέπουμε κατά καιρούς.

Κάθε άτομο που επιθυμεί να αποκτήσει Bitcoin, έχει θεωρητικά τη δυνατότητα να εξορύξει μονάδες του κρυπτονομίσματος με τη διαδικασία του mining.

Παράλληλα, μπορεί κάποιος να προμηθευτεί Bitcoin σε κάποιο διαδικτυακό ανταλλακτήριο συναλλάγματος, πληρώνοντας με επίσημα νομίσματα.

Πώς όμως αυτή η νέα μορφή ψηφιακού χρήματος απέκτησε αξία; Τα οικονομικά μας έχουν διδάξει ότι αν ένα αντικείμενο έχει ζήτηση από ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, τότε αποκτά και αξία.

Επιπρόσθετα, ο αλγόριθμος του Bitcoin mining έχει σχεδιαστεί να δυσκολεύει με τον χρόνο τεχνητά για να αποφευχθεί ο πληθωρισμός. Ενώ η προκαθορισμένη ποσότητα της παραγωγής του, είναι ένας μηχανισμός για να διατηρείται η ζήτηση και η αξία του σε ένα επίπεδο.

Στις 28 Νοεμβρίου του 2017, η ισοτιμία του κρυπτονομίσματος έσπασε το όριο των 10.000 δολαρίων. Δείτε ακολούθως πώς αυτή η πλασματική αξία θα καταλήξει να μετατρέψει σε φούσκα το Bitcoin.

Το Bitcoin ως επένδυση για κέρδος

Εδώ και καιρό, αρκετοί από εμάς είναι πιθανό να βλέπουμε διαφημίσεις στο διαδίκτυο που μας προτρέπουν να αποκτήσουμε Bitcoin.

Λόγω της αξίας του, διαδικτυακά ανταλλακτήρια συναλλάγματος και mining υπηρεσίες μας παροτρύνουν να επενδύσουμε στο κρυπτονόμισμα.

Ταυτόχρονα, πρόσωπα με επιρροή υποστηρίζουν μονόπλευρα το Bitcoin, χωρίς να ενημερώνουν για την πιθανότητα αποτυχίας του ψηφιακού νομίσματος.

Αυτό το κλίμα συντηρεί την αίσθηση ότι το Bitcoin είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που μελλοντικά θα αποφέρει κέρδη.

Πώς όμως προέκυψε η άνοδος της τιμής του, που γέμισε προσδοκίες όσους απέκτησαν Bitcoin για αυτόν τον λόγο;

Οι αιτίες που ανέβασαν την τιμή του Bitcoin

Μια εξήγηση της αυξημένης ζήτησης στην αγορά για Bitcoin, είναι η πεποίθηση ότι η τεχνολογία του συστήματός του, το blockchain, θα βρει εφαρμογή στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Η τεχνολογία των ψηφιακών νομισμάτων μπορεί να διεκπεραιώσει γρηγορότερα διασυνοριακές συναλλαγές, σε σχέση με τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες.

Αυτό το γεγονός, θεωρητικά, πρόκειται να ανεβάσει περισσότερο την αξία του. Ωστόσο, η blockchain τεχνολογία δεν είναι αποκλειστικότητα της πλατφόρμας του Bitcoin, ούτε αυτή η συσχέτιση προδικάζει την επιτυχία ενός νομίσματος.

Όλα τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν παρόμοια υποδομή στο δίκτυό τους, που μπορεί να προγραμματιστεί από τον καθένα.

Ένας άλλος λόγος που διογκώνεται η αξία του νομίσματος, ώστε να μοιάζει με φούσκα το Bitcoin, είναι η απληστία στα Initial Coin Offering.

Νέες startup επιχειρήσεις επιθυμούν να χρηματοδοτηθούν με τη διαδικασία της αρχικής προσφοράς νομισμάτων (ICO).

Αυτή η μέθοδος αναζήτησης κεφαλαίων είναι παρόμοια της αρχικής προσφοράς των μετοχών μιας εταιρείας (Initial Public Offering) στο κοινό.

Αντί μετοχών, κάθε επενδυτής αγοράζει ένα ποσοστό ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού (tokens), έναντι συμβατικών χρημάτων ή με κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin.

Εάν οι επιχειρήσεις παρουσιάσουν κέρδος, ένα μέρος του θα επιστραφεί ως μέρισμα στους επενδυτές, ανάλογα με το ποσοστό των tokens που κατέχουν.

Όμως λόγω της λαιμαργίας τους, οι επιχειρήσεις θέτουν το όριο του απαιτούμενου κεφαλαίου πολύ παραπάνω από τις πραγματικές τους ανάγκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση για Bitcoin, με συνέπεια να ανεβαίνει κι άλλο η τιμή του.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι επενδυτές δεν έχουν ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο των startups για να μελετήσουν.

Με περιορισμένες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις, και με την απειλή μιας διαδικτυακής επίθεσης, όπως στην περίπτωση του DAO, το ρίσκο είναι μεγάλο.

Εάν μερικές startup αποτύχουν, ορισμένα ICOs αποδειχθούν απάτη, θα χαθεί το κεφάλαιο των επενδυτών, και θα πληγεί έμμεσα η αξία των κρυπτονομισμάτων.

Μια άλλη αιτία του αυξημένου αγοραστικού ενδιαφέροντος για Bitcoin, είναι η φιλικότητα του νομίσματος για παράνομες δραστηριότητες.

Λόγω της μεγαλύτερης ανωνυμίας που προσφέρουν τα ψηφιακά νομίσματα σε σχέση με τα επίσημα, είναι ιδανικά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Όμως ο κυριότερος λόγος που ανεβαίνει η τιμή του Bitcoin, είναι ότι όλο και πιο πολλοί επενδύουν στο ψηφιακό νόμισμα για να το πουλήσουν σε κάποιους άλλους.

Ο περισσότερος κόσμος δεν προμηθεύεται Bitcoin για να το ανταλλάξει με αγαθά και υπηρεσίες στην καθημερινότητά του.

Αντίθετα, επενδύει στο κρυπτονόμισμα, στηριζόμενος ότι θα αποκτήσει κέρδος από την υπερτιμημένη αξία του. Όλο και κάποιος θα βρεθεί, που θα προθυμοποιηθεί να το αγοράσει ακριβότερα για τον ίδιο λόγο.

Αυτός είναι ο ορισμός του οικονομικού όρου Greater Fool. Η τιμή του Bitcoin ανεβαίνει, από τις εικασίες ότι θα αυξηθεί κι άλλο η αξία του.

Ο κίνδυνος να είναι φούσκα το Bitcoin είναι περισσότερο υπαρκτός από ποτέ. Η αυξανόμενη τιμή του κρυπτονομίσματος, όπως προκύπτει, μεγαλώνει σε σαθρές βάσεις.

Οι μεγάλοι επενδυτές το γνωρίζουν αυτό, και την κατάλληλη στιγμή θα μεταφέρουν πρώτοι το κεφάλαιο και τα κέρδη τους σε ένα ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο. Όπως έγινε και στις περισσότερες κερδοσκοπικές φούσκες της ιστορίας.

Ποιός είναι ο Κίνδυνος να είναι Φούσκα το Bitcoin

Στη συνέχεια, οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες. Η ζήτηση θα πέσει και η αξία του ψηφιακού νομίσματος θα ξεφουσκώσει, γιατί όλοι θα θέλουν να το πουλήσουν.

Εσείς τι πιστεύετε, είναι φούσκα το Bitcoin;

Εάν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πιθανότητα να είναι φούσκα το Bitcoin, γράψτε στα σχόλια την άποψή σας.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps