Home » Διάφορα » Υγεία » Οι Σοβαρότερες Επιπτώσεις του Gaming στην Υγεία

Οι Σοβαρότερες Επιπτώσεις του Gaming στην Υγεία

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Αρκετοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το gaming έχει θετικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν σθεναρά ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Σίγουρα υπάρχουν δόσεις αλήθειας και στις δύο πλευρές, και – όπως πάντα – το μέτρο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Σε αυτόν τον οδηγό θα ασχοληθούμε με την υγεία και τις επιπτώσεις του gaming στο ανθρώπινο σώμα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Εθισμός στα video games

Με εκατομμύρια gamers παγκοσμίως, που αθροιστικά ξοδεύουν δισεκατομμύρια ώρες μπροστά από μια οθόνη σε εβδομαδιαία βάση, τα video games θα λέγαμε ότι είναι αναμφισβήτητα η πιο δημοφιλής “ηλεκτρονική” διασκέδαση.

Ωστόσο, αν ξοδεύουμε ένα σημαντικό μέρος της ημέρας μας στο gaming, ενδέχεται να έχουμε VGA.

Επιπτώσεις του Gaming

Όχι, όχι αυτό το VGA. Άλλωστε ποιος σοβαρός gamer έχει ξεμείνει με οθόνη που να παίρνει μόνο VGA;

Με τον όρο VGA εννοούμε Video Game Addiction, δηλαδή εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Όπως και σε εθισμούς κάθε είδους, έτσι και εδώ, κάποιος που είναι εθισμένος στα video games θέλει να παίζει πολλαπλές ώρες μέσα στη μέρα. Επίσης, ξυπνάει και κοιμάται έχοντας στο μυαλό του αποκλειστικά τις όποιες “αποστολές” κάποιου παιχνιδιού, και πάει λέγοντας.

Επιπτώσεις του Gaming

Παρότι ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως ψυχική διαταραχή, ο “πάσχων” θεωρείται ότι παίζει παιχνίδια με τις ώρες και παθολογικά, έχει απότομες εναλλαγές στη διάθεσή του, απομονώνεται, και απέχει από εκδηλώσεις της πραγματικής ζωής.

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που θα συζητήσουμε παρακάτω, προκαλούνται από το υπερβολικό gaming. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο εθισμός στα παιχνίδια – αν μπορεί να χαρακτηριστεί εθισμός – είναι η ρίζα για όλες τις υπόλοιπες επιπτώσεις του gaming για αμέτρητες ώρες σε καθημερινή βάση.

Προβλήματα όρασης

Το πιο σύνηθες πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί κατά το gaming, είναι η κόπωση των ματιών. Το να κοιτάμε την οθόνη για αρκετές ώρες συνεχόμενα, χωρίς διαλείμματα, επιβαρύνει την όραση. Στην ιατρική κοινότητα, το φαινόμενο αυτό αναφέρεται ως CVS (Computer Vision Syndrome).

Το σύνδρομο αυτό περιγράφει οποιοδήποτε πρόβλημα όρασης σχετίζεται με την παρατεταμένη έκθεση σε υπολογιστές, κινητά, τηλεοράσεις, ή οποιουδήποτε άλλου είδους οθόνη.

Αν πάσχουμε από CVS, θα αντιμετωπίσουμε συμπτώματα όπως κόπωση των ματιών, πόνο στα μάτια, δυσφορία, δάκρυα ή ξηροφθαλμία, θολή όραση, πονοκεφάλους, πόνο σε αυχένα και ώμους, και ούτω καθεξής.

Επιπτώσεις του Gaming

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα προβλήματα είναι ο ελλιπής φωτισμός, οι κακές γωνίες θέασης, ή ο συνδυασμός αυτών.

Σε προηγούμενο οδηγό έχουμε συζητήσει το πώς ο οπίσθιος φωτισμός μπορεί να μας γλιτώσει από όλα αυτά τα προβλήματα, και κατά συνέπεια από τα συμπτώματα του CVS.

Πώς να Έχω πιο Ξεκούραστη Οθόνη με τον Κατάλληλο Φωτισμό

Όσοι δουλεύουμε μπροστά από μία οθόνη ως αργά τη νύχτα ή παρακολουθούμε σειρές και ταινίες το βράδυ, το πιθανότερο είναι ότι έχουμε αντιμετωπίσει συμπτώματα όπως…

Πέρα απ’ τον φωτισμό, μπορούμε να εφαρμόσουμε την τακτική 20-20-20 που συνιστά ο Σύνδεσμος Οφθαλμιάτρων Αμερικής (AOA).

Επιπτώσεις του Gaming

Εν συντομία, ο κανόνας λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων, ανά κάθε 20 λεπτά που ξοδεύουμε μπροστά από οποιαδήποτε οθόνη. Στον χρόνο αυτόν, θα πρέπει να κοιτάμε σε απόσταση τουλάχιστον 20 πόδια μακριά μας – που μεταφράζεται σε 6 μέτρα.

Μπλε φως και διαταραχές ύπνου

Πέρα από τα προβλήματα όρασης, οι οθόνες των υπολογιστών και των τηλεοράσεων συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων μελατονίνης στον οργανισμό μας.

Έχουμε αναφερθεί αναλυτικά σε παλαιότερο οδηγό για το πώς η εναλλαγή του φωτός και του σκότους επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς στο ανθρώπινο σώμα.

Πώς η Ακτινοβολία του Κινητού Μπορεί να Βλάψει την Υγεία

Ναι, η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να βλάψει την υγεία. Μόνο που πιθανώς να μην είναι η ακτινοβολία που έχετε στο νου, και οι επιπτώσεις να…

Εδώ θα πούμε συνοπτικά ότι η μελατονίνη είναι μια ορμόνη, υπεύθυνη για να μας κάνει να νυστάξουμε το βράδυ. Ο εγκέφαλός μας ρυθμίζει τα επίπεδα της ορμόνης, σύμφωνα με τα επίπεδα του φωτός στο περιβάλλον μας.

Όσο πιο πολύ φως υπάρχει, τόσο λιγότερη μελατονίνη παράγουμε. Και όσο λιγότερη η μελατονίνη, τόσο μικρότερη είναι και η όρεξή μας να πάμε για ύπνο.

Ωστόσο, τα επίπεδα της ορμόνης δεν επηρεάζονται με κάθε είδους φως. Το χρώμα του παίζει σημαντικό ρόλο, και φαίνεται πως υπεύθυνο για το κιρκάδιο ρολόι είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό το μπλε φως.

Όλες οι σύγχρονες οθόνες εκπέμπουν φως στο φάσμα του μπλε, κάτι που επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα μας.

Έτσι, αν κοιτάμε για ώρα σε οποιαδήποτε οθόνη αργά τη νύχτα, η έκθεση στο μπλε φως “μπερδεύει” τον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να μην παράγει επαρκή μελατονίνη. Κατά συνέπεια, διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος, οδηγώντας σε διαταραχές του ύπνου, αϋπνίες, και άλλα.

Επιπτώσεις του Gaming

Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, άσχετα αν είναι από τις άμεσες επιπτώσεις του gaming.

Οτιδήποτε κι αν κάνουμε μπροστά από μια οθόνη, είτε παίζουμε παιχνίδια, είτε βλέπουμε ταινίες, είτε πληκτρολογούμε κείμενα στο Word, η έκθεση στο μπλε φως αργά τη νύχτα θα προκαλέσει το πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, είναι απαραίτητο να μπλοκάρουμε το μπλε φως κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Στους υπολογιστές και τα κινητά υπάρχουν διάφορα προγράμματα που δημιουργήθηκαν γι’ αυτόν τον σκόπο. Για παράδειγμα, το f.lux ή το Iris είναι ιδανικά, και μπορούμε να τα κατεβάσουμε δωρεάν, παρότι το δεύτερο έχει και πληρωμένες εκδόσεις.

Επιπτώσεις του Gaming

Όταν παίζουμε στις κονσόλες ή παρακολουθούμε τηλεόραση, μπορούμε να αποφύγουμε το μπλε φως φορώντας κατάλληλα γυαλιά μετά τη δύση του ηλίου.

Επιπτώσεις του Gaming

Μυοσκελετικά προβλήματα

Το gaming για εκτεταμένες περιόδους έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες για πόνο στη μέση, τενοντίτιδα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα.

Για άλλη μια φορά όμως, αυτά τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αν είμαστε καθιστοί για ώρες σε μία καρέκλα οτιδήποτε κι αν κάνουμε, ειδικά αν η στάση του σώματός μας είναι λανθασμένη.

Σαφώς λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει μόνο κατά το gaming, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες μπροστά στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, το να δουλεύουμε συνεχόμενα στο γραφείο σε κακή στάση, χωρίς διαλείμματα για μικρές βόλτες μερικών λεπτών, θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε όταν παίζουμε παιχνίδια, ή για όλες τις καθιστικές δραστηριότητές μας, είναι να διορθώσουμε τη στάση μας.

Επιπτώσεις του Gaming

“Νιντενοντίτιδα”

Παραπάνω αναφέραμε την τενοντίτιδα που σίγουρα σας είναι γνωστή, αλλά έχετε ακούσει ποτέ για την Νιντενοντίτιδα;

Η πάθηση στα Αγγλικά ονομάζεται Nintendonitis και πρόκειται για κάποιου είδους διάστρεμμα που εμφανίζεται στους αντίχειρες όσων παίζουν παιχνίδια σε κονσόλες. Τα συμπτώματα αφορούν φουσκάλες, μούδιασμα, και πρήξιμο των αντίχειρων, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του controller στις κονσόλες.

Επιπτώσεις του Gaming

Η πάθηση πήρε την ονομασία της από τις κονσόλες της Nintendo όταν πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά. Σαφώς όμως αφορά το gaming σε όλες τις κονσόλες, δεν περιορίζεται μόνο στη Nintendo.

Καθιστικός τρόπος ζωής και παχυσαρκία

Με τη χρήση των VR headset, το gaming γίνεται όλο και πιο διαδραστικό, ενώ αρχίζει να σχετίζεται με τη φυσική άσκηση. Ωστόσο, απέχουμε ακόμα αρκετά χρόνια, πριν φτάσουμε στο σημείο να παίζουμε όλα μας τα παιχνίδια μέσω εικονικής πραγματικότητας, που θα μας επιτρέπει να κινούμαστε συνεχώς.

Μέχρι τότε, ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια συνεπάγεται άμεσα έναν καθιστικό τρόπο ζωής, και οι επιπτώσεις του gaming για την υγεία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές.

Το να καθόμαστε για ώρες χωρίς να κινούμαστε, αναπόφευκτα οδηγεί σε προβλήματα υγείας σχετικά με την παχυσαρκία. Ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Δεν πρόκειται μόνο για την έλλειψη κίνησης, αλλά και για τη διατροφή μας κατά το gaming.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, παίζοντας PUBG; Αν δεν θυμάστε, τότε φταίει το ότι μάλλον δεν συνέβη ποτέ.

Όλοι ξέρουμε ότι τα παιχνίδια πρέπει να συνοδεύονται από πατατάκια, αναψυκτικά, μπισκότα, πίτσες και μπύρες, και καναδυό πιτόγυρα για τη λιγούρα.

Επιπτώσεις του Gaming

Για να μην παρεξηγηθούμε, κι εμείς απολαμβάνουμε τα πιτόγυρα όσο κι εσείς. Ειδικά όταν παίζουμε video games. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα στα μαθηματικά, για να υπολογίσει ότι η έλλειψη κίνησης, σε συνδυασμό με φαγητά πλούσια σε θερμίδες σε καθημερινή βάση, οδηγεί στην παχυσαρκία.

Εγκέφαλος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το gaming μπορεί βελτιώσει διάφορες περιοχές του εγκεφάλου μας, όπως το κέντρο προσοχής, τον γνωστικό έλεγχο, την επίλυση προβλημάτων, τον προσανατολισμό στον χώρο, και άλλα. Από την άλλη όμως, οι επιπτώσεις του gaming είναι καθοριστικής σημασίας για τον εγκέφαλο.

Σε έρευνες που διεξήχθησαν, αποδείχτηκε ότι τα παιχνίδια επηρέασαν αρνητικά τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αίσθημα ανταμοιβής, σε άτομα με εθισμό στα video games.

Αυτά τα άτομα παρουσίασαν αυξημένη παρορμητικότητα και επίμονα σφάλματα, που αποδεικνύουν ανισορροπία στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Επιπτώσεις του Gaming

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ερευνητές παρατήρησαν μεγάλες διαφορές στους εγκεφάλους των εθισμένων παικτών, σε σύγκριση με τους επαγγελματίες παίκτες. Με άλλα λόγια, κανένα από τα παραπάνω προβλήματα δεν εμφανίστηκε στους επαγγελματίες.

Άλλη μία από τις επιπτώσεις του gaming αφορά το βίαιο περιεχόμενο. Στην ίδια έρευνα υπάρχουν αναφορές σχετικά με την έκθεση σε σκηνές βίας από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα, τέτοιες σκηνές πυροδοτούν διαδικασίες απευαισθητοποίηση, που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα και την έλλειψη προσοχής.

Θάνατοι λόγω εθισμού στα video games

Είδαμε ότι οι επιπτώσεις του gaming στην υγεία μπορεί να είναι μικρές, όπως ξηροφθαλμία, έως μεγαλύτερες, όπως εγκεφαλικές διαταραχές. Όμως εντάξει βρε αδερφέ, δεν πέθανε ποτέ κανείς από υπερβολική δόση παιχνιδιών, έτσι;

Επιπτώσεις του Gaming

Λοιπόν, φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Παρότι ο εθισμός στα video games δεν μπορεί να θεωρηθεί ως άμεση αιτία θανάτου, έχουν υπάρξει μεμονωμένες περιπώσεις, όπου οι άτυχοι gamers πέθαναν από υπερβολικό gaming.

Για παράδειγμα, το 2007, ένας άντρας από την Κίνα πέθανε από υπερβολική εξάντληση και καρδιακή προσβολή, έπειτα από gaming για τρεις συνεχόμενες ημέρες χωρίς σταματημό.

Ωστόσο, τέτοια ακραία σενάρια αναφέρονται μόνο ως παραδείγματα προς αποφυγήν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρχίσουμε να σκορπάμε τον φόβο για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, επειδή κάποιος ανόητος ενδεχομένως να αποφασίσει να εκτελέσει το Leap Of Faith στην πραγματική ζωή.

Επιπτώσεις του Gaming

Ειδικά αν δεν έχει βάλει κάρο με σανό από κάτω.

Όπως και να ‘χει, αν ποτέ πεθάνετε κατά το gaming, να θυμάστε ότι σας απομένουν άλλες δύο ζωές.

Επιπτώσεις του Gaming

Τι γνώμη έχετε για τις επιπτώσεις του gaming στην υγεία;

Όλα τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω μπορούν να επιλυθούν πολύ εύκολα, αν περιορίσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στην καθιστική ζωή γενικότερα.

Εσάς σας αρέσουν τα παιχνίδια; Πόσες ώρες αφιερώνετε την εβδομάδα στα video games; Υποφέρετε από κάποιο πρόβλημα υγείας ή θα θέλατε να μοιραστείτε κάτι άλλο μαζί μας; Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps