Home » Hardware » Reviews » Παρουσίαση: Cube Thinker - Ένας Κλώνος Macbook στα €500

Παρουσίαση: Cube Thinker – Ένας Κλώνος Macbook στα €500

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε αυτό το review θα σας παρουσιάσουμε το Cube Thinker Notebook, ένα από τα προϊόντα μιας εταιρείας που εδρεύει στην Κίνα, και συνδυάζει καλή ποιότητα σε λογική τιμή. Πολλοί το συγκρίνουν με τα Surface Book της Microsoft, ή ακόμα και με τα Μacbook Air της Αpple, παρόλο που έχουν πολλαπλάσια τιμή. Ας δούμε λοιπόν αν το Cube Thinker ανταποκρίνεται στη φήμη του.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Ευχαριστούμε το διεθνές κατάστημα GearBest για την αποστολή του Cube Thinker για τις ανάγκες της δοκιμής.

Ποια είναι η Cube

Η Shenzhen Alldo Cube είναι εταιρεία τεχνολογίας στην Κίνα, που ασχολείται με την κατασκευή tablet PC και laptop, καθώς επίσης και άλλων ηλεκτρονικών προϊόντων.

Η εταιρεία διαθέτει προϊόντα υψηλής ποιότητας, και έχει ισχυρή τεχνική δύναμη και επτά ανεξάρτητες μονάδες παραγωγής με καινοτόμες ικανότητες. Επιπλέον, διαθέτει και μονάδα service.

Κατασκευή

Ένα από τα δυνατά σημεία του Cube Thinker είναι ο σχεδιασμός που ακολουθήθηκε από την εταιρεία για την εξωτερική εμφάνισή του, ο οποίος μπορεί πολύ εύκολα να χαρακτηριστεί ως premium, λόγω της υψηλής ποιότητας.

Ολόκληρος ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από ένα κράμα μαγνησίου, που το καθιστά πολύ στιβαρό και συμπαγές. Ταυτόχρονα όμως, το Cube Thinker δεν είναι πολύ βαρύ, καθώς ζυγίζει 1.688 κιλά, πράγμα εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι είναι 13,5 ίντσες, με διαστάσεις 31.30 x 23.70 x 1.40 cm (μήκος x ύψος x πάχος).

Εμφανισιακά, θα μπορούσε να συγκριθεί με τα MacBooks της Apple, καθώς φαίνεται να έχει “υιοθετηθεί” ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός της στο συγκεκριμένο μοντέλο, ή και με το Surface Book της Microsoft, όπως προείπαμε.

Το καπάκι του CUBE Thinker είναι αρκετά λεπτό και λιτό. Το μόνο που αναγράφεται σε αυτό είναι η λέξη “Thinker” στην επάνω αριστερή γωνία, και ένα κινέζικο γράμμα ακριβώς δίπλα, κάτι που δε χαλάει την αρκετά κομψή εμφάνισή του.

Επίσης, κάτι πολύ θετικό είναι ότι από τη μέσα πλευρά της οθόνης, υπάρχουν δύο λεπτά καουτσούκ στις πάνω γωνίες, που την εμποδίζουν να έρχεται σε επαφή με το πληκτρολόγιο.

Πληκτρολόγιο, touchpad, και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων

Το πληκτρολόγιο είναι τύπου μεμβράνης με πλαστικά κουμπιά και US layout, χωρίς οπίσθιο φωτισμό. Η εμπειρία δακτυλογράφησης δεν είναι αρκετά ικανοποιητική, καθώς δε σου δίνεται η αίσθηση ότι έχεις πατήσει το πλήκτρο.

Ένα άλλο αρνητικό του πληκτρολογίου είναι ότι το κουμπί ON/OFF έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από το Backspace, εκεί δηλαδή που συνήθως μπαίνει το κουμπί Delete. Αυτή είναι μια σαφής επιρροή από το πληκτρολόγιο των MacBook.

Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πατηθεί κατά λάθος καθώς σβήνουμε, πχ μια πρόταση στο Word.

Σε περίπτωση που αγοράσετε το προϊόν, εμείς προτείνουμε να το απενεργοποιήσετε μέσα από τα Windows. Ένα ακόμη αρνητικό που έχει το πληκτρολόγιο είναι ότι του λείπουν βασικές συντομεύσεις με το Fn πλήκτρο, όπως η ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης.

Όσον αφορά το touchpad, έχει μέγεθος 10,5 x 7 cm με τα δύο αναμενόμενα ενσωματωμένα πλήκτρα του ποντικιού κάτω αριστερά και δεξιά, τα οποία κάνουν έναν διακριτικό ήχο (κλικ) όταν πατηθούν.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που διαθέτει το Cube Thinker είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τόσο σε λάπτοπ, και σίγουρα είναι υπέρ του.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι τοποθετημένος στην πάνω αριστερή γωνία του touchpad και λειτουργεί άψογα με ιδιαίτερα γρήγορη απόκριση.

Οθόνη

Το Cube Thinker διαθέτει μια οθόνη αφής τύπου IPS 13,5 ιντσών, με ανάλυση 3000×2000 και 267 PPI (Pixel Per Inch). Η αναλογία της είναι 3:2, που σημαίνει ότι είναι σημαντικά ψηλότερη από μια ισοδύναμη οθόνη με αναλογία 16:9.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερο για παραγωγική εργασία, καθώς μπορεί να προβάλει δύο φύλλα μεγέθους Α4 πλάι – πλάι, και λιγότερο για την προβολή ταινιών, καθώς θα έχουμε πάνω και κάτω ένα ενοχλητικό μαύρο πλαίσιο.

Τα χρώματα της οθόνης είναι εκπληκτικά, και το ίδιο ισχύει για την ευκρίνειά της. Έχει ζωντανά μαύρα και μια ικανοποιητική γκάμα χρωμάτων, σε σχέση με παρόμοια λάπτοπ αυτής της τιμής.

Η μέγιστη φωτεινότητά της είναι περίπου 460 cd/m2. Οι γωνίες θέασης είναι εξαιρετικές, και δεν υπάρχουν αλλαγές στα χρώματα που να γίνονται εύκολα αντιληπτές από διαφορετικές γωνίες. Επίσης, η οθόνη τεντώνεται μέχρι κάτω, φτάνοντας σχεδόν τις 180 μοίρες.

Όπως αναφέραμε και πριν, η οθόνη είναι αφής, αρκετά καλή, όχι όμως τόσο ώστε να συγκριθεί με ένα καλό Smartphone. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν κάνει τη δουλειά της.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι διαθέτει ένα N-Trig digitizer, που σημαίνει ότι είναι συμβατή με οποιαδήποτε γραφίδα υποστηρίζει N-Trig, όπως πχ το Surface Pen.

Περιεχόμενα συσκευασίας και εξωτερικά χαρακτηριστικά

Η συσκευασία είναι αρκετά απλή και λιτή, καθώς το μόνο που περιέχει μέσα είναι το notebook και το λευκό τροφοδοτικό του, το οποίο έρχεται χωρίς ευρωπαϊκό αντάπτορα.

Το Cube Thinker διαθέτει στην αριστερή πλευρά δύο θύρες USB 3.0, με τη μία να είναι Type-C. Η θύρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για φόρτιση της συσκεής, όσο και για μεταφορά δεδομένων.

Δίπλα βρίσκεται η υποδοχή για τη φόρτιση του notebook, αλλά και ένα Led με δύο χρώματα (Κόκκινο: φορτίζει, Πράσινο: πλήρως φορτισμένο).

Στη δεξιά πλευρά τώρα, θα βρούμε μια θύρα USB 3.0, και μια θύρα audio jack 3.5mm. Αρνητικό είναι ότι λείπει θύρα HDMI (οπότε θα πρέπει να αγοράσουμε αντάπτορα από USB-C σε HDMI), καθώς και υποδοχή για MicroSD.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Στο εσωτερικό του Cube Thinker συναντάμε:

  • Έναν επεξεργαστή της Intel (Kaby Lake) αρχιτεκτονικής 14nm, με όνομα M3-7Y30, που ουσιαστικά είναι ένας διπύρηνος επεξεργαστής με τέσσερα threads και ταχύτητα που αρχίζει από το 1Ghz και φτάνει μέχρι τα 2.6Ghz.
  • 8GB Ram DDR3L που φτάνει μέχρι 1866Mhz.
  • 256GB SSD για αποθηκευτικό χώρο (άγνωστης μάρκας), από τα οποία μόνο τα 218GB είναι ελεύθερα προς χρήση.
  • Μια κάρτα γραφικών Intel HD Graphics 615, ενσωματωμένη στον επεξεργαστή, με υποστηριζόμενες συχνότητες από 300Mhz έως και 900Mhz.
  • Μια μπαταρία πολυμερών ιόντων λιθίου, χωρητικότητας 5000mAh/8.7V.
  • Ενσωματωμένα ηχεία διπλού καναλιού.
  • Windows 10 Home 64-bit, Αγγλική έκδοση, τα οποία μπορούμε να αλλάξουμε σε ό,τι γλώσσα επιθυμούμε.

Απόδοση επεξεργαστή

Ο διπύρηνος επεξεργαστής (με Hyper-threading) που διαθέτει το Cube, κατάφερε να επιτύχει 208 cb στο Cinebench, που τον καθιστά συγκρίσιμο με έναν Core-i3, κάτι που μας εξέπληξε θετικά. Έτσι, μπορεί να καλύψει την πλειοψηφία των αναγκών ενός μέσου χρήστη και με το παραπάνω.

Το σερφάρισμα στον browser, η ανάγνωση email, αλλά ακόμα και η προβολή 4K βίντεο από το Youtube, γίνονται με ευκολία και χωρίς κολλήματα.

Εκεί που το Cube αρχίζει και ζορίζεται είναι στην επεξεργασία βίντεο (4K) με το Premiere, πράγμα απολύτως λογικό. Ωστόσο, σε βίντεο 1080p φαίνεται να τα πάει εξαιρετικά.

Ο χρόνος που κάνει για να μπει στο λειτουργικό είναι περίπου 8-10 δευτερόλεπτα, κάτι που είναι αναμενόμενο, λόγω του SSD.

Συνοψίζοντας, συγκεντρώσαμε μετρήσεις από τα πιο δημοφιλή benchmark στον παρακάτω πίνακα.

Συγκρίνοντάς το με το Xiaomi Air 13 που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο οδηγό, βλέπουμε ότι τα πήγε αρκετά καλά.

Ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι το Xiaomi φοράει επεξεργαστή i5 έκτης γενιάς και κοστίζει 200€ παραπάνω, το Cube Thinker μας έβγαλε ασπροπρόσωπους.

Μπορεί να παίξει παιχνίδια?

Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι το Cube Thinker δεν είναι ούτε κατά διάνοια ένα gaming λάπτοπ, όπως αποδεικνύουν και οι μετρήσεις στο 3D Mark. Άλλωστε τα λάπτοπ με μικρή οθόνη δεν προορίζονται για παιχνίδια, αλλά για δουλειές γραφείου και φορητότητα.

Εφόσον τα γραφικά του Cube Thinker βασίζονται μόνο στην ενσωματωμένη κάρτα του επεξεργαστή (Intel HD Graphics 615), δεν ενδείκνυται για απαιτητικά παιχνίδια.

Μπορεί ωστόσο να τρέξει ελαφριά παιχνίδια τύπου Minecraft, League of Legends, Dota, και γενικά MOBA, αλλά σε AAA τίτλους παιχνιδιών δεν θα καταφέρει πολλά.

Ηχεία, κάμερα, και θερμοκρασίες

Τα ηχεία είναι απογοητευτικά, όχι λόγω ποιότητας ήχου, αλλά λόγω έντασης. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι ακουστικών ή να προσθέσετε ξεχωριστά ηχεία αν αποφασίσετε να προβείτε στην αγορά του.

Η κάμερα είναι 2.0MP και καλύπτει τις βασικές ανάγκες, όπως μια βιντεοκλήση.

Ο επεξεργαστής είναι τοποθετημένος στην κάτω αριστερή πλευρά του Cube, κάτι που την καθιστά αρκετά ζεστή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σε σχέση με την κάτω δεξιά πλευρά που είναι παγωμένη.

Παρ' όλα αυτά, έχει επιτευχθεί πολύ καλή κατανομή θερμοκρασίας στο λάπτοπ. Η θερμοκρασία του επεξεργαστή κυμαίνεται από τους 38-55 °C στην καθημερινή χρήση.

Σε idle καταστάσεις μπορεί να φτάσει μέχρι και 25 °C. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που άγγιξε ήταν οι 91 °C κατά την διάρκεια των benchmark. Ωστόσο, δεν εμφάνισε throttling, δηλαδή δεν μείωσε την ταχύτητά του ο επεξεργαστής για να κατεβάσει τη θερμοκρασία.

Διάρκεια μπαταρίας

Η μπαταρία είναι σχετικά ικανοποιητική, καθώς κατάφερε να κρατήσει 6 ώρες περίπου σε κατάσταση αναμονής, με ανοιγμένη απλά την οθόνη στη μέγιστη φωτεινότητα.

Σε συνεχή χρήση (προβολή βίντεο, σερφάρισμα και Word) δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις 3:30 – 4:00 ώρες. Επίσης, για να φορτιστεί πλήρως χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 3 ώρες.

Θετικά

  • Υψηλή ποιότητα κατασκευής, κομψός σχεδιασμός, πολύ ανθεκτικό και στιβαρό.
  • Ελαφρύ σε σχέση με το μέγεθός του και αρκετά λεπτό.
  • Γρήγορος και ακριβής αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων (δεν υπάρχουν και πολλά λάπτοπ που να διαθέτουν κάτι τέτοιο).
  • Πολύ καλή και εύκαμπτη οθόνη αφής, η οποία υποστηρίζει και N-Trig γραφίδες.
  • Γρήγορος επεξεργαστής, που σε συνδιασμό με τα 8 GB Ram έχει εκπληκτικές επιδόσεις.
  • Αρκετά οικονομικό γι’ αυτά που προσφέρει.

Αρνητικά

  • Η κάμερα και τα ηχεία είναι αρκετά μέτρια.
  • Το πληκτρολόγιο, παρόλο που είναι ποιοτικό ως κατασκευή, δεν είναι ευχάριστο στη χρήση του.
  • Έχει μέτρια διάρκεια μπαταρίας, σε σχέση με άλλα λάπτοπ τέτοιας κατηγορίας.
  • Δεν έχει υποδοχή για MicroSD ή SD κάρτα.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Τη στιγμή που γράφεται ο οδηγός, μπορούμε να βρούμε το Cube Thinker Notebook στην τιμή των €487.12 (+ €19.33 Priority Line) στην Κινέζικη αποθήκη, για περιορισμένα κομμάτια.

Είναι επίσης διαθέσιμο και σε αρκετές ευρωπαϊκές αποθήκες EU του GearBest, για ταχύτερη παράδοση, αλλά σε ελαφρώς υψηλότερη τιμή.

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς πραγματοποιούνται οι αγορές από Κίνα και πώς μπορούμε να αποφύγουμε το τελωνείο, δείτε στον οδηγό μας:

Κινέζικα Κινητά & Τι Αλλάζει Στην Αγορά Από Κίνα Χωρίς Τελωνείο

Από την 1η Ιουλίου 2021 αλλάζει το καθεστώς ΦΠΑ για ηλεκτρονικές αγορές μικρής αξίας που κάνουμε από την Κίνα καθώς και για αγορές προϊόντων υψηλότερης…

Πώς σας φάνηκε το Cube Thinker?

Το Cube Thinker είναι ένας αρκετά γρήγορος και αξιόπιστος φορητός υπολογιστής με εκθαμβωτική οθόνη και κομψό σχεδιασμό σε χαμηλή τιμή, που το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Εσείς θα αγοράζατε το συγκεκριμένο μοντέλο? Το έχετε ήδη? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps