Home » Internet » Ολική Διαγραφή από το Internet - Πώς να Εξαφανιστώ

Ολική Διαγραφή από το Internet – Πώς να Εξαφανιστώ

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Σε ένα κόσμο δικτυωμένο όλο το 24ωρο, με τόσα κοινωνικά δίκτυα και λογαριασμούς, η ολική διαγραφή από το Internet είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Ακόμα και αν δεν θέλουμε την διαγραφή όλων των λογαριασμών μας, είναι αναγκαίο για λόγους ασφάλειας να διαγράψουμε όσους δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Στον οδηγό θα δούμε τα βήματα που χρειάζεται κάποιος για να σβήσει τα ηλεκτρονικά του ίχνη όσο το δυνατόν καλύτερα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί είναι σημαντικό να διαγράψω τους παλιούς λογαριασμούς

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι παραβιάσεις λογαριασμών και δεδομένων είναι τακτικό φαινόμενο. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν ιστοσελίδες που να μας ειδοποιούν ειδικά για τέτοιες παραβιάσεις, όπως η Have I been pwned.

Ως εκ τούτου, οι παλιοί λογαριασμοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα μας. Όχι μόνο γιατί ενδέχεται να είχαμε βάλει ασθενείς κωδικούς πρόσβασης, αλλά και γιατί ενδέχεται να έχουν κακές πολιτικές προστασίας δεδομένων.

Αρκεί να αναλογιστούμε τι θα συμβεί εάν παραβιαστεί μία υπηρεσία και διαρρεύσουν όλα τα προσωπικά δεδομένα που έχουμε ανεβάσει σε αυτήν. Επιπλέον, τι θα συμβεί εάν ένας προγραμματιστής καταχραστεί τους αποθηκευμένους αριθμούς πιστωτικών καρτών, ή πουλήσει την υπηρεσία του σε μία εταιρεία που θα το κάνει.

Έτσι, για την προστασία του απορρήτου μας, είναι έξυπνη ιδέα να αφαιρέσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από υπηρεσίες που δεν χρησιμοποιούμε πλέον. Απλά κλείνουμε αυτούς τους παλιούς λογαριασμούς αντί να τους αφήνουμε αδρανείς.

Πώς να βρω παλιούς και αδρανείς λογαριασμούς

Εάν χρησιμοποιούμε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, τότε διαθέτουμε ήδη μια αναλυτική βάση δεδομένων με όλους τους λογαριασμούς που έχουμε ανοίξει.

Ακόμα και αν χρησιμοποιούμε μόνο τον ενσωματωμένο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης του browser, θα δούμε ότι θυμάται πολλούς από τους λογαριασμούς μας.

Έτσι, στον Chrome αλλά και σε όλους τους κλώνους του, μπορούμε να δούμε τη λίστα των αποθηκευμένων συνδέσεων για λογαριασμούς που δεν χρησιμοποιούμε πλέον, πληκτρολογώντας την ακόλουθη διεύθυνση:

chrome://settings/passwords

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mm

Έχοντας αυτή την αναλυτική λίστα, μπορούμε να μπούμε στον κάθε λογαριασμό και να ψάξουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τον διαγράψουμε.

Επίσης, μπορούμε να ελέγξουμε τις υπηρεσίες που μας επιτρέπουν να συνδεθούμε μέσω Facebook, Google, και Twitter, για να δημιουργήσουμε έναν λογαριασμό. Εάν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτήν τη λειτουργία, ελέγχουμε τη λίστα εφαρμογών που είναι συνδεδεμένες στον λογαριασμό μας.

Για να μην χάνετε χρόνο, παραθέτουμε τις πιο δημοφιλείς σελίδες που χρησιμοποιούν το OAuth. Απλά πατάμε πάνω τους και θα μας ανοίξουν οι σχετικές σελίδες με τις εφαρμογές και υπηρεσίες στις οποίες έχουμε παραχωρήσει πρόσβαση στον λογαριασμό μας.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η κατάργηση της πρόσβασης στον λογαριασμό μας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εφαρμογή ή η υπηρεσία που αποσυνδέσαμε θα διαγράψει πραγματικά τα δεδομένα του λογαριασμού μας.

Και εδώ πρέπει να μπούμε στον κάθε λογαριασμό και να ψάξουμε με ποιο τρόπο θα μπορούσαμε να τον διαγράψουμε οριστικά.

Τέλος, μπορούμε να επισκεφτούμε το Have I Been Pwned, που αναφέραμε στην εισαγωγή. Αυτό το online εργαλείο μας επιτρέπει να γνωρίζουμε εάν έχουν διαρρεύσει κάποια από τα στοιχεία παλιών ή νέων λογαριασμών μας.

Απλά πληκτρολογούμε στο σχετικό πεδίο του site τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου και πατάμε στο “pwned”. Εφόσον υπάρχουν διαρροές στα δεδομένα μας, θα ειδοποιηθούμε αμέσως με σχετικές οδηγίες για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

  • Ολική διαγραφή από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα

H ολική διαγραφή από το Internet είναι μια διαδικασία που θα χρειαστεί χρόνο και προσπάθεια. Καλό είναι λοιπόν να ξεκινήσουμε από τα εύκολα.

Στο κάτω-κάτω, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσωπικών μας πληροφοριών στο Internet το έχουμε αναρτήσει οι ίδιοι με τους λογαριασμούς στα Social Media. Ευτυχώς, όσο εύκολα δημιουργήσαμε αυτούς τους λογαριασμούς, συνήθως τόσο εύκολο είναι και να τους διαγράψουμε οριστικά.

Καλό είναι να θυμόμαστε πως αν συνηθίζουμε να εγγραφόμαστε σε site μέσω των λογαριασμών μας στα social media, τότε είναι καλύτερα είναι να αφήσουμε στο τέλος τη διαγραφή μας σε αυτά.

Έτσι, θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε π.χ τη σύνδεση με το Facebook προκειμένου να μπούμε σε άλλους λογαριασμούς που θα θέλουμε να διαγράψουμε.

Ολική διαγραφή Facebook

Στο Facebook είναι πολύ εύκολο το να απενεργοποιήσουμε προσωρινά τον λογαριασμό μας, σε περίπτωση που θέλουμε να τον επαναφέρουμε αργότερα.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmα

Παρομοίως, η διαδικασία για να διαγράψουμε οριστικά το λογαριασμό μας στο Facebook είναι στην ίδια καρτέλα όπως παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα. Απλά επιλέγουμε την οριστική διαγραφή λογαριασμού.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmαα

Για αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την ολική διαγραφή από το Facebook, δείτε τον οδηγό μας:

FEATURED Διαγραφή Facebook Πώς Απενεργοποιώ ή Διαγράφω Οριστικά Τον Λογαριασμό Facebook A4
Διαγραφή Facebook: Πώς Απενεργοποιώ ή Διαγράφω Οριστικά Τον Λογαριασμό Facebook

Για πολλούς ίσως ακούγεται τρομακτικό να σταματήσουν την ενασχόληση τους με το Facebook και φαντάζει ως αδιανόητο να διαγράψουν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης από…

Ολική διαγραφή Gmail ή μιας υπηρεσίας Google

Για πολλούς, ο μόνος λόγος να έχουν λογαριασμό στη Google είναι για το Gmail.

Εντούτοις, είναι δυνατή η οριστική διαγραφή Gmail, διατηρώντας παράλληλα τον λογαριασμό Google για τις άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, τα YouTube, Adwords, Adsense, Blogger, Google Calendar, κ.λ.π.

Έτσι, για την ολική διαγραφή μιας υπηρεσίας Google, αρκεί να πάμε σε αυτή τη σελίδα.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmααα

Η Google θα μας ειδοποιήσει ότι με αυτήν την ενέργεια θα διαγραφούν τα πάντα στην συγκεκριμένη υπηρεσία Google που επιλέξαμε. Επίσης, θα αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η αναίρεση αυτής της διαγραφής και η επαναφορά των δεδομένων που διαγράφηκαν.

Ολική διαγραφή Twitter / LinkedIn με το DeleteMyData

Το DeleteMyData είναι ένας από τους πιο απλούς τρόπος να κάνουμε ολική διαγραφή, όχι μόνο στο Twitter και στο LinkedIn, αλλά σε εκατοντάδες δημοφιλείς και λιγότερο γνωστούς online λογαριασμούς.

Το online εργαλείο προσφέρει μια βολική βάση δεδομένων με οδηγίες για την διαγραφή.

Εν προκειμένω, απλά πληκτρολογούμε Twitter και θα μας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα με πολλές εικόνες για το πώς θα κάνουμε την ολική διαγραφή του λογαριασμού μας.

Για αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την ολική διαγραφή από το Twitter, δείτε τον οδηγό μας:

Διαγραφή Twitter Λογαριασμού σε 140 χαρακτήρες

Το Twitter δεν είναι για όλους. Ενώ εκατομμύρια χρήστες απολαμβάνουν να μοιράζονται τις σκέψεις και την καθημερινότητά τους σε 140 χαρακτήρες, άλλοι το βρίσκουν ανούσιο…

Για αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την ολική διαγραφή από το LinkedIn, δείτε τον οδηγό μας:

Διαγραφή LinkedIn Λογαριασμού Οριστικά

Ας μην κρυβόμαστε. Όσο χρήσιμο κι αν είναι το LinkedIn διεθνώς για την εύρεση εργασίας, στην Ελλάδα το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο είναι σχετικά…

Ολική διαγραφή μικρότερων λογαριασμών

Αναλόγως του πόσο καιρό βρισκόμαστε στο Internet, το πιθανότερο είναι πως έχουμε δημιουργήσει από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες λογαριασμούς σε διάφορα site, forum, e-shops κλπ.

ολική διαγραφή από το internet - πώς να εξαφανιστώ 07a

Επειδή το πιθανότερο είναι πως δεν έχουμε κρατήσει κάποιο μπλοκάκι με όλους αυτούς τους λογαριασμούς μας, θα χρειαστούμε τη βοήθεια κάποιας υπηρεσίας για να τους εντοπίσουμε και να τους διαγράψουμε.

Διαγραφή λογαριασμών με το Account Killer

To Account Killer είναι ένα αποτελεσματικό online εργαλείο για ολική διαγραφή λογαριασμών.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmαααμ

Περιλαμβάνει οδηγίες για τη διαγραφή από περισσότερα από 1.000 site. Επίσης, διαθέτει και μια φόρμα για να επικοινωνήσουμε μαζί τους σε περίπτωση που δεν βρίσκουμε το site με τον λογαριασμό που επιθυμούμε να διαγράψουμε.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmαααμμ

Μπείτε στο Account Killer.

Διαγραφή λογαριασμών με το justdelete.me

To justdelete.me είναι άλλο ένα αποτελεσματικό online εργαλείο για ολική διαγραφή λογαριασμών.

Εδώ θα βρούμε λογαριασμούς που δεν υπάρχουν στο Account killer, από το 4shared μέχρι τη Zynga. Τα site είναι χωρισμένα σε τέσσερις βαθμίδες δυσκολίας (Easy μέχρι Impossible) όσον αφορά τη διαγραφή.

Η easy (πράσινη) βαθμίδα είναι η πιο εύκολη, και συνήθως η διαγραφή μπορεί να γίνει αυτόματα, με μερικά κλικ, όπως πχ η διαγραφή από το Airbnb.

Η medium (πορτοκαλί) βαθμίδα είναι μέτριας δυσκολίας. Συνήθως πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα μέσω μιας φόρμας ή email για να μας διαγράψουν.

Παρομοίως, η hard (κόκκινη) βαθμίδα απαιτεί να ζητήσουμε την ολική διαγραφή μέσω email. Μας το ετοιμάζει αυτόματα το justdelete.me με το κείμενο “Please delete my account, my username is…”

Τα μαύρα site, παρότι είναι λίγα, δεν διαθέτουν κανένα σύστημα ολικής διαγραφής. Εκεί θα συναντήσουμε και τη μεγαλύτερη δυσκολία για να διαγραφούμε.

Μπείτε στο justdelete.me.

Τι γίνεται με τους λογαριασμούς που είναι αδύνατον να διαγραφούν?

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, κάποια site δεν έχουν καθόλου τη δυνατότητα διαγραφής ενός λογαριασμού.

Σε αυτή την περίπτωση, το να στείλουμε ένα email στη διεύθυνση επικοινωνίας της σελίδας και να τους ζητήσουμε να μας διαγράψουν, είναι πολύ πιθανό να έχει αποτέλεσμα, εφόσον φυσικά είμαστε ευγενικοί.

Πάντως, σε περίπτωση που έχουμε στείλει σχετικό email και μας αγνοούν μεγαλοπρεπώς, κάτι που ίσως μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τα στοιχεία μας με ψεύτικα.

ολική διαγραφή από το internet - πώς να εξαφανιστώ 21

Επιπλέον, στις ρυθμίσεις του λογαριασμού να διαγράψουμε όλα τα αποθηκευμένα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα. Για παράδειγμα, τυχόν αριθμούς καρτών, τη διεύθυνση μας, κ.λ.π.

Σβήνοντας τα υπόλοιπα στοιχεία μας στο Internet

Για οτιδήποτε ξέφυγε από τις προηγούμενες μεθόδους, οι μηχανές αναζήτησης είναι φίλοι μας.

Κάνοντας μια αναζήτηση με το όνομά μας, τα διάφορα email μας, και τα ψευδώνυμά μας, μπορούμε να βρούμε γωνιές του Internet που να είχαμε βρεθεί πριν από 15 χρόνια, ή και περισσότερα.

Βέβαια, οι μηχανές αναζήτησης δεν ανανεώνονται αυτοστιγμεί για τις διαγραφές που κάναμε νωρίτερα.

Το πιθανότερο είναι στα αποτελέσματα αναζήτησης να εμφανίζεται ακόμα π.χ. το προφίλ μας στο LinkedIn για κάποιο διάστημα, ασχέτως αν κάνοντας κλικ σε αυτό δεν θα εμφανίζεται τίποτα.

Αργά ή γρήγορα, όμως, οι μηχανές αναζήτησης θα εντοπίσουν την αλλαγή και θα διαγράψουν τα αποτελέσματα.

Ολική διαγραφή όταν έχουμε ένα site ή blog

Αν κάποτε είχαμε φτιάξει ένα site ή ένα blog, και γράψαμε έστω και μερικές δημοσιεύσεις επώνυμα σε αυτό, μπορούμε να ζητήσουμε στις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν εντελώς το site μας από τα αποτελέσματά τους.

Στη Google αυτό γίνεται μέσω του Google Search Central, πρώην Google Webmasters.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmαααμμν

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η αφαίρεση από τα αποτελέσματα της Google μπορεί να γίνει μόνο για ένα website που μας ανήκει και το έχουμε συνδέσει με τα Webmasters tools ή τη Search Console.

Δεν μπορούμε δηλαδή να αφαιρέσουμε π.χ. τα αποτελέσματα από το LinkedIn που είδαμε παραπάνω.

Επίσης, και άλλες μηχανές αναζήτησης έχουν αντίστοιχα Webmasters Tools, όπως το Bing, που ουσιαστικά επηρεάζουν και την αναζήτηση του Yahoo.

Απόκρυψη στον τηλεφωνικό κατάλογο

Αν ζούμε μόνοι και έχουμε τηλέφωνο στο όνομά μας, δεν αποκλείεται το όνομα και το τηλέφωνό μας να είναι διαθέσιμα σε ιστοσελίδες όπως το 11888.gr.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον πάροχο σταθερής και τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να βεβαιωθούμε πως τα στοιχεία μας είναι απόρρητα και δεν είναι διαθέσιμα μέσω αναζήτησης.

Διαγραφή από τα newsletter

Οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε πολλαπλά email καθημερινά από διάφορα newsletter. Σε κάποια από αυτά εγγραφήκαμε τη θέλησή μας, σε κάποια άλλα άθελά μας, και σε κάποια τα οποία είναι σκέτο spam.

Μερική Ή Ολική Διαγραφή Από Το Internet 1mmαααμμνν

Κάθε νόμιμο newsletter περιέχει ένα σύνδεσμο unsubscribe στο εσωτερικό του, ο οποίος μπορεί να μας διαγράψει από αυτό.

Διαγραφή του email λογαριασμού μας

Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα για να διαγραφούμε πλήρως από το Internet. Το αφήσαμε τελευταίο γιατί θα μας χρειαστεί για την επικοινωνία με ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν αυτοματοποιημένη διαγραφή του λογαριασμού μας.

Για την ολική διαγραφή του Gmail, δεν έχουμε παρά να πάμε στη σχετική σελίδα διαγραφής υπηρεσίας Google που είδαμε στην αρχή.

Αν χρησιμοποιούμε κάποια άλλη υπηρεσία webmail, στις υπηρεσίες DeleteMyData, Account Killer, και justdelete.me που αναφέραμε προηγουμένως, θα βρούμε αναλυτικές οδηγίες στα αγγλικά για τη διαγραφή και των email λογαριασμών.

Η ολική διαγραφή ολοκληρώθηκε

Με υπομονή και αφοσίωση, η ολική διαγραφή από το Internet είναι θέμα χρόνου.

Δεν πρόκειται να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Εφόσον, όμως, είναι αρκετά σημαντικό για εμάς, σε σχετικά σύντομο διάστημα μπορούμε να εξαφανίσουμε ικανοποιητικά τα ίχνη μας.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες ή θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για την διαγραφή παλιών ή νέων λογαριασμών, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps