Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Πώς Εκδίδω Ηλεκτρονικό Παράβολο (e-Παράβολο) για Κάθε Χρήση
Πώς Εκδίδω Ηλεκτρονικό Παράβολο (e-Παράβολο) για Κάθε Χρήση

Πώς Εκδίδω Ηλεκτρονικό Παράβολο (e-Παράβολο) για Κάθε Χρήση

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Το ηλεκτρονικό παράβολο (e-παράβολο) είναι μια σχετικά νέα και καινοτόμος υπηρεσία που παρέχεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.). Πρόκειται για μια από τις λίγες δράσεις του Δημοσίου στα πλαίσια της γενικότερης προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Άλλωστε, ως γνωστόν, η χώρα μας δεν έχει ιδιαίτερες διακρίσεις στον τομέα.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Βασικός στόχος για το e-παράβολο είναι η απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για να εκδώσουμε οποιοδήποτε παράβολο.

Μειώνοντας τις δια ζώσης επαφές των πολιτών με τις διάφορες υπηρεσίες, βελτιώνεται και ο όγκος του κοινού στις τυπικά τεράστιες ουρές αναμονής, στις οποίες μας έχουν συνηθίσει οι δημόσιες υπηρεσίες.

Τι είναι το e-Παράβολο

To e-παράβολο είναι μια online εφαρμογή, μέσω της οποίας μας δίνεται δυνατότητα – όπως δηλώνει και το όνομά της – να εκδίδουμε παράβολα για κάθε χρήση.

Το παράβολο δεν είναι τίποτα άλλο από ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι πληρώσαμε ένα συγκεκριμένο ποσό υπέρ κάποιου φορέα του Δημοσίου. Συνήθως αποτελεί προϋπόθεση για να χρησιμοποιήσουμε κάποια υπηρεσία που μας παρέχει το ευρύτερο Δημόσιο.

Έστω ότι έχουμε για παράδειγμα έναν γείτονα που ακούει κάθε νύχτα στη διαπασών Γονίδη, και θέλουμε να του κάνουμε μήνυση. Για να την υποβάλλουμε, θα πρέπει να πληρώσουμε προηγουμένως το αντίστοιχο παράβολο.

Θεωρητικά, το ηλεκτρονικό παράβολο θα αντικαταστήσει σταδιακά όλα τα έντυπα παράβολα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Ήδη πάντως έχουν ενσωματωθεί αρκετοί τύποι παραβόλων στην εφαρμογή. Ένας από τους πιο δημοφιλείς είναι το παράβολο έκδοσης διαβατηρίου, που θα δούμε στην επόμενη ενότητα.

Πώς εκδίδω ηλεκτρονικό παράβολο?

Πάμε να δούμε την ομολογουμένως εξαιρετικά απλή διαδικασία έκδοσής του, που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εξ ολοκλήρου online.

Είσοδος στην εφαρμογή

Αρχικά, θα πρέπει να συνδεθούμε στη σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ.. Από εκεί, στην κατηγορία “Υπηρεσίες προς Πολίτες”, επιλέγουμε “e-παράβολο”.

Στην επόμενη οθόνη, θα βρεθούμε σε μια εισαγωγική σελίδα της υπηρεσίας e-παράβολο. Όπως βλέπουμε, περιέχει κάποιες συνοπτικές πληροφορίες και τρεις επιλογές:

Επιλέγοντας την “είσοδο για Πιστοποιημένους Χρήστες του TAXISnet”, θα μπούμε με τα ίδια διαπιστευτήρια της εφαρμογής για τη φορολογική μας δήλωση.

Εναλλακτικά, έχουμε πρόσβαση και ανώνυμα με την “είσοδο για μη Πιστοποιημένους Χρήστες. Το ίδιο ισχύει και για την “είσοδο για εταιρείες του εξωτερικού που δεν διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα”, η οποία μάλλον δεν αφορά τους περισσότερους από εμάς.

Στην δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, στερούμαστε κάποιων επιπλέον επιλογών που μας δίνει η σύνδεση με κωδικό. Έτσι δεν θα έχουμε τη δυνατότητα αναζήτησης, επανεμφάνισης, και επανεκτύπωσης του παραβόλου. Επίσης, σε περίπτωση που περάσουμε το πεδίο IBAN (όπως θα δούμε αργότερα), δεν θα μπορούμε να το μεταβάλλουμε.

Όπως και να έχει, ακόμα κι αν συνδεθούμε χωρίς κωδικούς, πιθανότατα δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάνοντας κλικ, λοιπόν, σε μια από τις δύο επιλογές, θα μεταφερθούμε σε άλλη μια μεταβατική σελίδα που μας καλωσορίζει στην υπηρεσία.

Δημιουργία του e-παραβόλου

Πατώντας “Χορήγηση παραβόλου”, θα βρεθούμε πλέον στη σελίδα της εφαρμογής. Εδώ θα συμπληρώσουμε μια αίτηση για να εκδοθεί το ηλεκτρονικό παράβολο της επιθυμίας μας.

Προχωράμε, λοιπόν, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα. Μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ πολλών φορέων του Δημοσίου (Υπουργεία, Ανεξάρτητες Αρχές, Γενικές Γραμματείες κλπ).

Στη συνέχεια, εμφανίζεται στην “Κατηγορία Παραβόλου” μια λίστα με τα διαθέσιμα είδη που υποστηρίζονται από το ηλεκτρονικό παράβολο. Αφού διαλέξουμε, μας δίνεται μια λίστα με τους τύπους παραβόλου για τη συγκεκριμένη κατηγορία στο “Τύπος Παραβόλου”. Για παράδειγμα, για το διαβατήριο έχουμε τις εξής επιλογές:

Συμπληρώνουμε τα απαιτούμενα πεδία και κάνουμε υποβολή του αιτήματος. Εφόσον είχαμε εισέλθει στην εφαρμογή ως πιστοποιημένοι χρήστες, αρκετά πεδία θα έχουν συμπληρωθεί αυτόματα (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, ΑΦΜ).

Ο λογαριασμός τράπεζας (IBAN) δεν είναι απαραίτητος, αλλά ίσως χρειαστεί για την απίθανη περίπτωση που δικαιούμαστε κάποια επιστροφή χρημάτων. Τώρα, για συνηθισμένους τύπους ηλεκτρονικού παραβόλου, όπως της έκδοσης διαβατηρίου, αν είμαστε προσεκτικοί, δεν κρίνεται αναγκαίο.

Με το που επιλέξουμε την κατηγορία του e-παραβόλου για την οποία ενδιαφερόμαστε, θα εμφανιστεί αυτόματα το πληρωτέο ποσό.

Σε μερικές κατηγορίες παραβόλων, το ποσό δεν είναι προκαθορισμένο, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με κάποια κριτήρια. Σε αυτές ίσως είναι προτιμότερο να προσθέσουμε τον λογαριασμό τράπεζας.

Μόλις υποβάλουμε το αίτημα, εμφανίζεται η οθόνη “Επιβεβαίωση Στοιχείων Παραβόλου”. Η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούμε να πληρώσουμε το ποσό είναι αυτόματα συμπληρωμένη. Αν δεν έχουμε κάνει κάποιο λάθος, επιλέγουμε “Οριστική Υποβολή Αιτήματος”

Πλέον το αίτημά μας έχει υποβληθεί επιτυχώς. Από εδώ εκτυπώνουμε το ηλεκτρονικό παράβολο.

Θα δούμε ότι η εκτύπωση περιλαμβάνει δύο σελίδες: Το πρώτο κομμάτι το κρατάμε εμείς και περιέχει τον κωδικό πληρωμής που θα χρησιμοποιήσουμε μετέπειτα κατά την πληρωμή στην τράπεζα.

Το δεύτερο είναι το απόκομμα που θα προσκομίσουμε στον φορέα (πχ στη Διεύθυνση διαβατηρίων) για να το χρησιμοποιήσει ο υπάλληλος.

Πληρωμή παραβόλου

Μόλις τελειώσουμε με την ηλεκτρονική διαδικασία, σειρά έχει να καταθέσουμε το ποσό του παραβόλου υπέρ Δημοσίου.

Η υπηρεσία του ηλεκτρονικού παραβόλου μας επιτρέπει διάφορες επιλογές εξόφλησης, με την προϋπόθεση να έχουμε στην κατοχή μας τον μοναδικό κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής.

Πληρωμή για άμεση χρήση…

Για τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, συν την Τράπεζα Αττικής, η πληρωμή του e-παραβόλου συνεπάγεται την άμεση διαθεσιμότητά του.

Για παράδειγμα, με το που ολοκληρώσουμε την κατάθεση του ποσού για το παράβολο διαβατηρίου, το σύστημα της υπηρεσίας Διαβατηρίων θα έχει ενημερωθεί απευθείας.

…online

Αν έχουμε e-banking ή mobile banking, η εξόφληση του παραβόλου γίνεται ακόμα ευκολότερη, με online κατάθεση. Την υπηρεσία υποστηρίζουν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατάθεση μέσω της Τράπεζας Πειραιώς. Και στις άλλες τράπεζες φυσικά η διαδικασία είναι παρόμοια.

Αρχικά συνδεόμαστε στην υπηρεσία winbank web banking της Πειραιώς.

Κατόπιν, από το κεντρικό μενού στο πάνω μέρος της οθόνης, επιλέγουμε “Πληρωμές”, και στη συνέχεια “Δημοφιλείς”.

Βέβαια θα βρούμε την υπηρεσία και επιλέγοντας “Ανά κατηγορία” ή “Αλφαβητικά”, αλλά από το μενού “Δημοφιλείς” είναι ευκολότερο. Στη λίστα που μας εμφανίζεται, κάνουμε κλικ στο “e-Παράβολο, Εξόφληση”.

Εδώ συμπληρώνουμε την φόρμα με τα στοιχεία της πληρωμής και συνεχίζουμε όπως θα πληρώναμε οποιονδήποτε λογαριασμό ΔΕΚΟ ή κινητής.

Η Πειραιώς μας παρέχει, όπως συνήθως, και ένα υπόδειγμα πληρωμής, για να διαλευκάνουμε ποια είναι τα απαιτούμενα πεδία.

…με επίσκεψη σε κατάστημα τράπεζας

Αν δεν έχουμε κάποια υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, η επόμενη επιλογή είναι να μεταβούμε σε κάποιο υποκατάστημα τράπεζας.

Για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες και την Τράπεζα Αττικής, αυτό σημαίνει όπως είπαμε, ότι το παράβολο θα είναι άμεσα διαθέσιμο προς χρήση. Επομένως, αν θέλουμε να επισκεφθούμε άμεσα τη δημόσια υπηρεσία, θα προτιμήσουμε μία από αυτές.

Με το που ολοκληρώσουμε την online διαδικασία και πληρώσουμε το παράβολο, μπορούμε να το καταθέσουμε στον φορέα που μας ενδιαφέρει.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσκομίσουμε το έντυπο που εκτυπώσαμε από την εφαρμογή του e-παραβόλου (μαζί με τα λεφτά, βεβαίως).

Πρόκειται για το πρώτο από τα δύο μέρη της εκτύπωσης που κάναμε πριν, που φέρει και τον μοναδικό κωδικό πληρωμής.

Πληρωμή με αναμονή 1-2 εργάσιμων ημερών

Εναλλακτικά, μπορούμε να αποπληρώσουμε το παράβολο και σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα που δεν υποστηρίζει online κατάθεση, καθώς και στα ΕΛΤΑ.

Η πληρωμή γίνεται και πάλι με την προσκόμιση του εντύπου που εκτυπώσαμε. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες ημέρες, για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το παράβολο.

Επιστροφή χρημάτων

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, ζητήσουμε τα λεφτά μας πίσω, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου έχει προβλέψει και για αυτό.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι να έχουμε συνδεθεί στην εφαρμογή ως πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet. Θα πρέπει, επίσης, να έχουμε συμπληρώσει στα αντίστοιχα πεδία της online φόρμας τον ΑΦΜ μας και τον τραπεζικό λογαριασμό IBAN.

Η διαδικασία επιστροφής χρημάτων διαφέρει, ανάλογα με το αν το πληρωμένο ηλεκτρονικό παράβολο έχει κατατεθεί ή όχι στον φορέα του Δημοσίου. Διακρίνουμε έτσι τις αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αίτημα επιστροφής χρημάτων από εμάς

Αν δεν έχουμε προλάβει να χρησιμοποιήσουμε το πληρωμένο e-παράβολο που εκδώσαμε, θα μεταβούμε πάλι στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου. Εκεί επιλέγουμε κατά την προβολή του παραβόλου “Αίτημα επιστροφής χρημάτων”.

Κάποια στιγμή τα χρήματα θα επιστρέψουν στον λογαριασμό μας, αφού πρώτα προηγηθεί έλεγχος από την Δ.Ο.Υ. για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Αν υφίστανται, το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με αυτές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πιστωθεί ακέραιο στον λογαριασμό μας.

Αίτημα επιστροφής χρημάτων από τον φορέα

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται στην περίπτωση μη χρήσης του δεσμευμένου e-παραβόλου από την υπηρεσία στην οποία το υποβάλαμε.

Όπως την αναφέρει και η ίδια η σελίδα της εφαρμογής, είναι συνοπτικά η παρακάτω:

  •  Ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του φορέα επιλέγει για το δεσμευμένο παράβολο την “Επιστροφή χρημάτων” και “Ολική” ή “Μερική επιστροφή”, και καταχωρεί την αιτιολογία επιστροφής του e-παραβόλου. Στην περίπτωση μερικής επιστροφής, προσδιορίζει και το ποσό των χρημάτων.
  • Το δεσμευμένο e-παράβολο εμφανίζει στην “Κατάσταση επιστροφής” την ένδειξη “Ολική” ή “Μερική επιστροφή” και το ποσό.
  • Η Δ.Ο.Υ. ελέγχει και σε αυτήν την περίπτωση εάν έχουμε ληξιπρόθεσμα χρέη, και είτε συμψηφίζει το ποσό του e-παραβόλου, είτε το πιστώνει στον τραπεζικό μας λογαριασμό, εφόσον έχει δηλωθεί ο IBAN. Αν δεν έχει δηλωθεί, πηγαίνουμε στην Δ.Ο.Υ. για να τον δηλώσουμε.

Έχετε χρησιμοποιήσει το ηλεκτρονικό παράβολο?

Έχει τύχει να χρειαστείτε κάποιο παράβολο ή να κάνετε χρήση της εφαρμογής του e-παραβόλου? Πώς σας φάνηκαν η έκδοση και η εξόφλησή του από πλευράς ευκολίας? Γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps