Όταν η οθόνη του υπολογιστή παγώνει, το πιο πιθανό είναι ότι εμπλέκεται η κάρτα γραφικών. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να μην μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο επανεκκίνηση του συστήματος από το κουτί. Στον σύντομο οδηγό θα δούμε μια χρήσιμη κρυφή συντόμευση που μπορεί να βοηθήσει να ανακάμψουμε από τέτοια κοινά προβλήματα που οδηγούν στο πάγωμα οθόνης.
Προτάσεις συνεργασίας
Τα νέα άρθρα του PCsteps
Γίνε VIP μέλος στο PCSteps
Ο κρυφός συνδυασμός πληκτρολογίου
Τις περισσότερες φορές που ο υπολογιστής κολλάει, η κάρτα γραφικών, ειδικά αν είναι NVIDIA, έχει βάλει το χεράκι της. Πρόκειται για ένα σύνηθες πρόβλημα, που οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε βιώσει αρκετές φορές, ιδίως αν έχουμε ήδη εγκαταστήσει τα Windows 11 22H2.
Παρ΄ όλα αυτά ίσως δεν γνωρίζουμε ότι στα Windows 10/11 υπάρχει ένας κρυφός συνδυασμός πλήκτρων που μπορεί να επιδιορθώσει το πρόβλημα με το πάγωμα οθόνης που δημιουργείται συχνά από την κάρτα γραφικών.
Πρόκειται για το ακόλουθο ένα combo τεσσάρων πλήκτρων που καλό είναι να το αποθηκεύσουμε κάπου για να τον έχουμε άμεσα διαθέσιμο.
Win + Ctrl + Shift + B
Πατώντας αυτόν τον συνδυασμό πλήκτρων, αναγκάζουμε το σύστημα να επανεκκινήσει το πρόγραμμα οδήγησης της κάρτας γραφικών. Έτσι, θα δούμε ότι για λίγα δευτερόλεπτα η οθόνη ή οι οθόνες του PC γίνονται μαύρες. Μετά ανάβουν ξανά, και αν όλα πήγαν καλά, τα Windows 10/11 θα επιστρέψουν χωρίς restart.
Η συντόμευση λειτουργεί μόνο σε Windows 8 και νεότερα, επομένως οι τυχόν χρήστες των Windows 7 δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν. Ωστόσο, θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το είδος της κάρτας που έχουμε. Nvidia, AMD, ακόμη και ενσωματωμένες Intel, θα αποκατασταθούν με αυτόν τον συνδυασμό.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι πάντα να ελέγχουμε αν έχουμε ενημερώσει και τους drivers της κάρτας γραφικών μέσα από τη διαχείριση συσκευών των Windows.
Και αν δεν έχει δουλέψει;
Όπως είναι φυσικό, αυτή η συντόμευση πληκτρολογίου δεν λειτουργεί για την επίλυση όλων των προβλημάτων. Επομένως, εάν η προέλευση της βλάβης ήταν διαφορετική από την κάρτα γραφικών, δεν θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε το σύστημα.
Έτσι, το επόμενο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματος είναι να δοκιμάσουμε το Alt + Tab για να δούμε αν μπορούμε να μεταβούμε σε άλλο πρόγραμμα.
Εάν εξακολουθεί το πάγωμα και δεν βλέπουμε την εναλλαγή του μενού, δοκιμάζουμε τα Ctrl + Shift + Esc για να ανοίξουμε τη Διαχείριση εργασιών και να κλείσουμε τυχόν προγράμματα που δεν ανταποκρίνονται.
Εφόσον κανένας από αυτούς τους συνδυασμούς δεν λειτουργεί, πατάμε το γνωστό Ctrl + Alt + Del, που είναι ένας ειδικός συνδυασμός πλήκτρων στον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί μόνο το λειτουργικό σύστημα.
Εάν το πάγωμα οθόνης παραμένει, και είναι κάτι που το βλέπουμε τακτικά, ενδέχεται να έχουμε ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι αρχικά να ελέγξουμε το ζήτημα με ισχυρά εργαλεία αποκατάστασης, όπως το Windows Repair (All In One) που έχουμε περιγράψει σε προηγούμενο οδηγό.
Recovery USB: Δημιουργία Μέσου Αποκατάστασης Windows (Με ή Χωρίς USB Drive)Σε όλους μπορεί να συμβεί κάποια στιγμή το Windows PC να καταρρεύσει και να μην εκκινεί. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν και ενδέχεται…
Τέλος, καλό είναι πάντα να έχουμε προβλέψει και τη δημιουργία ενός recovery USB, έτσι ώστε να έχουμε σε ετοιμότητα ένα εύκολο περιβάλλον αποκατάστασης των Windows 10/11.
Εσείς πώς αντιμετωπίζετε το πάγωμα οθόνης στα Windows;
Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στις Ερωτήσεις. Εναλλακτικά, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.