Home » Technology Explained » AI - ChatGPT: Επτά Επαγγέλματα Που Κινδυνεύουν Περισσότερο - Τι Μας Απαντούν Τα Chatbots
FEATURED ChatGPT - AI: Επτά Επαγγελματικοί Κλάδοι Που Κινδυνεύουν Από Την Τεχνητή Νοημοσύνη

AI – ChatGPT: Επτά Επαγγέλματα Που Κινδυνεύουν Περισσότερο – Τι Μας Απαντούν Τα Chatbots

Η τεχνολογία προχωρά με ταχείς ρυθμούς και οι ανησυχίες για απώλεια θέσεων εργασίας λόγω της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ενταθεί σε πολλούς κλάδους. Ορισμένα επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή να προσβληθούν από την εισβολή των chatbots τύπου ChatGPT και κάποια άλλα έχουν ανοσία. Στο άρθρο θα δούμε γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ποιες θέσεις εργασίας διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και πώς ως εργαζόμενοι μπορούμε να προσαρμοστούμε.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ

Ορισμένες θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως η δημοσιογραφία, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η συγγραφή, η διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η γραφιστική, και η σχεδίαση λογισμικού έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν τον αντίκτυπο της AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη ήδη ανατρέπει διάφορα πεδία εργασίας, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία του ιδιαίτερα έξυπνου ChatGPT της OpenAI, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και είναι δωρεάν για το κοινό.

Πρόσφατα, η ακαδημαϊκή κοινότητα συγκλονίστηκε από την είδηση ​​ότι το ChatGPT είχε σημειώσει υψηλότερη βαθμολογία από πολλούς άριστους φοιτητές σε μια εξέταση MBA που διεξήχθη στην ελίτ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Είναι τόσο “ελπιδοφόρες” οι δυνατότητες του εργαλείου, που η Microsoft, εν μέσω απολύσεων 10.000 ατόμων, ανακοίνωσε μια πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτή την επαναστατική τεχνολογία, η οποία γίνεται πιο έξυπνη μέρα με τη μέρα.

AI ChatGPT Τεχνητή νοημοσύνη 1

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις θέσεις εργασίας που είναι πιο ευάλωτες στην τεχνολογία της AI που μαθαίνει γρήγορα και συνεχώς εξελίσσεται, και εγείρει πιο σύντομα από ό,τι ίσως περιμέναμε το θέμα της προσαρμογής των εργαζομένων.

Φυσικά, παρότι οι κάτωθι επαγγελματικοί κλάδοι μπορεί να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από την AI, αυτό δεν σημαίνει ότι ως εργαζόμενοι πρέπει να θεωρούμε από σήμερα ότι η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί τη δουλειά μας.

Έτσι, η καλύτερη προσαρμογή που μπορούμε ήδη να κάνουμε, είναι να αρχίσουμε να αξιοποιούμε περισσότερο την τεχνολογία και να σκεφτούμε την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο που θα μας βοηθήσει να διεκπεραιώνουμε την εργασία μας πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.

Δημοσιογραφία, διαφήμιση, δημιουργία περιεχομένου

Οι θέσεις εργασίας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλους τους τομείς, όπως διαφήμιση, συγγραφή, επιμέλεια και διόρθωση, δημοσιογραφία, και οτιδήποτε εργασία περιλαμβάνει τη δημιουργία περιεχομένου, ενδέχεται να επηρεαστούν από το ChatGPT και παρόμοιες μορφές που εμφανίζει ήδη η τεχνητή νοημοσύνη.

AI ChatGPT Τεχνητή νοημοσύνη 1MMα

Αυτό συμβαίνει επειδή η AI έχει ήδη κάνει αξιοσημείωτες προόδους στον τομέα της γραφής. Είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, και να κατανοεί καλά τα δεδομένα που βασίζονται σε κείμενο.

Με την ικανότητά της να κατανοεί και να διαχειρίζεται διαφορετικές γλώσσες, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί μετά από 2-3 χρόνια να αντικαταστήσει με πολλούς τρόπους, τις εργασίες των ανθρώπων που ασχολούνται με τη συγγραφή και επιμέλεια κειμένου.

Ιδιοκτήτες και προσωπικό ιστοσελίδων

Όπως είδαμε σε πρόσφατο βίντεο του καναλιού μας, τα chatbots της μορφής του ChatGPT είναι απειλή και για τα websites, καθώς αυτή η τεχνολογία πρόκειται να διαταράξει τη βιομηχανία των μηχανών αναζήτησης, και κατ' επέκταση την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα δύο γνωστότερα και πιο δημοφιλή chatbots, το ChatGPT for Search Engines και το You.com έχουν ήδη ενσωματώσει σε ανύποπτο χρόνο τις δυνατότητες τους στην αναζήτηση της Google, μέσω των επίσημων επεκτάσεων τους για τους browser.

AI ChatGPT Τεχνητή νοημοσύνη 2α

Όταν τους ρωτήσαμε επιτόπου στην αναζήτηση της Google, το κατά πόσο κινδυνεύουν τα websites και οι εργαζόμενοι σε αυτά, μας έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις.

Επί του παρόντος, δεν ήταν και τόσο ανησυχητικές καθώς εστιάζουν και στην προσαρμογή, όπως παρατηρούμε στα κάτωθι στιγμιότυπα.

AI ChatGPT Τεχνητή νοημοσύνη 3ααα

AI ChatGPT Τεχνητή νοημοσύνη 3αα

Έτσι, σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη απειλή για τις μηχανές αναζήτησης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι παρά τις δυνατότητες του ChatGPT και των όμοιών του, έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ξεπεράσει τους περιορισμούς του.

Ακόμη κι αν αρχίσει να δίνει απαντήσεις επεξεργάζοντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και δίνοντας πάντα σωστές απαντήσεις, η τεχνολογία δεν θα μπορούσε να αναιρέσει την ανάγκη για μηχανές αναζήτησης.

Ένας κύριος λόγος για αυτό μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης για δεκαετίες, μια συμπεριφορά που χρειάστηκε πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί. Επομένως, μπορεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να αφομοιώσουν οι χρήστες αυτήν την αλλαγή και να μεταβούν πλήρως σε ένα chatbot.

Γραφιστική

Σε μια ανάρτηση του Harvard Business Review τον Δεκέμβριο 2022, τρεις καθηγητές εστίασαν στο DALL-E, το γνωστό πλέον εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI όπως περιγράψαμε στον οδηγό για το Greenscreen του TikTok. Ανέφεραν ότι είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον κλάδο του Graphic design.

“Η έξυπνη αναβάθμιση των δεξιοτήτων εκατομμυρίων ανθρώπων που δημιουργούν και χειρίζονται εικόνες θα έχει βαθύ αντίκτυπο στην οικονομία», έγραψαν, προσθέτοντας ότι “αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα πυροδοτήσουν μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας σε όσους ασχολούνται με την γραφιστική και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν”.

Επιπλέον, εργαλεία με τεχνητή νοημοσύνη όπως το Adobe Spark και το Canva δημιουργούν εκπληκτικά γραφικά με ελάχιστη προσπάθεια. Οι αλγόριθμοι αναλύουν επίσης σχέδια και προτείνουν αλλαγές για να δημιουργήσουν κάτι ευθυγραμμισμένο με τα πρότυπα του κλάδου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος προσλαμβάνοντας λιγότερους σχεδιαστές και λαμβάνοντας ταχύτερα αποτελέσματα. Είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική εναλλακτική λύση για μικρότερες επιχειρήσεις που μπορεί να μην έχουν τους πόρους για να προσλάβουν μια ομάδα σχεδιαστών.

Λογιστική – Τήρηση βιβλίων

Η λογιστική θεωρείται γενικά ως ένα σταθερό επάγγελμα και όχι τόσο επιρρεπές στην έξυπνη αναβάθμιση των chatbots, ιδίως στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον κλάδο θα μπορούσαν να διατρέχουν κίνδυνο, αν οι εργοδότες των λογιστικών γραφείων αποφασίσουν να επενδύσουν στην AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να αλλάξει τη λογιστική, καθώς μπορεί να κάνει εργασίες όπως η εισαγωγή δεδομένων και ανάλυση αριθμών γρήγορα, με ακρίβεια, και χωρίς σφάλματα.

Οι τράπεζες είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα οργανισμών που χρησιμοποιούν AI στους λογαριασμούς τους.

Τμήματα εξυπηρέτησης πελατών

Πρόκειται για ένα κλάδο που βλέπει τον αντίκτυπο της AI εδώ και καιρό. Πιθανότατα έχουμε ήδη βιώσει την εξυπηρέτηση πελατών μιας εταιρείας όπου έχουμε αυτόματες και προσαρμοσμένες απαντήσεις ανά περίπτωση από chatbot.

Το ChatGPT και οι σχετικές τεχνολογίες θα μπορούσαν να συνεχίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά αυτή την τάση, μειώνοντας δραματικά τις θέσεις εργασίας στην εξυπηρέτηση πελατών.

AI ChatGPT Τεχνητή νοημοσύνη 12αα

Μια μελέτη του 2022 από την εταιρεία τεχνολογικών ερευνών Gartner προέβλεψε ότι τα chatbots θα είναι το κύριο κανάλι εξυπηρέτησης πελατών για περίπου το 25% των εταιρειών μέχρι το 2027.

Συμβουλευτική, χρηματοοικονομικά, ανάλυση δεδομένων

Λόγω της ικανότητάς της να παρακολουθεί, να ανιχνεύει, και να εξετάζει πληροφορίες, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή για όσους ασχολούνται με την παροχή συμβουλών, finance, και ανάλυση ποιοτικών δεδομένων.

Οι εταιρείες μπορούν να προγραμματίσουν την ΑΙ για να αναλύει μεγάλο όγκο δεδομένων, να αναγνωρίζει μοτίβα και να κάνει συστάσεις με βάση αυτές τις πληροφορίες.

Για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τη συμπεριφορά των πελατών, τις τάσεις της αγοράς, και την απόδοση του προϊόντος. Αυτό επιτρέπει στους οργανισμούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να εξοικονομούν χρόνο και πόρους.

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να αυτοματοποιεί εργασίες που κάποτε εκτελούσαν οι αναλυτές έρευνας. Χρησιμοποιεί αλγόριθμους και μηχανική μάθηση για να κατανοήσει τις τάσεις και να κάνει καλύτερες προβλέψεις από τους ανθρώπους.

Διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το μοντέρνο πρόσωπο των προοδευτικών επιχειρήσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αυτοματοποιήσει αρκετές εργασίες που εκτελούνται από τους εργαζόμενους διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι της AI μπορούν να βοηθήσουν στον προγραμματισμό αναρτήσεων, στη δημιουργία και βελτιστοποίηση περιεχομένου, στην ανάλυση δεδομένων και μετρήσεων, και στην παρακολούθηση της αφοσίωσης των πελατών σε διάφορες πλατφόρμες.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης παρακολουθούν την απόδοση των καμπανιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λαμβάνουν αποφάσεις βάσει δεδομένων για να βελτιώσουν τον αντίκτυπό τους. Προσδιορίζουν επίσης την πιο αποτελεσματική ώρα για δημοσίευση, τους καλύτερους τύπους περιεχομένου για κοινή χρήση, και τον στόχο που πρέπει να επιτευχθεί.

Με αυτές τις εξαιρετικές ικανότητες, η AI έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά την εμβέλεια των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διατηρούν οι εταιρείες, καθιστώντας την ευκολότερη και πιο αποτελεσματική από ποτέ.

Υπάρχουν ήδη πολλά εργαλεία διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τεχνητή νοημοσύνη, όπως το AgoraPulse, το Sprout Social, και το Buffer, για την αποτελεσματική διαχείριση των λογαριασμών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Απειλούνται θέσεις εργασίας από την τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT;

Αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps