Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Προχωρημένα Κόλπα Στην Αναζήτηση Με Τη DuckDuckGo

Προχωρημένα Κόλπα Στην Αναζήτηση Με Τη DuckDuckGo

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Η Google είναι η δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, και φυσικά διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που μπορεί να χρειαστούμε. Ωστόσο, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: χώνει τη μύτη της παντού. Αν προτιμάτε μία πιο διακριτική μηχανή αναζήτησης, που σέβεται την ιδιωτικότητα του χρήστη, μπορείτε να δοκιμάσετε τη DuckDuckGo. Θα εκπλαγείτε με το πόσα κόλπα στην αναζήτηση μπορεί να ενσωματώνει.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Γιατί να επιλέξω τη DuckDuckGo

Όπως προείπαμε, ο πιο προφανής λόγος για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τη Google, είναι η ιδιωτικότητα και οι προσωπικές μας πληροφορίες.

Έχουμε αναλύσει στο παρελθόν τα μέσα με τα οποία η Google καταγράφει το ιστορικό μας, τα προσωπικά μας δεδομένα, και πάει λέγοντας.

Πώς Να Εμποδίσω Την Παρακολούθηση της Google

Είναι κοινό μυστικό το ότι οι ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε παρακολουθούν τις προτιμήσεις μας, τους συνδέσμους που ακολουθούμε, και γενικότερα τη δραστηριότητά μας. Όταν όμως μιλάμε…

Για κάποιους χρήστες μπορεί να μην αποτελεί πρόβλημα, όμως για αρκετούς από εμάς η ιδιωτικότητα ανήκει στις μέγιστες προτεραιότητές μας.

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε τις αναζητήσεις μας μακριά από τα περίεργα βλέμματα της Google, είναι να αλλάξουμε μηχανή αναζήτησης.

Εφόσον οι υπόλοιπες γνωστές μηχανές, όπως η Bing, η Yahoo, κτλ, παρακολουθούν και αυτές το ιστορικό μας, η καλύτερη λύση είναι να στραφούμε σε μια μηχανή όπως η DuckDuckGo.

Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν είναι τόσο δημοφιλής, δεν σημαίνει ότι της λείπει κάποιο χαρακτηριστικό ή ότιθα μας δυσκολέψει στον χειρισμό.

Τουναντίον, η DuckDuckGo είναι μια εξαιρετική εναλλακτική, με την οποία μπορούμε να κάνουμε διάφορα κόλπα στην αναζήτηση, που ούτε η Google δεν διαθέτει.

Δείτε εδώ πώς μπορούμε να προφυλάξουμε την ιδιωτικότητά μας με τη DuckDuckGo.

Ανώνυμη Αναζήτηση στο Internet με τη DuckDuckGo

Ό,τι ψάχνουμε στο Google, καταγράφεται. Ενώ μπορούμε να ζητήσουμε τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησης από τη Google, αρκετοί από εμάς θα προτιμούσαμε να μην καταγράφονται εξ'…

Πάμε λοιπόν να δούμε με τη σειρά τι μπορεί να μας προσφέρει.

Bangs

Ένα από τα πιο βολικά χαρακτηριστικά της DuckDuckGo είναι τα επονομαζόμενα Bangs.

Έτσι έχουν ονομάσει οι δημιουργοί τη δυνατότητα να αναζητήσουμε για περιεχόμενο σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, χρησιμοποιώντας μόνο τη γραμμή διευθύνσεων.

Φυσικά, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στη Google, αλλά θα πρέπει να θέσουμε χειροκίνητα τον περιορισμό.

Με τη DuckDuckGo, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πληκτρολογήσουμε ένα θαυμαστικό στη γραμμή διευθύνσεων, ακολουθούμενο από το υποστηριζόμενο bang που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Έπειτα γράφουμε την επιθυμητή φράση αναζήτησης.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να ψάξουμε κάποιο τραγούδι στο YouTube, γράφουμε “!yt όνομα τραγουδιού”.

Για την ώρα υπάρχουν 9.980 υποστηριζόμενα bang στη DuckDuckGo, και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται.

Μπορούμε να βρούμε τα υποστηριζόμενα site στην παρακάτω λίστα, ή να δημιουργήσουμε το δικό μας bang από εδώ.

Κόλπα στην αναζήτηση με Απαντήσεις αλά DuckDuckGo

Η DuckDuckGo, όπως και η Google, χρησιμοποιεί ένα εργαλείο για να μας παρουσιάσει γρήγορες απαντήσεις σε ό,τι ερώτημα κι αν θέσουμε, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε κλικ σε κάποιο από τα αποτελέσματα.

Μόλις πατήσουμε αναζήτηση, η μηχανή ψάχνει σε πάνω από 100 γνωστές ιστοσελίδες, έτσι ώστε να μας δώσει τη σωστή απάντηση. Η απάντηση εμφανίζεται στο πάνω μέρος των αποτελεσμάτων μέσα σε γκρι φόντο.

Υπάρχουν αμέτρητες χρήσεις για το εργαλείο απαντήσεων, και μπορούμε να ψάξουμε για ταινίες, τραγούδια, να ρωτήσουμε την ώρα για διάφορες πόλεις του κόσμου, και άλλα.

Επιπλέον, μπορούμε να ζητήσουμε απ' τη DuckDuckGo να μας δώσει πληροφορίες για ταχυδρομικούς κώδικες, τον καιρό, συνώνυμα ή αντώνυμα λέξεων, ή ακόμα και να μας δημιουργήσει έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι προσβάσιμα μόνο στα Αγγλικά. Ακόμα κι αν έχουμε ορίσει όμως ως γλώσσα τα Ελληνικά, μπορούμε να γυρίσουμε το πληκτρολόγιο στα Αγγλικά και να κάνουμε την ερώτησή μας.

Παρακάτω θα δούμε μερικά από τα πιο χρήσιμα κόλπα στην αναζήτηση ερωτήσεων με το DuckDuckGo.

Χρονόμετρο και αντίστροφη μέτρηση

Για να πάρουμε μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνει η DuckDuckGo, θα αναφέρουμε για αρχή τη δυνατότητα χρονομέτρου.

Αν προτιμάμε αντίστροφη μέτρηση, η DuckDuckGo δεν μας απογοητεύει.

Το μόνο που κάνουμε είναι να γράψουμε τη λέξη “timer” στην αναζήτηση, να δώσουμε όνομα στο χρονόμετρό μας, να ορίσουμε τον επιθυμητό χρόνο, και να πατήσουμε το κουμπί Play.

Τέλος, μπορούμε να προσθέσουμε όσα χρονόμετρα θέλουμε, και έχουμε τη δυνατότητα να τα τρέξουμε και ταυτόχρονα.

QR Codes

Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε τι είναι τα QR codes. Για όσους δεν ξέρετε για τι πράγμα μιλάμε, πρόκειται για εικόνες τις οποίες μπορεί να διαβάσει το κατάλληλο πρόγραμμα, οι οποίες αντιστοιχίζονται σε κάποιο συγκεκριμένο κείμενο.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι παρόμοιο με τα barcode στις ετικέτες των τροφίμων. Η βασική διαφορά είναι ότι στα QR codes, ολόκληρη η εικόνα αποτελεί μέρος του κώδικα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα QR codes, μπορούμε πάντα να κάνουμε μια αναζήτηση στο DuckDuckGo.

Στις φορητές συσκευές, υπάρχει δυνατότητα να σαρώσουμε ένα QR code με την κάμερα του κινητού, το οποίο θα διαβαστεί μέσω κάποιας συγκεκριμένης εφαρμογής. Έτσι, μόλις σαρωθεί ο κωδικός, θα μπορέσουμε να δούμε το κείμενο με το οποίο είναι συνδεδεμένος.

Αν πρόκειται για σύνδεσμο, θα ανοίξει ο browser μας και θα μεταφερθούμε στην αντίστοιχη σελίδα.

Με τις Απαντήσεις της DuckDuckGo, μπορούμε να δημιουργήσουμε άμεσα τους δικούς μας κωδικούς QR, για οποιαδήποτε πληροφορία επιθυμούμε.

Για να το πετύχουμε αυτό, γράφουμε στην μπάρα αναζήτησης “qr”, ακολουθούμενο από το κείμενο της αρεσκείας μας. Έπειτα πατάμε απλώς Enter.

Αν δοκιμάσετε το παραπάνω QR με τον σαρωτή του κινητού σας, θα δείτε ότι οδηγεί απευθείας στη σελίδα μας.

Μετατροπή κειμένου

Άλλο ένα χαρακτηριστικό των απαντήσεων της DuckDuckGo είναι η μετατροπή κειμένου σε κεφαλαία ή πεζά.

Γράφοντας “lowercase” για πεζά ή “uppercase” για κεφαλαία, η μηχανή αναζήτησης θα μετατρέψει τη φράση μας αντίστοιχα.

Μπορούμε ακόμα και να “τιτλοποιήσουμε” την επιθυμητή φράση, χρησιμοποιώντας τη φράση “title case”.

Με αυτόν τον τρόπο, το πρώτο γράμμα κάθε λέξης στη φράση που θα εισάγουμε θα μετατραπεί σε κεφαλαίο.

Σημειώνουμε ότι αυτό το χαρακτηριστικό θα λειτουργήσει μόνο με λατινικούς χαρακτήρες. Στις δοκιμές μας με Ελληνικά, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Συντομεύσεις

Πόσες φορές κατεβάσατε ένα νέο πρόγραμμα, και χρειάστηκε να ανατρέξετε στις οδηγίες του για να βρείτε τις κατάλληλες συντομεύσεις κατά τη χρήση του;

Την επόμενη φορά δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα “σκονάκια” του DuckDuckGo. Γράφοντας “cheat sheet” και το όνομα του προγράμματος, το DuckDuckGo θα εμφανίσει μία λίστα με όλες τις γνωστές συντομεύσεις.

Ωστόσο, αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργεί μόνο για δημοφιλή προγράμματα. Μην περιμένετε να βγάλει συντομεύσεις για ό,τι έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.

Άμεσες απαντήσεις για όλα

Η παραπάνω λίστα είναι μόνο ένα δείγμα όσων μπορούν να κάνουν οι Απαντήσεις του DuckDuckGo. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δεκάδες άλλα κόλπα στην αναζήτηση των ερωτήσεων, τα οποία μπορούμε να τα ανακαλύψουμε χρησιμοποιώντας την.

Για παράδειγμα, μπορούμε να ρωτήσουμε αν κάποιο site βρίσκεται εκτός λειτουργίας, και η μηχανή αναζήτησης θα μας δώσει λεπτομέρειες ακόμα και για το ping.

Η αποτελεσματικότητα των απαντήσεων έγκειται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ανοίξουμε κάποιο από τα αποτελέσματα για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε.

Επιπλέον, η απάντηση που δίνει το DuckDuckGo βρίσκεται χωριστά από τα υπόλοιπα αποτελέσματα, και μπορούμε κάλλιστα να την αγνοήσουμε αν δεν μας ενδιαφέρει.

Ορισμός

Όπως και με τις Απαντήσεις, έτσι και εδώ η DuckDuckGo μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το αντικείμενο της αναζήτησής μας.

Για παράδειγμα, αν γράψουμε τη λέξη “computer” και πατήσουμε αναζήτηση, θα προσέξουμε ένα πλαίσιο με πληροφορίες της Wikipedia στην αρχή της σελίδας.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα λειτουργούν μόνο στα Αγγλικά.

Ειδήσεις

Η Google κάποιες φορές εμφανίζει αυτόματα ειδήσεις όταν κάνουμε μια αναζήτηση. Στη DuckDuckGo δεν ισχύει το ίδιο από προεπιλογή.

Ωστόσο, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί “Ειδήσεις” για να έχουμε πρόσβαση στα τελευταία νέα που αφορούν την αναζήτησή μας.

Επόμενο

Όταν τυγχάνει το αποτέλεσμά μας να μην βρίσκεται στην πρώτη σελίδα αναζήτησης στο Google, αναγκαζόμαστε να πατήσουμε “Επόμενο” για να μεταβούμε στην επόμενη σελίδα.

Με το DuckDuckGo δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε τέτοιο κόπο, καθώς όλα τα αποτελέσματα φορτώνουν αυτόματα, κυλώντας απλά προς το κάτω μέρος της σελίδας.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σίγουρα από τα πιο χρήσιμα κόλπα στην αναζήτηση με τη DuckDuckGo, και μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο και κόπο.

Παραμετροποίηση

Αν δεν μας αρέσει η προεπιλεγμένη εμφάνιση της μηχανής αναζήτησης, μπορούμε να της… αλλάξουμε τα φώτα.

Σε αντίθεση με τη Google, στη DuckDuckGo έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε όποιο χρώμα και φόντο μας αρέσει.

Για να το πετύχουμε, πηγαίνουμε επάνω δεξιά στις τρεις γραμμές.

Από εκεί επιλέγουμε ένα από τα τέσσερα θέματα που υπάρχουν. Αν δεν μας αρέσει κάποιο από αυτά, πατάμε “Περισσότερα θέματα”.

Και εδώ βλέπουμε μία λίστα με έξι προεπιλεγμένα θέματα.

Σε περίπτωση που ούτε αυτά μας κάνουν, υπάρχει και η καρτέλα “Εμφάνιση”.

Από εκεί μπορούμε να ρυθμίσουμε κάθε φόντο που υπάρχει, να αλλάξουμε γραμματοσειρά ή χρώμα στα γράμματα, και γενικότερα να πειράξουμε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση εμφάνισης.

Μόλις τελειώσουμε, αρκεί να πατήσουμε “Αποθήκευση και Έξοδος” για να σώσουμε τις ρυθμίσεις μας.

Χρησιμοποιείτε τη DuckDuckGo ως βασική μηχανή αναζήτησης;

Αυτοί ήταν οι βασικότεροι από τους άσσους που κρύβει στο μανίκι της η DuckDuckGo. Είδαμε ότι είναι μια αξιόλογη εναλλακτική της Google, και μπορεί να βγάλει εις πέρας τη δουλειά που της αναθέτουμε.

Εσείς της χρησιμοποιείτε; Μήπως σας πείσαμε να εγκαταλείψετε τη Google και να πάτε στη DuckDuckGo; Προτιμάτε ίσως κάποια άλλη εναλλακτική μηχανή αναζήτησης; Ή μήπως δεν σας ενδιαφέρει η ιδιωτικότητα;

Αν γνωρίζετε κι άλλα κόλπα στην αναζήτηση με τη DuckDuckGo, γράψτε μας στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

featured sale alert τελικο_x4
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#322 - Λογαριασμός Google Χωρίς Gmail, Δημιουργία Εικόνων Με Το Copilot, Καταμέτρηση Λέξεων
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps