Home » Smartphones-Tablets » Τα Μεγαλύτερα Λάθη στο Android, της Google και Δικά μας

Τα Μεγαλύτερα Λάθη στο Android, της Google και Δικά μας

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Tο Αndroid είναι αναμφίβολα το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα στις κινητές συσκευές και το χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο, ουδείς αλάνθαστος σε αυτή τη ζωή. Δείτε τα μεγαλύτερα λάθη στο Android που έχει κάνει η Google και πως τα διόρθωσε, αλλά και τα κρισιμότερα λάθη που κάνουμε εμείς με τo ανοιχτό λειτουργικό.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Google Now on Tap

Το Google Now on Tap ήταν μια λειτουργία που εγκαινίασε η αμερικάνικη εταιρεία στο Android 6.0 Marshmallow.

Η όλη ιδέα επικεντρωνόταν στο κεντρικό πλήκτρο της συσκευής, όπου πατώντας παρατεταμένα εμφανίζονταν διάφορες πληροφορίες, μαζί με προσαρμοσμένα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το κύριο ζήτημα που προέκυψε ήταν ότι δεν υπήρχε τίποτα χρήσιμο σε αυτή τη λειτουργία. Οι χρήστες δεν ανταποκρίθηκαν, και ενδεχομένως οι περισσότεροι από εμάς ίσως και να μην τη χρησιμοποιήσαμε ποτέ.

Το αποτέλεσμα ήταν η Google να καταλάβει ότι επρόκειτο για ένα από τα λάθη στο Android, αποσύροντας τη λειτουργία αθόρυβα στις αρχές του έτους.

Ως αντικαταστάτη εμφάνισε τον βοηθό “Assistant” αρχικά στο Pixel, πάλι με παρατεταμένο πάτημα στο home button. Στη συνέχεια, τον έβαλε σε όλες τις Android συσκευές που τρέχουν Marshmallow και άνω.

Αυτή τη φορά πράγματι πρόκειται για μία πιο έξυπνη και χρήσιμη λειτουργία, με πολλές δυνατότητες και παραμετροποίηση των ενδιαφερόντων μας στην αρχική οθόνη.

Λάθη στο Android 2

Nexus Q

Το Nexus Q – που ενδέχεται και να μην το έχουμε ακούσει ποτέ, ήταν μια συσκευή αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων. Αναπτύχθηκε από την Google και παρουσιάστηκε στο I/O τον Ιούνιο του 2012.

Η συσκευή σχεδιάστηκε για να αξιοποιεί την απευθείας σύνδεση πολυμέσων της Google, όπως η μουσική Google Play, το Play Movies & TV, και το YouTube, υποσχόμενο μια διαφορετική εμπειρία στην οικιακή ψυχαγωγία.

Το Nexus Q πολύ γρήγορα κατηγορήθηκε για την έλλειψη λειτουργικότητάς σε σύγκριση με παρόμοιες συσκευές, όπως η Apple TV. Επίσης, οι χρήστες “γκρίνιαξαν” και για την αδυναμία υποστήριξης streaming περιεχομένου απευθείας από άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το πρότυπο DLNA.

Το τελικό χτύπημα ήρθε από τους New York Times, που κατέκριναν την Google για μεγάλο χρονικό διάστημα με σφοδρότητα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι δεν είναι δυνατόν μια συσκευή με τόσο περιορισμένες δυνατότητες να έχει υψηλότερη τιμή από ό,τι οι ανταγωνιστές media players με ευρύτερες δυνατότητες.

Το Nexus Q αποσύρθηκε έξι μήνες μετά από την εμφάνισή του, τον Ιανουάριο του 2013. Η υποστήριξη για τη συσκευή καταργήθηκε σταδιακά έως τον Μάιο του 2013.

Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι ήταν από τα μεγαλύτερα λάθη στο Android. Διόρθωσε το λάθος της πολύ γρήγορα μετά το φιάσκο, εμφανίζοντας ένα φθηνό προϊόν, το γνωστό σε όλους Chromecast.

Πώς Συνδέω Το Android Κινητό Στην Τηλεόραση: Όλες οι Μέθοδοι
Πώς Συνδέω Το Android Κινητό Στην Τηλεόραση: Όλες οι Μέθοδοι

Πολλοί από εμάς θέλουμε οτιδήποτε τρέχει στο κινητό να προβάλλεται εύκολα και χωρίς χρονοτριβές στην TV. Έτσι, έχουμε αμέσως τη δυνατότητα να απολαύσουμε τα βίντεο,…

Android 3.0 Honeycomb

Οι περισσότεροι από εμάς θα θυμόμαστε το “Honeycomb”, που ήταν μια έκδοση σχεδιασμένη για συσκευές με μεγαλύτερα μεγέθη οθόνης, κομμένη και ραμμένη για τα tablet.

Το Honeycomb έκανε το ντεμπούτο του με το Motorola Xoom τον Φεβρουάριο του 2011. Εκτός από την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών, εισήγαγε ένα πρωτοποριακό UI “User Interface” και ένα νέο μοντέλο αλληλεπίδρασης, όπως το multitasking, οι κοινοποιήσεις, και τα widgets.

Ωστόσο, το Honeycomb υπήρξε ιδιαίτερα αργό, κολλούσε συνεχώς, και δεν ήταν καν ανοιχτού κώδικα. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από το Android που έχουμε σήμερα.

Επιπλέον, η Google παρουσίασε αυτήν την έκδοση του Android σε beta, και αυτό το κατέστησε ως μη ελκυστικό καταναλωτικό προϊόν.

Μετά από καθυστέρηση οκτώ μηνών και εν μέσω αναρίθμητων επικρίσεων, η Google εμφάνισε τελικά το Android 4.0. Mόνο τότε κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα του Honeycomb. Η εταιρεία δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ήταν ένα από τα λάθη στο Android.

Το Mountain View έκτοτε επικαλείται ότι μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της έκδοσης, έγιναν πρότυπα στις μεταγενέστερες εκδόσεις του Android, όπως η περιήγηση με καρτέλες και το multitasking.

App Ops

Η λειτουργία App Ops εμφανίστηκε από τραγικό λάθος της Google στο Android 4.3 Jelly Bean. Έδινε στους χρήστες τη δυνατότητα να κάνουν χειροκίνητο έλεγχο δικαιωμάτων στις εφαρμογές, παρότι εκείνη την περίοδο δεν το υποστήριζαν.

Έτσι, η απενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες και απροσδόκητη συμπεριφορά στις συσκευές. Φυσικά, η Google την απομάκρυνε μέσω μιας ενημερωμένης έκδοσης ασφαλείας, την Android 4.4.2.

Για να κατευνάσει το κακό κλίμα και τη δυσαρέσκεια των χρηστών που τους άρεσε αυτή η λειτουργία, η Google φρόντισε με το Android 6 Marshmallow να προσφέρει επίσημα την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση των δικαιωμάτων.

Τα δικά μας λάθη στο Android

Για τους περισσότερους από εμάς, ένα Android smartphone είναι πραγματικά έξυπνο και λειτουργικό, όταν προσαρμόζεται στις απαιτήσεις μας.

Όμως υπάρχουν συνηθισμένα λάθη που μειώνουν τη λειτουργικότητα και την απόδοση της συσκευής, αλλά αυξάνουν και τους κινδύνους.

Έχουμε συνέχεια ανοιχτό το Bluetooth

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη στο Android είναι ότι αφήνουμε συνέχεια ανοικτό το Bluetooth στη συσκευή μας. Ενδέχεται μάλιστα να μην το έχουμε κάνει εμείς, αλλά ορισμένες εφαρμογές που τρέχουν στο παρασκήνιο, και δεν έχουμε φροντίσει να τους το απαγορεύσουμε.

Εκτός από την επιβάρυνση της μπαταρίας, το πιο σημαντικό είναι ότι το ενεργό Bluetooth του κινητού ανοίγει την πόρτα σε κακόβουλες ενέργειες και σε malware.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει αυτούς που θέλουν να παρακολουθούν το κινητό μας, όπως έχουμε δει σε προηγούμενο οδηγό.

Οι Ενδείξεις Πως Παρακολουθούν το Κινητό Μου Εν Αγνοία Μου
Οι Ενδείξεις Πως Παρακολουθούν το Κινητό Μου

Οι περισσότεροι από εμάς δεν φανταζόμαστε καν ότι υπάρχει περίπτωση να μας παρακολουθούν το κινητό. Όμως, αν κατεβάσαμε κάποια κακόβουλη εφαρμογή, ή κάποιος θέλει να…

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε το Bluetooth μόνο όταν το χρειαζόμαστε. Κατόπιν. πρέπει να το απενεργοποιούμε ή να το ρυθμίζουμε να μην αποκαλύπτει τη συσκευή μας.

Φορτίζουμε λανθασμένα τη συσκευή

Ένα από τα λάθη στο Android κινητό είναι ότι το φορτίζουμε όταν έχουμε ειδοποίηση για χαμηλή μπαταρία, ενώ θα έπρεπε να το φορτίσουμε όταν βρισκόταν στο 40-50%.

Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν κερδίζουν τίποτα από την οριακή αποστράγγιση. Οι μακρινοί κύκλοι φόρτισης είναι στην πραγματικότητα χειρότεροι από τους βραχείς.

Μεγαλύτερη Διάρκεια Μπαταρίας σε Laptop, Κινητό, Tablet

Κάθε σύγχρονη μπαταρία μπορεί να επαναφορτιστεί συγκεκριμένες φορές. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το όριο, η χωρητικότητά της αρχίζει και μειώνεται κατακόρυφα. Δείτε πώς γίνεται η σωστή φόρτιση και εκφόρτιση…

Είναι πάντα καλύτερο να κρατάμε τη συσκευή διακεκομμένα φορτισμένη, χρησιμοποιώντας μικρές επαναλαμβανόμενες φορτίσεις. Το ιδανικό είναι από 40% μέχρι 80%, αντί για τους πλήρεις κύκλους των 0% – 100%.

Με απλά λόγια, η πλήρης φόρτιση του κινητού εξαντλεί τη μπαταρία και μειώνει τη διάρκεια ζωής της.

Χρησιμοποιούμε apps για βελτιστοποίηση της μπαταρίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα apps που υπόσχονται βελτίωση της μπαταρίας, στην πραγματικότητα κάνουν ακριβώς το αντίθετο και την επιβαρύνουν.

Η άνοδος στη φόρτιση υπαγορεύεται από το υλικό του κινητού, και από την ποιότητα του καλωδίου και του φορτιστή που χρησιμοποιούμε.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας στην Android συσκευή, και μπορούμε να τους δούμε στον παρακάτω οδηγό.

Πώς να Έχω Μεγαλύτερη Διάρκεια στη Μπαταρία του Κινητού

Δεν είναι μυστικό ότι πολλές λειτουργίες και εφαρμογές “σκοτώνουν” στην κυριολεξία την μπαταρία του κινητού μας. Τρέχουν συνεχώς στο παρασκήνιο χωρίς να μας ρωτήσουν, ακόμη…

Εμπιστευόμαστε τους καθαριστές

Όλα τα apps που υπόσχονται πλήρες “ξεσκαρτάρισμα”, αύξηση μνήμης, αλλά και επιτάχυνση της συσκευής, είναι εντελώς άχρηστα. Μάλιστα, τρέχουν στο παρασκήνιο και το μόνο που κάνουν είναι να αποστραγγίζουν συνεχώς τους διαθέσιμους πόρους μας.

Οι καθαριστές του Android είναι περιττοί, καθότι οι νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού κάνουν αυτή τη δουλειά από μόνες τους.

Φορτώνουμε την οθόνη με Widgets

Τα Widgets είναι από τα μικρά και συνηθισμένα λάθη στο Android που κάνουμε κατά κόρον. Είναι χρήσιμα μόνο όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο, και για λειτουργίες που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία έχουν την κακή συνήθεια να ενημερώνονται κάθε φορά που πιέζουμε το πλήκτρο home. Έτσι, αυτό οδηγεί σταδιακά στην αργή και κακή απόδοση της συσκευής μας.

Ξεχνάμε το Backup

Αν έχουμε φροντίσει τον συγχρονισμό των επαφών και των φωτογραφιών μας με την Google, σίγουρα δεν θα χάσουμε ποτέ τα αρχεία μας.

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα που δεν συγχρονίζονται και παραμένουν μόνο μέσα στη συσκευή? Κάνουμε έστω ένα backup κάθε μήνα?

Είναι αλήθεια ότι είναι ένα από τα συνηθέστερα λάθη στο Android, και όχι μόνο, που μπορούν να προκαλέσουν από πονοκέφαλο έως και πανικό.

Δίνουμε άδειες με κλειστά μάτια

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα κρισιμότερα λάθη στο Android, που το κάνουμε μάλιστα και με ελαφρά τη καρδία.

Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε πρόσβαση στους πάντες και τα πάντα στην πιο προσωπική μας συσκευή, αδιαφορώντας για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πόσο μάλιστα όταν υπάρχει στο οπλοστάσιό μας ένα από τα ευκολότερα και ισχυρότερα χαρακτηριστικά των νεότερων εκδόσεων του Android, δηλαδή η διαχείριση και ο έλεγχος των δικαιωμάτων.

Τι Είναι τα Δικαιώματα Εφαρμογών στο Android και Τι να Προσέχουμε

Όταν εγκαθιστούμε μια εφαρμογή στην Android συσκευή, η Google μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε τις δυνατότητες και τις πληροφορίες στις οποίες θα έχει πρόσβαση…

Γινόμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι

Πολλοί από εμάς αγοράζουμε ακριβά ή και φθηνότερα smartphones των 150 -200 ευρώ, αλλά στη συνέχεια πάμε και αγοράζουμε φθηνά αξεσουάρ, όπως είναι οι φορτιστές, και κυρίως οι κάρτες micro SD.

Ένας κοινός φορτιστής ενδεχομένως σε μερικές περιπτώσεις να προκαλέσει κάποιες βλάβες στην μπαταρία, αν δεν έχει την κατάλληλη πιστοποίηση.

Όμως η φτηνή micro SD θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα, επιβραδύνοντας τη συσκευή, ασκώντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη πίεση τον επεξεργαστή, και κατά συνέπεια αντλώντας και περισσότερους πόρους.

Πώς Μεταφέρω Εφαρμογές στην SD Για Έξτρα Χώρο Στο Android
Πώς Μεταφέρω Εφαρμογές Στην SD Για Έξτρα Χώρο Στο Android

Από προεπιλογή, οι εφαρμογές στο Android εγκαθίστανται στον εσωτερικό χώρο αποθήκευσης της συσκευής μας. Ωστόσο, σε παλαιότερες ή οικονομικότερες συσκευές, ο χώρος αυτός πιθανώς να…

Αδιαφορούμε για τα προληπτικά μέτρα της “κακιάς στιγμής”

Είναι από εκείνα τα λάθη στο Android που μπορούν να προκαλέσουν από απλό άγχος, μέχρι την καταστροφή του κόσμου. Ως εκ τούτου, σε μια τέτοια ψυχική κατάσταση, είναι δύσκολο να έχουμε καθαρή σκέψη για να κάνουμε τις σωστές ενέργειες.

Όπως και στις περισσότερες καταστάσεις ανάγκης, ο επιτυχημένος εντοπισμός κινητού είναι πολύ πιο πιθανός αν έχουμε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία, καθότι θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, και να κάνουμε τις σωτήριες κινήσεις.

Εντοπισμός Κινητού Android Και iPhone Σε Απώλεια ή Κλοπή
Εντοπισμός Κινητού Android και iPhone σε Απώλεια ή Κλοπή

Σε όλους μπορεί να συμβεί να χάσουμε το κινητό ή να μας το κλέψουν. Ευτυχώς, όμως, ο εντοπισμός κινητού ή tablet είναι πολύ πιθανός με…

Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν φροντίζουμε σχεδόν ποτέ να έχουμε εξοικειωθεί με μία από τις πιο αποτελεσματικές και χρησιμότατες εφαρμογές στις οποίες βασίζεται ο εντοπισμός κινητού.

Εσείς γνωρίζετε άλλα λάθη στο Android?

Το Android είναι δωρεάν, είναι προσαρμόσιμο, αναπτύσσεται ταχύτατα, και είναι διαθέσιμο όχι μόνο στο τηλέφωνο και το tablet, αλλά και στα smartwatch, στην τηλεόραση, και στο αυτοκίνητο.

Ως εκ τούτου και σε ό,τι αφορά την Google, αυτή η ταχεία εξέλιξη στην τεχνολογία αναπόφευκτα θα έχει λάθη και αποτυχίες. Ωστόσο, όπως είδαμε έχει και εντυπωσιακές λύσεις και διορθώσεις.

Σε ό,τι αφορά εμάς, δεν χωρά αμφιβολία ότι θα κάνουμε λάθη και στο Android αλλά και στη ζωή μας γενικότερα. Άλλωστε, όποιος δεν κάνει λάθη είναι επειδή δεν κάνει απολύτως τίποτα, και αν μη τι άλλο, δεν προσπαθεί καθόλου.

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, ή θέλετε να μας αναφέρετε και άλλα λάθη στο Android, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED SALE ALERT τελικο
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#324 - Προβλήματα Χάρτες Google, Η Χαμηλότερη Τιμή Παιχνιδιού Στο Steam, Dark Mode Στο Google Drive
QuickSteps
GamingSteps#20240420 - Φορητό PlayStation 1, Επιστήμονας Βρήκε Τον Καλύτερο Οδηγό Του Mario Kart 8, Cities: Skylines II
GamingSteps