Home » Ιστορίες Υπολογιστών » Το Πρώτο μου Μεγάλο Λάθος - Ιστορίες Υπολογιστών

Το Πρώτο μου Μεγάλο Λάθος – Ιστορίες Υπολογιστών

Αυτός ο οδηγός γράφτηκε πριν από περισσότερα από 2 χρόνια. Η τεχνολογία αλλάζει και εξελίσσεται. Αν οτιδήποτε δεν σας λειτουργεί, γράψτε μας στα σχόλια και θα κοιτάξουμε να τον ανανεώσουμε.

Πολύ θα ήθελα να σας έλεγα πως ήμουν ένα παιδί-θαύμα των υπολογιστών. Πως έγραψα το πρώτο μου πρόγραμμα 4ων χρονών και στα 11 μου επαναπρογραμμάτιζα τον Kernel σε γλώσσα μηχανής. Η αλήθεια όμως είναι πως ξεκίνησα εντελώς άσχετος. Κι αν σήμερα γνωρίζω οτιδήποτε, το χρωστάω στο πρώτο μου μεγάλο λάθος.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Αγόρασα τον πρώτο μου IBM συμβατό υπολογιστή το Μάιο του '97, στα 15 μου χρόνια (άλλες εποχές τότε…). Είχε επεξεργαστή Pentium 166MMX, 128MB RAM, κάρτα γραφικών S3 Virge, σκληρό δίσκο 2GB, και έτρεχε Windows 95.

Πριν είχα έναν Amstrad CPC 6128 (με έγχρωμη οθόνη, παρακαλώ) στον οποίο το μόνο που έκανα ήταν να παίζω παιχνίδια.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 01

Μάλιστα, στο συγκεκριμένο παιχνίδι, Operation: Wolf, αποφάσισα πως η δισκέτα του περιείχε πολλά “άχρηστα” αρχεία, οπότε έσβησα μερικά από αυτά, και το παιχνίδι έπαψε να τρέχει.

(όπως βλέπετε, ήμουν σωστός Mozart των υπολογιστών)

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 02

Μαζί με την αγορά του νέου PC, γράφτηκα και σε ένα φροντιστήριο για να μάθω υπολογιστές. Στα μαθήματα εκείνα διδάχτηκα προχωρημένες τεχνικές, όπως το τι κάνει το δεξί κλικ, πώς να φτιάχνω φακέλους στα Windows, και πως αν άλλαζα την επέκταση ενός αρχείου, δεν θα λειτουργούσε πλέον.

Όπως είχα ήδη αποδείξει με το Operation: Wolf, ένα από τα πράγματα που μου άρεσαν ήταν το να σκαλίζω τον υπολογιστή χωρίς κάποιο καλό λόγο.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 03

Βέβαια, δεν είχα πρόσβαση στο Internet, γιατί οι γονείς μου θεωρούσαν πως ήμουν μικρός για να έχω Internet – είπαμε, άλλες εποχές τότε. Αγόραζα όμως 2-3 περιοδικά υπολογιστών κάθε μήνα, που έγραφαν διάφορα κόλπα τα οποία μπορούσα να εφαρμόσω.

Σε ένα από αυτά έγραφε ένα κόλπο για να αλλάξω την εικόνα που έδειχναν τα Windows 95 καθώς φόρτωναν. Η διαδικασία περιλάμβανε το να αλλάξω κάποιες παραμέτρους στο αρχείο msdos.sys.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 04

Επειδή όμως θεωρούσα πως είμαι πιο έξυπνος από το περιοδικό, αποφάσισα να κερδίσω χρόνο. Μες την άγνοιά μου, διέγραψα το msdos.sys, πήρα την εικόνα που ήθελα να εμφανίζεται στην εκκίνηση, και τη μετονόμασα σε msdos.sys, αποδεικνύοντας πως δεν είχα μάθει τίποτε από το φροντιστήριο.

Όπως καταλαβαίνετε, η ιδιοφυής μου κίνηση να αντικαταστήσω ένα από τα σημαντικά αρχεία του συστήματος με μια απλή εικόνα είχε σαν αποτέλεσμα να μην ανοίγουν τα Windows.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 05

Αυτό ήταν πρόβλημα από μόνο του. Όμως το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα
ήταν πως, μόλις λίγες ημέρες πριν, είχα αποφασίσει να διαγράψω αρχεία από το φάκελο των Windows που μου φαίνονταν περιττά. Ούτε το Operation: Wolf μου δίδαξε τίποτα, απ' ότι φαίνεται.

Σε εκείνη την περίπτωση, ο τεχνικός είχε χρεώσει 15.000 δραχμές για να κάνει format και επανεγκατάσταση. Και δεν ήρθε καν στο χώρο μας, έπρεπε να πάμε όλο το κουτί στο δικό του χώρο.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 06

Οπότε, λοιπόν, μετά την δεύτερη ιδιοφυή μου κίνηση με το msdos.sys, είχα δύο επιλογές:

Α) Να ζητήσω στους γονείς μου να με ξαναπάνε με το αυτοκίνητο να αφήσω τον υπολογιστή στον τεχνικό, να πάμε σε δυο μέρες να τον ξαναπάρουμε και να πληρώσουν άλλες 15.000 δραχμές μέσα σε λιγότερη από μία εβδομάδα, για τις δικές μου βλακείες…

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 07

ή

Β) Να μάθω να κάνω μόνος μου format.

Προφανώς επέλεξα τη δεύτερη λύση. Και ήταν μία από τις καλύτερες επιλογές που έκανα ποτέ στη ζωή μου, για ένα και μοναδικό λόγο:

Πλέον δεν είχε σημασία το τί θα έκανα στον υπολογιστή. Το πόσο θα τον σκάλιζα ή τι θα χάλαγα, αν θα έμπαινε στα Windows ή όχι.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 08

Ήξερα πλέον πως, ό,τι και να συνέβαινε, με ένα απλό format θα ήταν και πάλι σαν καινούριος.

Ήμουν πλέον ελεύθερος.

Σε αυτή τη νοοτροπία χρωστάω όλα όσα έχω μάθει για τους υπολογιστές. Ξέροντας πως ήταν αδύνατον να αποτύχω, έκανα ατέλειωτα λάθη, και μάθαινα από το καθένα από αυτά.

το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 09

Αν είχαμε πληρώσει εκείνες τις δεύτερες 15.000 δραχμές, το πιθανότερο είναι πως δεν θα ξανασκάλιζα τον υπολογιστή, από φόβο μην τον χαλάσω και πρέπει να πληρώσουμε πάλι.

Αν λοιπόν κάποιο άρθρο στο PCsteps σας φαίνεται δύσκολο να το εφαρμόσετε, ή ανησυχείτε πως είναι πάνω από τις δυνατότητές σας, η συμβουλή μου είναι να το ακολουθήσετε.

Γιατί, σε αυτή τη ζωή, αν δεν πέσεις, δεν θα μάθεις…
το πρώτο μου μεγάλο λάθος ιστορίες υπολογιστών 10

Οι νεότερες ιστορίες του PCsteps

Tα μέλη του newsletter του PCsteps έλαβαν την παραπάνω ιστορία στις 29 Οκτωβρίου 2013.

Ως προνομιούχο μέλος του PCsteps θα λαμβάνετε φρέσκιες τις νεότερες ιστορίες, καθώς επίσης και “μυστικά” tips και συμβουλές, ανακοινώσεις διαγωνισμών, ευκαιρίες στο χώρο της τεχνολογίας και άλλα πολλά!

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να συμπληρώσετε το email σας στην παρακάτω φόρμα.

Θα τα πούμε μέσα!

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

Αγορά-TV-Box-Από-Ευρώπη-Κίνα-E2162-E26900-Οκτώβριος-2020
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#323 - Windows Παιχνίδια Σε Android Κινητό, Dark Mode Στο VLC, Απενεργοποίηση PC Με Σημειωματάριο
QuickSteps
GamingSteps#20240413 - Αναστάτωση Προκάλεσε Η Σειρά Fallout, The Rogue Prince of Persia, BAFTA Games Awards 2024
GamingSteps