Home » Internet » Υπηρεσίες στο Internet » Οθόνη PC: Πώς Ελέγχω Με Ένα Κλικ Σε Τι Κατάσταση Είναι Το Monitor
FEATURED Οθόνη PC Πώς Ελέγχω Με Ένα Κλικ Σε Τι Κατάσταση Βρίσκεται Το Monitor 3aa

Οθόνη PC: Πώς Ελέγχω Με Ένα Κλικ Σε Τι Κατάσταση Είναι Το Monitor

Η οθόνη του υπολογιστή είναι το βασικότερο από όλα τα περιφερειακά μας και απαιτεί συνεχώς την προσοχή μας. Έτσι, ίσως θέλουμε να δούμε κατά πόσο το monitor συνεχίζει να μας προσφέρει την καλύτερη δυνατή ποιότητα και αν υπάρχουν ελαττωματικά pixel ή άλλα προβλήματα. Δείτε πώς αξιολογούμε εύκολα και γρήγορα με ένα κλικ σε τι κατάσταση βρίσκεται η πολύτιμη οθόνη μας.

Δείτε τις ενότητες του οδηγού

Προτάσεις συνεργασίας

Προωθήστε δυναμικά την επιχείρησή σας στο site του PCsteps και στο κανάλι μας στο YouTube.

Επικοινωνία

Γίνε VIP μέλος στο PCSteps

Τα μέλη υποστηρίζουν ενεργά το PCsteps για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διαφημίσεις για όλους.

Συμμετοχή

Πλήρης έλεγχος οθόνης

Το Eizo MonitorTest είναι αναμφίβολα για το καλύτερο online εργαλείο, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε διεξοδικά την οθόνη χωρίς να κάνουμε πολλές ενέργειες, ή να εγκαταστήσουμε κάποια εφαρμογή.

Μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε γρήγορα την εμφάνιση της εικόνας σε ολόκληρη την οθόνη, αν το κείμενο εμφανίζεται ευκρινώς, αν υπάρχουν ελαττωματικά pixel, ακόμη και να κατανοήσουμε τη σταθερότητα της γωνίας θέασης, και όχι μόνο.

Επίσης, είναι πλήρως προσαρμόσιμο, επιτρέποντάς μας να επιλέξουμε τις δοκιμές που θέλουμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στα γρήγορα για να ελέγξουμε μόνο αν υπάρχουν νεκρά pixel στην οθόνη και να παρακάμψουμε όλες τις άλλες δοκιμές.

Για όλες τις υπόλοιπες δοκιμές καλό είναι να τις κάνουμε σε σκοτεινό δωμάτιο. Αυτό μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε με ακρίβεια τα αποτελέσματα του εργαλείου.

Επιπλέον, η οθόνη μας θα πρέπει να έχει ήδη θερμανθεί πριν από τη δοκιμή, ιδανικά για 30 λεπτά. Θα πρέπει επίσης να την έχουμε καθαρίσει καθώς τυχόν σωματίδια σκόνης ενδέχεται να μοιάζουν με ελαττωματικά pixel.

Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα όλα τα τεστ του online εργαλείου που τα ανοίγουμε από εδώ.

Test Pattern

Με αυτό το τεστ ελέγχουμε την ποιότητα της εικόνας.

Οθόνη PC 1αα

Μόλις μας εμφανιστεί, οι κύκλοι πρέπει να είναι φαίνονται καθαρά και να είναι πλήρεις και στρογγυλοί, και οι χρωματικές διαβαθμίσεις δεν πρέπει να έχουν σπασίματα ή λωρίδες.

Sharpness

Αυτή η δοκιμή μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε εάν η οθόνη μπορεί να αναπαράγει κείμενο ευκρινώς και χωρίς σκιές, ανεξάρτητα από άλλες επιρροές, όπως η εξομάλυνση του κειμένου.

Μπορούμε με το ποντίκι να αυξήσουμε το μέγεθος του κειμένου, αλλά και να αλλάξουμε το φόντο από άσπρο σε μαύρο.

Defective Pixels

Με αυτή την δοκιμή βλέπουμε εάν υπάρχουν ελαττωματικά pixel στην οθόνη. Στην πρώτη οθόνη όλα τα εικονοστοιχεία πρέπει να είναι μαύρα. Εάν δούμε κάποιο μαύρο pixel φωτισμένο με χρώμα, π.χ. ένα σταθερό κόκκινο, πράσινο, ή μπλε, αυτό μας υποδεικνύει ότι είναι ελαττωματικό.

Παρομοίως, το εργαλείο μας δίνει τη δυνατότητα στην αριστερή πλευρά να δούμε για κάθε ένα χρώμα ξεχωριστά.

Έτσι, αν δούμε κάποιο μαύρο pixel σε όλες αυτές τις χρωματισμένες οθόνες αλλά και την λευκή, αυτό σημαίνει ότι λείπει ένα εικονοστοιχείο.

Viewing Angle

Εδώ ελέγχουμε τη σταθερότητα της γωνίας θέασης της οθόνης.

Οθόνη PC 1ααμκ

Καθώς κινούμαστε για να αυξήσουμε τη γωνία θέασης, το μέγεθος και το σχήμα των κύκλων που εμφανίζονται θα πρέπει να παραμένουν σχεδόν τα ίδια χωρίς σημαντικές αποκλίσεις. Όσο μικρότερες αλλαγές εμφανιστούν, τόσο το καλύτερο.

Uniformity

Αυτό το τεστ στην οθόνη μας αξιολογεί την ομοιομορφία της εικόνας, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές κλίμακες του γκρι. Τις επιλέγουμε διαδοχικά με το ποντίκι.

Οθόνη PC 1ααμ

Η φωτεινότητα πρέπει να κατανέμεται εξίσου σε ολόκληρη την εικόνα και δεν πρέπει να υπάρχουν πολύχρωμες περιοχές.

Color Distances

Με αυτή τη δοκιμή μπορούμε να δούμε τον βαθμό στον οποίο η οθόνη μπορεί να διαχειριστεί σωστά τις διαφορές σε παρόμοια χρώματα.

Αυτό το τεστ είναι ιδανικό για την άμεση οπτική σύγκριση μεταξύ δύο διαφορετικών monitor, καθώς έτσι είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε ποια οθόνη μπορεί να αποδώσει καλύτερα τις χρωματικές διαφορές.

Response Time

Ο χρόνος απόκρισης είναι η πιο σύνθετη δοκιμή του εργαλείου. Χρησιμεύει κυρίως για τη σύγκριση των χρόνων απόκρισης δύο οθονών.

Το Eizo MonitorTest δίνει αναλυτικές οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δοκιμή. Αν δεν καταφέρουμε να βγάλουμε άκρη με αυτό το ομολογουμένως δύσκολο τεστ, μπορούμε να επισκεφτούμε το TestUFO λίγο παρακάτω.

Έλεγχος ρυθμού ανανέωσης της οθόνης

Αν θέλουμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τον ρυθμό ανανέωσής της οθόνης, το Frames-Per-Second είναι ίσως το καλύτερο online εργαλείο.

Οθόνη PC 1ααμκα

Σε αντίθεση με τα άλλα εργαλεία που μας δίνουν απλά μια αριθμητική τιμή του ρυθμού ανανέωσης και των FPS, αυτό το site μας παρέχει μια κινούμενη εικόνα του πώς μοιάζουν οι διαφορετικοί ρυθμοί ανανέωσης και τα FPS.

Ωστόσο, αν βρίσκουμε δυσνόητη και αυτή τη δοκιμή, δεν έχουμε παρά να πατήσουμε εδώ για να δούμε αμέσως τον ρυθμό ανανέωσης και τα FPS της οθόνης μας.

Πρόκειται για το TestUFO, ένα από τα πιο δημοφιλή online εργαλεία για τον έλεγχο της οθόνης. Διαθέτει πολλές δοκιμές καθώς και την μέτρηση του χρόνου απόκρισης, το οποίο το βρίσκουμε εδώ.

Σε όλα τα τεστ δεν θα χρειαστεί να πατήσουμε κανένα κουμπί για να δούμε τα αποτελέσματα.

Αρκεί μόνο να επιλέγουμε ποια δοκιμή θέλουμε στο σχετικό πεδίο που παρατηρούμε στην κάτωθι εικόνα, και μετά να περιμένουμε απλά για την μεγάλη πράσινη ένδειξη “Ready”στη μέση της οθόνης.

Γρήγορη δοκιμή όλων των περιφερειακών

Το DeviceTests είναι ένα άλλο γρήγορο και εύκολο online εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όχι μόνο για να δούμε τον ρυθμό ανανέωσης, αλλά για να ελέγξουμε την κατάσταση όλων των περιφερειακών μας, όπως το πληκτρολόγιο, τα ηχεία, το ποντίκι, κ.α.

Οθόνη PC 10m

Είναι χρήσιμος ο γενικός έλεγχος της οθόνης?

Αν σας γεννήθηκαν απορίες, μπορείτε να μας γράψετε στο Questions.pcsteps.gr. Ειδάλλως, αν θέλετε να μοιραστείτε την άποψη σας για το θέμα, μπορείτε να μας γράψετε στα σχόλια στο σχετικό post του άρθρου στη σελίδα μας στο Facebook.

Τα σχόλια του PCsteps έχουν μεταφερθεί στο Questions.pcsteps.gr. Αν έχετε απορίες για τη δημοσίευση ή οποιαδήποτε τεχνολογική ερώτηση, από προτάσεις αγορών μέχρι τεχνικά προβλήματα, γράψτε μας εκεί. Απαντάμε το αργότερο εντός 48 ωρών.

Οι Στήλες του PCsteps

FEATURED sale alert b10 x4 aa
Οδηγοί Αγοράς
QuickSteps#320 - Δωρεάν VPN Edge, Πλήρη Αποσύνδεση Facebook, Κρυφό Μήνυμα Σε Εικόνα, Καρτούν Εικόνα Προφίλ
QuickSteps
GamingSteps#20240322 - Battle Royale Στο WoW, Ρεκόρ Χρηστών Για Το Stardew Valley, GDC Και IGF Awards 2024
GamingSteps